Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Davyd's zuurstofarm brouwproces  (gelezen 2189 keer)

bordev en 5 gasten bekijken dit topic.

Offline davyd

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 235
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Davyd's zuurstofarm brouwproces
« Gepost op: 07-12-2017 13:17 u »
Op algemeen verzoek van minstens 1 persoon mijn middagpauze deels opgeofferd om mijn brouwproces neer te schrijven. Dit is het ideale proces, waar ik nog volop mee aan het experimenteren ben. De wil is groot, maar mijn handigheid is vergelijkbaar met die van een nijlpaard dat met een smartphone een liefdesbekentenis naar zijn crush wil swypen. En dus is het proces niet af, en wordt menig brouwsel onbarmhartig door de gootsteen gespoeld, want het enige wat je uit mislukt bier kan leren is dat het mislukt is, maar dat wist je dan al.

OK, dat is allemaal grotendeels uit de duim gezogen om de aandacht te trekken, maar dit niet:

- demi-water wordt voorgekookt in ketel op inductieplaat en afgekoeld tot 55C.
- brouwzouten en antioxidantia worden toegevoegd.
- mout wordt op het allerlaatste moment klam geschroot en in de 10L moutpijp van een 20L Braumeister gestort (waar zich op dat moment dus geen water in bevindt).
- water wordt door zwaartekracht via slang onderaan in Braumeister langzaam overgeheveld, om zuurstofinslag te vermijden.
- mout wordt zachtjes geroerd.
- wanneer water bijna ter hoogte van de top van de moutpijp komt, wordt filterplaat (van Bac Brewing) op moutpijp gelegd, mash cap aangebracht en het geheel vastgeschroefd.
- water wordt verder overgeheveld, minstens tot mash cap drijft.
- Aanzuren indien nodig.
- 90 minuten step mash op 62, 64, 67, 72 en 78C. Geen spoeling.
- wort wordt via zwaartekracht overgeheveld naar kookketel op inductieplaat.
- wort wordt gedurende een uur zachtjes gekookt.
- opgekweekte gist wordt met wat wort in keg gegoten om het vergistingsproces al voor te bereiden en gist actief te makn.
- koelen met roestvrij stalen dompelkoeler, whirlpool, een uur laten rusten om koude en warme breuk te laten bezinken.
- wort wordt via zwaartekracht overgeheveld naar keg met gist, met fijne filter om partikels tegen te houden.
- beluchting via stalen bruissteentje.
- keg wordt afgesloten, wordt verbonden via slang van gas-in naar liquid-out van andere keg. Blow-off van gas-in van tweede keg naar potje star san.
- wanneer vergisting op vier punten van einde is, wordt bier onder CO2-druk overgeheveld naar tweede keg. Tweede keg wordt gesloten en spunding valve toegevoegd. Bier wordt zo gecarboniseerd en is dan zo goed als klaar voor consumptie.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Robert1968

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 800
  • Land: nl
Re: Davyd's zuurstofarm brouwproces
« Reactie #1 Gepost op: 07-12-2017 13:46 u »
Pffff.

Vergeet niet om dit alles in een met CO2 gevulde ruimte uit te voeren en jezelf van beademingsapparatuur te voorzien.
Dan moet het zeker een topbier worden. Succes!

PS. enne, het bier wel in het donker en zonder inslag van zuurstof opdrinken hè. ;D

Offline davyd

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 235
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Davyd's zuurstofarm brouwproces
« Reactie #2 Gepost op: 07-12-2017 13:53 u »
Het is voor dit soort reacties dat we het doen!  :proost:

Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.901
  • Land: nl
  • Et hätt noch emmer joot jejange.
Re: Davyd's zuurstofarm brouwproces
« Reactie #3 Gepost op: 07-12-2017 13:54 u »
Leuke hobby dat bierbrouwen  ;)

Ieder doet het op zijn eigen manier en het wordt allemaal (in meer of mindere mate drinkbaar) bier.

Offline tdp

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.897
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Davyd's zuurstofarm brouwproces
« Reactie #4 Gepost op: 07-12-2017 14:00 u »
Helder verhaal Davyd, maar maisch je in een Braumeister en kook je in een andere pan?

Offline davyd

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 235
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Davyd's zuurstofarm brouwproces
« Reactie #5 Gepost op: 07-12-2017 14:04 u »
Helder verhaal Davyd, maar maisch je in een Braumeister en kook je in een andere pan?

Vorige zondag de eerste keer gedaan ja:
1. Gaat oneindig veel sneller om aan de kook te brengen.
2. Whirlpoolen sux in de Braumeister
3. Overhevelen naar gistvat sux in de Braumeister
4. Die hele Braumeister sux eigenlijk. Het enige waar dat ding goed voor is, is step mash. Wie nog iets anders weet mag het mij altijd zeggen.

Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.901
  • Land: nl
  • Et hätt noch emmer joot jejange.
Re: Davyd's zuurstofarm brouwproces
« Reactie #6 Gepost op: 07-12-2017 14:08 u »
Vorige zondag de eerste keer gedaan ja:
Vorige zondag de eerste keer gedaan ja:
1. Gaat oneindig veel sneller om aan de kook te brengen.
2. Whirlpoolen sux in de Braumeister
3. Overhevelen naar gistvat sux in de Braumeister
4. Die hele Braumeister sux eigenlijk. Het enige waar dat ding goed voor is, is step mash. Wie nog iets anders weet mag het mij altijd zeggen.

T-control op een elektrisch aangedreven maischketel en dan verder met het proces dat je hieronder/hierboven beschrijft.

Offline davyd

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 235
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Davyd's zuurstofarm brouwproces
« Reactie #7 Gepost op: 07-12-2017 14:16 u »
T-control op een elektrisch aangedreven maischketel en dan verder met het proces dat je hieronder/hierboven beschrijft.

Inderdaad, maar cf vergelijking met nijlpaard hierboven.

Online Serge VL

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 890
  • Land: be
Re: Davyd's zuurstofarm brouwproces
« Reactie #8 Gepost op: 07-12-2017 14:24 u »
Vorige zondag de eerste keer gedaan ja:
1. Gaat oneindig veel sneller om aan de kook te brengen.
2. Whirlpoolen sux in de Braumeister
3. Overhevelen naar gistvat sux in de Braumeister
4. Die hele Braumeister sux eigenlijk. Het enige waar dat ding goed voor is, is step mash. Wie nog iets anders weet mag het mij altijd zeggen.
Antwoord op punt 4 : als "Sous vide slowcooker" daar is die perfect voor  ;)

Sorry te veel anderstalige termen moeten vermeden worden op het forum dus voor de duidelijkheid ook in het Nederlands: als "onder leeg traag koker" daar is die perfect voor (veel duidelijker toch)  >:D

Offline tdp

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.897
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Davyd's zuurstofarm brouwproces
« Reactie #9 Gepost op: 07-12-2017 15:13 u »
Heb je een reden waarom je meerdere stappen doorloopt met maischen? Anders zijn er wel goedkopere alternatieven. Om de BM nou alleen te gebruiken voor maischen...  :o

Offline davyd

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 235
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Davyd's zuurstofarm brouwproces
« Reactie #10 Gepost op: 07-12-2017 15:31 u »
Meest geavanceerd maischschema uit de geschiedenis van dit universum en van de aanpalende parallelle universums. Lees de volgende artikels uit Brauwelt: http://www.lowoxygenbrewing.com/wp-content/uploads/2017/04/pkjdf.pdf en http://www.lowoxygenbrewing.com/wp-content/uploads/2017/04/pddvxvf.pdf

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.142
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Davyd's zuurstofarm brouwproces
« Reactie #11 Gepost op: 07-12-2017 15:56 u »
Meerdere stappen maischen is zoo 2017 en totaal overbodig.
Pak morgen maar weer je middagpauze je hebt het verdiend.

Offline tdp

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.897
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Davyd's zuurstofarm brouwproces
« Reactie #12 Gepost op: 07-12-2017 16:08 u »
Meest geavanceerd mash schema uit de geschiedenis van dit universum en van de aanpalende parallelle universums. Lees de volgende artikels uit Brauwelt: http://www.lowoxygenbrewing.com/wp-content/uploads/2017/04/pkjdf.pdf en http://www.lowoxygenbrewing.com/wp-content/uploads/2017/04/pddvxvf.pdf


Dat red ik niet in mijn pauze ;)

Offline mbroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.041
  • Land: nl
  • Hoe verder je gaat, hoe langer de terugweg.
    • Huisbrouwerij St. Chiellus
Re: Davyd's zuurstofarm brouwproces
« Reactie #13 Gepost op: 07-12-2017 16:24 u »
4. Die hele Braumeister sux eigenlijk. Het enige waar dat ding goed voor is, is step mash. Wie nog iets anders weet mag het mij altijd zeggen.

Ik ken iemand die gebruikt een 50 liter Braumeister voor spoelwater  >:D

Goed verhaal verder, ik zelf doe wat meer zuurstof inslag  :)

Offline davyd

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 235
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Davyd's zuurstofarm brouwproces
« Reactie #14 Gepost op: 07-12-2017 16:37 u »
Meerdere stappen maischen is zoo 2017 en totaal ovebodig.
Pak morgen maar weer je middagpauze je hebt het verdiend.

Ik vind het wel jammer dat je enkel dit deeltje van mijn brouwproces overbodig vindt. Ik had gehoopt dat je ALLES zou verwerpen.

Offline nembrionic

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 556
Re: Davyd's zuurstofarm brouwproces
« Reactie #15 Gepost op: 07-12-2017 16:52 u »
Citaat
- 90 minuten step mash op 62, 64, 67, 72 en 78C. Geen spoeling

Wat was de gedachte achter dit maischschema?

Offline davyd

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 235
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Davyd's zuurstofarm brouwproces
« Reactie #16 Gepost op: 07-12-2017 17:40 u »
Zie Brauwelt artikels hierboven. De bedoeling is een “ideaal” maischschema te maken dat onafhankelijk is van soort mout, oogst, jaar, biertype enz.

55 C: enkel temperatuur om in te maischen, geen rust.  Hydrateert het zetmeel, en begint het op te lossen. Geen beta-activiteit. pH kan onmiddellijk worden gemeten en aangepast. Een klein beetje beta-glucans activiteit.
62 C: beta is meest actief. 46% beta-activiteit bij ideale verstijfselingstemperatuur
64 C: 35% beta-activiteit. Zo goed als geen alfa.
[EDIT: 67 64] C: nog 5% beta-activiteit. Alfa-activiteit nog niet ideaal.
72 C: Alfa-rust. 5% meer extractie.
77 C: verbetert schuim en denatureert enzymes.

Offline Koen S

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 129
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Davyd's zuurstofarm brouwproces
« Reactie #17 Gepost op: 07-12-2017 17:44 u »
Ik giet elk brouwsel in de pompbak (Vlaams voor gootsteen) , geoxideerd of niet, maar ik heb dan ook een keelgat als een pompbak. :lekkerbier:

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.242
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Davyd's zuurstofarm brouwproces
« Reactie #18 Gepost op: 07-12-2017 18:09 u »
Goed over nagedacht. Leuk om te lezen.

Of het verschil maakt, dat weet alleen jij. We zouden eens een identiek recept kunnen brouwen, en dan het resultaat vergelijken.

Wat ik niet snap is dat je het wort belucht voor de vergisting. Dat maakt weer zoveel kapot. Zorg liever voor voldoende actieve en vitale gist. Daarmee is ook dat beluchten overbodig.

Offline Koen S

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 129
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Davyd's zuurstofarm brouwproces
« Reactie #19 Gepost op: 07-12-2017 18:20 u »
Goed over nagedacht. Leuk om te lezen.

Of het verschil maakt, dat weet alleen jij. We zouden eens een identiek recept kunnen brouwen, en dan het resultaat vergelijken.

Wat ik niet snap is dat je het wort belucht voor de vergisting. Dat maakt weer zoveel kapot. Zorg liever voor voldoende actieve en vitale gist. Daarmee is ook dat beluchten overbodig.
Klopt, maar als je gist opkweekt, komt er ook weer zuurstof in je giststarter, ook als je werkt met een magneetroerder.

Offline davyd

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 235
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Davyd's zuurstofarm brouwproces
« Reactie #20 Gepost op: 07-12-2017 18:23 u »
Enkel vloeibare gist. En veel. Ik zie CO2 bubbels na vier uur. Klaar om te spunden na 48 uur.

Offline davyd

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 235
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Davyd's zuurstofarm brouwproces
« Reactie #21 Gepost op: 07-12-2017 18:31 u »
En actieve gist consumeert aanwezige zuurstof bijna onmiddellijk. Snel genoeg om schade te vermijden.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.242
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Davyd's zuurstofarm brouwproces
« Reactie #22 Gepost op: 07-12-2017 18:54 u »
En actieve gist consumeert aanwezige zuurstof bijna onmiddellijk. Snel genoeg om schade te vermijden.

Dat is natuurlijk niet waar. De opgeloste zuurstof wordt door de gist opgenomen, maar er zal ook een deel van de zuurstof oxideren. Zonde van al je inspanningen.

Offline davyd

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 235
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Davyd's zuurstofarm brouwproces
« Reactie #23 Gepost op: 07-12-2017 19:17 u »
Dit is in tegenspraak met alle Infomatie waar ik over beschik, dus ik ga nog even wachten voor ook ik het zonde vind.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.761
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Davyd's zuurstofarm brouwproces
« Reactie #24 Gepost op: 07-12-2017 19:18 u »
Klopt, maar als je gist opkweekt, komt er ook weer zuurstof in je giststarter, ook als je werkt met een magneetroerder.

Als je de starter op de juiste wijze maakt is de zuurstof op tegen de tijd dat je de starter inzet. De eerste (max) 12 uur beluchten en dan ~12 uur niet, bij maximale activiteit de hele starter aan het wort toevoegen. En verse fitte gist en het minimum aan zuurstof. Beluchten van het wort is dan overbodig.

Ingo

Offline davyd

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 235
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Davyd's zuurstofarm brouwproces
« Reactie #25 Gepost op: 07-12-2017 19:24 u »
Ik werk zonder magneetroerder.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.276
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Davyd's zuurstofarm brouwproces
« Reactie #26 Gepost op: 07-12-2017 19:39 u »
Dit is het ideale proces

Dat bestaat niet! En ondanks al je handelingen (overbodig of niet) is jouw bier nu superieur aan dat van anderen?  ;D  Ik denk het niet...  :brouwen:

Offline Jeukstaardt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 908
  • Land: nl
  • Bij twijfel, meer hop!
Re: Davyd's zuurstofarm brouwproces
« Reactie #27 Gepost op: 07-12-2017 20:03 u »
Dit is in tegenspraak met alle Infomatie waar ik over beschik, dus ik ga nog even wachten voor ook ik het zonde vind.

Het is maar net over welke informatie je wilt beschikken, denk ik. Als trouw volgeling van de lowoxygenbrewing kerk, ben je natuurlijk geneigd al je informatie uit die bron te putten en dat voor waarheid aan te nemen. Niks mis mee overigens, maar laat je je niet teveel verblinden, vraag ik me af.
Wat is waarheid?

Offline davyd

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 235
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Davyd's zuurstofarm brouwproces
« Reactie #28 Gepost op: 07-12-2017 20:28 u »
Het is maar net over welke informatie je wilt beschikken, denk ik. Als trouw volgeling van de lowoxygenbrewing kerk, ben je natuurlijk geneigd al je informatie uit die bron te putten en dat voor waarheid aan te nemen. Niks mis mee overigens, maar laat je je niet teveel verblinden, vraag ik me af.
Wat is waarheid?

Ik geloof in de Bierige Drievuldigheid:
1. De Kerk van Lowoxygenbrewing
2. Kunze, Technologie Brauer Und Maelzer
3. Mijn dissolved oxygen meter

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.142
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Davyd's zuurstofarm brouwproces
« Reactie #29 Gepost op: 07-12-2017 20:40 u »
Ik vind het wel jammer dat je enkel dit deeltje van mijn brouwproces overbodig vindt. Ik had gehoopt dat je ALLES zou verwerpen.

Ik schrik er gewoon van als jij in een keer iets serieus gaat plaatsen.
En verder denk ik dat je zuurstof inslag wel zoveel mogelijk moet voorkomen maar ik geloof niet in spoken , dus ook niet in het zg zuurstofinslagspook aka oxidatiespook.
En ben ik het met de mening van Oscar eens.

Online Serge VL

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 890
  • Land: be
Re: Davyd's zuurstofarm brouwproces
« Reactie #30 Gepost op: 07-12-2017 20:48 u »
Dat bestaat niet! En ondanks al je handelingen (overbodig of niet) is jouw bier nu superieur aan dat van anderen?  ;D  Ik denk het niet...  :brouwen:

Enkel oordelen na het proeven!
Oscar wanneer hebben we tijd om tot bij Frank eentje te gaan drinken?  :proost:
Dan gaan we pas een oordeel vellen.

Persoonlijk ben ik een semi low oxygen brewer, maar ik ben me te bewust van de technische beperkingen die we hebben als hobbybrouwer. (Sommige dingen zijn theoretisch haalbaar maar niet in praktijk)

Offline Koen S

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 129
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Davyd's zuurstofarm brouwproces
« Reactie #31 Gepost op: 07-12-2017 22:01 u »
Enkel oordelen na het proeven!
Oscar wanneer hebben we tijd om tot bij Frank eentje te gaan drinken?  :proost:
Dan gaan we pas een oordeel vellen.
Beoordeel een brouwer niet op zijn kennis maar op de kwaliteit van zijn bier.

Offline davyd

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 235
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Davyd's zuurstofarm brouwproces
« Reactie #32 Gepost op: 07-12-2017 22:14 u »
Dat is natuurlijk niet waar. De opgeloste zuurstof wordt door de gist opgenomen, maar er zal ook een deel van de zuurstof oxideren. Zonde van al je inspanningen.

Cf "Yeast" van White & Zainasheff p. 77-83. De optimale hoeveelheid zuurstof voor gist is 8-10 ppm (referentie naar Takacs & Hackbarth, "Oxygen-Enhanced Fermentation") Kunz beveelt  een zelfde hoeveelheid aan. Die hoeveelheid is enkel te bereiken door het toedienen van pure zuurstof. Met een aquariumpomp geraak je daar nooit.

En met een DO-meter kan je vaststellen dat alle zuurstof zeer snel wordt opgenomen door de gist, tot 0 ppm.

Dus graag referentiemateriaal ivm oxidatie bij toedienen van zuurstof aan gist. Anders is het pure speculatie.

Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 865
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: Davyd's zuurstofarm brouwproces
« Reactie #33 Gepost op: 07-12-2017 22:18 u »
- wort wordt via zwaartekracht overgeheveld naar keg met gist.

Wist niet dat het ook zonder zwaartekracht kon  :proost:

Offline nembrionic

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 556
Re: Davyd's zuurstofarm brouwproces
« Reactie #34 Gepost op: 07-12-2017 22:19 u »
Wist niet dat het ook zonder zwaartekracht kon  :proost:

Met een pomp? ;)

Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 865
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: Davyd's zuurstofarm brouwproces
« Reactie #35 Gepost op: 07-12-2017 22:20 u »
Met een pomp? ;)

Dan is het geen hevelen maar... pompen  >:D

Offline davyd

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 235
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Davyd's zuurstofarm brouwproces
« Reactie #36 Gepost op: 07-12-2017 22:24 u »
Dan is het geen hevelen maar... pompen  >:D

U heeft mij op een fout betrapt. Ik geef dat grootmoedig toe.

Offline davyd

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 235
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Davyd's zuurstofarm brouwproces
« Reactie #37 Gepost op: 07-12-2017 22:36 u »
U heeft mij op een fout betrapt. Ik geef dat grootmoedig toe.

Of neen, niet echt een fout, een pleonasme.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.242
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Davyd's zuurstofarm brouwproces
« Reactie #38 Gepost op: 07-12-2017 22:55 u »
davyd

Stop met het beluchten van uw wort en doe uzelf een groot plezier.

Gist heeft enkel zuurstof nodig voor vermenigvuldiging tijdens extreme groei. Prima voor gistkweek, niet voor hoofdvergisting.

Een vitale gistcel kan de vermenigvuldiging nodig voor het vergisten van een wort aan zonder extra zuurstof.

Beluchten van wort is een onzinnige kopie van de grote commercielen. Nadoen zonder nadenken. Niet slim.

Stop met beluchten. Kunze refereert aan andere situaties. Lees het boek nog een minitieus na, en vergelijk uw situatie.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.761
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Davyd's zuurstofarm brouwproces
« Reactie #39 Gepost op: 07-12-2017 23:25 u »
En met een DO-meter kan je vaststellen dat alle zuurstof zeer snel wordt opgenomen door de gist, tot 0 ppm.


... en hoe snel zonder gist? Zou ook wel eens een leuke zijn om een ORP meter in het wort te hangen.

Verder wat EBC zegt, je hoeft het wort niet te beluchten, het gaat er om dat je voldoende gistcellen hebt en dat die gist voldoende bouwstenen in zich heeft om 4 a 5 generaties voort te brengen.

Bij zeer zware bieren is dat lastig, je hebt heel veel gist nodig en mogelijk 1 -2 generaties meer. Dan heeft beluchten van het jongbier zin, dus niet van het wort. Je belucht dus pas als je het stadium van 'ueberweissung' ruim voorbij bent.

Duits brouwen, zo kan het ook:
Small | Large


Ingo

Offline davyd

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 235
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Davyd's zuurstofarm brouwproces
« Reactie #40 Gepost op: 07-12-2017 23:36 u »
Dus Palmer en Zainasheff zijn ook verkeerd? Dat kan natuurlijk, maar ik krijg niet echt onderbouwde argumenten.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.242
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Davyd's zuurstofarm brouwproces
« Reactie #41 Gepost op: 07-12-2017 23:42 u »
Dus Palmer en Zainasheff zijn ook verkeerd? Dat kan natuurlijk, maar ik krijg niet echt onderbouwde argumenten.
Ik denk dat je ze met een andere bril moet lezen.

Offline Adbrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.006
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
    • ABV de bierkaai
Re: Davyd's zuurstofarm brouwproces
« Reactie #42 Gepost op: 08-12-2017 06:55 u »
Dus Palmer en Zainasheff zijn ook verkeerd? Dat kan natuurlijk, maar ik krijg niet echt onderbouwde argumenten.
Het beste argument is om het blind te proeven. Daar wil ik me wel voor op offeren. Misschien kan ik dan ook toetreden tot de zuurstofloze brouwerskerk. Lijkt mij nu meer een academisch biertje die de liefde van het sociale en mededogen mist. Moet ineens denken aan het onderschrift van Ingo (wabi sabi)

Offline ciesvandekwis

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.310
  • Land: be
  • napalm is er nog palm
Re: Davyd's zuurstofarm brouwproces
« Reactie #43 Gepost op: 08-12-2017 10:24 u »
Ik combineer tegenwoordig SBT Antioxin met Yeast Screaming, dat jaagt het oxidatiespook op afdoende wijze weg:
https://www.youtube.com/watch?v=87yuqFrB3Cg&feature=youtu.be

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.761
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Davyd's zuurstofarm brouwproces
« Reactie #44 Gepost op: 08-12-2017 10:27 u »
Ik denk dat je ze met een andere bril moet lezen.
8)

Davyd,

Uitgangspunt bij heel veel Amerikaanse brouwers en hobbybrouwlitratuur m.i. is dat je de gist uit een smakpak zo in je wort mikt. Ja, dan heeft beluchten van het wort/jongbier zin.

Als je een starter maakt niet echt.

Een starter maken is niet een smakpak in een litertje wort oppeppen, maar echt van uit een kleine hoeveelheid cellen opkweken. Een 'echte' starter gemaakt vanuit een smakpak is 8-10l groot.

Die 8 - 10 ppm zijn bedoeld voor gistgroei, gistgroei heb je in het jongbier maar zeer beperkt nodig, de eerder genoemde 4-5 generaties. Een gistcel op zich heeft haar hele leven echter geen 'druppel' zuurstof nodig en kan vele generaties voortbrengen, alleen het tempo waarin zint de brouwer dan niet ...

Kijk ook voor de grap eens bij kleinere traditionele brouwerijen naar de enorme hoeveelheden gist die ze gebruiken. Dat is dikke slurry die in grote kuipen zit. Ze gebruiken per volume bier ca. 10% van die dikke slurrie en die wordt dan ook nog eens redelijk kort voor het toevoegen belucht. Dus niet het wort maar de gist rechtstreeks. Dat laatste moet je wel met beleid doen want je hebt niets aan hyperaktieve gist die alle suiker omzet in jonkies en geen alcohol produceert.


... en wat Wabi Sabi betreft, ja, je kunt perfect en toch oer saai bier brouwen. Zuurstofinslag heeft namelijk in het warme traject ook een positieve invloed op de smaak, niet alleen maar negatief.

Verder is het hele laagzurstofbrouwen m.i zinloos/suboptimalisatie als je niet zuurstofvrij kunt afvullen, dus met tegendrukafvuller en 3x voor evacueren. Ook in het fust. Dus, zoals gebruikelijk, begin helemaal achteraan in het proces met optimaliseren.

Ingo

Offline davyd

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 235
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Davyd's zuurstofarm brouwproces
« Reactie #45 Gepost op: 08-12-2017 10:51 u »
- ik voeg geen geoxideerde starter toe aan mijn wort
- ik heb actieve fermentatie na vier uur
- bij mijn vorige brouwsel heb ik na 48 uur de spunding valve geplaatst
- ik heb geen last van fusels of rare esters

Mijn vraag: wat is er dan mis met mijn procedure? En als het zo zou zijn dat het beluchten mijn wort oxideert, hoe manifesteert zich dat dan? En kom niet af met trans-2-nonenal of andere gelijkaardige flauwekul.

Online Rene Haring

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 146
  • Land: nl
  • Aankomend lid Maasland Thuisbrouwers Genootschap
Re: Davyd's zuurstofarm brouwproces
« Reactie #46 Gepost op: 08-12-2017 10:56 u »
Vergeet niet om een controle batch in te bouwen. Hoe wil je anders vaststellen dat wat je proeft niet onder invloed van oxidatie heeft gestaan? En het schroten in een 100% stikstof milieu uitvoeren. Eigenlijk alle stappen in een 100% stikstof milieu om alle mogelijke contacten met zuurstof uit te sluiten. Ook doorborrelen met stikstof van de mout, maischwater, spoelwater, koken om alle zuurstof uit te sluiten.

Succes.

Offline davyd

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 235
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Davyd's zuurstofarm brouwproces
« Reactie #47 Gepost op: 08-12-2017 10:58 u »
Verder is het hele laagzurstofbrouwen m.i zinloos/suboptimalisatie als je niet zuurstofvrij kunt afvullen, dus met tegendrukafvuller en 3x voor evacueren. Ook in het fust. Dus, zoals gebruikelijk, begin helemaal achteraan in het proces met optimaliseren.

Ingo

- Ik bottel niet, dus dat is al een probleem minder. Ik heb wel een beergun maar gebruik hem niet. Die is ook niet voldoende om zuurstofvrij te bottelen.
- Ik vergist in een keg met blow-off, en op 4 punten van het einde van de vergisting transfereer ik het bier onder CO2-druk naar een andere keg, die helemaal zuurstofvrij is gemaakt. Dan plaats ik de spunding valve, en carbonisatie gebeurt natuurlijk, zonder toevoeging van suiker of externe CO2. Graag suggesties om dit verder te optimaliseren.

Offline davyd

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 235
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Davyd's zuurstofarm brouwproces
« Reactie #48 Gepost op: 08-12-2017 11:02 u »
Vergeet niet om een controle batch in te bouwen. Hoe wil je anders vaststellen dat wat je proeft niet onder invloed van oxidatie heeft gestaan? En het schroten in een 100% stikstof milieu uitvoeren. Eigenlijk alle stappen in een 100% stikstof milieu om alle mogelijke contacten met zuurstof uit te sluiten. Ook doorborrelen met stikstof van de mout, maischwater, spoelwater, koken om alle zuurstof uit te sluiten.

Dat klopt allemaal als een zwerende bus maar ik ben daar (nog?) niet aan toe. Er zijn wel hobbybrouwers die zover zijn (zelfs de leidingen worden gespoeld met stikstof) en zij kunnen zuurstofvrij brouwen zonder gebruik te moeten maken van antioxidantia als voorzorgsmaatregel. Hun bieren blijven maandenlang perfect vers.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.761
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Davyd's zuurstofarm brouwproces
« Reactie #49 Gepost op: 08-12-2017 12:10 u »
En als het zo zou zijn dat het beluchten mijn wort oxideert, hoe manifesteert zich dat dan?

Een aantal oxidatieproducten uit het wort worden door de gist omgezet, resulteert o.a. in iets meer volmondigheid. (De klassieke methode om geoxideerd bier weer op te frissen is het bij een gistende batch te mengen, de gist zet de oxidatie producten om)

Of je wort oxideert kun je zelf bepalen met je DO-meter. Belucht een liter wort zonder gist in een goed afgesloten vat en meet hoe snel je zuurstof uit het wort verdwijnt. Doe het bij verschillende temperaturen. (ben wel benieuwd wat voor meter je gebruikt, meters met voldoende resolutie en een voldoende kleine meetonzekerheid zijn een forse investering). Om een idee te krijgen over hoe snel reacties met zuurstof kunnen verlopen, sommigen noemen we explosies.

Zuurstofmetingen in afgevulde flesjes bij de grote jongens moeten binnen 15 minuten, liever binnen 5, gedaan worden omdat anders de gemeten waarde nietszeggend is. Zelfs zonder gist in het bier daalt de hoeveelheid opgeloste zuurstof rap.

T.a.v. je fust, hoe krijg je die "zuurstofvrij" voordat je 'overhevelt'? Alleen maar spoelen met CO2 is niet voldoendevandaar 3x evacueren. Een andere methode is het fust met, zuurstof arm, water vullen en met CO2 leegpersen.

Ingo

Offline davyd

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 235
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Davyd's zuurstofarm brouwproces
« Reactie #50 Gepost op: 08-12-2017 12:17 u »

T.a.v. je fust, hoe krijg je die "zuurstofvrij" voordat je 'overhevelt'? Alleen maar spoelen met CO2 is niet voldoendevandaar 3x evacueren. Een andere methode is het fust met, zuurstof arm, water vullen en met CO2 leegpersen.

Tot nu toe: keg vullen met starsan en onder CO2-druk leegpersen. Om dat eerst zuurstofarm te maken, daarvoor heb ik voorlopig onvoldoende ambitie :(

Tweede methode, nog in ontwikkeling: door de gist geproduceerde CO2 opvangen in een aparte keg. Is 100% zuiver. Maar mijn eerste poging is nog niet echt gelukt. Wordt wel vervolgd.

Offline davyd

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 235
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Davyd's zuurstofarm brouwproces
« Reactie #51 Gepost op: 08-12-2017 12:21 u »
ben wel benieuwd wat voor meter je gebruikt, meters met voldoende resolutie en een voldoende kleine meetonzekerheid zijn een forse investering)

 
http://www.extech.com/display/?id=14422

Offline iloveoxytocin

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 56
  • Land: nl
  • IBU: Ik Brouw in Utrecht
Re: Davyd's zuurstofarm brouwproces
« Reactie #52 Gepost op: 08-12-2017 14:01 u »
Goed bezig Davyd! Ben nu bezig met Kunze, echt fantastisch om te lezen.

Ik bedacht me nog recent: misschien wil je niet klam schroten, gezien de POF enzymen in/bij het kaf (of in ieder geval oppervlakte van de korrel) zitten, en dit nat maken in een omgeving met lucht ze activeert. De installaties die in Kunze langskomen schroten allemaal compleet nat, en gezien we dat (denk ik als hobbybrouwers) niet kunnen, ga ik t voortaan droog doen.

Een manier om O2 uit een vloeistof te krijgen kan ook zijn: een minieme straal belletjes CO2 erdoorheen laten gaan (ik meen me te herinneren dat dit bij wijnmaken wordt gebruikt, ik blijf je even een referentie verschuldigd).

Onderdelen flushen met N2 heeft als nadeel dat N2 even zwaar is als lucht, dus vermenging is sneller dan wanneer je  zou flushen met CO2.

Anderszijds, als mechanische opties net te moeilijk worden, zou je niet vitamine C of sulfiet willen toevoegen aan je bier? Ik denk laatst vaker aan vit C, voor de gezondheid en voor de houdbaarheid...

EDIT, toevoeging: Ik geloof dat kunze ook aanraadt >60degC in te maischen ten behoeve van O2arm, maar misschien zijn je bronnen van lowoxygenbrewing wel nieuwer. Ik ga t tzt lezen

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.761
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Davyd's zuurstofarm brouwproces
« Reactie #53 Gepost op: 08-12-2017 14:09 u »

http://www.extech.com/display/?id=14422


Bij netjes afgevuld bier mag je verwachten tussen 20 en 50 ppb te meten, jou meter meet ppm's. Voor betrouwbare metingen heeft je apparaat een herhaalbaarheid van +/- 2-4 ppb nodig in het bereik <200 ppb. (zoiets dus)

Die 20 - 50 ppb zijn waardes waarbij je mag verwachten dat er geen/vrijwel geen schade meer ontstaat aan het bier.

Professioneel afgevuld, door de grote jongens, wordt <0,1 ppm bereikt, na 2x evacueren  tot -0,9 bar en spoelen met 100% CO2 van het flesje.


Hardcore literatuur:
https://mediatum.ub.tum.de/doc/603642/603642.pdf
http://docplayer.org/56636463-Ueber-die-loeslichkeit-und-loesungsgeschwindigkeit-des-sauerstoffes-in-fluessigkeiten.html

Edit: ook een leuk verhaal,
http://braumagazin.de/article/oxidation-und-bieralterung/

Ingo

Offline davyd

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 235
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Davyd's zuurstofarm brouwproces
« Reactie #54 Gepost op: 08-12-2017 16:49 u »
Bij netjes afgevuld bier mag je verwachten tussen 20 en 50 ppb te meten, jou meter meet ppm's. Voor betrouwbare metingen heeft je apparaat een herhaalbaarheid van +/- 2-4 ppb nodig in het bereik <200 ppb. (zoiets dus)

Die 20 - 50 ppb zijn waardes waarbij je mag verwachten dat er geen/vrijwel geen schade meer ontstaat aan het bier.

Professioneel afgevuld, door de grote jongens, wordt <0,1 ppm bereikt, na 2x evacueren  tot -0,9 bar en spoelen met 100% CO2 van het flesje.

Low oxygen bottling is onhaalbaar en, voor de doorsnee lodo-loser, inderdaad. Onmeetbaar. Canning is in principe wel mogelijk. Maar ik ga mij daar niet mee bezighouden.

Offline davyd

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 235
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Davyd's zuurstofarm brouwproces
« Reactie #55 Gepost op: 08-12-2017 17:00 u »
Een aantal oxidatieproducten uit het wort worden door de gist omgezet, resulteert o.a. in iets meer volmondigheid. (De klassieke methode om geoxideerd bier weer op te frissen is het bij een gistende batch te mengen, de gist zet de oxidatie producten om)

Welke producten en omgezet tot wat?

Offline CeesM

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 147
  • Land: nl
  • Niet mouwen, lekker brouwen.
Re: Davyd's zuurstofarm brouwproces
« Reactie #56 Gepost op: 08-12-2017 17:05 u »
Na dit allemaal gelezen te hebben hou ik me maar aan de traditionele brouwwijze. :-\

Offline davyd

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 235
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Davyd's zuurstofarm brouwproces
« Reactie #57 Gepost op: 08-12-2017 17:08 u »
EDIT, toevoeging: Ik geloof dat kunze ook aanraadt >60degC in te maischen ten behoeve van O2arm, maar misschien zijn je bronnen van lowoxygenbrewing wel nieuwer. Ik ga t tzt lezen

Een van de redenen om in te maischen bij 55C is omdat het Sauergut dan nog actief is en dan beschermend werkt. Maar veel weet ik daar niet over omdat ik geen Saurgut gebruik.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.761
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Davyd's zuurstofarm brouwproces
« Reactie #58 Gepost op: 08-12-2017 20:03 u »
Welke producten en omgezet tot wat?

De gebruikelijke reductonen, SO2, phenolen, melanoidines. Die binden het eerste met zuurstof. 1 mg O2/l wort is overigens voldoende om alle reductonen op te gebruiken. Wat de gist er exact mee maakt weet ik niet meer, dacht dat Bamforth er wel e.a. over heeft geschreven. Wijnboeren zijn gek op de zwavelverbindingen omdat dat door de gist in fruitigheid wordt omgezet. In de wijnliteratuur zul je daar zeker wat over vinden.

Ingo

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.142
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Davyd's zuurstofarm brouwproces
« Reactie #59 Gepost op: 08-12-2017 20:37 u »
Na dit allemaal gelezen te hebben hou ik me maar aan de traditionele brouwwijze. :-\

Inderdaad, als ik zo moest brouwen en met mijn hobby bezig zijn dan zou me de lol van het brouwen zo over zijn.
Ging ik nog liever curling kijken of nog erger zelf spelen  :-\ :-\

Offline davyd

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 235
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Davyd's zuurstofarm brouwproces
« Reactie #60 Gepost op: 08-12-2017 20:49 u »
Inderdaad, als ik zo moest brouwen en met mijn hobby bezig zijn dan zou me de lol van het brouwen zo over zijn.
Ging ik nog liever curling kijken of nog erger zelf spelen  :-\ :-\
Definieer "zo". Ik heb zondag een Apa gebrouwen, nog nooit zo snel klaar geweest, gisteren gedrooghopt, maandag in het glas. Een Weizen is klaar op vijf dagen. Wat is daar zo erg aan?

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.142
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Davyd's zuurstofarm brouwproces
« Reactie #61 Gepost op: 08-12-2017 21:09 u »
Het is voor mij geen wedstrijd om zo snel mogelijk een bier klaar te hebben.
Voor mij hoeft dat niet.
ik tel vanaf de brouwdag gewoon 3 weken voor het bottelen, soms een dag eerder soms een dag later.
De meeste bieren hebben toch een aantal weken rijping nodig om op smaak te komen .
Maar goed ieder zijn ding.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.761
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Davyd's zuurstofarm brouwproces
« Reactie #62 Gepost op: 08-12-2017 22:24 u »
Inderdaad, als ik zo moest brouwen en met mijn hobby bezig zijn dan zou me de lol van het brouwen zo over zijn.
Ging ik nog liever curling kijken of nog erger zelf spelen  :-\ :-\

??? Nou en? Ieder vult z'n hobbies op z'n eigen manier in, ik ken er die hebben hermsenrimsenmetcomptersendronesalsMQTTbroker en ik brouw simpel in een pannetje. Waar het voor mij in het weinig zuurstof brouwen en alle andere brouwvarianten om gaat is dat je het proces volledig 'moet' doordenken en niet zomaar een beetje in technieken en technologien moet grazen naar believen. Vandaar denk ik ook de reactie van EBC en mij op het beluchten van het wort want dat strookt niet met de basis filosofie.

Ingo (die nog liever bowls dan curling kijkt)

Offline Koen S

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 129
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Davyd's zuurstofarm brouwproces
« Reactie #63 Gepost op: 08-12-2017 22:33 u »
Definieer "zo". Ik heb zondag een Apa gebrouwen, nog nooit zo snel klaar geweest, gisteren gedrooghopt, maandag in het glas. Een Weizen is klaar op vijf dagen. Wat is daar zo erg aan?
Vertel ons dinsdag eens of het een geniaal bier was. Als dat niet zo is,  is heel je aanpak alleen maar theorie.

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.142
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Davyd's zuurstofarm brouwproces
« Reactie #64 Gepost op: 08-12-2017 22:34 u »
Klopt helemaal Ingo dat bedoel ik er ook mee te zeggen , mijn reaktie was bedoeld op de werkwijze van Davyd en inderdaad iedereen moet het zelf weten.
Maar soms word hier op het forum net gedaan alsof je een volleerd wetenschapper en analist moet zijn om een lekker bier te brouwen en dat is volgens mij niet zo.
Ik brouw met mijn koelbox net zo fijne bieren als met mijn klarstein en het is ook nog leuker ook.

Offline davyd

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 235
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Davyd's zuurstofarm brouwproces
« Reactie #65 Gepost op: 08-12-2017 23:32 u »
Vertel ons dinsdag eens of het een geniaal bier was. Als dat niet zo is,  is heel je aanpak alleen maar theorie.
Natuurlijk niet, want ik weet dat ik vorige zondag een aantal fouten heb gemaakt waardoor het bier suboptimaal zal. Nieuwe ketel, nieuwe manier van koken, nieuwe moutmolen, slechte antioxin, enz. Er zijn nog een paar iteraties nodig. Ik zal de eerste zijn om toe te geven dat dit niet de simpelste brouwmethode is, maar voor elke handeling bestaat een grondige reden, met maar één doel: de kwaliteit van mijn bier verbeteren. Ik wil dat elk nieuw bier voor mij beter is dan het vorige. Ik wil elke dag iets bijleren. Anderen willen gewoon voldoende debiet in hun pompbak hebben. Dat is hun goed recht, maar het is niet mijn ding. Ik heb gewoon het probleem dat ik het doorsnee hobby bier (maar ook heel veel commerciële bieren) niet lekker vind, en ik kan dus niet anders dan constant nieuwe manieren zoeken om bieren te brouwen die ik lust.

Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 865
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: Davyd's zuurstofarm brouwproces
« Reactie #66 Gepost op: 08-12-2017 23:34 u »
Vind het en mooi streven om jezelf altijd te willen beteren!
Ga je trouwens aan het ONK mee doen Davy?
Ik hoop dit jaar voor het eerst iets in te kunnen zenden. Ben benieuwd of het kapot gemaakt gaat worden of complimenten krijgt.

Offline davyd

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 235
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Davyd's zuurstofarm brouwproces
« Reactie #67 Gepost op: 08-12-2017 23:38 u »
De gebruikelijke reductonen, SO2, phenolen, melanoidines. Die binden het eerste met zuurstof. 1 mg O2/l wort is overigens voldoende om alle reductonen op te gebruiken. Wat de gist er exact mee maakt weet ik niet meer, dacht dat Bamforth er wel e.a. over heeft geschreven. Wijnboeren zijn gek op de zwavelverbindingen omdat dat door de gist in fruitigheid wordt omgezet. In de wijnliteratuur zul je daar zeker wat over vinden.

Ingo
Niet overtuigd, sorry. Je beschrijft gewoon een aantal welbekende effecten van oxidatie, maar of die worden geproduceerd ten gevolge van aeratie wordt niet aangetoond. In principe kan het natuurlijk, maar de stelling is dat wanneer je veel actieve gist gebruikt, die gist de zuurstof opneemt voor er schade aan het wort wordt berokkend.

Offline Koen S

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 129
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Davyd's zuurstofarm brouwproces
« Reactie #68 Gepost op: 09-12-2017 08:18 u »
Natuurlijk niet, want ik weet dat ik vorige zondag een aantal fouten heb gemaakt waardoor het bier suboptimaal zal. Nieuwe ketel, nieuwe manier van koken, nieuwe moutmolen, slechte antioxin, enz. Er zijn nog een paar iteraties nodig. Ik zal de eerste zijn om toe te geven dat dit niet de simpelste brouwmethode is, maar voor elke handeling bestaat een grondige reden, met maar één doel: de kwaliteit van mijn bier verbeteren. Ik wil dat elk nieuw bier voor mij beter is dan het vorige. Ik wil elke dag iets bijleren. Anderen willen gewoon voldoende debiet in hun pompbak hebben. Dat is hun goed recht, maar het is niet mijn ding. Ik heb gewoon het probleem dat ik het doorsnee hobby bier (maar ook heel veel commerciële bieren) niet lekker vind, en ik kan dus niet anders dan constant nieuwe manieren zoeken om bieren te brouwen die ik lust.
Ik vond dat ik fanatiek bezig was met hobbybrouwen tot ik jouw autistische benadering zag (grapje hoor). Maar als dit leidt tot een beter bier, dan is dat prima: ieder zijn manier van werken.
De zoveelste tripel of 18.259e IPA is ook niet aan mij besteed. Het is geen kunst om het beter te doen dan de commerciële jongens, want dat is echt niet zo moeilijk. Er zijn maar weinig bieren die echt geniaal zijn en proberen in dat rijtje te geraken is de enige echte uitdaging.

Offline davyd

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 235
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Davyd's zuurstofarm brouwproces
« Reactie #69 Gepost op: 09-12-2017 09:29 u »
Een onvervalste pompbakoptimalisator, dus.

Offline davyd

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 235
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Davyd's zuurstofarm brouwproces
« Reactie #70 Gepost op: 09-12-2017 09:30 u »
Vind het en mooi streven om jezelf altijd te willen beteren!
Ga je trouwens aan het ONK mee doen Davy?
Ik hoop dit jaar voor het eerst iets in te kunnen zenden. Ben benieuwd of het kapot gemaakt gaat worden of complimenten krijgt.
De kans is zeer klein.

Offline davyd

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 235
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Davyd's zuurstofarm brouwproces
« Reactie #71 Gepost op: 09-12-2017 09:42 u »
Ingo, het IS dus wel degelijk mogelijk om als thuisbrouwer de orde van grootte van ppb te bereiken bij canning.

http://lowoxygenbrewing.com/forum/viewtopic.php?p=7737#p7737

Enkel niet voor nijlpaarden zoals ik.

Offline davyd

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 235
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Davyd's zuurstofarm brouwproces
« Reactie #72 Gepost op: Gisteren om 10:59 »
Voor de skeptische lezertjes: oxidatie aan de koude kant bij het keggen van een NEIPA: http://scottjanish.com/headspace-hazy-ipa-oxidation/

Offline davyd

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 235
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Davyd's zuurstofarm brouwproces
« Reactie #73 Gepost op: Vandaag om 15:30 »
Anderszijds, als mechanische opties net te moeilijk worden, zou je niet vitamine C of sulfiet willen toevoegen aan je bier? Ik denk laatst vaker aan vit C, voor de gezondheid en voor de houdbaarheid...

Vergeten hierop te reageren: aan het maischwater voeg ik Antioxin SBT toe, een mengeling van sulfiet, vitamine C en gallotannines. Die gaan de oxidatie van het wort tijdens het maischen tegen.

Een additionele reden om het wort te beluchten bij de vergisting is trouwens ervoor zorgen dat het nog aanwezige sulfiet wordt omgezet in sulfaat. Naarmate het low oxygen systeem wordt geoptimaliseerd wordt de hoeveelheid antioxidantia beter berekend en zo mogelijk verminderd, zodat alleen het strikt noodzakelijke sulfiet wordt toegevoegd.

Er zijn mensen (Serge) die vitamine C (samen met sulfiet denk ik) toevoegen aan het voltooide bier, maar ik doe dat niet. Zal wellicht wel helpen wanneer je bottelt.

Offline davyd

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 235
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Davyd's zuurstofarm brouwproces
« Reactie #74 Gepost op: Vandaag om 15:39 »
Ik bedacht me nog recent: misschien wil je niet klam schroten, gezien de POF enzymen in/bij het kaf (of in ieder geval oppervlakte van de korrel) zitten, en dit nat maken in een omgeving met lucht ze activeert. De installaties die in Kunze langskomen schroten allemaal compleet nat, en gezien we dat (denk ik als hobbybrouwers) niet kunnen, ga ik t voortaan droog doen.

Wist ik niet. Maar wat ik wel weet is dat Serge op het Vlaamse forum recent heeft gepost dat hij "1l per 10kg mout" water gebruikt. Misschien kan hij daar iets meer over zeggen? Is dat hetzelfde als Kunze's "allemaal compleet nat" schroten?

Familie naar Serge!

Online Serge VL

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 890
  • Land: be
Re: Davyd's zuurstofarm brouwproces
« Reactie #75 Gepost op: Vandaag om 18:41 »
1L op 10kg valt gewoon onder klam schroten. Nat schroten is wat anders.

Ik bedacht me nog recent: misschien wil je niet klam schroten, gezien de POF enzymen in/bij het kaf (of in ieder geval oppervlakte van de korrel) zitten, en dit nat maken in een omgeving met lucht ze activeert. De installaties die in Kunze langskomen schroten allemaal compleet nat, en gezien we dat (denk ik als hobbybrouwers) niet kunnen, ga ik t voortaan droog doen.

POF enzymen??
POF = phenolic off-flavor toch?
of bedoel je de ferarinezuur decarboxylatie-enzymen?

Offline davyd

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 235
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Davyd's zuurstofarm brouwproces
« Reactie #76 Gepost op: Vandaag om 18:48 »
Merk je een verschil met de normale 1.5 procent water bij klam schroten? Zo ja wat, zo neen get the f* out of here ;)

Online Serge VL

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 890
  • Land: be
Re: Davyd's zuurstofarm brouwproces
« Reactie #77 Gepost op: Vandaag om 19:10 »
Merk je een verschil met de normale 1.5 procent water bij klam schroten? Zo ja wat, zo neen get the f* out of here ;)
Het enige verschil tov het minder klam schroten is dat je 90% van je kaf volledig intact blijft,
Je moet wel de mout zeker een half uur laten rusten nadat die nat gemaakt is zodat deze het water netjes kan opnemen, anders plakt alles aan je walsen
(ik heb een molen met 2 walsen waarvan er maar 1 aangedreven is)

Offline beermenke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 676
  • Land: nl
  • Brouwerij De Sjravelaer
Re: Davyd's zuurstofarm brouwproces
« Reactie #78 Gepost op: Vandaag om 19:17 »
Ik schroot klam met 15 ml per kg. Na kwartiertje begin ik met schroten. Moet ik langer wachten? Ik merk wezenlijk verschil in schrootsel of ik klam of droog schroot. Klam schroten duur wel langer bij mijn molen met 1 rol. En elektrisch aangedreven met ca 150 rpm.

Offline davyd

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 235
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Davyd's zuurstofarm brouwproces
« Reactie #79 Gepost op: Vandaag om 19:42 »
Het enige verschil tov het minder klam schroten is dat je 90% van je kaf volledig intact blijft,
Je moet wel de mout zeker een half uur laten rusten nadat die nat gemaakt is zodat deze het water netjes kan opnemen, anders plakt alles aan je walsen
(ik heb een molen met 2 walsen waarvan er maar 1 aangedreven is)
Ik voel, wanneer ik dat ga uitproberen, een worst case scenario op mij afkomen...

Online Serge VL

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 890
  • Land: be
Re: Davyd's zuurstofarm brouwproces
« Reactie #80 Gepost op: Vandaag om 20:50 »
Ik voel, wanneer ik dat ga uitproberen, een worst case scenario op mij afkomen...
Best eens eerst komen kijken  en eentje drinken of aan Petit vragen die heeft dat al gezien hoe ik dat doe,

Tags: