Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Bier niet schuimhoudend  (gelezen 1879 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline eahdn

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 17
  • Land: nl
  • Wees gerust rond, maar blijf gezond! Proost!
Bier niet schuimhoudend
« Gepost op: 12-12-2017 11:13 u »
Met mijn Grainfather produceer ik geregelt Koelsch bier. Ik volg dit recept:
5kg pilsmaut 3 EBC, 40g Hallertau hopbloemen. Koelsch gist (Wyeast) (3 dgn vooraf gisstarter)
20 liter maischwater
Maischschema: 50 C/15 min, 65 C/45 min, 70 C/15 min, 78 C/5 min
12 liter spelwater, 90 min kook.

1 week hoofdvergisting in emmer met waterslot
3 weken navergisting in vergistingsfles met waterslot.
2-3 weken vergisting op fles met een kleinsuikerklontje van 2gr.

Keer op keer resulteert dit in een heerlijk smakend biertje, echter... SLECHTE SCHUIMHOUDENDHEID.

Hoe krijg ik een betere schuimkraag op mijn bierje?

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline tdp

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.973
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Bier niet schuimhoudend
« Reactie #1 Gepost op: 12-12-2017 11:14 u »
Ik zou de 50 graden stap eruit halen, is een stap die volgens de huidige inzichten en kwaliteit van mouten niet meer nodig is.

Offline BrouwMark

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 200
  • Land: nl
  • Drinkontbijt!
Re: Bier niet schuimhoudend
« Reactie #2 Gepost op: 12-12-2017 12:04 u »
Inderdaad de 50 stap weg laten. Dan hou je meer eiwitten met schuimwerking over. Hoe groot zijn de flesjes waar 2 gram suiker in gaat?

Mark.

Offline Chris71

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 68
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Bier niet schuimhoudend
« Reactie #3 Gepost op: 12-12-2017 13:56 u »
50 stap weglaten
Gebruik je voldoende vitale gist? Gestreste gist produceert proteases die negatief werken voor je schuim.
Zijn je glazen 'bierschoon'? Niet met afwasmiddel reinigen...
Schud je je flesjes veel om? Schuim wordt maar n keer gevormd, dus alles wat je schudt levert minder op in het glas.
Te hoge vergistings-temperatuur kan negatief zijn.
Zo maar even een paar dingen.

Offline eahdn

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 17
  • Land: nl
  • Wees gerust rond, maar blijf gezond! Proost!
Re: Bier niet schuimhoudend
« Reactie #4 Gepost op: 12-12-2017 17:46 u »
Inderdaad de 50 stap weg laten. Dan hou je meer eiwitten met schuimwerking over. Hoe groot zijn de flesjes waar 2 gram suiker in gaat?

Mark.

Ik bottel in Grolsch beugelflesjes van 45cl

Offline eahdn

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 17
  • Land: nl
  • Wees gerust rond, maar blijf gezond! Proost!
Re: Bier niet schuimhoudend
« Reactie #5 Gepost op: 12-12-2017 17:51 u »
50 stap weglaten
Gebruik je voldoende vitale gist? Gestreste gist produceert proteases die negatief werken voor je schuim.
Zijn je glazen 'bierschoon'? Niet met afwasmiddel reinigen...
Schud je je flesjes veel om? Schuim wordt maar n keer gevormd, dus alles wat je schudt levert minder op in het glas.
Te hoge vergistings-temperatuur kan negatief zijn.
Zo maar even een paar dingen.

Bedankt voor jullie reacties.
Ik ga cf jullie advies mijn maischschema aanpassen.

Ik gebruik een knijpzakje vloeibare Wyeast Koelsch. Vervolgens maak ik een giststarter 3 dgn vooraf.
Wat bedoel je precies met "gestreste gist"?
De flesjes blijven gedurende vergisting tot aan koelkast verticaal. Absoluut geen geschud.
Ik vergist in mijn huiskamer omdat het daar relatief gelijke terperatuur blijf. rond 22 gr. Het is een bovengisting dus dacht ik dat dat niet te hoog was.

Offline Neetje

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 857
  • Land: nl
  • De elektrische brouwer
Re: Bier niet schuimhoudend
« Reactie #6 Gepost op: 12-12-2017 18:24 u »
....
Ik vergist in mijn huiskamer omdat het daar relatief gelijke terperatuur blijf. rond 22 gr. Het is een bovengisting dus dacht ik dat dat niet te hoog was.

Tijdens de hoofdvergisting loopt de temperatuur meerdere graden op. Kan dus de reden zijn.
Op 22 graden in een klimaatkast gaat net.

Offline Chris71

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 68
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Bier niet schuimhoudend
« Reactie #7 Gepost op: 12-12-2017 19:23 u »
Citaat
Wat bedoel je precies meet "gestreste gist"?
Als je flink te weinig gist ent, raakt het 'gestrest', dan kan het enzymen aanmaken die schuimnegatief zijn.
Je maakt een starter, maar is die groot genoeg?

Als je omgevingstemperatuur 22C is, kan het bier tijdens de vergistingsvat zo vier/vijf graden warmer zijn. 26/27 C vinden niet alle gisten even fijn, hogere alcoholen etc.

Offline Oxhead

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 853
  • Land: nl
  • Elektriek fantastiek
Re: Bier niet schuimhoudend
« Reactie #8 Gepost op: 12-12-2017 19:33 u »


Als je omgevingstemperatuur 22C is, kan het bier tijdens de vergistingsvat zo vier/vijf graden warmer zijn. 26/27 C vinden niet alle gisten even fijn, hogere alcoholen etc.

Voor deze temperatuurstijging moet je toch al een behoorlijke  grote batch vergisten. Bij mijn 20 liter stijgt het geen 4/5 graden i.i.g.

Offline Chris71

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 68
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Bier niet schuimhoudend
« Reactie #9 Gepost op: 12-12-2017 20:20 u »



Dat las ik vanmiddag toevallig in Adrie's boek, Verander water in Bier...

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.373
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Bier niet schuimhoudend
« Reactie #10 Gepost op: 12-12-2017 20:38 u »
Het toverwoord is... Gecontroleerd vergisten!

De Klsh gist wil graag op 15-16C vergisten. Veel warmer zal deze wellicht esters gaan vormen die de schuim niet veel goeds doen... ;)

Offline eahdn

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 17
  • Land: nl
  • Wees gerust rond, maar blijf gezond! Proost!
Re: Bier niet schuimhoudend
« Reactie #11 Gepost op: 13-12-2017 09:28 u »
 Vergistingstemperatuur = 13-21C staat er op de Wyeast verpakking. De extra temperatuurstijging had ik niet overwogen.

Nu dus uitvinden hoe ik ga vergisten op een constante 15gr. Oud koelkastje kopen denk ik?
Suggesties aub?

Offline BrouwMark

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 200
  • Land: nl
  • Drinkontbijt!
Re: Bier niet schuimhoudend
« Reactie #12 Gepost op: 13-12-2017 09:56 u »
Ik bottel in Grolsch beugelflesjes van 45cl

Dat is dan omgerekend 4,44 gram per liter en m. i. erg weinig. Ik zou zelf voor een dergelijk bier op 7 gram bottelsuiker per liter mikken.

Mark.

Offline eahdn

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 17
  • Land: nl
  • Wees gerust rond, maar blijf gezond! Proost!
Re: Bier niet schuimhoudend
« Reactie #13 Gepost op: 13-12-2017 10:05 u »
Als je flink te weinig gist ent, raakt het 'gestrest', dan kan het enzymen aanmaken die schuimnegatief zijn.
Je maakt een starter, maar is die groot genoeg?

Als je omgevingstemperatuur 22C is, kan het bier tijdens de vergistingsvat zo vier/vijf graden warmer zijn. 26/27 C vinden niet alle gisten even fijn, hogere alcoholen etc.

Ik gebruik niet zelf gente gist. Ik gebruik de Wyeast 2565 Klsch
Ik maak een giststarter aan 3 dagen vooraf. Dat zou toch meer gistcellen moeten opleveren. We praten over 22 liter wort.

Offline eahdn

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 17
  • Land: nl
  • Wees gerust rond, maar blijf gezond! Proost!
Re: Bier niet schuimhoudend
« Reactie #14 Gepost op: 13-12-2017 10:08 u »
Dat is dan omgerekend 4,44 gram per liter en m. i. erg weinig. Ik zou zelf voor een dergelijk bier op 7 gram bottelsuiker per liter mikken.

Mark.

We kunnen naar twee klontjes suiker per fles. Dat is 4 gr.. Dan komen we op 8,9 gram per liter. Of is dat te veel?

Offline BrouwMark

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 200
  • Land: nl
  • Drinkontbijt!
Re: Bier niet schuimhoudend
« Reactie #15 Gepost op: 13-12-2017 10:26 u »
We kunnen naar twee klontjes suiker per fles. Dat is 4 gr.. Dan komen we op 8,9 gram per liter. Of is dat te veel?

Het is beter om je bottelsuiker uit te rekenen en op te lossen in wat (2-3x zoveel) kokend water. Dat doe je dan in je bottelemmer en laat je bier erop lopen. Voor de zekerheid kun je nog voorzichtig roeren. De bottelsuiker is dan gelijk mooi verdeeld in het bier, en je kunt het zo bottelen. Ook een flesje van een ander formaat heeft zo precies genoeg suiker.

Mark.

Offline hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.048
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Bier niet schuimhoudend
« Reactie #16 Gepost op: 13-12-2017 10:51 u »
Gecontroleerd gaan vergisten, te hoge vergistings temperatuur ( met name de eerste 56 uur van de vergisting )is funest voor je schuimkraagje.

Ik bottel regelmatig met 4gr/ltr en heb altijd een stabiele schuimkraag of ik nou met 4 gr/ltr of 8 gr/ltr bottel

Offline BrouwMark

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 200
  • Land: nl
  • Drinkontbijt!
Re: Bier niet schuimhoudend
« Reactie #17 Gepost op: 13-12-2017 11:14 u »
Ik bottel regelmatig met 4gr/ltr en heb altijd een stabiele schuimkraag of ik nou met 4 gr/ltr of 8 gr/ltr bottel

Netjes! Dat lukt mij niet. Ik heb zelf een wat hardere koolzuurstroom nodig om mijn schuim te laten staan. Vind meer koolzuur wel bij een klsch passen overigens.

Je ziet, eahdn, er zijn allerlei factoren. Lees ook eens de wiki van dit forum over schuimstabiliteit...

Mark.

Offline Jeukstaardt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.016
  • Land: nl
  • Bij twijfel, meer hop!
Re: Bier niet schuimhoudend
« Reactie #18 Gepost op: 13-12-2017 12:57 u »
Vergistingstemperatuur = 13-21C staat er op de Wyeast verpakking. De extra temperatuurstijging had ik niet overwogen.

Nu dus uitvinden hoe ik ga vergisten op een constante 15gr. Oud koelkastje kopen denk ik?
Suggesties aub?

Een (oud) koelkastje inderdaad en een Inkbird of een STC-1000 als externe thermostaat. Dan alleen nog iets om te verwarmen, een warmtelamp, gloeilampje, weerstandsdraad, warmtelamp, warmtemat oid.
Zoek het forum er maar op na, heb je tot aan de kerst voldoende leesvoer ;D

Overigens, met dat temperatuurinterval kun je een beetje spelen, als je aan de lage kant gaat zitten geeft de gist een iets ander profiel als dat je aan de hoge kant gaat zitten.
Met dat gegeven kun je dus een beetje sturen.

Offline bierfan

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 804
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Bier niet schuimhoudend
« Reactie #19 Gepost op: 13-12-2017 18:23 u »
We kunnen naar twee klontjes suiker per fles. Dat is 4 gr.. Dan komen we op 8,9 gram per liter. Of is dat te veel?

Waar haal jij suikerklontjes van 2 gram?

Offline Jan iets Grunn

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 16
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Bier niet schuimhoudend
« Reactie #20 Gepost op: 13-12-2017 18:37 u »
Bij Albert Heijn

Offline bierfan

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 804
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Bier niet schuimhoudend
« Reactie #21 Gepost op: 13-12-2017 19:40 u »
Inderdaad ik heb ze online gevonden. Nooit geweten.

Offline Bertje Bier

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 80
  • Land: 00
  • Better drunk than Trump. Drink Maleier
Re: Bier niet schuimhoudend
« Reactie #22 Gepost op: 13-12-2017 20:24 u »
Ik heb ook gezocht maar vind alleen klontjes van 3.1 gram.
Edit: gevonden!

Online Marksbrew

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 119
  • Land: nl
  • Bulldog brewer, 15-20L
Re: Bier niet schuimhoudend
« Reactie #23 Gepost op: 13-12-2017 20:38 u »
inderdaad ik heb ze online gevonden. Nooit geweten.

Zijn dat de klontjes van AH eigen merk? Die zijn van rietsuiker, zou dat wat uitmaken?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 29.415
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Bier niet schuimhoudend
« Reactie #24 Gepost op: 13-12-2017 23:00 u »
Je ziet, eahdn, er zijn allerlei factoren. Lees ook eens de wiki van dit forum over schuimstabiliteit...

Inderdaad. Er zijn heel veel factoren die de schuimstabiliteit benvloeden.
http://www.wiki-hobbybrouwen.nl/dokuwiki/doku.php?id=schuimhoudbaarheid

Tags: