Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Gisting blijven steken?  (gelezen 857 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Frans Veldman

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 14
  • Land: 00
  • Bier brouwen op zee
    • Omweg-Op-Zee
Gisting blijven steken?
« Gepost op: 04-12-2017 14:28 u »
Hallo allemaal,

Mijn eerste bierbrouwexperiment verliep voorspoedig, maar nu zit het "vast".
Het gaat om een bierkit Arsegan Tripel.

De SG was bij aanvang 1070, zoals het zou moeten zijn volgens de verpakking. De gisting kwam goed op gang maar stopte na een week. Het "bier" heeft een goede smaak, wat dat betreft is er niks mis. Het gistingsproces zou klaar kunnen zijn, alleen de SG is nu 1015. Volgens de gegevens van Arsegan zou het echter 1008 moeten zijn.
Er gebeurt nu niets meer. Het waterslot (model "doucheputje") komt niet meer omhoog. Er is geen lek, want als ik ergens tegen het vergistingsvat duw dan komt het wel omhoog. Uiteindelijk heb ik in het sample dat ik had gebruikt om de SG te meten wat suiker gestrooid. En gelijk begint het weer te bruisen. De gist is dus niet dood of zoiets. De suiker lijkt gewoon op te zijn geweest.

Wat nu? Langer wachten? Misschien is er nog wel gisting maar verloopt het dermate langzaam dat ik het niet meer kan waarnemen?

Ik krijg de neiging om het nu maar gewoon als "klaar" te beschouwen en me niets van het SG aan te trekken en het spul met wat suiker in de keg over te hevelen.

Graag jullie mening.
Alvast bedankt.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Online bjorri

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 373
  • Land: nl
  • eeuwige beginner
Re: Gisting blijven steken?
« Reactie #1 Gepost op: 04-12-2017 14:44 u »
Laat nog maar rustig een week staan. De vergisting gaat langzaam nog wat verder. Niet altijd haal je ook de voorspelde waarde maar ook daar hoef je niet druk om te maken. Gewoon nog een weekje geduld dus.

edit: Heb je de CO2 uit je sample geschud voor het meten? En de temperatuur van zowel het sample als de meter op 20 graden?

Offline Bakmeel

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 20
  • Land: nl
  • Het is Bier Uur!
Re: Gisting blijven steken?
« Reactie #2 Gepost op: 04-12-2017 19:31 u »
Ik zit toevallig met hetzelfde "probleem" bij mijn eerste brouwsel. We kunnen elkaar in de armen sluiten Frans  8)

Het is een Arsegan Grand Cru, Start S.G. was 1068 (misschien was het brouwsel toen wel iets warmer dan 20C)

Nu, 9 dagen verder is het S.G. 1022. Eergisteren was het 1024. Bij deze metingen was het brouwsel mogelijk iets koeler dan 20C. Volgens de handleiding kan ik pas bottelen als het S.G. tussen 1007 en 1010 ligt.

Ook maar wachten dan?

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.022
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Gisting blijven steken?
« Reactie #3 Gepost op: 04-12-2017 19:37 u »
Wanneer het SG een aantal dagen niet meer daalt kan je bottelen. Om te voorkomen dat je vaak het gistvat opent zou ik pas bottelen ruim 2 weken na de start vergisting. Let wel op dat de temperatuur de laatste week niet onder de 20 C komt. Vaak haal je het opgegeven eind SG niet dus daar zou ik me geen zorgen om maken. Bij de hergisting op fles kan je zelfs beter 22 C aanhouden gedurende nog eens 2 weken.

Het wachten is het moeilijkste van het brouwen.   ;)

Offline Bakmeel

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 20
  • Land: nl
  • Het is Bier Uur!
Re: Gisting blijven steken?
« Reactie #4 Gepost op: 04-12-2017 19:42 u »
Die temperatuur is dan toch wel een lastig dingetje... Mijn vergistingsvat staat gewoon in de woonkamer met een fleece deken er overheen, maar we stoken de CV overdag vrijwel nooit boven de 18C.

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.022
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Gisting blijven steken?
« Reactie #5 Gepost op: 04-12-2017 19:50 u »
Dus tijd voor een koelkast als vergistingskast met een keramische warmtelamp en zo'n inkbird, STC1000 of zelfs Tcontrol.

Offline Bakmeel

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 20
  • Land: nl
  • Het is Bier Uur!
Re: Gisting blijven steken?
« Reactie #6 Gepost op: 04-12-2017 19:58 u »
Haha ja inderdaad. Die staat inmiddels wel op mijn to-do lijstje :-) Maar voor dit brouwsel is dat een beetje mosterd na de maaltijd...

Online hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.616
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Gisting blijven steken?
« Reactie #7 Gepost op: 04-12-2017 19:59 u »
Te lage temperatuur of schommelende temperatuur kan een oorzaak zijn van vastlopers. Naast het feit dat sommige gisten beter uitgisten bij iets hogere temperatuur (20-22grC) kunnen temperatuurschommelingen er ook voor zorgen dat tijdens afkoeling de koolzuur meer oplost en er dus tijdelijk geen belletjes omhoogkomen die de gist in oplossing houden. Gevolg is dus dat tijdens zo'n koude periode gist neerslaat en niet meer in contact staat met het wort. Daardoor is er minder gist actief en kun je een meekoppeleffect krijgen waarbij steeds meer gist neerslaat. Hoe kleiner je volume, hoe meer dit speelt.

Remedie is een beetje zwenken en de temperatuur verhogen. Maar het kan ook zijn dat het gewoon echt is uitgegist.  In dit geval zit je al op een SVG van 78% dus uitgegist ljjkt mij. Dan dus rustig laten staan tot het helder is en dan bottelen na een week of 2.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.784
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Gisting blijven steken?
« Reactie #8 Gepost op: 04-12-2017 22:53 u »
Hallo allemaal,

Mijn eerste bierbrouwexperiment verliep voorspoedig, maar nu zit het "vast".
Het gaat om een bierkit Arsegan Tripel.

De SG was bij aanvang 1070, zoals het zou moeten zijn volgens de verpakking. De gisting kwam goed op gang maar stopte na een week. Het "bier" heeft een goede smaak, wat dat betreft is er niks mis. Het gistingsproces zou klaar kunnen zijn, alleen de SG is nu 1015. Volgens de gegevens van Arsegan zou het echter 1008 moeten zijn.
Er gebeurt nu niets meer. Het waterslot (model "doucheputje") komt niet meer omhoog. Er is geen lek, want als ik ergens tegen het vergistingsvat duw dan komt het wel omhoog. Uiteindelijk heb ik in het sample dat ik had gebruikt om de SG te meten wat suiker gestrooid. En gelijk begint het weer te bruisen. De gist is dus niet dood of zoiets. De suiker lijkt gewoon op te zijn geweest.

Wat nu? Langer wachten? Misschien is er nog wel gisting maar verloopt het dermate langzaam dat ik het niet meer kan waarnemen?

Ik krijg de neiging om het nu maar gewoon als "klaar" te beschouwen en me niets van het SG aan te trekken en het spul met wat suiker in de keg over te hevelen.

Graag jullie mening.
Alvast bedankt.

Welke gist zit bij het pakket? Een vergistingsgraad van 88,5% is vrij hoog. Veel gisten halen dat niet tenzij er een flinke suikerstort gedaan is. Gaat het om een moutpakket of een extractpakket?

Online hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.616
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Gisting blijven steken?
« Reactie #9 Gepost op: 05-12-2017 08:46 u »
Uiteindelijk heb ik in het sample dat ik had gebruikt om de SG te meten wat suiker gestrooid. En gelijk begint het weer te bruisen. De gist is dus niet dood of zoiets.
Als je suiker bij een vloeistof met veel opgeloste koolzuur doet  (zoals een fles cola of gistend bier) dan komt er ineens koolzuur vrij. Dat heeft dus niets met gist te maken.

Offline biking rebel

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 12
  • Land: 00
  • Brouwerij: Devils Hill
Re: Gisting blijven steken?
« Reactie #10 Gepost op: 05-12-2017 11:31 u »
Let wel op dat de temperatuur de laatste week niet onder de 20 C komt.
Waar baseer je dit op? Als je boven de minimale temperatuur van het gist blijft is er mijn inziens niks aan de hand en gaat het gist door net zolang totdat de maximale omzettingsgraad is bereikt. Door de lagere temperatuur hooguit wat langzamer. Een klimaatkast zorgt ervoor dat je resultaat constanter is en je wat meer kan sturen op het smaakprofiel van het gist, maar het is niet nodig.

Mocht ik ooit de ruimte hebben, komt er wel een klimaatkast voor wat meer controle over de vergisting en dus smaak  ;D

Online hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.616
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Gisting blijven steken?
« Reactie #11 Gepost op: 05-12-2017 14:57 u »
Als je boven de minimale temperatuur van het gist blijft is er mijn inziens niks aan de hand en gaat het gist door net zolang totdat de maximale omzettingsgraad is bereikt. Door de lagere temperatuur hooguit wat langzamer.
Dat is niet mijn ervaring. Ik heb al enkele keren meegemaakt dat de gisting compleet gestopt was en pas weer verder ging na temperatuurverhoging. (En het weer loswoelen van de dan neergeslagen gist op de bodem die daardoor niet meer voldoende effectief van voedingsstoffen voorzien wordt)

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.022
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Gisting blijven steken?
« Reactie #12 Gepost op: 05-12-2017 18:36 u »
Helemaal eens met de vorige post van HansHalberstadt, vandaar dus.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.784
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Gisting blijven steken?
« Reactie #13 Gepost op: 05-12-2017 21:03 u »
Welke gist zit bij het pakket? Een vergistingsgraad van 88,5% is vrij hoog. Veel gisten halen dat niet tenzij er een flinke suikerstort gedaan is. Gaat het om een moutpakket of een extractpakket?

Ondertussen heb ik begrepen dat je op zee wilt gaan brouwen en dat je gaat brouwen met extractpakketten.

Blijft nog steeds de vraag om welke gist het gaat en hoeveel suiker je bij het brouwsel gedaan hebt.

Offline Frans Veldman

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 14
  • Land: 00
  • Bier brouwen op zee
    • Omweg-Op-Zee
Re: Gisting blijven steken?
« Reactie #14 Gepost op: 06-12-2017 17:42 u »
Het gaat om een Argesan "Triple" pakket. Ik heb zowel de suiker als de gist die bij het pakket zat er conform de instructies bij gedaan. Volgens diezelfde instructies zou de begindichtheid 1070 moeten zijn (wat wel zo ongeveer klopte) en de einddichtheid 1008. Wat er precies voor gist bij zat weet ik niet, het zakje heb ik niet meer.
Deze eerste test is overigens gewoon thuis uitgevoerd; je moet ergens beginnen.

Online Jeukstaardt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 908
  • Land: nl
  • Bij twijfel, meer hop!
Re: Gisting blijven steken?
« Reactie #15 Gepost op: 06-12-2017 20:31 u »
Blijft nog steeds de vraag om welke gist het gaat en hoeveel suiker je bij het brouwsel gedaan hebt.

Volgens mij is het een vloeibaar gehopt moutextract pakket en daarbij zit volgens de site van Brouwmarkt S-33.
Bij het moutpakket Triple zit de S-04.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.784
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Gisting blijven steken?
« Reactie #16 Gepost op: 06-12-2017 21:57 u »
Volgens mij is het een vloeibaar gehopt moutextract pakket en daarbij zit volgens de site van Brouwmarkt S-33.
Bij het moutpakket Triple zit de S-04.

S-33 heeft volgens Fermentis een vergistingsgraad van 70%. Tenzij er veel suiker toegevoegd wordt kom je met deze gist niet op een vergistingsgraad van 88,5%.

Offline Bakmeel

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 20
  • Land: nl
  • Het is Bier Uur!
Re: Gisting blijven steken?
« Reactie #17 Gepost op: 09-12-2017 10:41 u »
Ik heb nu net, na twee weken in het vergistingsvat het S.G. nogmaals gemeten. Deze komt nu uit op 1.022, dezelfde waarde als afgelopen dinsdag. Voor wat ik er nu nog van begrijp is de vergisting dus gestagneerd.

Ik wil nu toch maar gaan bottelen, maar moet ik nu nog suiker toevoegen? Volgens de beschrijving zou ik 7 gram per liter moeten toevoegen. Is dat wel verstandig wetende dat er nog zo veel restsuiker in het brouwsel zit? Volgens de beschrijving zou het S.G. tussen 1.007 en 1.010 moeten zijn voor het bottelen.

Offline springerke

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 51
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Gisting blijven steken?
« Reactie #18 Gepost op: 09-12-2017 11:44 u »
Ik heb 2 jaar geleden zelfde meegemaakt , alles geprobeerd om de gisting terug aan de gang te krijgen maar niets heeft geholpen
Dan maar gebotteld , en ja hoor vergisting heeft dan in gang geschoten met als resultaat bommetjes, van 20 L niets kunnen overhouden.
Volgende keer zal ik een kleine suikergift geven om opnieuw proberen de vergisting op gang te trekken, dit is wat ook gebeurd is op de fles.

Offline HermanH

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 278
  • Land: be
  • Dimidium facti qui coepit habet
Re: Gisting blijven steken?
« Reactie #19 Gepost op: 09-12-2017 12:14 u »
Volgende keer zal ik een kleine suikergift geven om opnieuw proberen de vergisting op gang te trekken, dit is wat ook gebeurd is op de fles.
Eens proberen met de "opschaalmethode". Dus een starter maken met 0,5 liter wort, daar 1 liter van het stilgevallen bier bij, na 12 uur er 2 liter bij gieten, terug na 12 uur 2 liter erbij, dan 4 liter en dan terug x 2 of alles erbij, gaat nooit mis....

Offline Bakmeel

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 20
  • Land: nl
  • Het is Bier Uur!
Re: Gisting blijven steken?
« Reactie #20 Gepost op: 09-12-2017 12:39 u »
Ik heb BrouwHulp gebruikt en deze online rekentool en ik kom er op uit dat de half vergiste wort een SG van 1022  nu 57.2 gram suiker per liter bevat. Dat had bij de voorgeschreven SG van 1010 26 gram per liter moeten zijn. De instructies van Arsegan hebben het over het toevoegen van 7 gram suiker per liter (om dan blijkbaar het SG naar 1013 op te krikken). Dat is altijd nog minder dan wat er nu in zit.

Ik ben bang dat als ik suiker toevoeg dat ik, zoals bij Springerke, bommetjes ga maken. Maar komt de gisting zonder suikergift wel weer op gang na het bottelen?

Offline springerke

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 51
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Gisting blijven steken?
« Reactie #21 Gepost op: 09-12-2017 13:00 u »
Bij mij is de vergisting terug op gang geschoten met toevoeging suiker bij bottelen, dus ik denk een toevoeging suiker in gistvat moet ook terug aan gisten gaan.
De opschaalmethode heb ik toegepast , maar alleen met 1 L en dan opschalen met  2L dan in gistvat en is daar opnieuw stil gevallen,  moest verder opgeschaald hebben misschien zoals Herman zegt.

Offline Bakmeel

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 20
  • Land: nl
  • Het is Bier Uur!
Re: Gisting blijven steken?
« Reactie #22 Gepost op: 09-12-2017 14:59 u »
Ik gok het er maar op... Ik heb gebotteld zonder suiker toe te voegen in de hoop dat door de beroering de vergisting weer op gang komt. Zo niet, dan pech gehad en probeer ik het opnieuw. 8) Maar dan in een koelkast met een lamp en een STC1000

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.784
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Gisting blijven steken?
« Reactie #23 Gepost op: 09-12-2017 20:39 u »
Ik heb nu net, na twee weken in het vergistingsvat het S.G. nogmaals gemeten. Deze komt nu uit op 1.022, dezelfde waarde als afgelopen dinsdag. Voor wat ik er nu nog van begrijp is de vergisting dus gestagneerd.

Ik wil nu toch maar gaan bottelen, maar moet ik nu nog suiker toevoegen? Volgens de beschrijving zou ik 7 gram per liter moeten toevoegen. Is dat wel verstandig wetende dat er nog zo veel restsuiker in het brouwsel zit? Volgens de beschrijving zou het S.G. tussen 1.007 en 1.010 moeten zijn voor het bottelen.


Het is maar heel erg de vraag of je het eind SG dat in de handleiding staat gaat halen.

Het beste is een labvergisting te doen. Neem een monster van je bier waarbij je veel gist meeneemt van de bodem van je gistvat. Zet dit monster warm weg en zwenk met de fles zodat de gist in beweging wordt gebracht. Door de overmaat aan gist, de hogere temperatuur en beweging gist het bier helemaal uit.
Na 4 5 dagen meet je het SG. Als het niet gedaald is dan is het bier echt uitgegist. Elke gist heeft namelijk een eigen vergistingsgraad. Anders gezegd niet elke gist vergist even goed uit. Er zijn meerdere factoren die de vergistingsgraad bepalen. Gist is daarvan de belangrijkste. Zie ook http://www.wiki-hobbybrouwen.nl/dokuwiki/doku.php?id=vergisting:vergistingsgraad

Tags: