Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Navergistingsvat: een kaars om O2 te verdrijven?  (gelezen 2428 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.256
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Navergistingsvat: een kaars om O2 te verdrijven?
« Reactie #51 Gepost op: 06-12-2017 18:34 u »
Een mens lijdt het meest onder het lijden dat hij vreest.

Ik neem nog een gecarboniseerd biertje  :biersmile:

Offline davyd

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 262
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Navergistingsvat: een kaars om O2 te verdrijven?
« Reactie #52 Gepost op: 06-12-2017 19:18 u »
Een mens lijdt het meest onder het lijden dat hij vreest.

Ik neem nog een gecarboniseerd biertje  :biersmile:
Als je al niet in behandeling van brouw water gelooft, dan zal dat beetje zuurstof in de CO2 ook niet veel uitmaken :)

Offline Serge VL

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 897
  • Land: be
Re: Navergistingsvat: een kaars om O2 te verdrijven?
« Reactie #53 Gepost op: 06-12-2017 19:23 u »
En wat kost dat grapje?
Geen idee maar in elk labo staan deze flessen aan de nodig analyse apparatuur.
Ik zou zeggen vraag eens de prijs, zoveel zal het niet schelen zeker niet de N2.

Offline davyd

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 262
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Navergistingsvat: een kaars om O2 te verdrijven?
« Reactie #54 Gepost op: 06-12-2017 19:33 u »
Geen idee maar in elk labo staan deze flessen aan de nodig analyse apparatuur.
Ik zou zeggen vraag eens de prijs, zoveel zal het niet schelen zeker niet de N2.
Bwah, ik ben begonnen met ales te spunden en de CO2 van de vergisting op te vangen in kegs, ik ga eerst zien of dat werkt ;)

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.256
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Navergistingsvat: een kaars om O2 te verdrijven?
« Reactie #55 Gepost op: 06-12-2017 20:31 u »
Als je al niet in behandeling van brouw water gelooft, dan zal dat beetje zuurstof in de CO2 ook niet veel uitmaken :)

Hoe ziet de rest van je installatie er eigenlijk uit?

Schroot je al onder water?

Offline davyd

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 262
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Navergistingsvat: een kaars om O2 te verdrijven?
« Reactie #56 Gepost op: 06-12-2017 20:33 u »
Hoe ziet de rest van je installatie er eigenlijk uit?

Schroot je al onder water?
Toch al vochtig ;) En de mash wordt "underlet".

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.256
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Navergistingsvat: een kaars om O2 te verdrijven?
« Reactie #57 Gepost op: 06-12-2017 20:56 u »
Toch al vochtig ;) En de mash wordt "underlet".

Ik raad je een setje bierglazen met zuurstofdeksel aan. En ook glazen die je van onderaf kan vullen. Drinken met een rietje, terwijl je je adem inhoudt. Want tot op het laatste moment kan er oxidatie optreden.  ;D

Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 872
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: Navergistingsvat: een kaars om O2 te verdrijven?
« Reactie #58 Gepost op: 06-12-2017 20:56 u »
De mout haal ik altijd dezelfde dag bij de mouterij, is nog warm als ik het meekrijg in de vacuümverpakking.
Vervolgens schroot ik altijd in een bak die gepurged is met argon.
Daarna maisch ik in een speciale ketel, een soort van Schlenk-opstelling zodat ik die ook onder Argon zet.
Het water waarmee ik ga maischen heb ik de avond van te voren al in een ultrasoon gezet met Argon erop zodat deze ook geheel zuurstofvrij is.

Het is een beetje extra werk en kost wat, maar dan heb je wel een topbier!

Offline Jeukstaardt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 916
  • Land: nl
  • Bij twijfel, meer hop!
Re: Navergistingsvat: een kaars om O2 te verdrijven?
« Reactie #59 Gepost op: 06-12-2017 21:12 u »
De mout haal ik altijd dezelfde dag bij de mouterij, is nog warm als ik het meekrijg in de vacuümverpakking.
Vervolgens schroot ik altijd in een bak die gepurged is met argon.
Daarna maisch ik in een speciale ketel, een soort van Schlenk-opstelling zodat ik die ook onder Argon zet.
Het water waarmee ik ga maischen heb ik de avond van te voren al in een ultrasoon gezet met Argon erop zodat deze ook geheel zuurstofvrij is.

Het is een beetje extra werk en kost wat, maar dan heb je wel een topbier!

Hahaahaaa!  ;D

Offline davyd

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 262
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Navergistingsvat: een kaars om O2 te verdrijven?
« Reactie #60 Gepost op: 06-12-2017 21:37 u »
Ik raad je een setje bierglazen met zuurstofdeksel aan. En ook glazen die je van onderaf kan vullen. Drinken met een rietje, terwijl je je adem inhoudt. Want tot op het laatste moment kan er oxidatie optreden.  ;D
Lach maar! Heady Topper mag van de brouwer niet vanuit het blik in een glas worden uitgeschonken.

Offline davyd

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 262
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Navergistingsvat: een kaars om O2 te verdrijven?
« Reactie #61 Gepost op: 06-12-2017 21:38 u »
De mout haal ik altijd dezelfde dag bij de mouterij, is nog warm als ik het meekrijg in de vacuümverpakking.
Vervolgens schroot ik altijd in een bak die gepurged is met argon.
Daarna maisch ik in een speciale ketel, een soort van Schlenk-opstelling zodat ik die ook onder Argon zet.
Het water waarmee ik ga maischen heb ik de avond van te voren al in een ultrasoon gezet met Argon erop zodat deze ook geheel zuurstofvrij is.

Het is een beetje extra werk en kost wat, maar dan heb je wel een topbier!
Dat is nog niet gegarandeerd, maar toch al een derde van de weg afgelegd!

Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 872
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: Navergistingsvat: een kaars om O2 te verdrijven?
« Reactie #62 Gepost op: 06-12-2017 21:42 u »
Dat is nog niet gegarandeerd, maar toch al een derde van de weg afgelegd!

Rest uittikken vond ik iets teveel werk voor een flauw grapje  :biersmile:

Lach maar! Heady Topper mag van de brouwer niet vanuit het blik in een glas worden uitgeschonken.

Is wel echt prachtig om hem te horen uitleggen.
Eerst begint hij met de hoofdreden "Bier is niet chique, maar voor de alledaagse man". Zegt de man die een van de duurste bieren verkoopt aan voornamelijk hipsters  :nut:.

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.857
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Navergistingsvat: een kaars om O2 te verdrijven?
« Reactie #63 Gepost op: 06-12-2017 22:08 u »
Overhevelen doe je niet alleen voor de gist van je jong bier te krijgen, Autolyse is in de meeste gevallen geen issue voor de gemiddelde hobbybrouwer. (Of hij moest een heel hoge CCT hebben of onder druk vergisten dan heb je weer een ander verhaal)

Ook in het geval je veel gist ent (met als voordeel dat de vergisting snel verloopt) heb je veel eerder last van autolyse, Dat geldt ook als je op een hogere temperatuur navergist om te zorgen voor het goed uitgisten van je bier.

In deze (en ook andere) discussie wordt trouwens te veel veralgemeent elke situatie is anders, je kan niet alles wat betreft oxidatie, invloed van zuurstof, gevaar voor autolyse, mogelijke bijsmaken en verschillende manieren van brouwen over een en de zelfde kam scheren. Een beetje relativatievermogen is een goede eigenschap van elke hobbybrouwer  ;)

Klopt helemaal. Het feit dat je bij jouw manier van werken bijvoorbeeld mindere last hebt van autolyse wil niet zeggen dat een ander daar geen last van kan hebben. Het is echter lastig om in discussies steeds alle nuanceringen te benoemen. Daarnaast is niet iedereen even bekwaam in het herkennen van smaakafwijkingen en komt het vaak voor dat een kleine smaakafwijking niet wordt opgemerkt. Er zijn ook zo veel smaken in bier.

Offline tdp

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.902
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Navergistingsvat: een kaars om O2 te verdrijven?
« Reactie #64 Gepost op: 07-12-2017 09:30 u »
Toch al vochtig ;) En de mash wordt "underlet".

Heb je foto's van je opstelling? Ben erg benieuwd namelijk :)

Tags: