Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Is dit normaal bij een saison  (gelezen 818 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Enos

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 120
  • Land: nl
  • heerlijk eerlijk bier
Is dit normaal bij een saison
« Gepost op: 24-12-2017 15:50 u »
Ik heb op 6 dec een saison gebrouwen.
Het gaat om 18 liter met een begin SG 1058 met 1 zakje 3711 van Wyeast ( French Saison)
En staat bij 24 graden in de kast , en heb hem ook al overgeheveld 10 dagen terug.

Het is nu 24 dec en hij staat nog steeds te borrelen, ok het gaat wel langzaam ongeveer 2 a  3 x per minuut maar toch.
De bierjes die ik hiervoor heb gebrouwen waren na 2 weken wel uitgegist.

Ik zou graag willen weten of dit normaal is bij dit soort gist en/of bier.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.903
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: is dit normaal bij een saison
« Reactie #1 Gepost op: 24-12-2017 15:58 u »
Ja, saisongisten hebben doorgaans de neiging om lang te door te gaan (bij de French Saison wel iets minder). Heb vooral geduld bij deze gisten, ze kunnen gemakkelijk een svg van ver boven de 90% halen.

Doordat je het bier al hebt overgeheveld ben je ook een hoop gist kwijtgeraakt waardoor het allemaal nog wat langer duurt. Geduld dus!

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.427
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: is dit normaal bij een saison
« Reactie #2 Gepost op: 24-12-2017 16:44 u »
ze kunnen gemakkelijk een van ver boven de 90% halen.

Kunnen? Dat doen ze altijd! Eind SG rond de 1001.  :brouwen:

Offline mbroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.106
  • Land: nl
  • Hoe verder je gaat, hoe langer de terugweg.
    • Huisbrouwerij St. Chiellus
Re: is dit normaal bij een saison
« Reactie #3 Gepost op: 24-12-2017 16:47 u »
Een keertje meten kan geen kwaad. Verder vooral de temperatuur niet verlagen, warmer is beter.
Saison gisten zijn een beetje anders dan andere  :)

Offline Esterenbrouw

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 335
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: is dit normaal bij een saison
« Reactie #4 Gepost op: 24-12-2017 16:53 u »
Misschien een beetje zeuren, maar vr ik ga brouwen weet ik wat mijn gist ongeveer gaat doen!

Als mij de gist niet bekend is, zoek ik bij de leverancier naar de technische fiche van de gist en weet ik de
"normale" vergistingsgraad, de ideale vergistingtemperatuur, de flocculatie en de alcoholtolerantie.


Offline mbroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.106
  • Land: nl
  • Hoe verder je gaat, hoe langer de terugweg.
    • Huisbrouwerij St. Chiellus
Re: is dit normaal bij een saison
« Reactie #5 Gepost op: 24-12-2017 17:02 u »
Misschien een beetje zeuren, maar vr ik ga brouwen weet ik wat mijn gist ongeveer gaat doen!

Als mij de gist niet bekend is, zoek ik bij de leverancier naar de technische fiche van de gist en weet ik de
"normale" vergistingsgraad, de ideale vergistingtemperatuur, de flocculatie en de alcoholtolerantie.

Ja, en bijna iedereen haalt met Saison gisten een vergistingsgraad die niet door de fabrikant wordt gespecificeerd, ongeveer 100%.
Maar normaal gesproken is dat met de meeste gisten anders, correcter of hoe je dat ook noemen wilt.
Gelukkig leest gist zijn eigen specificaties niet, wij kunnen daar alleen maar mee leren omgaan.

Offline Enos

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 120
  • Land: nl
  • heerlijk eerlijk bier
Re: is dit normaal bij een saison
« Reactie #6 Gepost op: 24-12-2017 18:24 u »
Misschien een beetje zeuren, maar vr ik ga brouwen weet ik wat mijn gist ongeveer gaat doen!

Als mij de gist niet bekend is, zoek ik bij de leverancier naar de technische fiche van de gist en weet ik de
"normale" vergistingsgraad, de ideale vergistingtemperatuur, de flocculatie en de alcoholtolerantie.

Ja ok  ik kijk ook wel naar de temperatuur waar het op moet vergisten en dan ga ik altijd in het midden zitten, maar de flocculatie ja wat ik daar mee moet weet ik niet helaas misschien dat iemand mij daar iets over kan leren.

En de alcoholtolerantie ja heb ook een bier gehad met SG 1088 naar 1020 dat was in 10 dagen uitgegist.

Ja ik weet niet goed hoe ik het kan bekijken hoe de vergisting verloopt.

Offline marc0871

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 356
  • Land: nl
  • ik heb alleen een drankprobleem als de drank op is
Re: is dit normaal bij een saison
« Reactie #7 Gepost op: 24-12-2017 20:25 u »
Ja ok  ik kijk ook wel naar de temperatuur waar het op moet vergisten en dan ga ik altijd in het midden zitten, maar de flocculatie ja wat ik daar mee moet weet ik niet helaas misschien dat iemand mij daar iets over kan leren.

En de alcoholtolerantie ja heb ook een bier gehad met SG 1088 naar 1020 dat was in 10 dagen uitgegist.

Ja ik weet niet goed hoe ik het kan bekijken hoe de vergisting verloopt.

Meten is weten.
Flocculatie is het samenklonteren en uitzakken van de gist, waardoor je bier helder wordt.
Alcoholtolerantie geeft aan tot hoeveel % alcohol je gebruikte gist aankan, voordat het ermee ophoudt.
De schijnbare vergistingsgraad zegt iets over hoeveel % van de aanwezige suikers er opgegeten zouden kunnen worden.

Offline Enos

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 120
  • Land: nl
  • heerlijk eerlijk bier
Re: is dit normaal bij een saison
« Reactie #8 Gepost op: 24-12-2017 21:25 u »
Meten is weten.
Flocculatie is het samenklonteren en uitzakken van de gist, waardoor je bier helder wordt.
Alcoholtolerantie geeft aan tot hoeveel % alcohol je gebruikte gist aankan, voordat het ermee ophoudt.
De schijnbare vergistingsgraad zegt iets over hoeveel % van de aanwezige suikers er opgegeten zouden kunnen worden.

Ok bedankt
Maar hoe kan ik met deze gegevens dan de tijd bepalen voor de duur van de vergisting.
Mijn saison begon bij 1058 gaat naar 1005 ongeveer maar is al bijna 3 weken bezig. (+/- 53 punten )
Mijn quadrupel was 1088 naar 1020 was in ongeveer 10 dagen klaar. ( +/- 68 punten )
Hoe bereken je zoiets dan

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.086
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: is dit normaal bij een saison
« Reactie #9 Gepost op: 24-12-2017 21:57 u »
Hoe bereken je zoiets dan

Niet. Er zijn te veel factoren die een rol spelen. Een hele belangrijke is de hoeveelheid gist en de vitaliteit van de gist. Meer actieve gist betekent een snellere vergisting. De exacte snelheid is ook gistras afhankelijk en van de zwaarte van het wort. Verder speelt de samenstelling van de storting een rol maar ook of je belucht hebt en in welke mate.

Kortom: gewoon de vergisting volgen en ervaring op doen. Niet alles is uit te rekenen. Dat is ook een gedeelte van de charme van het brouwen van bier.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.427
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: is dit normaal bij een saison
« Reactie #10 Gepost op: 24-12-2017 22:15 u »
Mijn saison begon bij 1058 gaat naar 1005 ongeveer maar is al bijna 3 weken bezig. (+/- 53 punten )

De gist die jij hebt gebruikt heeft de neiging om bij 1030 de rem erop te zetten en dan heel langzaam verder te gaan tot 1001 of zoiets. Zet de temperatuur maar gewoon op 30C.  :brouwen:

Offline Enos

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 120
  • Land: nl
  • heerlijk eerlijk bier
Re: is dit normaal bij een saison
« Reactie #11 Gepost op: 24-12-2017 23:25 u »
30 graden? Ok dan.

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.079
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: is dit normaal bij een saison
« Reactie #12 Gepost op: 24-12-2017 23:27 u »
Ok bedankt
Maar hoe kan ik met deze gegevens dan de tijd bepalen voor de duur van de vergisting.
Mijn saison begon bij 1058 gaat naar 1005 ongeveer maar is al bijna 3 weken bezig. (+/- 53 punten )
Mijn quadrupel was 1088 naar 1020 was in ongeveer 10 dagen klaar. ( +/- 68 punten )
Hoe bereken je zoiets dan

Een deel is ervaring die je per gist op kan bouwen. Maar je kan ook tijdens de vergisting het verloop van het SG volgen. Er zijn wat verschillende manieren voor. Bijvoorbeeld de koolzuur productie sensor of anders een iSpindel. Deze geven tijdens de vergisting zicht op het verloop van de vergisting.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.903
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: is dit normaal bij een saison
« Reactie #13 Gepost op: 25-12-2017 09:24 u »
De gist die jij hebt gebruikt heeft de neiging om bij 1030 de rem erop te zetten en dan heel langzaam verder te gaan tot 1001 of zoiets. Zet de temperatuur maar gewoon op 30C.  :brouwen:

Die 30C is bij de French Saison die Enos gebruikt niet nodig, alleen bij de Dupont strain (WY3724) wordt dat gedaan. De 3714 is ook degene die wel eens op SG 1030 wil blijven hangen. Dat is hier ook niet aan de hand.

Gewoon laten staan en geduld hebben ;)

Offline mbroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.106
  • Land: nl
  • Hoe verder je gaat, hoe langer de terugweg.
    • Huisbrouwerij St. Chiellus
Re: is dit normaal bij een saison
« Reactie #14 Gepost op: 25-12-2017 10:24 u »
Ok bedankt
Maar hoe kan ik met deze gegevens dan de tijd bepalen voor de duur van de vergisting.
Mijn saison begon bij 1058 gaat naar 1005 ongeveer maar is al bijna 3 weken bezig. (+/- 53 punten )
Mijn quadrupel was 1088 naar 1020 was in ongeveer 10 dagen klaar. ( +/- 68 punten )
Hoe bereken je zoiets dan

Zoals Jacques ook al schrijft, het is niet te berekenen. De gegevens op de gist zelf zijn gebaseerd op een soort van "standaard" bier, niet te vergelijken met wat wij brouwen. Ook vergelijken met andere brouwers is lastig, er zijn te veel verschillen in de omstandigheden voor de gist, denk maar aan andere types gistvaten, temperatuur, en het recept natuurlijk.

Het komt dus neer op ervaring op doen en daarvan leren.

Tags: