Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Nieuw hier: Pieter  (gelezen 719 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Online Pieter1954

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 73
  • Land: nl
  • Jullie zijn mijn informatiebron
Nieuw hier: Pieter
« Gepost op: 09-12-2017 14:38 u »
Hallo allemaal,
Ik ben Pieter, 63 j, en woon in Enkhuizen.
Vroeger, meer dan 40 jaar geleden heb ik 100den liters wijn gemaakt; meestal van vlierbessen. Soms door hergisting op de fles werd deze mousserend. Het explosiegevaar nam wel hand over hand toe. De pret was over toen in de gangkast de trouwschoenen van mijn vrouw vol stonden ....
Een paar maanden geleden heb ik met mijn schoonzoon en diens oom (levensmiddelentechnoloog en bierbrouwveteraan) 30 liter Tripel Karmeliet gebrouwen, een waar succes. We hadden etiketten met "KarmePieter" erop. Een vriend van mijn schoonzoon is bierkeurmeester en gaf ons de grootste complimenten. Velen die het geproefd hebben vonden deze versie lekkerder dan het origineel. Volgende week zondag gaan we het weer proberen; deze keer 60 liter, een leuke hoeveelheid om met z'n drieën te delen.
Afgelopen week heb ik zelf een uitgebreide starterset gekocht bij Brouwmarkt. Zo wil ik onafhankelijk en self-supporting worden.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline j.heesters3

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 433
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Nieuw hier: Pieter
« Reactie #1 Gepost op: 09-12-2017 15:54 u »
Pieter welkom

Ben zelf ook een liefhebber van tripel karmeliet en heb al 4 batches gebrouwen. Brouw die van mij met pilsmout tarwemout en havermout. Kandijsuiker en koriander hoppen Cascade en Saaz. Ben benieuwd naar jouw recept.

Broudoe

Jos

Online Pieter1954

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 73
  • Land: nl
  • Jullie zijn mijn informatiebron
Re: Nieuw hier: Pieter
« Reactie #2 Gepost op: 09-12-2017 23:43 u »
Wat ik me van vorige keer kan herinneren waren het verschillende mout- en vlokkensoorten, 2 soorten hop, koriander en curaçaoschillen. Ik ben ook imker en er is nog wat honing aan toegevoegd.
Na volgende week zondag post ik het gedetailleerde recept.

Offline j.heesters3

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 433
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Nieuw hier: Pieter
« Reactie #3 Gepost op: 17-12-2017 11:30 u »
Wat ik me van vorige keer kan herinneren waren het verschillende mout- en vlokkensoorten, 2 soorten hop, koriander en curaçaoschillen. Ik ben ook imker en er is nog wat honing aan toegevoegd.
Na volgende week zondag post ik het gedetailleerde recept.

Bedankt.

Jos

Online Pieter1954

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 73
  • Land: nl
  • Jullie zijn mijn informatiebron
Re: Nieuw hier: Pieter
« Reactie #4 Gepost op: 18-12-2017 17:19 u »
Zoals beloofd hier de receptuur van de KarmePieter 2.0
We hebben 2 batches gebrouwen van 35 liter.
Mouten
Pilsmout 5200 gr
Tarwemout 800 gr
Munchener 800 gr
Tarwevlokken 500 gr
Havervlokken 1000 gr
Suiker 400 gr

Hopsoorten
Hallertau 33 gr
Galena 38 gr
Saaz 33 gr
Dry hopping
Cascade 21 gr
Curacao schillen 17gr
Korianderzaad 20 gr
Suiker 50 gr

Water uitgekookt toegevoegd 3000 gr om alcohol te verlagen (dit was de vorige keer)

Kruiden
Korianderzaad 25 gr (laatse 10 minuten)
Curacao schillen 35 gr (laatste 10 minuten)

Waterhardheid verhogen
Calciumchloride 9 gr
Calciumsulfaat 5 gr
Natriumchloride 10 gr

Gistvoedingszout 21 gr

Gist
Belgian triple beer M31 Mangrove Jack's

Brouwschema
Inmaischen 20 liter
Spoelwater 16 liter
Na koken nog toegevoegd 3 liter

45 graden 40 minuten
55 graden 45 minuten
64 graden 60 minuten
78 graden 15 minuten
100 graden 100 minuten

Densiteit na koken 1072

Notities na versie 1.0
Kleur mooi karmelietachtig; lichte troebelheid
Prachtig veel schuim en stabiel
Hoppiger (lekkerder) dan Karmeliet
Nauwelijks zoet
Lekker vol mondgevoel

Tags: