Magneetroerder aan laten staan?

Gestart door Mark GA, 06-04-2018 17:16 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.

Mark GA

Ik wil a.s. zondag brouwen en ga voor het eerst een giststarter maken met behulp van moutextract, een erlenmeyer (2L) en een magneetroerder (Chinees).
Dankzij uitgebreide handleiding hier op dit forum denk ik een idee te hebben hoe dit moet (waarvoor dank).
Maar omdat ik zondagochtend wil brouwen zal ik zaterdagochtend moeten beginnen met de giststarter aanmaken.
Ik ga zaterdag op de dag tot 's avonds weg.
Kan ik de magneetroerder aan laten staan?
Is dat verantwoord?
En is dat de bedoeling, dat dit 24 uur lang staat te draaien?
Of moet je het een half uurtje laten draaien en dan een paar uur later weer?
Ik haal uit de handleidingen ook niet hoe groot de draaikolk moet zijn die dat ding produceert.
Als ik 'm vol open draai heb je een behoorlijke vortex, maar die heb je ook als je halfgas geeft...
??

Erick

Ik laat hem altijd gewoon draaien, zorg wel voor wat kopruimte en dat alles stabiel staat.
Voor wat betreft de vortex, die mag best behoorlijk zijn maar halfgas mag ook, als die maar behoorlijk is.

Mark GA

Citaat van: Erick op 06-04-2018  17:35 uIk laat hem altijd gewoon draaien, zorg wel voor wat kopruimte en dat alles stabiel staat.
Heb jij ook een Chinees?
1 liter giststarter in een 2 literfles, moet voldoende zijn?
Dat zilverfolie.... dat vouw je er omheen maar het moet wel los zitten toch?

Eric v B

Citaat van: Mark Green Anchor op 06-04-2018  17:16 uMaar omdat ik zondagochtend wil brouwen zal ik zaterdagochtend moeten beginnen met de giststarter aanmaken.
Volgens mij ben je aan de late kant. Als je starter niet meteen op start, heb je niet voldoende gist zondag. Als je eerder was begonnen had je de starter in de koelkast kunnen zetten tot je brouwdag.

Koen S

Citaat van: Eric v B op 06-04-2018  17:55 uVolgens mij ben je aan de late kant. Als je starter niet meteen op start, heb je niet voldoende gist zondag. Als je eerder was begonnen had je de starter in de koelkast kunnen zetten tot je brouwdag.
Ja, een beetje laat.  :(
Een dag of 4 of 5 op voorhand beginnen met de starter. 24 uur of meer laten draaien, best géén te grote vortex, want dan heb je te veel zuurstofinslag. Minimum 24 uren (liefst 48) voor je brouwdag de starter in de koelkast zetten. Op je brouwdag afgieten, op temperatuur laten komen en toevoegen aan je afgekoelde wort.

Mark GA

Okee bedankt, ik ga het alsnog proberen. Het alternatief is dat ik korrelgist er in moet miepen.

haicoterbeek

Citaat van: Mark Green Anchor op 06-04-2018  17:16 uIk wil a.s. zondag brouwen en ga voor het eerst een giststarter maken met behulp van moutextract, een erlenmeyer (2L) en een magneetroerder (Chinees).
Dankzij uitgebreide handleiding hier op dit forum denk ik een idee te hebben hoe dit moet (waarvoor dank).
Maar omdat ik zondagochtend wil brouwen zal ik zaterdagochtend moeten beginnen met de giststarter aanmaken.
Ik ga zaterdag op de dag tot 's avonds weg.
Kan ik de magneetroerder aan laten staan?
Is dat verantwoord?
En is dat de bedoeling, dat dit 24 uur lang staat te draaien?
Of moet je het een half uurtje laten draaien en dan een paar uur later weer?
Ik haal uit de handleidingen ook niet hoe groot de draaikolk moet zijn die dat ding produceert.
Als ik 'm vol open draai heb je een behoorlijke vortex, maar die heb je ook als je halfgas geeft...
??
Zolang de magneetroerder in bedrijf is brengt deze zuurstof in de suspensie. De vortex zorgt er tevens voor dat schuimvorming voorkomen wordt. Zet je de roerder uit dan kan de suspensie zo hevig gaan schuimen dat de erlenmeyer te klein is en overloopt. Aan laten dus. Ik ken die Chinese roerder. Ik zou hem instellen op de middelste stand. Mocht je het apparaat niet vertrouwen, zet m dan in een schuurtje o.i.d.

Mark GA

Klasse. Ik ga volgende week brouwen dus ipv dit weekend.

seed7

Gistgroei, 24 - 48 uur. Zodra je activiteit ziet, dun laagje schuim op het wort de roerder of beluchting aan. Continue, tenzij de kans op overschuimen bestaat, dan 1 minuut aan 2 uit oid. Ca. 12 uur roeren is voldoende, dan stoppen. Als de gist de suikers op heeft zeker niet meer roeren omdat je dan de gist alleen maar uit put.

Ingo

Mark GA

Citaat van: seed7 op 07-04-2018  13:37 uGistgroei, 24 - 48 uur. Zodra je activiteit ziet, dun laagje schuim op het wort de roerder of beluchting aan. Continue, tenzij de kans op overschuimen bestaat, dan 1 minuut aan 2 uit oid. Ca. 12 uur roeren is voldoende, dan stoppen. Als de gist de suikers op heeft zeker niet meer roeren omdat je dan de gist alleen maar uit put.

Ingo
Dat is dan best tegenstrijdig met wat hiervoor wordt gezegd (24uur aan laten staan, niet stoppen vanwege schuimvorming)

seed7


Erick

En dat is dan ook juist wat iedere brouwer onderscheid(t) 😄
Kortom: zelf testen en uitvinden wat voor jou het beste werkt, het is, zoals al vaak gezegd, geen exacte wetenschap. Als iedereen alles volgens Ingo zijn methode zou doen wordt het net zo een saaie bedoening als dat iedereen het volgens mijn methode doet. 😋

Mark GA

Het ging mij er ook meer om of het veilig was om onbeheerd die magneetroerder aan te laten staan al die tijd.

Erick

Als die stabiel staat is het veilig (Maar dat kan je zelf vast ook beredeneren, toch?) 😄

Brouw ze!

Haagse Wouter

Een "echte" (zie magneetroerder van Heidolph b.v.) kun je gerust wekenlang laten roeren.
Als er een kwaliteit verschil inzit tussen een A en een B merk dan zal het vast in de levensduur zitten.
Ik heb oude magneetroerders van goede merken uit de jaren 80 die tot een paar jaar terug gebruikt werden op labs. Die gaan gewoon bijna nooit stuk.

Jacques

Citaat van: Haagse Wouter op 08-04-2018  08:50 uEen "echte" (zie magneetroerder van Heidolph b.v.) kun je gerust wekenlang laten roeren.

Ik heb een oude Heidolph. Onverwoestbaar. Deze is al jaren in mijn bezit en er is nog steeds niets mis mee.

HermanH

Een magneetroerder die altijd aan staat gaat meestal ook warmte afgeven aan uw Erlenmeyer, samen met de gistgroei kan de temperatuur dus fel oplopen. Ik laat mijn roerder steeds constant draaien in een kleine wijnfrigo. Moet op deze manier geen warmtebron voorzien en het spul koelt al s het te warm wordt. Ik regel de temperatuur op 22,5°C. Vroeger werd de roerder (en de beluchtingspomp) gekoppeld aan een tijdschakelaar, maar heb ondervonden dat wanneer je voor langere tijd de roerder laat rusten de gist neer slaat en op die manier de roervlo 'vast' zet in de slurry en bij het aanslaan dus niet meer begint te draaien. Vanaf dan roer ik constant. Nog geen problemen mee gehad combinatie met die koeling.

haicoterbeek

Ik heb zelf ook zo'n "Chinees". Ik begrijp de bezorgdheid! Ondanks dat het apparaat behoorlijk wat meer geluid produceert (als de laboratorium apparatuur waar ik beroepshalve mee werk) heb ik er toch wel vertrouwen in gekregen en doet ie wat ie moet doen! Ook als ie continue aan staat.

Enos

Ik heb deze Chineese roerden hij is muisstil hij is niet te horen tijdens het roeren, en heb hem dag en nacht aanstaan als ik hem gebruik, geen enkel probleem.

https://www.wish.com/product/59b26fb15ba28a3d3c965c16

Ik denk als je zoekt dat deze roerden ook nog wel goedkoper te koop is maar dat weet ik niet.


Mark GA



Hij staat te draaien hoor! Mijn eerste giststarter.
Dank voor alle tips. Zaterdag alles los!

Mark GA



Heeft nu zo'n 16 uur staan roeren, was mooi koffie-verkeerd, en in de koelkast gezet.
Is dit zoals het hoort?
Kan ik dit tot zaterdag zo laten staan? Zo lang?
En dan op kamertemperatuur laten komen en toevoegen aan de batch?
Moet ik niet eerst nog een keer laten roeren met gistvoeding?
Eerste keer mensen, ik wil deze niet verpesten...help!

Jacques

Het is geen probleem als je de gist in de koelkast laat staan tot aanstaande zaterdag.
Laat de gist niet te lang opwarmen. Met het opwarmen neemt de behoefte aan voeding toe. De gist gaat dan de voorraad glycogeen verbruiken en dat wil je niet.
Zaterdag kun je de starter afgieten en een klein beetje moutextractoplossing toevoegen. Je kunt hiervoor moutsiroop gebruiken zoals dat te koop is bij de reformwinkels. Op die manier voorkom je dat de gist te weinig suikers heeft.

Maar je kunt ook de starter vrij kort voor het gebruik afgieten en deze vrij koud enten. Dat is een methode die ik vaak toepas.

Mark GA

Dank, Jacques.
Ik heb er alle vertrouwen in dat het goedkomt nu.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.