Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Navergistingsvat: een kaars om O2 te verdrijven?  (gelezen 2378 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Xendelaar

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 54
  • Land: nl
Navergistingsvat: een kaars om O2 te verdrijven?
« Gepost op: 02-12-2017 12:51 u »
Ik had net een douche-gedachte (op zijn engels klinkt het beter).

Is het aan te raden om je navergistingsvat te ontdoen van zuurstof? Als je een kaars laat branden in je tweede vat dan wordt de zuurstof vervangen door CO2 en waterdamp. De kaars gaat vanzelf uit wanneer de zuurstof op is.

Zijn er brouwers die dit doen? Of heeft dit geen meerwaarde?

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline GeBaxke

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 345
  • Land: nl
  • C6H12O6 ----> 2 C2H5OH + 2 CO2 Lekker toch
Re: Secundaire fermentatie: een kaars om O2 te verdrijven?
« Reactie #1 Gepost op: 02-12-2017 15:04 u »
Nooit van gehoord wel een leuke gedachte. Maar er walmt ook wat roet van  de kaars af en geeft soms ook een vieze  geur af bij het uitgaan. Dus lijkt mij minder geschikt om zuurstof te verdrijven uit het vat. 

Offline BrouwMark

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 74
  • Land: nl
  • Drinkontbijt!
Re: Secundaire fermentatie: een kaars om O2 te verdrijven?
« Reactie #2 Gepost op: 02-12-2017 15:13 u »
Creatief! Lijkt me echter geen meerwaarde hebben. Ik vul het vat met bier om de zuurstof te verdrijven  >:D . Werkt prima!

Offline Juindorper

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 335
  • Land: nl
Re: Secundaire fermentatie: een kaars om O2 te verdrijven?
« Reactie #3 Gepost op: 02-12-2017 15:22 u »
En die kaars staat dan in het bier of zo?? :weetniet:
Maar goed,het is jouw idee dus gewoon lekker doen. ;D ;D

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.795
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Secundaire fermentatie: een kaars om O2 te verdrijven?
« Reactie #4 Gepost op: 02-12-2017 15:34 u »
En die kaars staat dan in het bier of zo?? :weetniet:
Maar goed,het is jouw idee dus gewoon lekker doen. ;D ;D

Drijfkaars, waxinelicht in aluminiun houdertje.

Nog nooit van het idee gehoord. Ik denk dat zuurstof in de kopruimte niet zo'n punt is. Bij de start wil je juist zuurstof in het bier hebben. Als je het uit de kopruimte zou branden dan zou je zuurstof uit het wort kunnen onttrekken :weetniet:

Offline CeesM

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 151
  • Land: nl
  • Niet mouwen, lekker brouwen.
Re: Secundaire fermentatie: een kaars om O2 te verdrijven?
« Reactie #5 Gepost op: 02-12-2017 17:24 u »
Als je een gestokte gisting wilt hebben, moet je het zeker doen.
Gist heeft zuurstof nodig. Vroeger ging het gisten in open baden.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.823
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Navergistingsvat: een kaars om O2 te verdrijven?
« Reactie #6 Gepost op: 02-12-2017 17:35 u »
Als je een gestokte gisting wilt hebben, moet je het zeker doen.
Gist heeft zuurstof nodig. Vroeger ging het gisten in open baden.
Ik denk dat zuurstof in de kopruimte niet zo'n punt is. Bij de start wil je juist zuurstof in het bier hebben. Als je het uit de kopruimte zou branden dan zou je zuurstof uit het wort kunnen onttrekken :weetniet:

Het gaat om de nagisting. Dan wil je geen zuurstof.

Het beste is over te hevelen als er nog vergisting is, dan verdrijft de koolzuur dat gevormd wordt de zuurstof.
Wat je kunt doen is wat koolzuur in het vat brengen door middel van een koolzuurflesje.
Of je hevelt niet over. De gist immers bepaalt wanneer de nagisting begint en niet de brouwers. Vaak wordt er overgeheveld als de nagisting nagenoeg voorbij is. Dat kun je beter niet doen. Daardoor heb je veel kans op oxidatie van je bier.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.256
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Navergistingsvat: een kaars om O2 te verdrijven?
« Reactie #7 Gepost op: 02-12-2017 19:23 u »
Al dat overgehevel. Jammer dat het nog in de boekjes staat. Die bladzijden zouden eruit gescheurd moeten worden.

Gewoon niet overhevelen. In die 2 tot 3 weken krijg je, als je volgens de regels der kunst gewerkt hebt, geen autolyseverschijnselen.

Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.902
  • Land: nl
  • Et hätt noch emmer joot jejange.
Re: Navergistingsvat: een kaars om O2 te verdrijven?
« Reactie #8 Gepost op: 02-12-2017 19:44 u »
Al dat overgehevel. Jammer dat het nog in de boekjes staat. Die bladzijden zouden eruit gescheurd moeten worden.

Gewoon niet overhevelen. In die 2 tot 3 weken krijg je, als je volgens de regels der kunst gewerkt hebt, geen autolyseverschijnselen.
En een lager die 4 á 5 weken in hetzelfde vat staat?

Offline carucci

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 3
  • Land: nl
  • You never fail until you stop brewing.
Re: Navergistingsvat: een kaars om O2 te verdrijven?
« Reactie #9 Gepost op: 02-12-2017 19:55 u »
Interessant idee, ik heb wel gehoord dat ze het bij granen doen.

Even voor de duidelijkheid vul je eerst je nagistingsvat met bier en dan de kaars erin.
Moet je geen smeltbare dingen boven je vlam hebben.

Toch leuk om over na te denken.

Groeten,

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.256
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Navergistingsvat: een kaars om O2 te verdrijven?
« Reactie #10 Gepost op: 02-12-2017 20:49 u »
En een lager die 4 á 5 weken in hetzelfde vat staat?

Waarom zou je een lager 5 weken op een vat zetten?

En een lager staat koud, dat maakt een groot verschil met een bovengister. Ook daarmee voorzie ik geen problemen.

Ook een lager kan na 3 weken gebotteld worden. Mits je voldoende gist hebt toegevoegd.
Daar gaan hobbybrouwers nogal eens fout. 1 smackpack op 20 liter. Dat is gewoon te weinig. Smackpacks zijn voor 5 gallon, dat is 18 liter, 10 % minder, en max max max 1,060 SG. En dan zijn vloeibare gisten vaak al weken oud, te warm geweest, etc. Nog meer reden dat één pack niet genoeg is.

Beter stoppen met vloeibare gist en op gedroogd overgaan. Veel beter, veel betrouwbaarder, veel reproduceerbaarder.  En daarnaast ... veel meer je eigen bier in plaats van een commerciële brouwerijsmaak na te doen. Wel hydrateren natuurlijk, anders voeg je nog maar de helft toe.

Lang leve de korrel. Er zijn er zoveel van tegenwoordig.

Wil je een goede vergisting, die in 5 dagn klaar is. Echt klaar is. Neem dan 1 g korrel per liter. Je bier is nog nooit zo goed geweest.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.823
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Navergistingsvat: een kaars om O2 te verdrijven?
« Reactie #11 Gepost op: 02-12-2017 21:47 u »
Al dat overgehevel. Jammer dat het nog in de boekjes staat. Die bladzijden zouden eruit gescheurd moeten worden.

Gewoon niet overhevelen. In die 2 tot 3 weken krijg je, als je volgens de regels der kunst gewerkt hebt, geen autolyseverschijnselen.

Het is een misverstand dat je na 2 tot 3 weken geen autolyse krijgt. Als je de pH van je bier goed in de gaten houdt kun je zien dat zodra de hoofdgisting voorbij is de pH gaat stijgen. Dat is een teken van autolyse. Het is ook te proeven als je een overmaat aan gist gebruikt.
De hoeveelheid gist die je ent is een beetje schipperen tussen een vlotte vergisting en het beperkt houden van autolyse.

MAAR er is een veel belangrijkere reden waarom overhevelen noodzakelijk kan zijn. Veel goedkope gistingsvaten zijn niet luchtdicht. Zolang de hoofdgisting bezig is, is dit geen probleem. Maar zodra je op het einde van de nagisting bent zorgt een lekkend gistvat voor een vervelende oxidatiesmaak. Om dit te voorkomen is het overhevelen naar glazen mandfles met een goed sluitende stop toch beter.
Het is voor mij onbegrijpelijk dat zo veel mensen nu een brouwautomaat kopen voor de nodige euro's terwijl ze veel beter kunnen investeren in een goed gistvat, het liefst van rvs.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.256
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Navergistingsvat: een kaars om O2 te verdrijven?
« Reactie #12 Gepost op: 02-12-2017 22:54 u »
Het is een misverstand dat je na 2 tot 3 weken geen autolyse krijgt. Als je de pH van je bier goed in de gaten houdt kun je zien dat zodra de hoofdgisting voorbij is de pH gaat stijgen. Dat is een teken van autolyse. Het is ook te proeven als je een overmaat aan gist gebruikt.
De hoeveelheid gist die je ent is een beetje schipperen tussen een vlotte vergisting en het beperkt houden van autolyse.

MAAR er is een veel belangrijkere reden waarom overhevelen noodzakelijk kan zijn. Veel goedkope gistingsvaten zijn niet luchtdicht. Zolang de hoofdgisting bezig is, is dit geen probleem. Maar zodra je op het einde van de nagisting bent zorgt een lekkend gistvat voor een vervelende oxidatiesmaak. Om dit te voorkomen is het overhevelen naar glazen mandfles met een goed sluitende stop toch beter.
Het is voor mij onbegrijpelijk dat zo veel mensen nu een brouwautomaat kopen voor de nodige euro's terwijl ze veel beter kunnen investeren in een goed gistvat, het liefst van rvs.

Jaqcues

Het moet nu gedaan zijn met jouw stokpaard.

Stop er toch mee om brouwers bang te maken.

Jouw autolysefobie is echt enkel de jouwe. Slechts zeer weinig andere hobbybrouwers herkennen jouw smaakafwijking. Ik toch al zeker niet, en ik reken mijzelf niet tot de minste. Ik ga al ongeveer 25 jaar mee in de scene en reken mijzelf, samen met een aantal andere 'nestors' van dit forum, tot de oprichters van het moderne hobbybrouwen.

Echt, je overdrijft mateloos.
De informatie die ik krijg van de gistproducenten, strookt ook niet met jouw theorieën.

Ik ben helemaal mee dat vergisting veel belangrijker is dan brouwen. Weg met al die moderne 'enkelwortproducerendeapparaten'.  (Grainfather, Brew Monk, Bulldog, Brewie) Vergisting is waar het om draait. Maar de glazen mandfles ... sorry hoor, maar dat is van 20 jaar geleden. Van toen de wijnmakers begonnen te brouwen. En ze hun wijn theorieen op bier loslieten. Jan van Schaik is dood, lang leve Jan. Wat een fijne man was dat. Ik herinner me al die uren dat ik met hem samen was, oh zo fijn. Maar vandaag is niet meer de tijd van Jan. De bierwereld is veranderd. Overhevelen is passé.

Overhevelen als je binnen 3 weken bottelt? Echt nergens voor nodig. Stop ermee.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.823
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Navergistingsvat: een kaars om O2 te verdrijven?
« Reactie #13 Gepost op: 02-12-2017 23:16 u »
Jaqcues

Het moet nu gedaan zijn met jouw stokpaard.

Stop er toch mee om brouwers bang te maken.

Jouw autolysefobie is echt enkel de jouwe. Slechts zeer weinig andere hobbybrouwers herkennen jouw smaakafwijking. Ik toch al zeker niet, en ik reken mijzelf niet tot de minste. Ik ga al ongeveer 25 jaar mee in de scene en reken mijzelf, samen met een aantal andere 'nestors' van dit forum, tot de oprichters van het moderne hobbybrouwen.

Echt, je overdrijft mateloos.
De informatie die ik krijg van de gistproducenten, strookt ook niet met jouw theorieën.

Ik kijk naar mijn metingen van mijn pH-meter.
Proef tijdens mijn testen en lees allerlei literatuur op het gebied van het brouwen van bier. Het is echt niet dat je geen last kunt krijgen van autolyse binnen 3 weken. Naar mate je meer gist ent des te eerder je daar last van krijgt.

Ik stel voor dat je zelf wat tests uitvoert.

Ik ben helemaal mee dat vergisting veel belangrijker is dan brouwen. Weg met al die moderne 'enkelwortproducerendeapparaten'.  (Grainfather, Brew Monk, Bulldog, Brewie) Vergisting is waar het om draait. Maar de glazen mandfles ... sorry hoor, maar dat is van 20 jaar geleden. Van toen de wijnmakers begonnen te brouwen. En ze hun wijn theorieen op bier loslieten. Jan van Schaik is dood, lang leve Jan. Wat een fijne man was dat. Ik herinner me al die uren dat ik met hem samen was, oh zo fijn. Maar vandaag is niet meer de tijd van Jan. De bierwereld is veranderd. Overhevelen is passé.

Overhevelen als je binnen 3 weken bottelt? Echt nergens voor nodig. Stop ermee.


Ik ben het met je eens dat als je de tijd dat het bier beperkt tot maximaal 3 weken de noodzaak om over te hevelen veel minder is dan wanneer je het bier langer op de gist laat staan.
Maar als je gistvat niet luchtdicht is, is het echt een must om over te hevelen. Nog steeds komen hier op het forum berichten voorbij van niet goed sluitende gistvaten. Als dat het geval is dan is overhevelen echt noodzakelijk. Ook binnen 3 weken kun je een stevige oxidatiesmaak krijgen.
Met een mandfles is overigens niet veel mis. Het laat geen zuurstof door (wat plastic in beperkte mate wel doet) en geeft geen smaakjes af. Je moet wel de fles afschermen voor licht, maar dat is eenvoudig te regelen.

Offline Flogiston

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 140
  • Land: nl
  • De mogelijkheden zijn eindeloos
Re: Navergistingsvat: een kaars om O2 te verdrijven?
« Reactie #14 Gepost op: 03-12-2017 00:24 u »
Heren, heren... het moet (voor velen) wel een hobby blijven. Uiteraard probeer ik persoonlijk zoveel mogelijk van de adviezen mee te nemen in mijn processen, maar dit is lang niet altijd uitvoerbaar. Het resultaat is een bier wat waarschijnlijk niet is wat men voor ogen had, maar desalniettemin een bier om van te genieten. Zouden we dit bier op de markt willen brengen, dan begrijp ik, dat elk detail het eindresultaat zou kunnen beïnvloeden, en dat deze details tot in den treuren moeten worden onderzocht. Enkele van de "forum-elders" zullen begrijpen dat ze veel dieper in hun brouwkennis zitten dan menig ander forumbezoeker, maar de basis van het brouwen mag niet uit het oog verloren worden.

Offline BLUB

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 280
  • Land: nl
  • zonder BLUB geen bier!
Re: Navergistingsvat: een kaars om O2 te verdrijven?
« Reactie #15 Gepost op: 03-12-2017 12:29 u »
en ik reken mijzelf niet tot de minste.

Nee,dat is duidelijk  :'(

Offline Dirtbag

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 525
  • Land: nl
  • Syntax error!
Re: Navergistingsvat: een kaars om O2 te verdrijven?
« Reactie #16 Gepost op: 03-12-2017 12:43 u »
Hoewel het voor mij niet interessant is. :)

Ik zou het niet met een kaars doen, een gas aansteker doet hetzelfde zonder kans op kaarsvet of roet in je bier.

Bier overhevelen, aansteker door het gat naar binnen en aansteken. Gaat vanzelf uit.



db

Offline bjorri

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 374
  • Land: nl
  • eeuwige beginner
Re: Navergistingsvat: een kaars om O2 te verdrijven?
« Reactie #17 Gepost op: 03-12-2017 12:56 u »
Waarom niet tijdens de hoofdgisting het vat er al naast zetten en via een slang op het waterslot CO2 in je navergistingsvat laten lopen. Veel effectiever dan het zuurstof niveau een beetje verlagen en nog co produceren ook.

Niet overhevelen is nog beter tegen zuurstof...

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.823
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Navergistingsvat: een kaars om O2 te verdrijven?
« Reactie #18 Gepost op: 03-12-2017 14:35 u »
Niet overhevelen is nog beter tegen zuurstof...

Dat geldt alleen indien je zeker weet dat je gistvat gasdicht is. Jammer genoeg is dat zeker niet altijd het geval. Zeker niet bij de vergistingsemmers die bij starterpakketten zitten.

Daarom een advies van mij aan alle leden van dit forum: investeer in een goed gistvat. Dat is een betere investering dan in een brouwautomaat.

Offline Frans Veldman

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 14
  • Land: 00
  • Bier brouwen op zee
    • Omweg-Op-Zee
Re: Navergistingsvat: een kaars om O2 te verdrijven?
« Reactie #19 Gepost op: 04-12-2017 20:48 u »
Gaat niet werken. Een vlam produceert een hoop warmte, en daarmee stijgende lucht. Het "gat" dat daardoor ontstaat moet van buitenaf aangevuld worden. Zo zorgt een vlam voor zijn eigen circulatie. En blijft dus zuurstof aanzuigen om de opstijgende lucht te compenseren. Of je moet het vat luchtdicht afsluiten nadat je de kaars hebt aangestoken. Dan vervang je de zuurstof door allerlei roetproducten, stearinedampen, CO (Geen CO2 maar CO, oftewel koolmonoxide), en andere narigheid.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.256
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Navergistingsvat: een kaars om O2 te verdrijven?
« Reactie #20 Gepost op: 04-12-2017 21:14 u »
Je wil toch zuivere zuurstof niet vervangen door verbrandingsgassen... het middel is erger dan de kwaal. Niks mis met een beetje zuurstof in je gistingsvat. Daar wordt je bier heus niet in een keer ondrinkbaar van.

Overigens Jacques, die emmers sluiten prima af. Het is meestal het waterslot dat het probleem veroorzaakt. Dat slot heeft scherpe randen van de fabricage. Indien je die niet afvijlt/schuurt en zo in het rubber steekt, dan krijg je beschadiging die infecties kan veroorzaken, en mogelijk gaslekkage. Ik vermeld dat er altijd bij, maar ik weet ook dat sommigen dat niet doen.
Weet wat je zegt als je zomaar praat over die emmers die lekken, dat is niet waar, je trekt een foute conclusie. Die emmers zijn 99,9 % ok. Wij gebruiken ze dagelijks en ik heb er zelf nog niet 1 gehad die lekt.

Offline Bennie Beunhaas

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 22
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Navergistingsvat: een kaars om O2 te verdrijven?
« Reactie #21 Gepost op: 04-12-2017 22:01 u »
Waarom zou je een lager 5 weken op een vat zetten?

En een lager staat koud, dat maakt een groot verschil met een bovengister. Ook daarmee voorzie ik geen problemen.

Ook een lager kan na 3 weken gebotteld worden. Mits je voldoende gist hebt toegevoegd.
Daar gaan hobbybrouwers nogal eens fout. 1 smackpack op 20 liter. Dat is gewoon te weinig. Smackpacks zijn voor 5 gallon, dat is 18 liter, 10 % minder, en max max max 1,060 SG. En dan zijn vloeibare gisten vaak al weken oud, te warm geweest, etc. Nog meer reden dat één pack niet genoeg is.

Beter stoppen met vloeibare gist en op gedroogd overgaan. Veel beter, veel betrouwbaarder, veel reproduceerbaarder.  En daarnaast ... veel meer je eigen bier in plaats van een commerciële brouwerijsmaak na te doen. Wel hydrateren natuurlijk, anders voeg je nog maar de helft toe.

Lang leve de korrel. Er zijn er zoveel van tegenwoordig.

Wil je een goede vergisting, die in 5 dagn klaar is. Echt klaar is. Neem dan 1 g korrel per liter. Je bier is nog nooit zo goed geweest.

En zo is het maar net.
Al die spoken; korrelgistsmaak, autolyse, bla bla bla.

Er staat genoeg op het forum. Voor de ervaren hobbybrouwers die al 30 jaar brouwen zal dit misschien een begrip zijn. Die zullen dit eventueel ook wel kunnen herkennen in bier.
Maar voor de mensen die net mee lopen zorgt dit voor verwarring. Het schrikt af.

Het gros die hier mee leest brouwt geen 30 jaar, die is hier om ervaring op te doen, te leren.
Met al die spoken over zogenoemde afwijkingen gaat de lol er gauw af voor beginners. Het makkelijke veranderd gelijk in moeilijk en hoogstaand.

Hou het simpel, en zoals Oscar zegt, gewoon brouwen.  :brouwen:

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.823
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Navergistingsvat: een kaars om O2 te verdrijven?
« Reactie #22 Gepost op: 04-12-2017 22:08 u »
Je wil toch zuivere zuurstof niet vervangen door verbrandingsgassen... het middel is erger dan de kwaal. Niks mis met een beetje zuurstof in je gistingsvat. Daar wordt je bier heus niet in een keer ondrinkbaar van.

Overigens Jacques, die emmers sluiten prima af. Het is meestal het waterslot dat het probleem veroorzaakt. Dat slot heeft scherpe randen van de fabricage. Indien je die niet afvijlt/schuurt en zo in het rubber steekt, dan krijg je beschadiging die infecties kan veroorzaken, en mogelijk gaslekkage. Ik vermeld dat er altijd bij, maar ik weet ook dat sommigen dat niet doen.
Weet wat je zegt als je zomaar praat over die emmers die lekken, dat is niet waar, je trekt een foute conclusie. Die emmers zijn 99,9 % ok. Wij gebruiken ze dagelijks en ik heb er zelf nog niet 1 gehad die lekt.

Er zijn natuurlijk meer leveranciers dan waarbij jij (nog) werkzaam bent...

Feit is dat hier op het forum heel regelmatig verontruste beginnende brouwers zijn waarbij het waterslot niet werkt. Bij navraag blijkt in heel veel gevallen dat de vergisting bezig is zelfs al voorbij is. Of dat komt door het niet goed sluiten van de deksel of door scherpe randen van het gat voor het waterslot (een beetje leverancier lost dat op...) maakt niet uit. Het gistvat is niet gasdicht waardoor oxidatie kan plaatsvinden. Een heel klein lekje is al voldoende om een vervelende smaakafwijking te krijgen.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.282
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Navergistingsvat: een kaars om O2 te verdrijven?
« Reactie #23 Gepost op: 04-12-2017 22:12 u »
Ik had net een douche-gedachte (op zijn engels klinkt het beter).

Dit soort gedachten volgende keer maar meteen goed uitspoelen en door het putje laten lopen! Echt zinnnig is dit niet moet ik zeggen.....

Ach laten we er maar om lachen in plaats van huilen....  ;D ;D

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.823
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Navergistingsvat: een kaars om O2 te verdrijven?
« Reactie #24 Gepost op: 04-12-2017 22:13 u »
En zo is het maar net.
Al die spoken; korrelgistsmaak, autolyse, bla bla bla.

Er staat genoeg op het forum. Voor de ervaren hobbybrouwers die al 30 jaar brouwen zal dit misschien een begrip zijn. Die zullen dit eventueel ook wel kunnen herkennen in bier.
Maar voor de mensen die net mee lopen zorgt dit voor verwarring. Het schrikt af.

Het gros die hier mee leest brouwt geen 30 jaar, die is hier om ervaring op te doen, te leren.
Met al die spoken over zogenoemde afwijkingen gaat de lol er gauw af voor beginners. Het makkelijke veranderd gelijk in moeilijk en hoogstaand.

Hou het simpel, en zoals Oscar zegt, gewoon brouwen.  :brouwen:

Ok simpel brouwen. Dat vind ik ook. Je hebt geen brouwautomaat nodig om een lekker bier te brouwen.
Maar er is niets tegen om met simpele zaken je bier te verbeteren, zoals je bier niet te lang op de gist te laten staan en oxidatie voorkomen.
Om met de woorden van wijlen Jan van Schaik te spreken: het leven is te kort om slecht bier te drinken.

En ja iedere brouwer heeft afhankelijk van zijn ervaring zijn eigen referentiekader.

Offline Xendelaar

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 54
  • Land: nl
Re: Navergistingsvat: een kaars om O2 te verdrijven?
« Reactie #25 Gepost op: 04-12-2017 22:26 u »
Dit soort gedachten volgende keer maar meteen goed uitspoelen en door het putje laten lopen! Echt zinnnig is dit niet moet ik zeggen.....

Ach laten we er maar om lachen in plaats van huilen....  ;D ;D
ik vond het wel een leuk idee. je wilt niet weten hoeveel andere (nog slechtere) ideeen door het doucheputje verdwijnen! ;) Bij mijn eerste brouwsels kletterde het bier de eerste paar seconden best hard in het navergistingsvat waardoor er zeker wat inslag ontstond.  Dit was grotendeels onervarenheid...
ik vind het idee met de lange aansteker erg leuk bedacht. hoewel ik inzie dat de meerwaarde beperkt is als je op de juiste wijze je bier overhevelt en ervoor zorgt dat gasfase boven het bier klein is.

Offline davyd

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 240
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Navergistingsvat: een kaars om O2 te verdrijven?
« Reactie #26 Gepost op: 04-12-2017 22:48 u »
Vergisten in een gesloten cct of keg. Dan, wanneer er nog vier punten of zo over zijn, onder CO2 druk overhevelen naar een keg waaruit ALLE zuurstof is verwijderd, en spontaan laten carboniseren in die keg (zgn spunding). Dan heb je weinig of geen oxidatie. In zo goed als alle andere gevallen wel. Soms iets meer, soms iets minder. Maar flinke oxidatie is er gegarandeerd. En iedereen die bottelt, oxideert zijn bier uberhaupt gegarandeerd.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.823
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Navergistingsvat: een kaars om O2 te verdrijven?
« Reactie #27 Gepost op: 04-12-2017 23:02 u »
En iedereen die bottelt, oxideert zijn bier uberhaupt gegarandeerd.

Hoeft niet. Maar met de simpele middelen die wij meestal gebruiken is dat inderdaad het geval.

Offline davyd

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 240
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Navergistingsvat: een kaars om O2 te verdrijven?
« Reactie #28 Gepost op: 04-12-2017 23:21 u »
Hoeft niet. Maar met de simpele middelen die wij meestal gebruiken is dat inderdaad het geval.

Zgn 'cap under foam' is ook niet voldoende. Zijn er andere, behalve bottelen in een zuurstofvrije omgeving?

Offline Ansius

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 490
  • Land: nl
  • Het komt er niet uit!
Re: Navergistingsvat: een kaars om O2 te verdrijven?
« Reactie #29 Gepost op: 05-12-2017 10:09 u »
Als je waterslot het doet en je hevelt niet over dan is je vat dicht.



Offline davyd

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 240
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Navergistingsvat: een kaars om O2 te verdrijven?
« Reactie #30 Gepost op: 05-12-2017 10:46 u »
Als je waterslot het doet en je hevelt niet over dan is je vat dicht.

Dicht, en gevuld met een mengsel van CO2 en zuurstof  :proost:

Offline Ansius

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 490
  • Land: nl
  • Het komt er niet uit!
Re: Navergistingsvat: een kaars om O2 te verdrijven?
« Reactie #31 Gepost op: 05-12-2017 11:00 u »
Dicht, en gevuld met een mengsel van CO2 en zuurstof  :proost:

Kunt u mij een inschatting geven van percentage zuurstof?

Offline davyd

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 240
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Navergistingsvat: een kaars om O2 te verdrijven?
« Reactie #32 Gepost op: 05-12-2017 11:17 u »
Niet echt. Maar ik weet wel dat:
1. twee gassen (bv. zuurstof en CO2, waarbij CO2 zwaarder is dan zuurstof) zich wel degelijk steeds zullen mengen in een afgesloten ruimte: https://en.wikipedia.org/wiki/Diffusion
2. een hoeveelheid zuurstof ter grootte van een vingerhoed in een keg voldoende is om oxidatie te veroorzaken
3. ik heb de juiste cijfers niet bij de hand, maar ik weet dat je een keg 20-30 keer flink onder druk moet zetten met CO2 en de CO2 opnieuw moet laten ontsnappen om alle zuurstof te verwijderen.
4. de CO2 uit een fles niet voldoende zuiver is om te carboniseren zonder oxidatie te veroorzaken.

Dit alles geldt enkel indien u lid bent van de low oxygen brewing sekte. Indien niet, dan gelooft u dat oxidatie enkel aanwezig is wanneer u het welbekende karton proeft, en doet u gewoon voort zoals u bezig was.  ;)

Offline bjorri

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 374
  • Land: nl
  • eeuwige beginner
Re: Navergistingsvat: een kaars om O2 te verdrijven?
« Reactie #33 Gepost op: 05-12-2017 11:31 u »
Dit alles geldt enkel indien u lid bent van de low oxygen brewing sekte. Indien niet, dan gelooft u dat oxidatie enkel aanwezig is wanneer u het welbekende karton proeft, en doet u gewoon voort zoals u bezig was.  ;)
Je vraagt je af of er ooit een drinkbaar biertje gemaakt kan worden als je die enge verhalen hoort over oxidatie, autolyse en wat dies meer zei. En vergeet vooral niet om flessen minstens zes keer te reinigen en ontsmetten.

Offline davyd

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 240
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Navergistingsvat: een kaars om O2 te verdrijven?
« Reactie #34 Gepost op: 05-12-2017 11:53 u »
een drinkbaar biertje

Dat is 100% subjectief, nietwaar? In mijn geval is het zo dat ik van minstens 80% (ik dek mij in) van de homebrews die mij voorgeschoteld worden niet meer dan een paar slokken wil drinken. Bij wie dat niet zo is, en dus zo goed als alles kan binnengieten moet men spreken van ofwel veel geluk ofwel veel pech, het hangt er maar van af hoe je het bekijkt  :)

Offline Ansius

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 490
  • Land: nl
  • Het komt er niet uit!
Re: Navergistingsvat: een kaars om O2 te verdrijven?
« Reactie #35 Gepost op: 05-12-2017 12:07 u »
Zo langzamerhand geraak ik toch wel erg nieuwsgierig naar uw fabrikaat.

Offline davyd

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 240
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Navergistingsvat: een kaars om O2 te verdrijven?
« Reactie #36 Gepost op: 05-12-2017 13:58 u »
Ik zal een kaars branden om dat ooit mogelijk te maken. Maar niet met het bier dat ik afgelopen zondag heb gebrouwen, want dat wordt waarschijnlijk een dumper.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.618
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Navergistingsvat: een kaars om O2 te verdrijven?
« Reactie #37 Gepost op: 05-12-2017 15:05 u »
Ik had net een douche-gedachte (op zijn engels klinkt het beter).

Is het aan te raden om je navergistingsvat te ontdoen van zuurstof? Als je een kaars laat branden in je tweede vat dan wordt de zuurstof vervangen door CO2 en waterdamp. De kaars gaat vanzelf uit wanneer de zuurstof op is.

Zijn er brouwers die dit doen? Of heeft dit geen meerwaarde?

Wel een heel creatief idee. Er zijn maar weinig mensen die op zo'n 'out of the box idee' komen. Punt is alleen de geur als hij uitgaat lijkt mij. je kunt dan denk ik beter je hergistingsvat met koolzuur vullen en daarmee de zuurstof verdrijven. Ik doe dat soms wel door een aparte fles met gistende wort of sapje via slangetje op het hoofdvat aan te sluiten aan het eind van de gisting. (of nagistingsvat, maar dat gebruik ik zelf nooit)   

Offline Ansius

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 490
  • Land: nl
  • Het komt er niet uit!
Re: Navergistingsvat: een kaars om O2 te verdrijven?
« Reactie #38 Gepost op: 05-12-2017 17:30 u »
Ik zal een kaars branden om dat ooit mogelijk te maken. Maar niet met het bier dat ik afgelopen zondag heb gebrouwen, want dat wordt waarschijnlijk een dumper.

Last van zuurstof?

Offline davyd

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 240
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Navergistingsvat: een kaars om O2 te verdrijven?
« Reactie #39 Gepost op: 05-12-2017 17:37 u »
Last van zuurstof?

Onrechtstreeks: geknoei met sulfiet als antioxidant.

Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 868
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: Navergistingsvat: een kaars om O2 te verdrijven?
« Reactie #40 Gepost op: 05-12-2017 19:00 u »
Als je dat al doet dan zou ik geen kaars pakken.
Beter gewoon iets van ethanol branden (niet gedenatureerde). Dan heb je mooie blauwe vlammen en geen roet in je bier.

Ethanol brandertje plus een sterke drank dus pakken. Als het dan fout gaat dan is er gewoon een piezeltje wodka je in bier en niet een kaars.

Niet echt. Maar ik weet wel dat:
1. twee gassen (bv. zuurstof en CO2, waarbij CO2 zwaarder is dan zuurstof) zich wel degelijk steeds zullen mengen in een afgesloten ruimte: https://en.wikipedia.org/wiki/Diffusion

Klopt, maar gaat wel tijd overheen.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.823
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Navergistingsvat: een kaars om O2 te verdrijven?
« Reactie #41 Gepost op: 05-12-2017 21:13 u »
Zgn 'cap under foam' is ook niet voldoende. Zijn er andere, behalve bottelen in een zuurstofvrije omgeving?

Vooraf vullen met koolzuur en een tegendrukvuller gebruiken in combinatie het opschuimen van het bier behoort tot de mogelijkheden. Maar dat is allesbehalve weggelegd voor de gemiddelde hobbybouwer. Toevoegen van ascorbinezuur in combinatie met sulfiet wel.
Dat stuit echter veel hobbybrouwers tegen de borst omdat zij van oordeel zijn dat je geen enkele stof hoort toe te voegen aan je bier, ook al komt die van nature voor in je bier zoals bijvoorbeeld het geval is met sulfiet. En ascobinezuur (vitamine C) is in lage concentraties ook niet schadelijk...

Offline davyd

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 240
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Navergistingsvat: een kaars om O2 te verdrijven?
« Reactie #42 Gepost op: 05-12-2017 21:20 u »
Vooraf vullen met koolzuur en een tegendrukvuller gebruiken in combinatie het opschuimen van het bier behoort tot de mogelijkheden. Maar dat is allesbehalve weggelegd voor de gemiddelde hobbybouwer. Toevoegen van ascorbinezuur in combinatie met sulfiet wel.
Dat stuit echter veel hobbybrouwers tegen de borst omdat zij van oordeel zijn dat je geen enkele stof hoort toe te voegen aan je bier, ook al komt die van nature voor in je bier zoals bijvoorbeeld het geval is met sulfiet. En ascobinezuur (vitamine C) is in lage concentraties ook niet schadelijk...
Inderdaad, met een product als antioxin sb,  zoals Serge doet.

Offline GeBaxke

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 345
  • Land: nl
  • C6H12O6 ----> 2 C2H5OH + 2 CO2 Lekker toch
Re: Navergistingsvat: een kaars om O2 te verdrijven?
« Reactie #43 Gepost op: 06-12-2017 10:15 u »
Overhevelen als je binnen 3 weken bottelt? Echt nergens voor nodig. Stop ermee.

Helemaal mee eens. Door zaken als geen tijd, geen zin, geen flessen etc heeft het bij mij wel langer tot zes weken op het vat gestaan zonder overhevelen. We vonden het prima bier. Ook keurmeesters vonden het een goed bier.


Offline davyd

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 240
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Navergistingsvat: een kaars om O2 te verdrijven?
« Reactie #44 Gepost op: 06-12-2017 11:37 u »
De welbekende Navergistingswet luidt niet voor niets: "De behoefte aan navergisting is omgekeerd evenredig met de kwaliteit van het brouwproces".

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.618
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Navergistingsvat: een kaars om O2 te verdrijven?
« Reactie #45 Gepost op: 06-12-2017 12:11 u »
Een goede gisting is in een week afgelopen en na nog 2 weken koel zetten kun je dan bottelen, dus hoef je helemaal niet zo lang te wachten of over te hevelen om de autolyse voor te zijn met weer risico op oxidatie.
Ik hevel al jaren niet meer over en heb prima bieren zonder autolysesmaakjes of oxidative.

Offline Serge VL

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 894
  • Land: be
Re: Navergistingsvat: een kaars om O2 te verdrijven?
« Reactie #46 Gepost op: 06-12-2017 14:45 u »
Al dat overgehevel. Jammer dat het nog in de boekjes staat. Die bladzijden zouden eruit gescheurd moeten worden.

Gewoon niet overhevelen. In die 2 tot 3 weken krijg je, als je volgens de regels der kunst gewerkt hebt, geen autolyseverschijnselen.

Overhevelen doe je niet alleen voor de gist van je jong bier te krijgen, Autolyse is in de meeste gevallen geen issue voor de gemiddelde hobbybrouwer. (Of hij moest een heel hoge CCT hebben of onder druk vergisten dan heb je weer een ander verhaal)
Over hevelen doe je vooral om de trub te verwijderen die (in min of meerdere mate) mee is gekomen is in je gistvat samen met je wort. Dat kan wel wat bijsmaken geven als die te lang in je bier blijft zitten. (hopdeeltjes, eiwitten, vetzuren,...)
Als je manier van brouwen toelaat om geen trub (of bijna geen trub) mee naar je gistvat te nemen dan kan je stellen dat het overhevelen weinig toegevoegde waarde heeft.
Uitzonderingen zijn er natuurlijk altijd, als je gaat dryhoppen voor een NEIPA tijdens de vergisting ben je wel verplicht om deze er na een dag of 5 terug af te hevelen (of af te tappen bij een CCT)

Persoonlijk hevel ik nog steeds voor het lageren mijn bieren over, maar ik voeg voor elke open bewerking meestal wel ook de antioxidanten toe om de gevolgen van de blootstelling aan de lucht te beperken.

Niet echt. Maar ik weet wel dat:
1. twee gassen (bv. zuurstof en CO2, waarbij CO2 zwaarder is dan zuurstof) zich wel degelijk steeds zullen mengen in een afgesloten ruimte: https://en.wikipedia.org/wiki/Diffusion
2. een hoeveelheid zuurstof ter grootte van een vingerhoed in een keg voldoende is om oxidatie te veroorzaken
3. ik heb de juiste cijfers niet bij de hand, maar ik weet dat je een keg 20-30 keer flink onder druk moet zetten met CO2 en de CO2 opnieuw moet laten ontsnappen om alle zuurstof te verwijderen.
4. de CO2 uit een fles niet voldoende zuiver is om te carboniseren zonder oxidatie te veroorzaken.

Dit alles geldt enkel indien u lid bent van de low oxygen brewing sekte. Indien niet, dan gelooft u dat oxidatie enkel aanwezig is wanneer u het welbekende karton proeft, en doet u gewoon voort zoals u bezig was.  ;)

Een Keg inertiseren door op te drukken en druk af te laten is de minst economische manier om deze zuurstof vrij te krijgen, Spoelen via de tapleiding en ontluchten via de CO2 toevoer is veel effectiever. (Of je keg eerst vacuümeren en dan terug drukloos maken met CO2 werkt ook zeer efficient maar is niet zo eenvoudig)
CO2 uit de fles, kan wel voldoende zuiver zijn om te carboniseren zonder oxidatie te veroorzaken, kwestie van de juiste CO2 aan te kopen. Keuze te over!!
http://www.catalog-airliquide-benelux.com/belgie/industriele-gassen/ALIGAL-Voedingssector/ALIGAL-DRINK-2-KoolstofDioxide-CO2-Drank-Carbonatie
http://www.catalog-airliquide-benelux.com/belgie/industriele-gassen/ALPHAGAZ-Labo-Analyse/ALPHAGAZ1-Stikstof-N2-Vloeibare-Draaggas-Instrumentatiegas-Spoelgas-Nulgas-Cryogeen
http://www.catalog-airliquide-benelux.com/belgie/industriele-gassen/ALPHAGAZ-Labo-Analyse/ALPHAGAZ-CO2-SFC
http://www.catalog-airliquide-benelux.com/belgie/industriele-gassen/PHARGALIS-Farmaceutische-Bedrijven/PHARGALIS-2-Cel-cultuur-pH-Controle

Je vraagt je af of er ooit een drinkbaar biertje gemaakt kan worden als je die enge verhalen hoort over oxidatie, autolyse en wat dies meer zei. En vergeet vooral niet om flessen minstens zes keer te reinigen en ontsmetten.

In deze (en ook andere) discussie wordt trouwens te veel veralgemeent elke situatie is anders, je kan niet alles wat betreft oxidatie, invloed van zuurstof, gevaar voor autolyse, mogelijke bijsmaken en verschillende manieren van brouwen over een en de zelfde kam scheren. Een beetje relativatievermogen is een goede eigenschap van elke hobbybrouwer  ;)



Offline davyd

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 240
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Navergistingsvat: een kaars om O2 te verdrijven?
« Reactie #47 Gepost op: 06-12-2017 15:21 u »
Een keg zuurstofvrij maken is eigenlijk erg gemakkelijk: tot aan de rand vullen met starsan, en dan onder CO2 druk de starsan naar een andere keg overhevelen. Enige probleem voor low oxygen brewing is dat 99.x% zuivere CO2 nog steeds onvoldoende is.

Offline Serge VL

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 894
  • Land: be
Re: Navergistingsvat: een kaars om O2 te verdrijven?
« Reactie #48 Gepost op: 06-12-2017 15:33 u »
Een keg zuurstofvrij maken is eigenlijk erg gemakkelijk: tot aan de rand vullen met starsan, en dan onder CO2 druk de starsan naar een andere keg overhevelen. Enige probleem voor low oxygen brewing is dat 99.x% zuivere CO2 nog steeds onvoldoende is.

Dan moet je 100% CO2 kopen en niet de 99.5%  :)
http://www.catalog-airliquide-benelux.com/belgie/industriele-gassen/ALPHAGAZ-Labo-Analyse/ALPHAGAZ-CO2-SFC
of
99.5% maar zonder O2 als onzuiverheid
http://www.catalog-airliquide-benelux.com/belgie/industriele-gassen/ALPHAGAZ-Labo-Analyse/ALPHAGAZ-CO2-SFC

Of beterkoop gaat de N2 zijn
http://www.catalog-airliquide-benelux.com/belgie/industriele-gassen/ALPHAGAZ-Labo-Analyse/ALPHAGAZ1-Stikstof-N2-Vloeibare-Draaggas-Instrumentatiegas-Spoelgas-Nulgas-Cryogeen

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.618
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Navergistingsvat: een kaars om O2 te verdrijven?
« Reactie #49 Gepost op: 06-12-2017 15:43 u »
Dan moet je 100% CO2 kopen en niet de 99.5%  :)
Is het niet zo dat het kookpunt van O2 en CO2 zo ver uit elkaar liggen dat ookal heb je CO2 met wat O2 dat die O2 al bij de 1e paar liter CO2 al uit het mengsel in je cylinder is gedestileerd en je daarna dus wel zuivere CO2 overhoudt?


Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.256
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Navergistingsvat: een kaars om O2 te verdrijven?
« Reactie #51 Gepost op: 06-12-2017 18:34 u »
Een mens lijdt het meest onder het lijden dat hij vreest.

Ik neem nog een gecarboniseerd biertje  :biersmile:

Offline davyd

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 240
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Navergistingsvat: een kaars om O2 te verdrijven?
« Reactie #52 Gepost op: 06-12-2017 19:18 u »
Een mens lijdt het meest onder het lijden dat hij vreest.

Ik neem nog een gecarboniseerd biertje  :biersmile:
Als je al niet in behandeling van brouw water gelooft, dan zal dat beetje zuurstof in de CO2 ook niet veel uitmaken :)

Offline Serge VL

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 894
  • Land: be
Re: Navergistingsvat: een kaars om O2 te verdrijven?
« Reactie #53 Gepost op: 06-12-2017 19:23 u »
En wat kost dat grapje?
Geen idee maar in elk labo staan deze flessen aan de nodig analyse apparatuur.
Ik zou zeggen vraag eens de prijs, zoveel zal het niet schelen zeker niet de N2.

Offline davyd

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 240
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Navergistingsvat: een kaars om O2 te verdrijven?
« Reactie #54 Gepost op: 06-12-2017 19:33 u »
Geen idee maar in elk labo staan deze flessen aan de nodig analyse apparatuur.
Ik zou zeggen vraag eens de prijs, zoveel zal het niet schelen zeker niet de N2.
Bwah, ik ben begonnen met ales te spunden en de CO2 van de vergisting op te vangen in kegs, ik ga eerst zien of dat werkt ;)

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.256
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Navergistingsvat: een kaars om O2 te verdrijven?
« Reactie #55 Gepost op: 06-12-2017 20:31 u »
Als je al niet in behandeling van brouw water gelooft, dan zal dat beetje zuurstof in de CO2 ook niet veel uitmaken :)

Hoe ziet de rest van je installatie er eigenlijk uit?

Schroot je al onder water?

Offline davyd

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 240
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Navergistingsvat: een kaars om O2 te verdrijven?
« Reactie #56 Gepost op: 06-12-2017 20:33 u »
Hoe ziet de rest van je installatie er eigenlijk uit?

Schroot je al onder water?
Toch al vochtig ;) En de mash wordt "underlet".

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.256
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Navergistingsvat: een kaars om O2 te verdrijven?
« Reactie #57 Gepost op: 06-12-2017 20:56 u »
Toch al vochtig ;) En de mash wordt "underlet".

Ik raad je een setje bierglazen met zuurstofdeksel aan. En ook glazen die je van onderaf kan vullen. Drinken met een rietje, terwijl je je adem inhoudt. Want tot op het laatste moment kan er oxidatie optreden.  ;D

Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 868
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: Navergistingsvat: een kaars om O2 te verdrijven?
« Reactie #58 Gepost op: 06-12-2017 20:56 u »
De mout haal ik altijd dezelfde dag bij de mouterij, is nog warm als ik het meekrijg in de vacuümverpakking.
Vervolgens schroot ik altijd in een bak die gepurged is met argon.
Daarna maisch ik in een speciale ketel, een soort van Schlenk-opstelling zodat ik die ook onder Argon zet.
Het water waarmee ik ga maischen heb ik de avond van te voren al in een ultrasoon gezet met Argon erop zodat deze ook geheel zuurstofvrij is.

Het is een beetje extra werk en kost wat, maar dan heb je wel een topbier!

Offline Jeukstaardt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 912
  • Land: nl
  • Bij twijfel, meer hop!
Re: Navergistingsvat: een kaars om O2 te verdrijven?
« Reactie #59 Gepost op: 06-12-2017 21:12 u »
De mout haal ik altijd dezelfde dag bij de mouterij, is nog warm als ik het meekrijg in de vacuümverpakking.
Vervolgens schroot ik altijd in een bak die gepurged is met argon.
Daarna maisch ik in een speciale ketel, een soort van Schlenk-opstelling zodat ik die ook onder Argon zet.
Het water waarmee ik ga maischen heb ik de avond van te voren al in een ultrasoon gezet met Argon erop zodat deze ook geheel zuurstofvrij is.

Het is een beetje extra werk en kost wat, maar dan heb je wel een topbier!

Hahaahaaa!  ;D

Offline davyd

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 240
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Navergistingsvat: een kaars om O2 te verdrijven?
« Reactie #60 Gepost op: 06-12-2017 21:37 u »
Ik raad je een setje bierglazen met zuurstofdeksel aan. En ook glazen die je van onderaf kan vullen. Drinken met een rietje, terwijl je je adem inhoudt. Want tot op het laatste moment kan er oxidatie optreden.  ;D
Lach maar! Heady Topper mag van de brouwer niet vanuit het blik in een glas worden uitgeschonken.

Offline davyd

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 240
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Navergistingsvat: een kaars om O2 te verdrijven?
« Reactie #61 Gepost op: 06-12-2017 21:38 u »
De mout haal ik altijd dezelfde dag bij de mouterij, is nog warm als ik het meekrijg in de vacuümverpakking.
Vervolgens schroot ik altijd in een bak die gepurged is met argon.
Daarna maisch ik in een speciale ketel, een soort van Schlenk-opstelling zodat ik die ook onder Argon zet.
Het water waarmee ik ga maischen heb ik de avond van te voren al in een ultrasoon gezet met Argon erop zodat deze ook geheel zuurstofvrij is.

Het is een beetje extra werk en kost wat, maar dan heb je wel een topbier!
Dat is nog niet gegarandeerd, maar toch al een derde van de weg afgelegd!

Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 868
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: Navergistingsvat: een kaars om O2 te verdrijven?
« Reactie #62 Gepost op: 06-12-2017 21:42 u »
Dat is nog niet gegarandeerd, maar toch al een derde van de weg afgelegd!

Rest uittikken vond ik iets teveel werk voor een flauw grapje  :biersmile:

Lach maar! Heady Topper mag van de brouwer niet vanuit het blik in een glas worden uitgeschonken.

Is wel echt prachtig om hem te horen uitleggen.
Eerst begint hij met de hoofdreden "Bier is niet chique, maar voor de alledaagse man". Zegt de man die een van de duurste bieren verkoopt aan voornamelijk hipsters  :nut:.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.823
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Navergistingsvat: een kaars om O2 te verdrijven?
« Reactie #63 Gepost op: 06-12-2017 22:08 u »
Overhevelen doe je niet alleen voor de gist van je jong bier te krijgen, Autolyse is in de meeste gevallen geen issue voor de gemiddelde hobbybrouwer. (Of hij moest een heel hoge CCT hebben of onder druk vergisten dan heb je weer een ander verhaal)

Ook in het geval je veel gist ent (met als voordeel dat de vergisting snel verloopt) heb je veel eerder last van autolyse, Dat geldt ook als je op een hogere temperatuur navergist om te zorgen voor het goed uitgisten van je bier.

In deze (en ook andere) discussie wordt trouwens te veel veralgemeent elke situatie is anders, je kan niet alles wat betreft oxidatie, invloed van zuurstof, gevaar voor autolyse, mogelijke bijsmaken en verschillende manieren van brouwen over een en de zelfde kam scheren. Een beetje relativatievermogen is een goede eigenschap van elke hobbybrouwer  ;)

Klopt helemaal. Het feit dat je bij jouw manier van werken bijvoorbeeld mindere last hebt van autolyse wil niet zeggen dat een ander daar geen last van kan hebben. Het is echter lastig om in discussies steeds alle nuanceringen te benoemen. Daarnaast is niet iedereen even bekwaam in het herkennen van smaakafwijkingen en komt het vaak voor dat een kleine smaakafwijking niet wordt opgemerkt. Er zijn ook zo veel smaken in bier.

Offline tdp

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.902
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Navergistingsvat: een kaars om O2 te verdrijven?
« Reactie #64 Gepost op: 07-12-2017 09:30 u »
Toch al vochtig ;) En de mash wordt "underlet".

Heb je foto's van je opstelling? Ben erg benieuwd namelijk :)

Tags: