Suiker toevoegen ivm te laag SG

Gestart door remolen, 04-12-2017 19:31 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

remolen

Ik probeer te vinden hoe ik bereken hoeveel gram suiker per liter hoeveel alcohol oplevert. Of eigenlijk zoek ik hoe ik als ik suiker toevoeg een gecorigeerde sg kan berekenen.
Suiker wil ik toevoegen tijdens te hoofdgisting.

Waarschijnlijk zoek ik niet goed.

Kan iemand helpen?

Even een aanvulling als ik mijn vraag terug lees snap ik hem  zelf niet. Mijn brouwsel had 3 liter te veel en sg van 1.065 ipv 1.079

Volgende keer minder vocht maar hoe krijg ik mijn SG naar 1.079.

Gossi

Te kort door de bocht. Hoeveel liter?
Overigens zo uit te rekenen met BrouwHulp!

remolen

Citaat van: Gossi op 04-12-2017  20:00 uTe kort door de bocht. Hoeveel liter?
Overigens zo uit te rekenen met BrouwHulp!

Waar. Ik gebruik ook  BrouwHulp.
Het gaat om 28 liter. Zou 26 moeten zijn dus in gistvat zit 2 liter te veel... dus ook een lager sg.

remolen

Citaat van: remolen op 04-12-2017  20:01 uWaar. Ik gebruik ook  BrouwHulp.
Het gaat om 28 liter. Zou 26 moeten zijn dus in gistvat zit 2 liter te veel... dus ook een lager sg.


Whaaa... sorry ik heb het gevonden in BrouwHulp!
Sorry sorry sorry...


remolen

Om mijn gewenste sg te gaan halen zou ik 1,3 kg suiker toe moeten voegen? ik denk dat dit wat te veel van het goede is en ik met wat minder alcohol in dit bier genoegen moet nemen. Ik kan er niet helemaal achter komen waar nu de fout zit dat ik met 2 liter te veel zit. ga volgende keer nog nauwkeuriger meten. Gelukkig was dit niet de test voor het forum... Dan wil ik zulke rare fouten zeker niet hebben!

Jedoka

http://members.home.nl/edwardjacobs/Berekeningen.html

Bovenstaande link gebruik ik ook vaak om snel even wat na te rekenen wanneer ik de s.g. wat wil opkrikken en dergelijke, werkt prima.

Jelle

Easywoods

Citaat van: Jedoka op 04-12-2017  20:40 uhttp://members.home.nl/edwardjacobs/Berekeningen.html

Bovenstaande link gebruik ik ook vaak om snel even wat na te rekenen wanneer ik de s.g. wat wil opkrikken en dergelijke, werkt prima.

Jelle

Leuk linkje, bedankt  :duimop: ;)

HarryL

Citaat van: Jedoka op 04-12-2017  20:40 uhttp://members.home.nl/edwardjacobs/Berekeningen.html

Bovenstaande link gebruik ik ook vaak om snel even wat na te rekenen wanneer ik de s.g. wat wil opkrikken en dergelijke, werkt prima.

Jelle

Die gaat in de favorieten!

Jedoka

Eerlijk zullen we alles delen  :proost:

Jacques

Citaat van: Jedoka op 04-12-2017  20:40 uhttp://members.home.nl/edwardjacobs/Berekeningen.html

Bovenstaande link gebruik ik ook vaak om snel even wat na te rekenen wanneer ik de s.g. wat wil opkrikken en dergelijke, werkt prima.

Jelle

Je kunt natuurlijk ook het rekenblad gebruiken dat te vinden is op de Wiki behorende bij dit forum...
http://www.wiki-hobbybrouwen.nl/dokuwiki/doku.php?id=beginnende_brouwer:blikbrouwen
http://www.wiki-hobbybrouwen.nl/dokuwiki/lib/exe/fetch.php?media=beginnende_brouwer:rekenblad_blikcursus.xls

lordsjors81

Ik heb dit probleem ook vaak. Meestal omdat ik mijn rendement te hoog inschat in Brewersfriend kom ik niet op het verwachtte begin-SG en begin ik met suiker te knoeien (ik brouw liever tripel dan blondjes). Inderdaad is het overschieten met spoelwater mij ook al vaak overkomen. (Misschien kan ik maar beter geen bier drinken tijdens het brouwen).
Om het suikergehalte vóór het gisten bij te stellen vind ik het makkelijker om in Plato/Brix te rekenen, omdat het wat lekkerdere vertaalt naar grammen suiker per liter. Ik moet hier bijzeggen dat ik in afgekoelde wort, na een suikergift, vrijwel nooit een betrouwbare hydrometer-lezing meer krijg. De suiker moet eerst echt goed oplossen en vermengd zijn en je wilt de afgekoelde wort ook weer niet teveel storen. Meten is niet helemaal weten in dat geval. Berekenen is dan beter.



Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.