Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Navergistingsvat: een kaars om O2 te verdrijven?  (gelezen 2203 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Xendelaar

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 54
  • Land: nl
Navergistingsvat: een kaars om O2 te verdrijven?
« Gepost op: 02-12-2017 12:51 u »
Ik had net een douche-gedachte (op zijn engels klinkt het beter).

Is het aan te raden om je navergistingsvat te ontdoen van zuurstof? Als je een kaars laat branden in je tweede vat dan wordt de zuurstof vervangen door CO2 en waterdamp. De kaars gaat vanzelf uit wanneer de zuurstof op is.

Zijn er brouwers die dit doen? Of heeft dit geen meerwaarde?

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline GeBaxke

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 345
  • Land: nl
  • C6H12O6 ----> 2 C2H5OH + 2 CO2 Lekker toch
Re: Secundaire fermentatie: een kaars om O2 te verdrijven?
« Reactie #1 Gepost op: 02-12-2017 15:04 u »
Nooit van gehoord wel een leuke gedachte. Maar er walmt ook wat roet van  de kaars af en geeft soms ook een vieze  geur af bij het uitgaan. Dus lijkt mij minder geschikt om zuurstof te verdrijven uit het vat. 

Offline BrouwMark

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 68
  • Land: nl
  • Drinkontbijt!
Re: Secundaire fermentatie: een kaars om O2 te verdrijven?
« Reactie #2 Gepost op: 02-12-2017 15:13 u »
Creatief! Lijkt me echter geen meerwaarde hebben. Ik vul het vat met bier om de zuurstof te verdrijven  >:D . Werkt prima!

Offline Juindorper

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 334
  • Land: nl
Re: Secundaire fermentatie: een kaars om O2 te verdrijven?
« Reactie #3 Gepost op: 02-12-2017 15:22 u »
En die kaars staat dan in het bier of zo?? :weetniet:
Maar goed,het is jouw idee dus gewoon lekker doen. ;D ;D

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.795
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Secundaire fermentatie: een kaars om O2 te verdrijven?
« Reactie #4 Gepost op: 02-12-2017 15:34 u »
En die kaars staat dan in het bier of zo?? :weetniet:
Maar goed,het is jouw idee dus gewoon lekker doen. ;D ;D

Drijfkaars, waxinelicht in aluminiun houdertje.

Nog nooit van het idee gehoord. Ik denk dat zuurstof in de kopruimte niet zo'n punt is. Bij de start wil je juist zuurstof in het bier hebben. Als je het uit de kopruimte zou branden dan zou je zuurstof uit het wort kunnen onttrekken :weetniet:

Offline CeesM

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 147
  • Land: nl
  • Niet mouwen, lekker brouwen.
Re: Secundaire fermentatie: een kaars om O2 te verdrijven?
« Reactie #5 Gepost op: 02-12-2017 17:24 u »
Als je een gestokte gisting wilt hebben, moet je het zeker doen.
Gist heeft zuurstof nodig. Vroeger ging het gisten in open baden.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.784
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Navergistingsvat: een kaars om O2 te verdrijven?
« Reactie #6 Gepost op: 02-12-2017 17:35 u »
Als je een gestokte gisting wilt hebben, moet je het zeker doen.
Gist heeft zuurstof nodig. Vroeger ging het gisten in open baden.
Ik denk dat zuurstof in de kopruimte niet zo'n punt is. Bij de start wil je juist zuurstof in het bier hebben. Als je het uit de kopruimte zou branden dan zou je zuurstof uit het wort kunnen onttrekken :weetniet:

Het gaat om de nagisting. Dan wil je geen zuurstof.

Het beste is over te hevelen als er nog vergisting is, dan verdrijft de koolzuur dat gevormd wordt de zuurstof.
Wat je kunt doen is wat koolzuur in het vat brengen door middel van een koolzuurflesje.
Of je hevelt niet over. De gist immers bepaalt wanneer de nagisting begint en niet de brouwers. Vaak wordt er overgeheveld als de nagisting nagenoeg voorbij is. Dat kun je beter niet doen. Daardoor heb je veel kans op oxidatie van je bier.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.239
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Navergistingsvat: een kaars om O2 te verdrijven?
« Reactie #7 Gepost op: 02-12-2017 19:23 u »
Al dat overgehevel. Jammer dat het nog in de boekjes staat. Die bladzijden zouden eruit gescheurd moeten worden.

Gewoon niet overhevelen. In die 2 tot 3 weken krijg je, als je volgens de regels der kunst gewerkt hebt, geen autolyseverschijnselen.

Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.901
  • Land: nl
  • Et hštt noch emmer joot jejange.
Re: Navergistingsvat: een kaars om O2 te verdrijven?
« Reactie #8 Gepost op: 02-12-2017 19:44 u »
Al dat overgehevel. Jammer dat het nog in de boekjes staat. Die bladzijden zouden eruit gescheurd moeten worden.

Gewoon niet overhevelen. In die 2 tot 3 weken krijg je, als je volgens de regels der kunst gewerkt hebt, geen autolyseverschijnselen.
En een lager die 4 Š 5 weken in hetzelfde vat staat?

Offline carucci

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 3
  • Land: nl
  • You never fail until you stop brewing.
Re: Navergistingsvat: een kaars om O2 te verdrijven?
« Reactie #9 Gepost op: 02-12-2017 19:55 u »
Interessant idee, ik heb wel gehoord dat ze het bij granen doen.

Even voor de duidelijkheid vul je eerst je nagistingsvat met bier en dan de kaars erin.
Moet je geen smeltbare dingen boven je vlam hebben.

Toch leuk om over na te denken.

Groeten,

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.239
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Navergistingsvat: een kaars om O2 te verdrijven?
« Reactie #10 Gepost op: 02-12-2017 20:49 u »
En een lager die 4 Š 5 weken in hetzelfde vat staat?

Waarom zou je een lager 5 weken op een vat zetten?

En een lager staat koud, dat maakt een groot verschil met een bovengister. Ook daarmee voorzie ik geen problemen.

Ook een lager kan na 3 weken gebotteld worden. Mits je voldoende gist hebt toegevoegd.
Daar gaan hobbybrouwers nogal eens fout. 1 smackpack op 20 liter. Dat is gewoon te weinig. Smackpacks zijn voor 5 gallon, dat is 18 liter, 10 % minder, en max max max 1,060 SG. En dan zijn vloeibare gisten vaak al weken oud, te warm geweest, etc. Nog meer reden dat ťťn pack niet genoeg is.

Beter stoppen met vloeibare gist en op gedroogd overgaan. Veel beter, veel betrouwbaarder, veel reproduceerbaarder.  En daarnaast ... veel meer je eigen bier in plaats van een commerciŽle brouwerijsmaak na te doen. Wel hydrateren natuurlijk, anders voeg je nog maar de helft toe.

Lang leve de korrel. Er zijn er zoveel van tegenwoordig.

Wil je een goede vergisting, die in 5 dagn klaar is. Echt klaar is. Neem dan 1 g korrel per liter. Je bier is nog nooit zo goed geweest.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.784
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Navergistingsvat: een kaars om O2 te verdrijven?
« Reactie #11 Gepost op: 02-12-2017 21:47 u »
Al dat overgehevel. Jammer dat het nog in de boekjes staat. Die bladzijden zouden eruit gescheurd moeten worden.

Gewoon niet overhevelen. In die 2 tot 3 weken krijg je, als je volgens de regels der kunst gewerkt hebt, geen autolyseverschijnselen.

Het is een misverstand dat je na 2 tot 3 weken geen autolyse krijgt. Als je de pH van je bier goed in de gaten houdt kun je zien dat zodra de hoofdgisting voorbij is de pH gaat stijgen. Dat is een teken van autolyse. Het is ook te proeven als je een overmaat aan gist gebruikt.
De hoeveelheid gist die je ent is een beetje schipperen tussen een vlotte vergisting en het beperkt houden van autolyse.

MAAR er is een veel belangrijkere reden waarom overhevelen noodzakelijk kan zijn. Veel goedkope gistingsvaten zijn niet luchtdicht. Zolang de hoofdgisting bezig is, is dit geen probleem. Maar zodra je op het einde van de nagisting bent zorgt een lekkend gistvat voor een vervelende oxidatiesmaak. Om dit te voorkomen is het overhevelen naar glazen mandfles met een goed sluitende stop toch beter.
Het is voor mij onbegrijpelijk dat zo veel mensen nu een brouwautomaat kopen voor de nodige euro's terwijl ze veel beter kunnen investeren in een goed gistvat, het liefst van rvs.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.239
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Navergistingsvat: een kaars om O2 te verdrijven?
« Reactie #12 Gepost op: 02-12-2017 22:54 u »
Het is een misverstand dat je na 2 tot 3 weken geen autolyse krijgt. Als je de pH van je bier goed in de gaten houdt kun je zien dat zodra de hoofdgisting voorbij is de pH gaat stijgen. Dat is een teken van autolyse. Het is ook te proeven als je een overmaat aan gist gebruikt.
De hoeveelheid gist die je ent is een beetje schipperen tussen een vlotte vergisting en het beperkt houden van autolyse.

MAAR er is een veel belangrijkere reden waarom overhevelen noodzakelijk kan zijn. Veel goedkope gistingsvaten zijn niet luchtdicht. Zolang de hoofdgisting bezig is, is dit geen probleem. Maar zodra je op het einde van de nagisting bent zorgt een lekkend gistvat voor een vervelende oxidatiesmaak. Om dit te voorkomen is het overhevelen naar glazen mandfles met een goed sluitende stop toch beter.
Het is voor mij onbegrijpelijk dat zo veel mensen nu een brouwautomaat kopen voor de nodige euro's terwijl ze veel beter kunnen investeren in een goed gistvat, het liefst van rvs.

Jaqcues

Het moet nu gedaan zijn met jouw stokpaard.

Stop er toch mee om brouwers bang te maken.

Jouw autolysefobie is echt enkel de jouwe. Slechts zeer weinig andere hobbybrouwers herkennen jouw smaakafwijking. Ik toch al zeker niet, en ik reken mijzelf niet tot de minste. Ik ga al ongeveer 25 jaar mee in de scene en reken mijzelf, samen met een aantal andere 'nestors' van dit forum, tot de oprichters van het moderne hobbybrouwen.

Echt, je overdrijft mateloos.
De informatie die ik krijg van de gistproducenten, strookt ook niet met jouw theorieŽn.

Ik ben helemaal mee dat vergisting veel belangrijker is dan brouwen. Weg met al die moderne 'enkelwortproducerendeapparaten'.  (Grainfather, Brew Monk, Bulldog, Brewie) Vergisting is waar het om draait. Maar de glazen mandfles ... sorry hoor, maar dat is van 20 jaar geleden. Van toen de wijnmakers begonnen te brouwen. En ze hun wijn theorieen op bier loslieten. Jan van Schaik is dood, lang leve Jan. Wat een fijne man was dat. Ik herinner me al die uren dat ik met hem samen was, oh zo fijn. Maar vandaag is niet meer de tijd van Jan. De bierwereld is veranderd. Overhevelen is passť.

Overhevelen als je binnen 3 weken bottelt? Echt nergens voor nodig. Stop ermee.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.784
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Navergistingsvat: een kaars om O2 te verdrijven?
« Reactie #13 Gepost op: 02-12-2017 23:16 u »
Jaqcues

Het moet nu gedaan zijn met jouw stokpaard.

Stop er toch mee om brouwers bang te maken.

Jouw autolysefobie is echt enkel de jouwe. Slechts zeer weinig andere hobbybrouwers herkennen jouw smaakafwijking. Ik toch al zeker niet, en ik reken mijzelf niet tot de minste. Ik ga al ongeveer 25 jaar mee in de scene en reken mijzelf, samen met een aantal andere 'nestors' van dit forum, tot de oprichters van het moderne hobbybrouwen.

Echt, je overdrijft mateloos.
De informatie die ik krijg van de gistproducenten, strookt ook niet met jouw theorieŽn.

Ik kijk naar mijn metingen van mijn pH-meter.
Proef tijdens mijn testen en lees allerlei literatuur op het gebied van het brouwen van bier. Het is echt niet dat je geen last kunt krijgen van autolyse binnen 3 weken. Naar mate je meer gist ent des te eerder je daar last van krijgt.

Ik stel voor dat je zelf wat tests uitvoert.

Ik ben helemaal mee dat vergisting veel belangrijker is dan brouwen. Weg met al die moderne 'enkelwortproducerendeapparaten'.  (Grainfather, Brew Monk, Bulldog, Brewie) Vergisting is waar het om draait. Maar de glazen mandfles ... sorry hoor, maar dat is van 20 jaar geleden. Van toen de wijnmakers begonnen te brouwen. En ze hun wijn theorieen op bier loslieten. Jan van Schaik is dood, lang leve Jan. Wat een fijne man was dat. Ik herinner me al die uren dat ik met hem samen was, oh zo fijn. Maar vandaag is niet meer de tijd van Jan. De bierwereld is veranderd. Overhevelen is passť.

Overhevelen als je binnen 3 weken bottelt? Echt nergens voor nodig. Stop ermee.


Ik ben het met je eens dat als je de tijd dat het bier beperkt tot maximaal 3 weken de noodzaak om over te hevelen veel minder is dan wanneer je het bier langer op de gist laat staan.
Maar als je gistvat niet luchtdicht is, is het echt een must om over te hevelen. Nog steeds komen hier op het forum berichten voorbij van niet goed sluitende gistvaten. Als dat het geval is dan is overhevelen echt noodzakelijk. Ook binnen 3 weken kun je een stevige oxidatiesmaak krijgen.
Met een mandfles is overigens niet veel mis. Het laat geen zuurstof door (wat plastic in beperkte mate wel doet) en geeft geen smaakjes af. Je moet wel de fles afschermen voor licht, maar dat is eenvoudig te regelen.

Offline Flogiston

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 140
  • Land: nl
  • De mogelijkheden zijn eindeloos
Re: Navergistingsvat: een kaars om O2 te verdrijven?
« Reactie #14 Gepost op: 03-12-2017 00:24 u »
Heren, heren... het moet (voor velen) wel een hobby blijven. Uiteraard probeer ik persoonlijk zoveel mogelijk van de adviezen mee te nemen in mijn processen, maar dit is lang niet altijd uitvoerbaar. Het resultaat is een bier wat waarschijnlijk niet is wat men voor ogen had, maar desalniettemin een bier om van te genieten. Zouden we dit bier op de markt willen brengen, dan begrijp ik, dat elk detail het eindresultaat zou kunnen beÔnvloeden, en dat deze details tot in den treuren moeten worden onderzocht. Enkele van de "forum-elders" zullen begrijpen dat ze veel dieper in hun brouwkennis zitten dan menig ander forumbezoeker, maar de basis van het brouwen mag niet uit het oog verloren worden.

Offline BLUB

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 280
  • Land: nl
  • zonder BLUB geen bier!
Re: Navergistingsvat: een kaars om O2 te verdrijven?
« Reactie #15 Gepost op: 03-12-2017 12:29 u »
en ik reken mijzelf niet tot de minste.

Nee,dat is duidelijk  :'(

Offline Dirtbag

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 524
  • Land: nl
  • Syntax error!
Re: Navergistingsvat: een kaars om O2 te verdrijven?
« Reactie #16 Gepost op: 03-12-2017 12:43 u »
Hoewel het voor mij niet interessant is. :)

Ik zou het niet met een kaars doen, een gas aansteker doet hetzelfde zonder kans op kaarsvet of roet in je bier.

Bier overhevelen, aansteker door het gat naar binnen en aansteken. Gaat vanzelf uit.



db

Offline bjorri

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 372
  • Land: nl
  • eeuwige beginner
Re: Navergistingsvat: een kaars om O2 te verdrijven?
« Reactie #17 Gepost op: 03-12-2017 12:56 u »
Waarom niet tijdens de hoofdgisting het vat er al naast zetten en via een slang op het waterslot CO2 in je navergistingsvat laten lopen. Veel effectiever dan het zuurstof niveau een beetje verlagen en nog co produceren ook.

Niet overhevelen is nog beter tegen zuurstof...

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.784
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Navergistingsvat: een kaars om O2 te verdrijven?
« Reactie #18 Gepost op: 03-12-2017 14:35 u »
Niet overhevelen is nog beter tegen zuurstof...

Dat geldt alleen indien je zeker weet dat je gistvat gasdicht is. Jammer genoeg is dat zeker niet altijd het geval. Zeker niet bij de vergistingsemmers die bij starterpakketten zitten.

Daarom een advies van mij aan alle leden van dit forum: investeer in een goed gistvat. Dat is een betere investering dan in een brouwautomaat.

Offline Frans Veldman

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 14
  • Land: 00
  • Bier brouwen op zee
    • Omweg-Op-Zee
Re: Navergistingsvat: een kaars om O2 te verdrijven?
« Reactie #19 Gepost op: 04-12-2017 20:48 u »
Gaat niet werken. Een vlam produceert een hoop warmte, en daarmee stijgende lucht. Het "gat" dat daardoor ontstaat moet van buitenaf aangevuld worden. Zo zorgt een vlam voor zijn eigen circulatie. En blijft dus zuurstof aanzuigen om de opstijgende lucht te compenseren. Of je moet het vat luchtdicht afsluiten nadat je de kaars hebt aangestoken. Dan vervang je de zuurstof door allerlei roetproducten, stearinedampen, CO (Geen CO2 maar CO, oftewel koolmonoxide), en andere narigheid.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.239
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Navergistingsvat: een kaars om O2 te verdrijven?
« Reactie #20 Gepost op: 04-12-2017 21:14 u »
Je wil toch zuivere zuurstof niet vervangen door verbrandingsgassen... het middel is erger dan de kwaal. Niks mis met een beetje zuurstof in je gistingsvat. Daar wordt je bier heus niet in een keer ondrinkbaar van.

Overigens Jacques, die emmers sluiten prima af. Het is meestal het waterslot dat het probleem veroorzaakt. Dat slot heeft scherpe randen van de fabricage. Indien je die niet afvijlt/schuurt en zo in het rubber steekt, dan krijg je beschadiging die infecties kan veroorzaken, en mogelijk gaslekkage. Ik vermeld dat er altijd bij, maar ik weet ook dat sommigen dat niet doen.
Weet wat je zegt als je zomaar praat over die emmers die lekken, dat is niet waar, je trekt een foute conclusie. Die emmers zijn 99,9 % ok. Wij gebruiken ze dagelijks en ik heb er zelf nog niet 1 gehad die lekt.

Offline Bennie Beunhaas

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 21
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Navergistingsvat: een kaars om O2 te verdrijven?
« Reactie #21 Gepost op: 04-12-2017 22:01 u »
Waarom zou je een lager 5 weken op een vat zetten?

En een lager staat koud, dat maakt een groot verschil met een bovengister. Ook daarmee voorzie ik geen problemen.

Ook een lager kan na 3 weken gebotteld worden. Mits je voldoende gist hebt toegevoegd.
Daar gaan hobbybrouwers nogal eens fout. 1 smackpack op 20 liter. Dat is gewoon te weinig. Smackpacks zijn voor 5 gallon, dat is 18 liter, 10 % minder, en max max max 1,060 SG. En dan zijn vloeibare gisten vaak al weken oud, te warm geweest, etc. Nog meer reden dat ťťn pack niet genoeg is.

Beter stoppen met vloeibare gist en op gedroogd overgaan. Veel beter, veel betrouwbaarder, veel reproduceerbaarder.  En daarnaast ... veel meer je eigen bier in plaats van een commerciŽle brouwerijsmaak na te doen. Wel hydrateren natuurlijk, anders voeg je nog maar de helft toe.

Lang leve de korrel. Er zijn er zoveel van tegenwoordig.

Wil je een goede vergisting, die in 5 dagn klaar is. Echt klaar is. Neem dan 1 g korrel per liter. Je bier is nog nooit zo goed geweest.

En zo is het maar net.
Al die spoken; korrelgistsmaak, autolyse, bla bla bla.

Er staat genoeg op het forum. Voor de ervaren hobbybrouwers die al 30 jaar brouwen zal dit misschien een begrip zijn. Die zullen dit eventueel ook wel kunnen herkennen in bier.
Maar voor de mensen die net mee lopen zorgt dit voor verwarring. Het schrikt af.

Het gros die hier mee leest brouwt geen 30 jaar, die is hier om ervaring op te doen, te leren.
Met al die spoken over zogenoemde afwijkingen gaat de lol er gauw af voor beginners. Het makkelijke veranderd gelijk in moeilijk en hoogstaand.

Hou het simpel, en zoals Oscar zegt, gewoon brouwen.  :brouwen:

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.784
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Navergistingsvat: een kaars om O2 te verdrijven?
« Reactie #22 Gepost op: 04-12-2017 22:08 u »
Je wil toch zuivere zuurstof niet vervangen door verbrandingsgassen... het middel is erger dan de kwaal. Niks mis met een beetje zuurstof in je gistingsvat. Daar wordt je bier heus niet in een keer ondrinkbaar van.

Overigens Jacques, die emmers sluiten prima af. Het is meestal het waterslot dat het probleem veroorzaakt. Dat slot heeft scherpe randen van de fabricage. Indien je die niet afvijlt/schuurt en zo in het rubber steekt, dan krijg je beschadiging die infecties kan veroorzaken, en mogelijk gaslekkage. Ik vermeld dat er altijd bij, maar ik weet ook dat sommigen dat niet doen.
Weet wat je zegt als je zomaar praat over die emmers die lekken, dat is niet waar, je trekt een foute conclusie. Die emmers zijn 99,9 % ok. Wij gebruiken ze dagelijks en ik heb er zelf nog niet 1 gehad die lekt.

Er zijn natuurlijk meer leveranciers dan waarbij jij (nog) werkzaam bent...

Feit is dat hier op het forum heel regelmatig verontruste beginnende brouwers zijn waarbij het waterslot niet werkt. Bij navraag blijkt in heel veel gevallen dat de vergisting bezig is zelfs al voorbij is. Of dat komt door het niet goed sluiten van de deksel of door scherpe randen van het gat voor het waterslot (een beetje leverancier lost dat op...) maakt niet uit. Het gistvat is niet gasdicht waardoor oxidatie kan plaatsvinden. Een heel klein lekje is al voldoende om een vervelende smaakafwijking te krijgen.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.273
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Navergistingsvat: een kaars om O2 te verdrijven?
« Reactie #23 Gepost op: 04-12-2017 22:12 u »
Ik had net een douche-gedachte (op zijn engels klinkt het beter).

Dit soort gedachten volgende keer maar meteen goed uitspoelen en door het putje laten lopen! Echt zinnnig is dit niet moet ik zeggen.....

Ach laten we er maar om lachen in plaats van huilen....  ;D ;D

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.784
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Navergistingsvat: een kaars om O2 te verdrijven?
« Reactie #24 Gepost op: 04-12-2017 22:13 u »
En zo is het maar net.
Al die spoken; korrelgistsmaak, autolyse, bla bla bla.

Er staat genoeg op het forum. Voor de ervaren hobbybrouwers die al 30 jaar brouwen zal dit misschien een begrip zijn. Die zullen dit eventueel ook wel kunnen herkennen in bier.
Maar voor de mensen die net mee lopen zorgt dit voor verwarring. Het schrikt af.

Het gros die hier mee leest brouwt geen 30 jaar, die is hier om ervaring op te doen, te leren.
Met al die spoken over zogenoemde afwijkingen gaat de lol er gauw af voor beginners. Het makkelijke veranderd gelijk in moeilijk en hoogstaand.

Hou het simpel, en zoals Oscar zegt, gewoon brouwen.  :brouwen:

Ok simpel brouwen. Dat vind ik ook. Je hebt geen brouwautomaat nodig om een lekker bier te brouwen.
Maar er is niets tegen om met simpele zaken je bier te verbeteren, zoals je bier niet te lang op de gist te laten staan en oxidatie voorkomen.
Om met de woorden van wijlen Jan van Schaik te spreken: het leven is te kort om slecht bier te drinken.

En ja iedere brouwer heeft afhankelijk van zijn ervaring zijn eigen referentiekader.

Tags: