Fruitig blondje, overkill of niet?

Gestart door Martijn0172, 06-12-2017 17:06 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Martijn0172

Dit weekend staat er een blondje op de planning en ik dacht aan deze lekker fruitig te maken met sinasappelschil, korianderzaad, Cascade hop en Ardennes Wyeast (staat al op te kweken). En het recept hieronder bedacht, al een keer eerder gebrouwen alleen toen met kristalsuiker, Saaz hop en t-58. Wellicht een beetje overkill aan 'fruitigheid' op deze manier?

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptFruitig blondje
Brouwdatum09-12-2017
BierstijlBlond
Volume40,0 l
Begin SG1,063 SG
Berekende kleur (Morey)13 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)23 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
47,37 lWater uit Water uit hazerswoude dorp
2,53 gCaSO4
10,63 mlMelkzuur
9,99 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
70 mg/l12 mg/l45 mg/l147 mg/l63 mg/l64 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
7,64 kgPilsmoutDingemans3 EBC72,0 %
2,12 kgMünchenermoutDingemans15 EBC20,0 %
0,85 kgBruine kandijsuikerSupermarkt10 EBC8,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67,0 °C1 min.60 min.4,9 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.10 min.4,9 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
12,9 gMagnumpellets14,3%first wort hop14,2 IBU
22,0 gCascadebellen6,9%30 min.7,0 IBU
22,0 gCascadebellen6,9%5 min.1,8 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
30,00 gKorianderzaadspecerijkoken
50,00 gSinaasappelschil, zoetspecerijkoken

Gist
HoeveelheidNaamType
0,5 l + 1,5 l + 2,0 l getrapte starterBelgian Ardennes (3522)bovengist


Oxhead

Zonde om bij deze mooie gist zo veel kruiden te gebruiken. Sowieso zijn deze hoeveelheden voor mijn smaak veels te veel, maar als jou het lekker lijkt gewoon proberen.
Succes. :brouwen:

Thom

Ik vond zelf 1 gram sinaasappelschil persoonlijk teveel. een halve gram per liter vind ik zelf beter. Maar ja, dat ben ik. Zelf lijkt het me lekkerder om bijvoorbeeld met Cascade koud te hoppen. Daar had ik laatst een blondje mee gemaakt met T-58 gist en daar was ik erg blij mee. :proost:

Jeukstaardt

Op welke temperatuur ga je de vergisting doen?

Fermon

Citaat van: Jeukstaardt op 06-12-2017  21:22 uOp welke temperatuur ga je de vergisting doen?

Ik zou gaan voor min 25C° Celsius, lekker veel esters... Koppijn bier ::)

Martijn0172

Vorige keer een la choufe kloon geënt bij 16c en vanzelf op laten lopen naar 21 ºC. Die temperatuur aangehouden tijdens de nagisting.

Wellicht dat ik toch de toevoeging nog onder de loep ga nemen.

Serge VL

Ik heb ook een biertje dat ik al  jaarlijks brouw en bevat 1 gr/l koriander en 1 gr/l zoete sinaasappelschil. (alle kruiden ook de sinaas door de blender gedraaid tot poeder zodat deze zo veel mogelijk smaak afgeven). En het is een blijvertje in mijn gamma. Veel kruiden hoeft niet een probleem zijn.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptRed Karma
BierstijlTripel
Volume20,0 l
Begin SG1,077 SG
Berekende kleur (Morey)22 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)40 IBU
Brouwzaalrendement77,0 %
Kooktijd70 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
21,44 lWater uit PIDPA westerlo
2,80 mlMelkzuur
11,99 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
62 mg/l7 mg/l14 mg/l134 mg/l35 mg/l49 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,00 kgPilsmoutBrewferm3 EBC31,7 %
1,33 kgHavervlokkenBrewferm2 EBC21,1 %
1,33 kgCara RedWeyermann50 EBC21,1 %
0,85 kgTarwemoutBrewferm3 EBC13,5 %
0,80 kgWitte suikerSupermarkt0 EBC12,7 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust62,0 °C1 min.40 min.4,0 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C10 min.30 min.4,0 l/kg
Uitmaischen78,0 °C5 min.5 min.4,0 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
9,5 gStyrian Goldingspellets4,2%70 min.5,4 IBU
75,0 gStyrian Goldingspellets4,2%15 min.20,6 IBU
76,0 gSaazpellets3,8%10 min.13,8 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
20,00 gKorianderzaadspecerij10 min koken
20,00 gSinaasappelschil, zoetspecerij10 min koken
3,00 gSupperMoss HBklaringsmiddel10 min koken

Gist
HoeveelheidNaamType
23.0gSafBrew Specialty Ale (T-58)bovengist
1,0 gSafBrew Specialty Ale (T-58)bottelgist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting17,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting20,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting20,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,020 SG
Schijnbare vergistingsgraad74.4%
Temp. nagisting22,0 °C
Temp. lagering5,0 °C


Martijn0172

Dank voor de reacties! Ik heb gebrouwen met de helft van het korianderzaad en geen sinaasappelschil. Met als rede meer van het gistprofiel te gaan herkennen. Ik kwam precies op het SG uit van 1,055

Nog een vraagje, ik ben vergeten gistvoeding toe te voegen aan het brouwsel. Morgen ga ik de kandijsuiker koken met water, en toevoegen. Ik ben van plan om de gistvoeding gedeeltelijk mee te koken. Wellicht de helft van de aanbevolen hoeveelheid?

tdp

Citaat van: Martijn0172 op 11-12-2017  11:51 uDank voor de reacties! Ik heb gebrouwen met de helft van het korianderzaad en geen sinaasappelschil. Met als rede meer van het gistprofiel te gaan herkennen. Ik kwam precies op het SG uit van 1,055

Nog een vraagje, ik ben vergeten gistvoeding toe te voegen aan het brouwse. Morgen ga ik de kandijsuiker koken met water, en toevoegen. Ik ben van plan om de gistvoeding gedeeltelijk mee te koken. Wellicht de helft van de aanbevolen hoeveelheid?

Ik zou geen rare fratsen nu meer uithalen, gewoon zo laten.

Oxhead

Gistvoeding heeft geen prettige smaak, ik zou het weglaten.

Jacques

Citaat van: Martijn0172 op 11-12-2017  11:51 uNog een vraagje, ik ben vergeten gistvoeding toe te voegen aan het brouwsel. Morgen ga ik de kandijsuiker koken met water, en toevoegen. Ik ben van plan om de gistvoeding gedeeltelijk mee te koken. Wellicht de helft van de aanbevolen hoeveelheid?

Kan. Oxhead heeft gelijk dat gistvoeding een smaakje kan geven. Door een beperkte hoeveelheid te geven zal je niet zo snel over de smaakdrempel gaan.

luxos

Citaat van: Serge VL op 07-12-2017  06:57 uIk heb ook een biertje dat ik al  jaarlijks brouw en bevat 1 gr/l koriander en 1 gr/l zoete sinaasappelschil. (alle kruiden ook de sinaas door de blender gedraaid tot poeder zodat deze zo veel mogelijk smaak afgeven). En het is een blijvertje in mijn gamma. Veel kruiden hoeft niet een probleem zijn.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptRed Karma
BierstijlTripel
Volume20,0 l
Begin SG1,077 SG
Berekende kleur (Morey)22 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)40 IBU
Brouwzaalrendement77,0 %
Kooktijd70 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
21,44 lWater uit PIDPA westerlo
2,80 mlMelkzuur
11,99 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
62 mg/l7 mg/l14 mg/l134 mg/l35 mg/l49 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,00 kgPilsmoutBrewferm3 EBC31,7 %
1,33 kgHavervlokkenBrewferm2 EBC21,1 %
1,33 kgCara RedWeyermann50 EBC21,1 %
0,85 kgTarwemoutBrewferm3 EBC13,5 %
0,80 kgWitte suikerSupermarkt0 EBC12,7 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust62,0 °C1 min.40 min.4,0 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C10 min.30 min.4,0 l/kg
Uitmaischen78,0 °C5 min.5 min.4,0 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
9,5 gStyrian Goldingspellets4,2%70 min.5,4 IBU
75,0 gStyrian Goldingspellets4,2%15 min.20,6 IBU
76,0 gSaazpellets3,8%10 min.13,8 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
20,00 gKorianderzaadspecerij10 min koken
20,00 gSinaasappelschil, zoetspecerij10 min koken
3,00 gSupperMoss HBklaringsmiddel10 min koken

Gist
HoeveelheidNaamType
23.0gSafBrew Specialty Ale (T-58)bovengist
1,0 gSafBrew Specialty Ale (T-58)bottelgist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting17,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting20,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting20,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,020 SG
Schijnbare vergistingsgraad74.4%
Temp. nagisting22,0 °C
Temp. lagering5,0 °C


Vraag hoe kun je die bitterheid halen met de hoeveelheden hop die je gebruikt? Ik moet veel meer toevoegen om die bitterheid te halen.

tdp

Citaat van: luxos op 12-12-2017  21:20 uVraag hoe kun je die bitterheid halen met de hoeveelheden hop die je gebruikt? Ik moet veel meer toevoegen om die bitterheid te halen.

Wat zijn je alfazuurpercentages van je hop? Dat speelt mee, en welke methode je gebruikt. In dit voorbeeld wordt Tinseth gebruikt.

Ronnie

De koriander: die 20 g is echt overkill, zeker als die in een blender gemalen is, zoals bij Serge, en dan nog voor maar 20 l.

Elk zijn meug, maar ik vind dat blond bier met deze ingrediënten rap overkill is, bij een zwaar, donker ietwat zoetig kerstbier zou dat eventueel nog kunnen.

Mijn advies MAX. 5 g., gebroken ofwel in oude koffiemolen grof malen oftewel onder de stamper (vijzel). Ik doe steeds 6 g in 30 a 32 liter.
Zal dan nog meer kruidig dan fruitig zijn.
Ook voor de sinaas: zeste (fijn gerasp), Max. 10 grammetjes.


luxos

Citaat van: tdp op 12-12-2017  22:50 uWat zijn je alfazuurpercentages van je hop? Dat speelt mee, en welke methode je gebruikt. In dit voorbeeld wordt Tinseth gebruikt.

Je hebt gelijk ik had Rager geselecteerd staan.

Bedankt.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.