Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Davyd's zuurstofarm brouwproces  (gelezen 15522 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Serge VL

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.488
  • Land: be
Re: Davyd's zuurstofarm brouwproces
« Reactie #75 Gepost op: 12-12-2017 18:41 u »
1L op 10kg valt gewoon onder klam schroten. Nat schroten is wat anders.

Ik bedacht me nog recent: misschien wil je niet klam schroten, gezien de POF enzymen in/bij het kaf (of in ieder geval oppervlakte van de korrel) zitten, en dit nat maken in een omgeving met lucht ze activeert. De installaties die in Kunze langskomen schroten allemaal compleet nat, en gezien we dat (denk ik als hobbybrouwers) niet kunnen, ga ik t voortaan droog doen.

POF enzymen??
POF = phenolic off-flavor toch?
of bedoel je de ferarinezuur decarboxylatie-enzymen?


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline davyd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 577
  • Land: 00
  • foei, foei
Re: Davyd's zuurstofarm brouwproces
« Reactie #76 Gepost op: 12-12-2017 18:48 u »
Merk je een verschil met de normale 1.5 procent water bij klam schroten? Zo ja wat, zo neen get the f* out of here ;)

Offline Serge VL

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.488
  • Land: be
Re: Davyd's zuurstofarm brouwproces
« Reactie #77 Gepost op: 12-12-2017 19:10 u »
Merk je een verschil met de normale 1.5 procent water bij klam schroten? Zo ja wat, zo neen get the f* out of here ;)
Het enige verschil tov het minder klam schroten is dat je 90% van je kaf volledig intact blijft,
Je moet wel de mout zeker een half uur laten rusten nadat die nat gemaakt is zodat deze het water netjes kan opnemen, anders plakt alles aan je walsen
(ik heb een molen met 2 walsen waarvan er maar 1 aangedreven is)

Offline beermenke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.035
  • Land: nl
  • Brouwerij De Sjravelaer
Re: Davyd's zuurstofarm brouwproces
« Reactie #78 Gepost op: 12-12-2017 19:17 u »
Ik schroot klam met 15 ml per kg. Na kwartiertje begin ik met schroten. Moet ik langer wachten? Ik merk wezenlijk verschil in schrootsel of ik klam of droog schroot. Klam schroten duur wel langer bij mijn molen met 1 rol. En elektrisch aangedreven met ca 150 rpm.

Offline davyd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 577
  • Land: 00
  • foei, foei
Re: Davyd's zuurstofarm brouwproces
« Reactie #79 Gepost op: 12-12-2017 19:42 u »
Het enige verschil tov het minder klam schroten is dat je 90% van je kaf volledig intact blijft,
Je moet wel de mout zeker een half uur laten rusten nadat die nat gemaakt is zodat deze het water netjes kan opnemen, anders plakt alles aan je walsen
(ik heb een molen met 2 walsen waarvan er maar 1 aangedreven is)
Ik voel, wanneer ik dat ga uitproberen, een worst case scenario op mij afkomen...

Offline Serge VL

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.488
  • Land: be
Re: Davyd's zuurstofarm brouwproces
« Reactie #80 Gepost op: 12-12-2017 20:50 u »
Ik voel, wanneer ik dat ga uitproberen, een worst case scenario op mij afkomen...
Best eens eerst komen kijken  en eentje drinken of aan Petit vragen die heeft dat al gezien hoe ik dat doe,

Offline Bennie Beunhaas

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 40
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Davyd's zuurstofarm brouwproces
« Reactie #81 Gepost op: 12-12-2017 21:34 u »
Wat een onzin  :nut:

Offline davyd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 577
  • Land: 00
  • foei, foei
Re: Davyd's zuurstofarm brouwproces
« Reactie #82 Gepost op: 12-12-2017 22:01 u »
Als je zelf zegt dat je beginnend brouwer bent moet je wel erg oppassen en eerst flink studeren. Het is allemaal op eigen verantwoordelijkheid. Indien je bv teveel sulfiet toevoegt kan je erg zwavelig bier krijgen, enz. Dit is de basistekst: http://www.lowoxygenbrewing.com/low-oxygen-methods/

Veel low oxygen brouwers gebruiken Antioxin SBT (een vooraf gemaakte mengeling), maar het probleem is dat je dat per kilo moet bestellen in Italie. Het is best om dat met een groepje te bestellen want je hebt maar 1 gram of zo per 10 liter nodig.

Je kan ook de antioxidantia zelf samenstellen:
Gallotannines: https://www.unibrew-Nederland.nl/Wyeast-brewtan-b-50-gram.html
Vitamine C: https://www.unibrew-Nederland.nl/ascorbinezuur-50-gram.html
Sulfiet: https://www.unibrew-Nederland.nl/kaliummetabisulfiet-per-zak-100-gram.html

Verhouding 45% sulfiet 45% Vit. C, 10C Brewtan B - totaal rond 1 gram/liter.

Offline davyd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 577
  • Land: 00
  • foei, foei
Re: Davyd's zuurstofarm brouwproces
« Reactie #83 Gepost op: 12-12-2017 22:03 u »
Ik heb op dit moment nog geen kegs, kan ik jouw manier van vergisting ook gebruiken bij het bottelen van flessen?

Het is mogelijk om een combinatie van vitamine C en sulfiet (geen gallotannines!) toe te voegen voor het bottelen, maar zelf heb ik daar geen ervaring mee.

Serge bv wel.

Serge?

Offline Serge VL

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.488
  • Land: be
Re: Davyd's zuurstofarm brouwproces
« Reactie #84 Gepost op: 12-12-2017 22:06 u »
Ik schroot klam met 15 ml per kg. Na kwartiertje begin ik met schroten. Moet ik langer wachten? Ik merk wezenlijk verschil in schrootsel of ik klam of droog schroot. Klam schroten duur wel langer bij mijn molen met 1 rol. En elektrisch aangedreven met ca 150 rpm.
zolang er niets aan je rollen blijft plakken is je werkwijze OK

Offline Serge VL

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.488
  • Land: be
Re: Davyd's zuurstofarm brouwproces
« Reactie #85 Gepost op: 12-12-2017 22:10 u »
Het is mogelijk om een combinatie van vitamine C en sulfiet (geen gallotannines!) toe te voegen voor het bottelen, maar zelf heb ik daar geen ervaring mee.

Serge bv wel.

Serge?
Zie deze post: https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,35127.msg531031.html#msg531031

Offline beermenke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.035
  • Land: nl
  • Brouwerij De Sjravelaer
Re: Davyd's zuurstofarm brouwproces
« Reactie #86 Gepost op: 12-12-2017 22:21 u »
Ik heb 1 rol en en blijft nooit iets noemenswasrdigbaan plakken.  Sommige korrels lijken heel masr als ik ze wil buigen dan zie ik dat ze gebroken of geplet zijn waardoor t meellichaam vrij komt

Offline davyd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 577
  • Land: 00
  • foei, foei
Re: Davyd's zuurstofarm brouwproces
« Reactie #87 Gepost op: 12-12-2017 22:21 u »
Serge is ALTIJD op post. Hij is een Bierrots waar je een Brouwkerk op kunt bouwen.

Offline iloveoxytocin

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 67
  • Land: nl
  • IBU: Ik Brouw in Utrecht
Re: Davyd's zuurstofarm brouwproces
« Reactie #88 Gepost op: 12-12-2017 22:44 u »
1L op 10kg valt gewoon onder klam schroten. Nat schroten is wat anders.

POF enzymen??
POF = phenolic off-flavor toch?
of bedoel je de ferarinezuur decarboxylatie-enzymen?

Sorry, ik bedoel LOX! Die afkortingen spelen me te parten... Heb snel gezocht in kunze maar kon geen directe link vinden; ik heb denk ik de associatie zelf gelegd.

Offline davyd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 577
  • Land: 00
  • foei, foei
Re: Davyd's zuurstofarm brouwproces
« Reactie #89 Gepost op: 16-12-2017 15:25 u »
Volgende keer volg ik de aanbevelingen van Kunze: 2.5 procent (ontgast) water @50C verstuiven en maximaal twee minuten laten trekken zodat de kernen zelf niet nat worden, en er dus geen oxidatie kan optreden.

Offline hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.301
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Davyd's zuurstofarm brouwproces
« Reactie #90 Gepost op: 16-12-2017 16:08 u »
sulfiet in je bier :weetniet: :nut: :weetniet:

Geen rommel in mijn eigen gebrouwen biertje :police:

Offline davyd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 577
  • Land: 00
  • foei, foei
Re: Davyd's zuurstofarm brouwproces
« Reactie #91 Gepost op: 16-12-2017 16:27 u »
Als het goed gaat zit er geen sulfiet in mijn bier, enkel sulfaat.

Offline davyd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 577
  • Land: 00
  • foei, foei
Re: Davyd's zuurstofarm brouwproces
« Reactie #92 Gepost op: 16-12-2017 16:57 u »
En als het slecht gaat, zoals bij mijn laatst gebrouwen bier, blijft er nog residueel sulfiet in het bier, en is het enkel goed voor Koen zijn pompbak :(

Offline Serge VL

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.488
  • Land: be
Re: Davyd's zuurstofarm brouwproces
« Reactie #93 Gepost op: 16-12-2017 18:43 u »
sulfiet in je bier :weetniet: :nut: :weetniet:

Geen rommel in mijn eigen gebrouwen biertje :police:

Echt balen,
Hett ja dus nooit of te nimmer een pilsje van de tap of een wijntje, porto, of andere wijnderivaten voor jou? ???  ;)

Offline Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 835
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Davyd's zuurstofarm brouwproces
« Reactie #94 Gepost op: 16-12-2017 19:05 u »
En als het slecht gaat, zoals bij mijn laatst gebrouwen bier, blijft er nog residueel sulfiet in het bier, en is het enkel goed voor Koen zijn pompbak :(
Hihi, mijn pompbak is beroemd aan het worden. Hij gaat viraal.
En dat in meer dan 1 betekenis  :pasop:

Offline HermanH

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 350
  • Land: be
  • Dimidium facti qui coepit habet
Re: Davyd's zuurstofarm brouwproces
« Reactie #95 Gepost op: 16-12-2017 19:52 u »
sulfiet in je bier :weetniet: :nut: :weetniet:

Geen rommel in mijn eigen gebrouwen biertje :police:
Dan moet je hier maar eens kijken... ;-)

https://www.allergiedietisten.com/voedings-allergie/intolerantie-voor-sulfiet/

Offline hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.301
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Davyd's zuurstofarm brouwproces
« Reactie #96 Gepost op: 16-12-2017 21:10 u »
Echt balen,
Het ja dus nooit of te nimmer een pilsje van de tap of een wijntje, porto, of andere wijnderivaten voor jou? ???  ;)

Kom nou processen waarbij ikzelf de controle heb kan ik natuurlijk voorkomen om het erin te gooien.
En nee voor mij geen wijntje, port hooguit een lekkere single malt whiskey, pilsje van de tap als het niet anders kan liever een speciaalbiertje uit de fles.
Geen kant en klare maaltijden hiero, vis vang ik het liefst zelf en mijn hamburger maak ik ook zelf.
( ik fok nog net geen dieren voor de slacht maar als dat mogelijk was deed ik dat zeker ) :proost:

Offline davyd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 577
  • Land: 00
  • foei, foei
Re: Davyd's zuurstofarm brouwproces
« Reactie #97 Gepost op: 20-12-2017 23:38 u »
Bier wordt gedumpt. Het tragische lot van de low oxygen brouwer.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.689
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Davyd's zuurstofarm brouwproces
« Reactie #98 Gepost op: 21-12-2017 08:55 u »
Want?

Ingo

Offline davyd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 577
  • Land: 00
  • foei, foei
Re: Davyd's zuurstofarm brouwproces
« Reactie #99 Gepost op: 21-12-2017 09:31 u »
Zwavel in de neus. Zwavel is als een twaalfkoppige draak. Je hakt een kop af en er groeien er twee in de plaats.