Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Gisting niet op gang gekomen  (gelezen 917 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline jan le mercier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 823
  • Land: be
  • A pint a day keeps the doctor away.
Gisting niet op gang gekomen
« Gepost op: 04-12-2017 08:43 u »
Verdorie! Gisteren had ik een gewone IPA gebrouwen en dit op de manier waarop ik dat al meer dan 20 keer heb gedaan.

Een korrelgistje gebruikt en dit toegevoegd en in mijn keuken gezet. Maar vandaag is de gisting niet op gang gekomen.

Dat is nog nooit gebeurd.

Heeft iemand een idee wat ik daaraan kan doen?

Nog een zakje korrelgist erbij doen?

Alvast bedankt,

Jan

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Adbrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.005
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
    • ABV de bierkaai
Re: Gisting niet op gang gekomen
« Reactie #1 Gepost op: 04-12-2017 09:00 u »
Nog even een paar dagen geduld Jan. Als hij dan nog niet begonnen is een extra zakje gist toevoegen

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.140
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Gisting niet op gang gekomen
« Reactie #2 Gepost op: 04-12-2017 11:35 u »
Denk ook dat je ff geduld moet hebben Jan.
Kan je de temperatuur niet wat verhogen?

Offline Neetje

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 811
  • Land: nl
  • De elektrische brouwer
Re: Gisting niet op gang gekomen
« Reactie #3 Gepost op: 04-12-2017 18:14 u »
Laatst ook hetzelfde probleem gehad. 2 gistvaten met beide Arsegan West Coast die ruim over de houdbaarheidsdatum was.
Vergisting in mijn klimaatkast en 2,5 dagen gewacht. Geen start.
Opnieuw andere/verse gist toegevoegd en binnen korte tijd volop gebubbel in het waterslot. (lekker biertje geworden).

Als na ruim 2 dagen geen start vergisting zichtbaar is, lijkt het mij het best om nieuwe gist toe te voegen.
Enkele graden verschil in temperatuur is geen reden dat er geen start plaats vind. (tenzij je ver buiten spec zit).

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.774
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Gisting niet op gang gekomen
« Reactie #4 Gepost op: 04-12-2017 22:46 u »
Als na ruim 2 dagen geen start vergisting zichtbaar is, lijkt het mij het best om nieuwe gist toe te voegen.
Enkele graden verschil in temperatuur is geen reden dat er geen start plaats vind. (tenzij je ver buiten spec zit).

Beter is altijd vitale gist te gebruiken. En zakjes die over de datum zijn of weg te doen of te gebruiken als gistvoeding door deze aan het begin van het koken toe te voegen aan het wort. De cellen worden dan kapotgekookt en de inhoud is prima voeding voor nieuwe gistcellen.

Offline ciesvandekwis

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.310
  • Land: be
  • napalm is er nog palm
Re: Gisting niet op gang gekomen
« Reactie #5 Gepost op: 05-12-2017 16:15 u »
Voor de rest van de lezers: enkele gouden regels hier


http://www.wiki-hobbybrouwen.nl/dokuwiki/doku.php?id=vergisting:gestokte_vergisting

Oudere gist kan je evt ook gebruiken om een starter te maken, maar dan wel enkele dagen op voorhand. Tags genoeg hier hoe je een giststarter maakt.

Offline Neetje

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 811
  • Land: nl
  • De elektrische brouwer
Re: Gisting niet op gang gekomen
« Reactie #6 Gepost op: 05-12-2017 20:49 u »
Beter is altijd vitale gist te gebruiken. En zakjes die over de datum zijn of weg te doen of te gebruiken als gistvoeding door deze aan het begin van het koken toe te voegen aan het wort. De cellen worden dan kapotgekookt en de inhoud is prima voeding voor nieuwe gistcellen.

Ben het met je eens.
Toch probeer ik van alles uit. 1x vergist met een zakje S33 van meer dan n jaar over de datum (koel bewaard). Ging prima.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.774
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Gisting niet op gang gekomen
« Reactie #7 Gepost op: 05-12-2017 21:35 u »
Ben het met je eens.
Toch probeer ik van alles uit. 1x vergist met een zakje S33 van meer dan n jaar over de datum (koel bewaard). Ging prima.

Bij een goed bewaard zakje kan het inderdaad meevallen. Maar beter is het om op zeker te spelen. Je hebt immers al een aantal uren staan te brouwen. Zonde als je door verkeerde zuinigheid een slepende vergisting krijgt.

Offline mbroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.037
  • Land: nl
  • Hoe verder je gaat, hoe langer de terugweg.
    • Huisbrouwerij St. Chiellus
Re: Gisting niet op gang gekomen
« Reactie #8 Gepost op: 06-12-2017 11:34 u »
Bij een goed bewaard zakje kan het inderdaad meevallen. Maar beter is het om op zeker te spelen. Je hebt immers al een aantal uren staan te brouwen. Zonde als je door verkeerde zuinigheid een slepende vergisting krijgt.

Dat klopt maar ik heb ook de ervaring dat zakjes van een jaar over datum (altijd koud bewaard) nauwelijks minder presteren. Gisteravond nog een bier geproefd wat vlot vergist was met een jaar over datum US05. De SVG was hier 79%. Wel ent ik die oude zakjes gehydrateerd en gebruik ik de maximum hoeveelheid die BrouwHulp berekend.

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.140
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Gisting niet op gang gekomen
« Reactie #9 Gepost op: 06-12-2017 17:08 u »
En Jan?

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.235
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Gisting niet op gang gekomen
« Reactie #10 Gepost op: 06-12-2017 18:30 u »
Welke gist was het? BRY-97 is bijvoorbeeld een langzame starter ...

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.774
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Gisting niet op gang gekomen
« Reactie #11 Gepost op: 06-12-2017 21:52 u »
Dat klopt maar ik heb ook de ervaring dat zakjes van een jaar over datum (altijd koud bewaard) nauwelijks minder presteren. Gisteravond nog een bier geproefd wat vlot vergist was met een jaar over datum US05. De SVG was hier 79%.

Ook ik heb gemerkt dat als de gist steeds goed bewaard is geweest de achteruitgang van de vitaliteit mee kan vallen. Maar dat is niet altijd het geval. Vandaar het advies als je ziet dat de gist over de datum is toch nieuwe te bestellen.

Offline jan le mercier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 823
  • Land: be
  • A pint a day keeps the doctor away.
Re: Gisting niet op gang gekomen
« Reactie #12 Gepost op: 07-12-2017 08:09 u »
Ondertussen 3 dagen verder.

Ik had dus zondag 3 december gebrouwen en 's avonds een zakje Safe Ale US05 gebruikt, de gist die ik altijd gebruik voor een IPA. Maandag was er nog niets. Toen heb ik dus dit stukje geplaatst hier op het forum. Maandag om 10 uur 25 heb ik een nieuw zakje toegevoegd: weer een Safe Ale US05. Beide zakjes waren goed tot 01/2018, nit over tijd dus, maar ik had ze wel niet koud bewaard. Toen heb ik weer heel de dag gewacht, maar om 17u44 was er nog steeds niets. Toen heb ik wr een nieuw zakje toegevoegd, weer van dezelfde gist, maar deze keer wel houdbaar tot 2020. Direct nadien schoot de gisting in gang.

Bon: dat zal dus de "moraal" van het verhaal zijn, zeker? Beter een gist gebruiken die nog lang goed is?

Maar wat ik me nu nog wel afvroeg: er zitten dus nu twee oude "kapotte" zakjes gist bij. Kan dit kwaad? Moet ik iets speciaals doen nu ivm overhevelen of zo? Of moet ik gewoon extra hop toevoegen om de smaak te verdoezelen? Of geeft die kapotte gist geen smaak af?

Maandag om 17u44 had ik wel van het wort geproefd, maar daar was er niets mis mee. Ook de geur die uit het waterslotje komt, is gewoon normaal zoals altijd.

Alvast bedankt,

Jan.

Offline tdp

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.887
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Gisting niet op gang gekomen
« Reactie #13 Gepost op: 07-12-2017 08:18 u »
Vreemd Jan, maar het komt in ieder geval wel goed nu! Gist dus vanaf nu lekker koel bewaren, in de koelkast bijvoorbeeld!

Groet,

Offline mbroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.037
  • Land: nl
  • Hoe verder je gaat, hoe langer de terugweg.
    • Huisbrouwerij St. Chiellus
Re: Gisting niet op gang gekomen
« Reactie #14 Gepost op: 07-12-2017 16:34 u »
Vreemd Jan, maar het komt in ieder geval wel goed nu! Gist dus vanaf nu lekker koel bewaren, in de koelkast bijvoorbeeld!

Groet,

Met mijn en de ervaring van Jan lijkt het duidelijk, altijd de zakjes zo koud mogelijk koelen. Eenmaal bewaard buiten de koeling haal je de t.h.t. datum niet eens.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.774
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Gisting niet op gang gekomen
« Reactie #15 Gepost op: 07-12-2017 21:40 u »
Maar wat ik me nu nog wel afvroeg: er zitten dus nu twee oude "kapotte" zakjes gist bij. Kan dit kwaad? Moet ik iets speciaals doen nu ivm overhevelen of zo? Of moet ik gewoon extra hop toevoegen om de smaak te verdoezelen? Of geeft die kapotte gist geen smaak af?

Je hebt nu een zeer grote overmaat aan gist gent. Op basis van mijn laatste test zou ik op tijd overhevelen. Dat wil zeggen voordat de vergisting voorbij is en er nog koolzuur ontwikkeld wordt. Op die manier kun je het oxidatiegevaar beperken.

Offline Adbrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.005
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
    • ABV de bierkaai
Re: Gisting niet op gang gekomen
« Reactie #16 Gepost op: 08-12-2017 08:09 u »
Je hebt nu een zeer grote overmaat aan gist gent. Op basis van mijn laatste test zou ik op tijd overhevelen. Dat wil zeggen voordat de vergisting voorbij is en er nog koolzuur ontwikkeld wordt. Op die manier kun je het oxidatiegevaar beperken.
Deze begrijp ik nooit Jacques misschien kun je mij dat verklaren. Je wil genoeg gist toevoegen om de vergisting zo snel mogelijk op gang te brengen. Jan heeft nu waarschijnlijk veel dode gistcellen toegevoegd (voeding voor de levende gist) die niet vermenigvuldigen.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.774
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Gisting niet op gang gekomen
« Reactie #17 Gepost op: 08-12-2017 15:25 u »
Deze begrijp ik nooit Jacques misschien kun je mij dat verklaren. Je wil genoeg gist toevoegen om de vergisting zo snel mogelijk op gang te brengen. Jan heeft nu waarschijnlijk veel dode gistcellen toegevoegd (voeding voor de levende gist) die niet vermenigvuldigen.

Niet alles van de oude gistcellen wordt gebruikt voor de aanmaak van nieuwe gistcellen. Er blijven autolyseproducten over.
Verder is het zo dat als je veel gist en er ook veel gist is nadat de klus geklaard is. Hoe meer gist hoe meer autolyseproducten je kunt krijgen, zo simpel is het.

Tags: