Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Fruitig blondje, overkill of niet?  (gelezen 739 keer)

0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.

Offline Martijn0172

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 432
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Fruitig blondje, overkill of niet?
« Gepost op: 06-12-2017 17:06 u »
Dit weekend staat er een blondje op de planning en ik dacht aan deze lekker fruitig te maken met sinasappelschil, korianderzaad, Cascade hop en Ardennes Wyeast (staat al op te kweken). En het recept hieronder bedacht, al een keer eerder gebrouwen alleen toen met kristalsuiker, Saaz hop en t-58. Wellicht een beetje overkill aan 'fruitigheid' op deze manier?

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptFruitig blondje
Brouwdatum09-12-2017
BierstijlBlond
Volume40,0 l
Begin SG1,063 SG
Berekende kleur (Morey)13 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)23 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediėnt
47,37 lWater uit Water uit hazerswoude dorp
2,53 gCaSO4
10,63 mlMelkzuur
9,99 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
70 mg/l12 mg/l45 mg/l147 mg/l63 mg/l64 mg/l


Vergistbare ingrediėnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
7,64 kgPilsmoutDingemans3 EBC72,0 %
2,12 kgMünchenermoutDingemans15 EBC20,0 %
0,85 kgBruine kandijsuikerSupermarkt10 EBC8,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67,0 °C1 min.60 min.4,9 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.10 min.4,9 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
12,9 gMagnumpellets14,3%first wort hop14,2 IBU
22,0 gCascadebellen6,9%30 min.7,0 IBU
22,0 gCascadebellen6,9%5 min.1,8 IBU


Overige ingrediėnten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
30,00 gKorianderzaadspecerijkoken
50,00 gSinaasappelschil, zoetspecerijkoken


Gist
HoeveelheidNaamType
0,5 l + 1,5 l + 2,0 l getrapte starterBelgian Ardennes (3522)bovengist



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Oxhead

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 837
  • Land: nl
  • Elektriek fantastiek
Re: Fruitig blondje, overkill of niet?
« Reactie #1 Gepost op: 06-12-2017 17:51 u »
Zonde om bij deze mooie gist zo veel kruiden te gebruiken. Sowieso zijn deze hoeveelheden voor mijn smaak veels te veel, maar als jou het lekker lijkt gewoon proberen.
Succes. :brouwen:

Offline Thom

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 47
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Fruitig blondje, overkill of niet?
« Reactie #2 Gepost op: 06-12-2017 20:04 u »
Ik vond zelf 1 gram sinaasappelschil persoonlijk teveel. een halve gram per liter vind ik zelf beter. Maar ja, dat ben ik. Zelf lijkt het me lekkerder om bijvoorbeeld met Cascade koud te hoppen. Daar had ik laatst een blondje mee gemaakt met T-58 gist en daar was ik erg blij mee. :proost:

Offline Jeukstaardt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 911
  • Land: nl
  • Bij twijfel, meer hop!
Re: Fruitig blondje, overkill of niet?
« Reactie #3 Gepost op: 06-12-2017 21:22 u »
Op welke temperatuur ga je de vergisting doen?

Offline Fermon

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 431
  • Land: nl
Re: Fruitig blondje, overkill of niet?
« Reactie #4 Gepost op: 06-12-2017 21:50 u »
Op welke temperatuur ga je de vergisting doen?

Ik zou gaan voor min 25C° Celsius, lekker veel esters... Koppijn bier ::)

Offline Martijn0172

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 432
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Fruitig blondje, overkill of niet?
« Reactie #5 Gepost op: 06-12-2017 21:58 u »
Vorige keer een la choufe kloon geėnt bij 16c en vanzelf op laten lopen naar 21 ŗC. Die temperatuur aangehouden tijdens de nagisting.

Wellicht dat ik toch de toevoeging nog onder de loep ga nemen.

Offline Serge VL

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 893
  • Land: be
Re: Fruitig blondje, overkill of niet?
« Reactie #6 Gepost op: 07-12-2017 06:57 u »
Ik heb ook een biertje dat ik al  jaarlijks brouw en bevat 1 gr/l koriander en 1 gr/l zoete sinaasappelschil. (alle kruiden ook de sinaas door de blender gedraaid tot poeder zodat deze zo veel mogelijk smaak afgeven). En het is een blijvertje in mijn gamma. Veel kruiden hoeft niet een probleem zijn.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptRed Karma
BierstijlTripel
Volume20,0 l
Begin SG1,077 SG
Berekende kleur (Morey)22 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)40 IBU
Brouwzaalrendement77,0 %
Kooktijd70 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediėnt
21,44 lWater uit PIDPA westerlo
2,80 mlMelkzuur
11,99 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
62 mg/l7 mg/l14 mg/l134 mg/l35 mg/l49 mg/l


Vergistbare ingrediėnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,00 kgPilsmoutBrewferm3 EBC31,7 %
1,33 kgHavervlokkenBrewferm2 EBC21,1 %
1,33 kgCara RedWeyermann50 EBC21,1 %
0,85 kgTarwemoutBrewferm3 EBC13,5 %
0,80 kgWitte suikerSupermarkt0 EBC12,7 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust62,0 °C1 min.40 min.4,0 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C10 min.30 min.4,0 l/kg
Uitmaischen78,0 °C5 min.5 min.4,0 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
9,5 gStyrian Goldingspellets4,2%70 min.5,4 IBU
75,0 gStyrian Goldingspellets4,2%15 min.20,6 IBU
76,0 gSaazpellets3,8%10 min.13,8 IBU


Overige ingrediėnten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
20,00 gKorianderzaadspecerij10 min koken
20,00 gSinaasappelschil, zoetspecerij10 min koken
3,00 gSupperMoss HBklaringsmiddel10 min koken


Gist
HoeveelheidNaamType
23.0gSafBrew Specialty Ale (T-58)bovengist
1,0 gSafBrew Specialty Ale (T-58)bottelgist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting17,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting20,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting20,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,020 SG
Schijnbare vergistingsgraad74.4%
Temp. nagisting22,0 °C
Temp. lagering5,0 °C





Offline Martijn0172

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 432
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Fruitig blondje, overkill of niet?
« Reactie #7 Gepost op: 11-12-2017 11:51 u »
Dank voor de reacties! Ik heb gebrouwen met de helft van het korianderzaad en geen sinaasappelschil. Met als rede meer van het gistprofiel te gaan herkennen. Ik kwam precies op het SG uit van 1,055

Nog een vraagje, ik ben vergeten gistvoeding toe te voegen aan het brouwsel. Morgen ga ik de kandijsuiker koken met water, en toevoegen. Ik ben van plan om de gistvoeding gedeeltelijk mee te koken. Wellicht de helft van de aanbevolen hoeveelheid?

Offline tdp

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.898
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Fruitig blondje, overkill of niet?
« Reactie #8 Gepost op: 11-12-2017 14:26 u »
Dank voor de reacties! Ik heb gebrouwen met de helft van het korianderzaad en geen sinaasappelschil. Met als rede meer van het gistprofiel te gaan herkennen. Ik kwam precies op het SG uit van 1,055

Nog een vraagje, ik ben vergeten gistvoeding toe te voegen aan het brouwse. Morgen ga ik de kandijsuiker koken met water, en toevoegen. Ik ben van plan om de gistvoeding gedeeltelijk mee te koken. Wellicht de helft van de aanbevolen hoeveelheid?

Ik zou geen rare fratsen nu meer uithalen, gewoon zo laten.

Offline Oxhead

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 837
  • Land: nl
  • Elektriek fantastiek
Re: Fruitig blondje, overkill of niet?
« Reactie #9 Gepost op: 11-12-2017 20:32 u »
Gistvoeding heeft geen prettige smaak, ik zou het weglaten.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.793
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Fruitig blondje, overkill of niet?
« Reactie #10 Gepost op: 11-12-2017 21:39 u »
Nog een vraagje, ik ben vergeten gistvoeding toe te voegen aan het brouwsel. Morgen ga ik de kandijsuiker koken met water, en toevoegen. Ik ben van plan om de gistvoeding gedeeltelijk mee te koken. Wellicht de helft van de aanbevolen hoeveelheid?

Kan. Oxhead heeft gelijk dat gistvoeding een smaakje kan geven. Door een beperkte hoeveelheid te geven zal je niet zo snel over de smaakdrempel gaan.

Offline luxos

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 9
  • Land: nl
Re: Fruitig blondje, overkill of niet?
« Reactie #11 Gepost op: Gisteren om 21:20 »
Ik heb ook een biertje dat ik al  jaarlijks brouw en bevat 1 gr/l koriander en 1 gr/l zoete sinaasappelschil. (alle kruiden ook de sinaas door de blender gedraaid tot poeder zodat deze zo veel mogelijk smaak afgeven). En het is een blijvertje in mijn gamma. Veel kruiden hoeft niet een probleem zijn.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptRed Karma
BierstijlTripel
Volume20,0 l
Begin SG1,077 SG
Berekende kleur (Morey)22 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)40 IBU
Brouwzaalrendement77,0 %
Kooktijd70 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediėnt
21,44 lWater uit PIDPA westerlo
2,80 mlMelkzuur
11,99 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
62 mg/l7 mg/l14 mg/l134 mg/l35 mg/l49 mg/l


Vergistbare ingrediėnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,00 kgPilsmoutBrewferm3 EBC31,7 %
1,33 kgHavervlokkenBrewferm2 EBC21,1 %
1,33 kgCara RedWeyermann50 EBC21,1 %
0,85 kgTarwemoutBrewferm3 EBC13,5 %
0,80 kgWitte suikerSupermarkt0 EBC12,7 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust62,0 °C1 min.40 min.4,0 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C10 min.30 min.4,0 l/kg
Uitmaischen78,0 °C5 min.5 min.4,0 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
9,5 gStyrian Goldingspellets4,2%70 min.5,4 IBU
75,0 gStyrian Goldingspellets4,2%15 min.20,6 IBU
76,0 gSaazpellets3,8%10 min.13,8 IBU


Overige ingrediėnten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
20,00 gKorianderzaadspecerij10 min koken
20,00 gSinaasappelschil, zoetspecerij10 min koken
3,00 gSupperMoss HBklaringsmiddel10 min koken


Gist
HoeveelheidNaamType
23.0gSafBrew Specialty Ale (T-58)bovengist
1,0 gSafBrew Specialty Ale (T-58)bottelgist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting17,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting20,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting20,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,020 SG
Schijnbare vergistingsgraad74.4%
Temp. nagisting22,0 °C
Temp. lagering5,0 °C

Vraag hoe kun je die bitterheid halen met de hoeveelheden hop die je gebruikt? Ik moet veel meer toevoegen om die bitterheid te halen.

Offline tdp

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.898
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Fruitig blondje, overkill of niet?
« Reactie #12 Gepost op: Gisteren om 22:50 »
Vraag hoe kun je die bitterheid halen met de hoeveelheden hop die je gebruikt? Ik moet veel meer toevoegen om die bitterheid te halen.

Wat zijn je alfazuurpercentages van je hop? Dat speelt mee, en welke methode je gebruikt. In dit voorbeeld wordt Tinseth gebruikt.

Offline Ronnie

  • Reynaert Wijn- en Bier Gilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.762
  • Land: be
  • Medewerker Reynaert Wijn-makers & Brouwers Gazet
Re: Fruitig blondje, overkill of niet?
« Reactie #13 Gepost op: Vandaag om 12:13 »
De koriander: die 20 g is echt overkill, zeker als die in 'n blender gemalen is, zoals bij Serge, en dan nog voor maar 20 l.

Elk zijn meug, maar ik vind dat blond bier met deze ingrediėnten rap overkill is, bij een zwaar, donker ietwat zoetig kerstbier zou dat eventueel nog kunnen.

Mijn advies MAX. 5 g., gebroken ofwel in oude koffiemolen grof malen oftewel onder de stamper (vijzel). Ik doe steeds 6 g in 30 a 32 liter
Zal dan nog meer kruidig dan fruitig zijn.
Ook voor de sinaas: zeste (fijn geraspt, Max. 10 grammetjes.


Offline Ronnie

  • Reynaert Wijn- en Bier Gilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.762
  • Land: be
  • Medewerker Reynaert Wijn-makers & Brouwers Gazet
Re: Fruitig blondje, overkill of niet?
« Reactie #14 Gepost op: Vandaag om 12:16 »
dit mag weg, had dubbel gepost  :-[

Tags: