Ik heb geprobeerd het testbrouwsel 06 Mint the Chocolate van de Koninck na te brouwen. Qua smaak komt het aardig in de buurt alleen de schuimkraag ziet er niet uit.
Er ontstaan grote bellen die al snel uit elkaar spatten en een vieze laag aan de rand van het glas achterlaten. (Zie foto.)
Wie heeft er een idee wat de oorzaak kan zijn? Ik vermoed zelf dat het de vettigheid uit de chocoladerepen is.

Dit is het recept:
BrouwHulp Recept uitdraaiBasisOmschrijving | Waarde | Kenmerk | 20170703 |
Naam recept | Choco Munt |
Brouwdatum | 4-7-2017 |
Bierstijl | Stout (Oatmeal) |
Volume | 21,0 |
Begin SG | 1,057 SG |
Eind SG | 1,015 SG |
Schijnbare vergistingsgraad | 73,7% |
Alcoholgehalte | 5,5 vol.% |
Berekende kleur (Morey) | 77 EBC |
Berekende bitterheid (Rager) | 39 IBU |
Brouwzaalrendement | 82,8 % |
Kooktijd | 75 min. |
Water en brouwzoutenHoeveelheid | Ingrediėnt | 17,00 l | Water uit Boxmeer |
1,30 g | CaCl2 |
2,50 g | CaSO4 |
6,50 ml | Melkzuur |
13,83 l | Spoelwater |
Waterprofiel behandeld waterCa | Mg | Na | HCO3 | Cl | SO4 | 111 mg/l | 7 mg/l | 21 mg/l | 318 mg/l | 32 mg/l | 83 mg/l |
Vergistbare ingrediėntenHoeveelheid | Naam | Mouterij | Kleur | % | 3,92 kg | Pale Ale mout | Dingemans | 7 EBC | 69,6 % |
0,43 kg | Havervlokken | Supermarkt | 2 EBC | 7,6 % |
0,30 kg | Chocolademout | Dingemans | 900 EBC | 5,3 % |
0,30 kg | Aroma 50 | Dingemans | 50 EBC | 5,3 % |
0,20 kg | Geroosterde gerst | Thomas Fawcett and Sons | 1200 EBC | 3,5 % |
0,20 kg | WhiteSwaen tarwemout | De Swaen | 4 EBC | 3,5 % |
0,19 kg | Caramunich III | Weyermann | 150 EBC | 3,4 % |
0,10 kg | Chocolade reep | Supermarkt | 0 EBC | 1,8 % |
MaischschemaOmschrijving | Temperatuur | Stap tijd | Rust tijd | Beslagdikte | Amylaserust | 68,0 °C | 1 min. | 90 min. | 3,1 l/kg |
HopHoeveelheid | Naam | Type | % alfazuur | Kooktijd/toevoeging | IBU | 25,2 g | E.K. Golding | pellets | 4,9% | first wort hop | 20,8 IBU |
29,0 g | Pacific Gem | pellets | 15,0% | 20 min. | 22,4 IBU |
Overige ingrediėntenHoeveelheid | Naam | Type | Gebruik | 100,00 g | Munt | specerij | koken |
GistHoeveelheid | Naam | Type | 23,0 g | SafAle English Ale (S-04) | bovengist |
VergistingKenmerk | Waarde | Starttemp. vergisting | 18,0 °C |
Max. temp. hoofdvergisting | 19,0 °C |
Eind temp. hoofdvergisting | 19,0 °C |
Eind SG hoofdvergisting | 1,021 SG |
Schijnbare vergistingsgraad | 66,7% |
Start nagisting | 7-7-2017 |
Temp. nagisting | 19,0 °C |
Temp. lagering | 0,0 °C |