Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Wyeast 1388 SVG 100%?  (gelezen 1968 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Markiej87

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.383
  • Land: nl
  • HenkeBier!
    • HenkeBier
Wyeast 1388 SVG 100%?
« Gepost op: 13-06-2016 19:34 u »
Ik heb laatst een Duvelkloon gebrouwen. Zie onderstaand recept:

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptMoortgat - Duvel
Brouwdatum04-06-2016
Volume44,0
Begin SG1,074 SG
Kooktijd75 min.


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
9,000 kgPilsmoutDingemans3 EBC65,5 %
2,250 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC16,4 %
0,250 kgHavervlokkenSupermarkt2 EBC1,8 %
2,250 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC16,4 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
64,0 °C1 min.75 min.2,9 l/kg
78,0 °C1 min.1 min.5,2 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
70,0 gSaazbellen3,1%60 min.11,3 IBU
20,0 gTargetbellen12,1%60 min.12,6 IBU
120,0 gStyrian Goldings 1,5%bellen1,5%15 min.4,6 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
0,3 l + 1,0 l + 3,0 l getrapte starterBelgian Strong Ale (1388)bovengist


Ik had een zak Wyeast 1388 Belgian Strong Ale in de koelkast. Deze was een jaar oud. Aangezien ik een flinke batch ging maken, besloot ik de starter in 3 stappen te doen. Dit liep allemaal gesmeerd. Na de brouwdag 44 ltr 1,057 in het gistvat gedaan, na de hoofdvergisting 2,25 kg suiker in 1,5 ltr water opgelost en toegevoegd. Dit was 4 dagen geleden. Vandaag overgeheveld nadat de grootste activiteit stilviel en wat schetste mijn verbazing, gemeten SG is 1,000. Dat betekent dus een SVG van 100%, terwijl Wyeast 74-78% aangeeft.

Vergisting was op 21 graden. Ik had wel echt een flinke starter en natuurlijk is deze situatie qua suikers ideaal voor deze gist, maar was verbaasd over het eind SG. Iemand van jullie soortgelijke ervaringen of een idee hoe dit gekomen is? :)

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline brouwmus

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 724
  • Land: nl
  • 't hoeft niet op al is het lekker
Re: Wyeast 1388 SVG 100%??
« Reactie #1 Gepost op: 13-06-2016 22:01 u »
75 minuten maischen op 64 graden zorgt voor een heel goed vergistbaar wort, maar 1.000 is wel heel erg weinig en zo snel ook... Ben benieuwd wat de experts ervan zeggen!

(Je weet zeker dat er geen infectie in het spel is? Jongbier geproefd?)

Offline abroeders

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 704
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Wyeast 1388 SVG 100%??
« Reactie #2 Gepost op: 13-06-2016 22:19 u »
Door het grote aandeel kristalsuiker (dik 16%) is het normaal dat je een veel hogere vergistingsgraad behaald als is opgegeven door de fabrikant van de gist. Kristalsuiker vergist voor de volle 100%. Dat je SG eindigd op 1,000 (kan zelfs nog lager) wil niet zeggen dat alle aanwezige suikers vergist zijn. Het lage SG komt enerzijds doordat een groot percentage van de suikers vergist zijn en langs de andere kant omdat de gevormde alcohol een lagere soortelijke massa heeft als water. Er zitten nog steeds onvergistbare suikers in je jongbier alleen is dit aandeel verhoudingsgewijs door de kristalsuiker een stuk lager.
Ik zou me geen zorgen maken over infecties in ieder geval.

Offline Markiej87

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.383
  • Land: nl
  • HenkeBier!
    • HenkeBier
Re: Wyeast 1388 SVG 100%??
« Reactie #3 Gepost op: 14-06-2016 12:11 u »
Eerdergenoemde zaken (maischema, suikerstort ed) zijn me wel bekend, ik had ook wel gedacht dat hij de 1007 zou halen of zo. Ben alleen benieuwd of meer mensen soortgelijke ervaringen met deze gist hebben of een verklaring hebben waarom hij ZO ver door is gegist.

Offline hopjesvla

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 69
  • Land: nl
  • Picobrouwerij Brouwwerk
    • Brouwwerk
Re: Wyeast 1388 SVG 100%??
« Reactie #4 Gepost op: 14-06-2016 12:28 u »
Lichtelijk offtopic: maar even een praktisch vraagje:  waarom heb je de suiker niet meteen bij het maischen (op het einde) heb toegevoegd?

Offline Markiej87

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.383
  • Land: nl
  • HenkeBier!
    • HenkeBier
Re: Wyeast 1388 SVG 100%??
« Reactie #5 Gepost op: 14-06-2016 16:13 u »
Lichtelijk offtopic: maar even een praktisch vraagje:  waarom heb je de suiker niet meteen bij het maischen (op het einde) heb toegevoegd?
Omdat je gist dan lui wordt.

Offline hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 998
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Wyeast 1388 SVG 100%??
« Reactie #6 Gepost op: 14-06-2016 17:24 u »
Lichtelijk offtopic: maar even een praktisch vraagje:  waarom heb je de suiker niet meteen bij het maischen (op het einde) heb toegevoegd?

Zou de suiker ( indien direct toevoegern) pas op het einde van het koken doen niet bij het maischen dan verlies je weer een bepaald percentage tijden het filteren.

De 1388 is bij al eens tot 1003 gekomen met suikerstort van 15% en start SG 1080, na 6 maand op fles bleek dat ie nog verder was gegaan krreg gushers na 6 maand.

Offline Markiej87

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.383
  • Land: nl
  • HenkeBier!
    • HenkeBier
Re: Wyeast 1388 SVG 100%??
« Reactie #7 Gepost op: 14-06-2016 22:01 u »
De 1388 is bij al eens tot 1003 gekomen met suikerstort van 15% en start SG 1080, na 6 maand op fles bleek dat ie nog verder was gegaan krreg gushers na 6 maand.
Dat is nuttige informatie, dankjewel :)

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.612
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Wyeast 1388 SVG 100%??
« Reactie #8 Gepost op: 15-06-2016 00:18 u »
Als ik een en ander nareken met mijn rekendemo dan moet je met 16% suiker alsnog voor de mout een vergistbaar deel van het extract hebben van 80% (normaal is 65%)
Volgens dit plaatje: http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,27994.msg484124.html#msg484124 kun je op zo'n 10-15% hogere SVG krijgen dan normaal als je je maischschema aanpast. Voor 65% vergistbaar extract (= normaal) heb je ca 79% SVG. Voor 80% vergistbaar extract van je mout zoals jij hebt is dat 15% hoger dan standaard. Zou misschien kunnen door de lange 64 ēC stap. Daarmee zou je inderdaad volgens het gafiekje 15% hoger vergistbaar moutextract kunnen krijgen. Of dit in de praktijk ook zo werkt zou je met een vergelijkende proef makkelijk kunnen aantonen als het verschil inderdaad zo groot is met standaard maischtraject op 63 en 72 ēC   

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.784
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Wyeast 1388 SVG 100%??
« Reactie #9 Gepost op: 16-06-2016 21:47 u »
Eerdergenoemde zaken (maischema, suikerstort ed) zijn me wel bekend, ik had ook wel gedacht dat hij de 1007 zou halen of zo. Ben alleen benieuwd of meer mensen soortgelijke ervaringen met deze gist hebben of een verklaring hebben waarom hij ZO ver door is gegist.

Je had zo te merken veel actieve gist. Dat draagt ook bij aan een hogere vergistingsgraad blijkt zowel uit de wetenschappelijke literatuur als uit testjes die ik heb uitgevoerd.

Offline Markiej87

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.383
  • Land: nl
  • HenkeBier!
    • HenkeBier
Re: Wyeast 1388 SVG 100%?
« Reactie #10 Gepost op: 17-06-2016 07:39 u »
Bedankt voor de nuttige antwoorden allemaal Ik zal jullie laten weten of mijn Imperial Duvel in de smaak valt :P

Offline j.heesters3

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 404
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Wyeast 1388 SVG 100%?
« Reactie #11 Gepost op: 02-07-2016 14:10 u »
Bedankt voor de nuttige antwoorden allemaal Ik zal jullie laten weten of mijn Imperial Duvel in de smaak valt :P

Daar ben ik ok benieuwd naar.

Jos

Offline Ernesto

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 86
  • Land: nl
Re: Wyeast 1388 SVG 100%?
« Reactie #12 Gepost op: 08-12-2017 10:21 u »
Bedankt voor de nuttige antwoorden allemaal Ik zal jullie laten weten of mijn Imperial Duvel in de smaak valt :P

En? Is het wat geworden?
Morgen ook een duvel-achtig bier op de brouwplanning staan. Ook een smackpack van een jaar oud in 3 etappes opgestart.
Hoe beviel de tarwe in de stort?

Offline Biertje1985

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.036
  • Land: nl
  • Zelf bouwen is net zo leuk als zelf Brouwen
Re: Wyeast 1388 SVG 100%?
« Reactie #13 Gepost op: 08-12-2017 14:09 u »
Blijft een aparte soort die 1388. Die kan inderdaad heel ver doorgaan, maar meestal heb je daar een paar weken geduld voor nodig en een flinke temperatuurstijging tegen het einde.

Tags: