Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Suiker toevoegen ivm te laag SG  (gelezen 431 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline remolen

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 175
  • Land: nl
  • Bijen, Bier, honing, Mede.. allemaal zo lekker
Suiker toevoegen ivm te laag SG
« Gepost op: 04-12-2017 19:31 u »
Ik probeer te vinden hoe ik bereken hoeveel gram suiker per liter hoeveel alcohol oplevert. Of eigenlijk zoek ik hoe ik als ik suiker toevoeg een gecorigeerde sg kan berekenen.
Suiker wil ik toevoegen tijdens te hoofdgisting.

Waarschijnlijk zoek ik niet goed.

Kan iemand helpen?

Even een aanvulling als ik mijn vraag terug lees snap ik hem  zelf niet. Mijn brouwsel had 3 liter te veel en sg van 1.065 ipv 1.079

Volgende keer minder vocht maar hoe krijg ik mijn SG naar 1.079.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Gossi

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 16
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: suiker toevoegen ivm te laag sg
« Reactie #1 Gepost op: 04-12-2017 20:00 u »
Te kort door de bocht. Hoeveel liter?
Overigens zo uit te rekenen met BrouwHulp!

Offline remolen

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 175
  • Land: nl
  • Bijen, Bier, honing, Mede.. allemaal zo lekker
Re: suiker toevoegen ivm te laag sg
« Reactie #2 Gepost op: 04-12-2017 20:01 u »
Te kort door de bocht. Hoeveel liter?
Overigens zo uit te rekenen met BrouwHulp!

Waar. Ik gebruik ook  BrouwHulp.
Het gaat om 28 liter. Zou 26 moeten zijn dus in gistvat zit 2 liter te veel... dus ook een lager sg.

Offline remolen

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 175
  • Land: nl
  • Bijen, Bier, honing, Mede.. allemaal zo lekker
Re: suiker toevoegen ivm te laag sg
« Reactie #3 Gepost op: 04-12-2017 20:02 u »
Waar. Ik gebruik ook  BrouwHulp.
Het gaat om 28 liter. Zou 26 moeten zijn dus in gistvat zit 2 liter te veel... dus ook een lager sg.


Whaaa... sorry ik heb het gevonden in BrouwHulp!
Sorry sorry sorry...


Offline remolen

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 175
  • Land: nl
  • Bijen, Bier, honing, Mede.. allemaal zo lekker
Re: suiker toevoegen ivm te laag sg
« Reactie #4 Gepost op: 04-12-2017 20:11 u »
Om mijn gewenste sg te gaan halen zou ik 1,3 kg suiker toe moeten voegen? ik denk dat dit wat te veel van het goede is en ik met wat minder alcohol in dit bier genoegen moet nemen. Ik kan er niet helemaal achter komen waar nu de fout zit dat ik met 2 liter te veel zit. ga volgende keer nog nauwkeuriger meten. Gelukkig was dit niet de test voor het forum... Dan wil ik zulke rare fouten zeker niet hebben!

Offline Jedoka

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 42
  • Land: nl
  • Bier brouwen, t'is net koken!
Re: suiker toevoegen ivm te laag sg
« Reactie #5 Gepost op: 04-12-2017 20:40 u »
http://members.home.nl/edwardjacobs/Berekeningen.html

Bovenstaande link gebruik ik ook vaak om snel even wat na te rekenen wanneer ik de s.g. wat wil opkrikken en dergelijke, werkt prima.

Jelle

Offline Easywoods

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 267
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn inspiratiebron
Re: suiker toevoegen ivm te laag sg
« Reactie #6 Gepost op: 04-12-2017 21:01 u »
http://members.home.nl/edwardjacobs/Berekeningen.html

Bovenstaande link gebruik ik ook vaak om snel even wat na te rekenen wanneer ik de s.g. wat wil opkrikken en dergelijke, werkt prima.

Jelle


Leuk linkje, bedankt  :duimop: ;)

Offline HarryL

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 113
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: suiker toevoegen ivm te laag sg
« Reactie #7 Gepost op: 04-12-2017 21:02 u »
http://members.home.nl/edwardjacobs/Berekeningen.html

Bovenstaande link gebruik ik ook vaak om snel even wat na te rekenen wanneer ik de s.g. wat wil opkrikken en dergelijke, werkt prima.

Jelle


Die gaat in de favorieten!

Offline Jedoka

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 42
  • Land: nl
  • Bier brouwen, t'is net koken!
Re: Suiker toevoegen ivm te laag sg
« Reactie #8 Gepost op: 04-12-2017 21:05 u »
Eerlijk zullen we alles delen  :proost:

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.793
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: suiker toevoegen ivm te laag sg
« Reactie #9 Gepost op: 04-12-2017 21:15 u »
http://members.home.nl/edwardjacobs/Berekeningen.html

Bovenstaande link gebruik ik ook vaak om snel even wat na te rekenen wanneer ik de s.g. wat wil opkrikken en dergelijke, werkt prima.

Jelle


Je kunt natuurlijk ook het rekenblad gebruiken dat te vinden is op de Wiki behorende bij dit forum...
http://www.wiki-hobbybrouwen.nl/dokuwiki/doku.php?id=beginnende_brouwer:blikbrouwen
http://www.wiki-hobbybrouwen.nl/dokuwiki/lib/exe/fetch.php?media=beginnende_brouwer:rekenblad_blikcursus.xls

Offline lordsjors81

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 11
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Suiker toevoegen ivm te laag SG
« Reactie #10 Gepost op: 08-12-2017 11:34 u »
Ik heb dit probleem ook vaak. Meestal omdat ik mijn rendement te hoog inschat in Brewersfriend kom ik niet op het verwachtte begin-SG en begin ik met suiker te knoeien (ik brouw liever tripel dan blondjes). Inderdaad is het overschieten met spoelwater mij ook al vaak overkomen. (Misschien kan ik maar beter geen bier drinken tijdens het brouwen).
Om het suikergehalte vr het gisten bij te stellen vind ik het makkelijker om in Plato/Brix te rekenen, omdat het wat lekkerdere vertaalt naar grammen suiker per liter. Ik moet hier bijzeggen dat ik in afgekoelde wort, na een suikergift, vrijwel nooit een betrouwbare hydrometer-lezing meer krijg. De suiker moet eerst echt goed oplossen en vermengd zijn en je wilt de afgekoelde wort ook weer niet teveel storen. Meten is niet helemaal weten in dat geval. Berekenen is dan beter.



Tags: