Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Vreemd schuim  (gelezen 772 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Peter Bos

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 16
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Vreemd schuim
« Gepost op: 04-12-2017 09:08 u »
Ik heb geprobeerd het testbrouwsel 06 Mint the Chocolate van de Koninck na te brouwen. Qua smaak komt het aardig in de buurt alleen de schuimkraag ziet er niet uit.
Er ontstaan grote bellen die al snel uit elkaar spatten en een vieze laag aan de rand van het glas achterlaten. (Zie foto.)
Wie heeft er een idee wat de oorzaak kan zijn? Ik vermoed zelf dat het de vettigheid uit de chocoladerepen is.

 


Dit is het recept:

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk20170703
Naam receptChoco Munt
Brouwdatum4-7-2017
BierstijlStout (Oatmeal)
Volume21,0
Begin SG1,057 SG
Eind SG1,015 SG
Schijnbare vergistingsgraad73,7%
Alcoholgehalte5,5 vol.%
Berekende kleur (Morey)77 EBC
Berekende bitterheid (Rager)39 IBU
Brouwzaalrendement82,8 %
Kooktijd75 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediėnt
17,00 lWater uit Boxmeer
1,30 gCaCl2
2,50 gCaSO4
6,50 mlMelkzuur
13,83 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
111 mg/l7 mg/l21 mg/l318 mg/l32 mg/l83 mg/l


Vergistbare ingrediėnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,92 kgPale Ale moutDingemans7 EBC69,6 %
0,43 kgHavervlokkenSupermarkt2 EBC7,6 %
0,30 kgChocolademoutDingemans900 EBC5,3 %
0,30 kgAroma 50Dingemans50 EBC5,3 %
0,20 kgGeroosterde gerstThomas Fawcett and Sons1200 EBC3,5 %
0,20 kgWhiteSwaen tarwemoutDe Swaen4 EBC3,5 %
0,19 kgCaramunich IIIWeyermann150 EBC3,4 %
0,10 kgChocolade reepSupermarkt0 EBC1,8 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust68,0 °C1 min.90 min.3,1 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
25,2 gE.K. Goldingpellets4,9%first wort hop20,8 IBU
29,0 gPacific Gempellets15,0%20 min.22,4 IBU


Overige ingrediėnten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
100,00 gMuntspecerijkoken


Gist
HoeveelheidNaamType
23,0 gSafAle English Ale (S-04)bovengist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting18,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting19,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting19,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,021 SG
Schijnbare vergistingsgraad66,7%
Start nagisting7-7-2017
Temp. nagisting19,0 °C
Temp. lagering0,0 °C


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Jaap W

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 15
  • Land: nl
  • een tevreden bierdrinker is geen onruststoker
Re: Vreemd schuim
« Reactie #1 Gepost op: 04-12-2017 10:56 u »
Dat ziet er inderdaad niet echt lekker uit.  :P :huilen:

Offline Staple

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 14
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Vreemd schuim
« Reactie #2 Gepost op: 04-12-2017 11:24 u »
Ik zou cocoanibs gebruikt hebben. Wat voor chocolade heb je gebruikt?

Offline Fermon

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 434
  • Land: nl
Re: Vreemd schuim
« Reactie #3 Gepost op: 04-12-2017 12:09 u »
Het lijkt wel gist.

Offline Peter Bos

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 16
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Vreemd schuim
« Reactie #4 Gepost op: 04-12-2017 12:29 u »
Ik heb de meest bittere chocolade gebruikt die er te krijgen is.

Offline TeVeHa

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 40
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Vreemd schuim
« Reactie #5 Gepost op: 04-12-2017 18:03 u »
Ben je zeker dat er chocolade in hoort te zitten? Met mouten kan je de meest gewenste smaken misschien ook wel genereren. Die honderd gram munt is ie vers of gedroogd en proef je die en hoe heb je die toegevoegd? Chocolade mag je in feite niet laten meekoken max verhitten tot 50°C.
mvg

Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.903
  • Land: nl
  • Et hätt noch emmer joot jejange.
Re: Vreemd schuim
« Reactie #6 Gepost op: 04-12-2017 20:39 u »
Chocolade mag je in feite niet laten meekoken max verhitten tot 50°C.
mvg
Wellicht veroorzaakt dat vreemd schuim op je bier...

Offline Jan iets Grunn

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 13
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Vreemd schuim
« Reactie #7 Gepost op: 04-12-2017 21:44 u »
Naar mijn idee lost het vet uit de chocolade niet op in bier. Dat verstoort de schuimkraag.

Offline forumwaldek

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 8
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl rules!
Re: Vreemd schuim
« Reactie #8 Gepost op: 05-12-2017 01:31 u »
Wel interessant om te zien.
Dank je.


- W

Offline Peter Bos

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 16
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Vreemd schuim
« Reactie #9 Gepost op: 05-12-2017 09:06 u »
Ben je zeker dat er chocolade in hoort te zitten? Met mouten kan je de meest gewenste smaken misschien ook wel genereren. Die honderd gram munt is ie vers of gedroogd en proef je die en hoe heb je die toegevoegd? Chocolade mag je in feite niet laten meekoken max verhitten tot 50°C.
mvg

Ik heb dit bier geproefd in de brouwerij van de Koninck en volgens de beschrijving zat er munt en cacaobonen in.
De munt was vers en heb ik 10 minuten meegekookt. De smaak is overduidelijk aanwezig.
Als ik dit recept weer ga brouwen dan gebruik ik waarschijnlijk maar de helft van de munt. En in plaats van de chocolade reep wat meer chocolade mout.

Offline tdp

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.902
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Vreemd schuim
« Reactie #10 Gepost op: 05-12-2017 10:32 u »
Ik heb dit bier geproefd in de brouwerij van de Koninck en volgens de beschrijving zat er munt en cacaobonen in.
De munt was vers en heb ik 10 minuten meegekookt. De smaak is overduidelijk aanwezig.
Als ik dit recept weer ga brouwen dan gebruik ik waarschijnlijk maar de helft van de munt. En in plaats van de chocolade reep wat meer chocolade mout.

Cacaobonen is wel wat anders dan pure chocolade ;). Zoals al aangegeven is, zou je in dit geval beter je bier kunnen lageren op cacaonibs, deze kun je in de supermarkt wel kopen.

Tags: