Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Welk commerciŽle biergist is nog op te kweken  (gelezen 4181 keer)

0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.

Online hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.449
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Welk commerciŽle biergist is nog op te kweken
« Reactie #25 Gepost op: 21-09-2018 22:09 u »
Ik heb anders recent probleemloos de Dupont kunnen opkweken, zonder plaat, glycerol of andere labotoestanden. Gewoon 3 depots uit een flesje, 100 ml appelsap erbij, ballonnetje op het flesje en na 4 dagen begon dit op te bollen. Dan gekookt en afgekoeld moutextract erbij en op de magneetroerder. Ik geef toe dat het vroeger sneller ging, dus er zal inderdaad minder gist in zitten, maar het lukt nog steeds. Idem voor Westmalle.
Wat ik merk is eigenlijk maar 2 situaties of het gaat helemaal niet (bv Weihenstephaner) of het gaat binnen enkele dagen. Flesje leeggieten, scheutje appelsap ca 25-50 ml uit klein pakje afgesproeid met alcohol en opengeknipt met schaar die ook afgespoeid is met alcohol (70%)

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.358
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Welk commerciŽle biergist is nog op te kweken
« Reactie #26 Gepost op: 22-09-2018 09:36 u »
Ik heb anders recent probleemloos de Dupont kunnen opkweken,

Dat geeft de burger moed Koen. Zal nog maar eens proberen.

Ingo

Offline Johan_vL

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 201
  • Land: nl
  • Van proberen kun je leren
Re: Welk commerciŽle biergist is nog op te kweken
« Reactie #27 Gepost op: 22-09-2018 16:36 u »
Waarom gebruiken jullie appelsap voor het opkweken uit flesjes? En niet bijvoorbeeld DME? :brouwen:

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.065
  • Land: nl
Re: Welk commerciŽle biergist is nog op te kweken
« Reactie #28 Gepost op: 22-09-2018 17:45 u »
Waarom gebruiken jullie appelsap voor het opkweken uit flesjes? en niet bijvoorbeeld DME ?

DME kun je ook droog moutextract noemen. En dat is moeilijker te krijgen dan appelsap (en duurder). En het stuk te drukken binnenzakje van de Wyeast-verpakking ruikt rook) naar appelsap (appelstroop).

Hopbier

Online hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.449
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Welk commerciŽle biergist is nog op te kweken
« Reactie #29 Gepost op: 22-09-2018 18:01 u »
Ik heb wel eens een verhaal gehoord dat gist die je opkweekt met appelsap daarna geen moutsuikers meer zou vergisten. Maar ik denk dat dit inderdaad een verhaal is en niet de werkelijkheid.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.657
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Welk commerciŽle biergist is nog op te kweken
« Reactie #30 Gepost op: 22-09-2018 21:50 u »
Uit 1 cel op een voedingsbodem heb je in 1 of 2 dagen een kolonie. Dus als het weken duurt dan heb je waarschijnlijk geen levende gist meer in je flesje gehad maar hooguit sporen.

Als je actieve gistcellen hebt en die ent op een voedingsbodem heb je inderdaad na 1 ŗ 2 dagen een kolonie.

Het probleem is echter dat een ouder flesje weinig of geen actieve gistcellen heeft. Dit heeft te maken met het afsterven van de gist door een tekort aan voeding. Het duurt even voordat de weinige levende gistcellen zich voldoende hebben vermenigvuldigd.
Naar mate een fles ouder is duurt het langer voordat je tekenen van leven ziet bij het opkweken.
Omdat steeds minder gist gebruikt wordt bij de hergisting op de fles gaat het opgang komen van de vergisting langzamer.

Nadat je zichtbare activiteit hebt kun je de gist uitplaten en er kolonie uit laten groeien. Je hebt dan een reincultuur te pakken.
Wanneer je niet van plan bent een reincultuur te maken kun je het uitplaten achterwege laten.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.657
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Welk commerciŽle biergist is nog op te kweken
« Reactie #31 Gepost op: 22-09-2018 22:03 u »
Waarom gebruiken jullie appelsap voor het opkweken uit flesjes? En niet bijvoorbeeld DME? :brouwen:

Het is vooral veel makkelijker voor een eerste opkweek. Moutextractpoeder moet je eerst oplossen en afkoelen. Dat kost tijd en je moet heel secuur werken omdat je niet wil dat via je voeding een infectie in je starter komt.

Appelsap wordt steriel verpakt en is gebruiksklaar. Wel zo handig voor een eerste controle of de gist in een fles op te kweken is. Als de gist aanslaat kun je vervolgens met een oplossing van moutextractpoeder de gist verder opkeken. In moutextract zit immers de voedingstoffen die de gist nodig heeft. Deze kun je aanvullen met een complexe gistvoeding van Wyeast, White Labs of Lallemand.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.594
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Welk commerciŽle biergist is nog op te kweken
« Reactie #32 Gepost op: 23-09-2018 10:18 u »
En niet bijvoorbeeld DME? :brouwen:

Waarom zou je 1,2-dimethoxyethaan (DME) gebruiken bij het opkweken van gist ?  :weetniet: :weetniet: :weetniet: :nut: :nut: :nut: :nut:

Offline mbroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.142
  • Land: nl
  • Hoe verder je gaat, hoe langer de terugweg.
    • Huisbrouwerij St. Chiellus
Re: Welk commerciŽle biergist is nog op te kweken
« Reactie #33 Gepost op: 23-09-2018 10:34 u »
Dat geeft de burger moed Koen. Zal nog maar eens proberen.

Ingo

Hier staan ook drie flesjes (uitverkoop -35%)  te wachten tot ze weer goed tot rust gekomen zijn.

Offline Johan_vL

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 201
  • Land: nl
  • Van proberen kun je leren
Re: Welk commerciŽle biergist is nog op te kweken
« Reactie #34 Gepost op: 23-09-2018 10:37 u »
Het is vooral veel makkelijker voor een eerste opkweek. Moutextractpoeder moet je eerst oplossen en afkoelen. Dat kost tijd en je moet heel secuur werken omdat je niet wil dat via je voeding een infectie in je starter komt.

Appelsap wordt steriel verpakt en is gebruiksklaar. Wel zo handig voor een eerste controle of de gist in een fles op te kweken is. Als de gist aanslaat kun je vervolgens met een oplossing van moutextractpoeder de gist verder opkeken. In moutextract zit immers de voedingstoffen die de gist nodig heeft. Deze kun je aanvullen met een complexe gistvoeding van Wyeast, White Labs of Lallemand.

Bedankt, dit is een mooie uitleg, ik ga mijn methode aanpassen  :brouwen:

Offline brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 541
  • Land: be
  • Water pas lekker als het langs brouwerij isgeweest
Re: Welk commerciŽle biergist is nog op te kweken
« Reactie #35 Gepost op: 23-09-2018 11:37 u »
Waarom gebruiken jullie appelsap voor het opkweken uit flesjes? En niet bijvoorbeeld DME? :brouwen:
Mijn voorkeur voor opkweek van een giststarter gaat uit naar het echte spul wort.
Als ik een biertje brouw, neem ik tijdens het wortkoken altijd een klein deel kokend wort uit de ketel die ik bewaar in volledig gevulde bierflessen van 1/2 L. Het wordt uitgeschept als de eerste hopgift al 30 minuten meegekookt heeft. Dan is het wort ook al zo goed als steriel. Ik vul 4 flessen waarvan er een maar 100ml groot is. De afgekoelde flessen bewaar ik gewoon op het rek in de kelder.
Als ik later een giststarter maak doe ik het kleine flesje open neem daarvan 50 ml wat ik verdun tot SG 1040. Dit gaat in een kleine erlenmeyer samen met een beetje gist, wat ik bewaard heb in een proefbuisje in de koelkast, en ik ben vertrokken.


Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.065
  • Land: nl
Re: Welk commerciŽle biergist is nog op te kweken
« Reactie #36 Gepost op: 23-09-2018 14:11 u »
Waarom zou je 1,2-dimethoxyethaan (DME) gebruiken bij het opkweken van gist ?

Ik schreef hierboven: DME kun je ook droog moutextract noemen

Hopbier

Online hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.449
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Welk commerciŽle biergist is nog op te kweken
« Reactie #37 Gepost op: 23-09-2018 18:44 u »


Offline Johan_vL

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 201
  • Land: nl
  • Van proberen kun je leren
Re: Welk commerciŽle biergist is nog op te kweken
« Reactie #38 Gepost op: 01-10-2018 20:45 u »
Om op de topic start terug te komen, ik heb zojuist gist opgekweekt uit 2 flessen Kulmbacher kellerweizen, hij ruikt heerlijk naar banaan, dus ik ga er ook een weizen mee brouwen. :brouwen:

Offline mbroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.142
  • Land: nl
  • Hoe verder je gaat, hoe langer de terugweg.
    • Huisbrouwerij St. Chiellus
Re: Welk commerciŽle biergist is nog op te kweken
« Reactie #39 Gepost op: 02-10-2018 11:09 u »
Dat geeft de burger moed Koen. Zal nog maar eens proberen.

Ingo

Moed wordt beloond. Vanuit 2 flesjes inmiddels al zo'n 40 ml gist opgekweekt. Dit is wel een trage, misschien groeit deze sneller in een warme omgeving, bij mij staat de roerder in de open keuken.

Chiel

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.657
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Welk commerciŽle biergist is nog op te kweken
« Reactie #40 Gepost op: 02-10-2018 21:15 u »
Moed wordt beloond. Vanuit 2 flesjes inmiddels al zo'n 40 ml gist opgekweekt. Dit is wel een trage, misschien groeit deze sneller in een warme omgeving, bij mij staat de roerder in de open keuken.

Chiel

Naar mate je meer gist hebt op de hoeveelheid wort zal de vergisting sneller gaan....

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.800
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Welk commerciŽle biergist is nog op te kweken
« Reactie #41 Gepost op: 03-10-2018 09:12 u »
Waarom zou je 1,2-dimethoxyethaan (DME) gebruiken bij het opkweken van gist ?  :weetniet: :weetniet: :weetniet: :nut: :nut: :nut: :nut:
DME is DieselMotorenEmissie  ;)

Offline mbroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.142
  • Land: nl
  • Hoe verder je gaat, hoe langer de terugweg.
    • Huisbrouwerij St. Chiellus
Re: Welk commerciŽle biergist is nog op te kweken
« Reactie #42 Gepost op: 03-10-2018 16:17 u »
Naar mate je meer gist hebt op de hoeveelheid wort zal de vergisting sneller gaan....

De laatste opstap zal ook wel vlotter gaan verwacht ik.

Offline CeesM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 758
  • Land: nl
  • Niet mouwen, lekker brouwen.
Re: Welk commerciŽle biergist is nog op te kweken
« Reactie #43 Gepost op: 03-10-2018 23:43 u »
Ik heb recent gist opgekweekt uit 2 flesjes Brugse Zot met moutextract. De gebruikte jongbier gebotteld en na een kleine 2 weken hergisting proef ik er nu van. Er zit een beetje sinasappelsmaak aan terwijl ik geen toevoegingen er in heb zitten. Zelfs geen hop. Dus volgende week proberen een Zotte kloon te brouwen.

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.504
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Welk commerciŽle biergist is nog op te kweken
« Reactie #44 Gepost op: 04-10-2018 10:29 u »
Ik heb recent gist opgekweekt uit 2 flesjes Brugse Zot met moutextract. De gebruikte jongbier gebotteld en na een kleine 2 weken hergisting proef ik er nu van. Er zit een beetje sinasappelsmaak aan terwijl ik geen toevoegingen er in heb zitten. Zelfs geen hop. Dus volgende week proberen een Zotte kloon te brouwen.

Dat geeft mij weer moed, ik vind dat echt een heel lekker bier, hoe saai deze wellicht ook is!

Online Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.786
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Welk commerciŽle biergist is nog op te kweken
« Reactie #45 Gepost op: 04-10-2018 13:15 u »
Ik heb laatst uit een Rochefort 6 nog een prima gist opgekweekt.

Online Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.786
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Welk commerciŽle biergist is nog op te kweken
« Reactie #46 Gepost op: 04-10-2018 13:16 u »
En Brugse Zot ook. Die stokte op een gegeven moment wel en ging toen heeeeel langzaam door. In de fles.

Tags: