Welk commerciële biergist is nog op te kweken

Gestart door NSWS, 27-11-2017 20:48 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

hansHalberstadt

Citaat van: Koen S op 21-09-2018  22:03 uIk heb anders recent probleemloos de Dupont kunnen opkweken, zonder plaat, glycerol of andere labotoestanden. Gewoon 3 depots uit een flesje, 100 ml appelsap erbij, ballonnetje op het flesje en na 4 dagen begon dit op te bollen. Dan gekookt en afgekoeld moutextract erbij en op de magneetroerder. Ik geef toe dat het vroeger sneller ging, dus er zal inderdaad minder gist in zitten, maar het lukt nog steeds. Idem voor Westmalle.
Wat ik merk is eigenlijk maar 2 situaties of het gaat helemaal niet (bv Weihenstephaner) of het gaat binnen enkele dagen. Flesje leeggieten, scheutje appelsap ca 25-50 ml uit klein pakje afgesproeid met alcohol en opengeknipt met schaar die ook afgespoeid is met alcohol (70%)

seed7

Citaat van: Koen S op 21-09-2018  22:03 uIk heb anders recent probleemloos de Dupont kunnen opkweken,

Dat geeft de burger moed Koen. Zal nog maar eens proberen.

Ingo

Johan_vL

Waarom gebruiken jullie appelsap voor het opkweken uit flesjes? En niet bijvoorbeeld DME? :brouwen:

Drents Hopbier

Citaat van: Johan_vL op 22-09-2018  16:36 uWaarom gebruiken jullie appelsap voor het opkweken uit flesjes? en niet bijvoorbeeld DME ?

DME kun je ook droog moutextract noemen. En dat is moeilijker te krijgen dan appelsap (en duurder). En het stuk te drukken binnenzakje van de Wyeast-verpakking ruikt rook) naar appelsap (appelstroop).

Hopbier

hansHalberstadt

Ik heb wel eens een verhaal gehoord dat gist die je opkweekt met appelsap daarna geen moutsuikers meer zou vergisten. Maar ik denk dat dit inderdaad een verhaal is en niet de werkelijkheid.

Jacques

Citaat van: hansHalberstadt op 21-09-2018  21:28 uUit 1 cel op een voedingsbodem heb je in 1 of 2 dagen een kolonie. Dus als het weken duurt dan heb je waarschijnlijk geen levende gist meer in je flesje gehad maar hooguit sporen.

Als je actieve gistcellen hebt en die ent op een voedingsbodem heb je inderdaad na 1 à 2 dagen een kolonie.

Het probleem is echter dat een ouder flesje weinig of geen actieve gistcellen heeft. Dit heeft te maken met het afsterven van de gist door een tekort aan voeding. Het duurt even voordat de weinige levende gistcellen zich voldoende hebben vermenigvuldigd.
Naar mate een fles ouder is duurt het langer voordat je tekenen van leven ziet bij het opkweken.
Omdat steeds minder gist gebruikt wordt bij de hergisting op de fles gaat het opgang komen van de vergisting langzamer.

Nadat je zichtbare activiteit hebt kun je de gist uitplaten en er kolonie uit laten groeien. Je hebt dan een reincultuur te pakken.
Wanneer je niet van plan bent een reincultuur te maken kun je het uitplaten achterwege laten.

Jacques

Citaat van: Johan_vL op 22-09-2018  16:36 uWaarom gebruiken jullie appelsap voor het opkweken uit flesjes? En niet bijvoorbeeld DME? :brouwen:

Het is vooral veel makkelijker voor een eerste opkweek. Moutextractpoeder moet je eerst oplossen en afkoelen. Dat kost tijd en je moet heel secuur werken omdat je niet wil dat via je voeding een infectie in je starter komt.

Appelsap wordt steriel verpakt en is gebruiksklaar. Wel zo handig voor een eerste controle of de gist in een fles op te kweken is. Als de gist aanslaat kun je vervolgens met een oplossing van moutextractpoeder de gist verder opkeken. In moutextract zit immers de voedingstoffen die de gist nodig heeft. Deze kun je aanvullen met een complexe gistvoeding van Wyeast, White Labs of Lallemand.

Oscar

Citaat van: Johan_vL op 22-09-2018  16:36 uEn niet bijvoorbeeld DME? :brouwen:

Waarom zou je 1,2-dimethoxyethaan (DME) gebruiken bij het opkweken van gist ?  :weetniet: :weetniet: :weetniet: :nut: :nut: :nut: :nut:

mbroek

Citaat van: seed7 op 22-09-2018  09:36 uDat geeft de burger moed Koen. Zal nog maar eens proberen.

Ingo

Hier staan ook drie flesjes (uitverkoop -35%)  te wachten tot ze weer goed tot rust gekomen zijn.

Johan_vL

Citaat van: Jacques op 22-09-2018  22:03 uHet is vooral veel makkelijker voor een eerste opkweek. Moutextractpoeder moet je eerst oplossen en afkoelen. Dat kost tijd en je moet heel secuur werken omdat je niet wil dat via je voeding een infectie in je starter komt.

Appelsap wordt steriel verpakt en is gebruiksklaar. Wel zo handig voor een eerste controle of de gist in een fles op te kweken is. Als de gist aanslaat kun je vervolgens met een oplossing van moutextractpoeder de gist verder opkeken. In moutextract zit immers de voedingstoffen die de gist nodig heeft. Deze kun je aanvullen met een complexe gistvoeding van Wyeast, White Labs of Lallemand.

Bedankt, dit is een mooie uitleg, ik ga mijn methode aanpassen  :brouwen:

brouwerwaldonk

Citaat van: Johan_vL op 22-09-2018  16:36 uWaarom gebruiken jullie appelsap voor het opkweken uit flesjes? En niet bijvoorbeeld DME? :brouwen:
Mijn voorkeur voor opkweek van een giststarter gaat uit naar het echte spul wort.
Als ik een biertje brouw, neem ik tijdens het wortkoken altijd een klein deel kokend wort uit de ketel die ik bewaar in volledig gevulde bierflessen van 1/2 L. Het wordt uitgeschept als de eerste hopgift al 30 minuten meegekookt heeft. Dan is het wort ook al zo goed als steriel. Ik vul 4 flessen waarvan er een maar 100ml groot is. De afgekoelde flessen bewaar ik gewoon op het rek in de kelder.
Als ik later een giststarter maak doe ik het kleine flesje open neem daarvan 50 ml wat ik verdun tot SG 1040. Dit gaat in een kleine erlenmeyer samen met een beetje gist, wat ik bewaard heb in een proefbuisje in de koelkast, en ik ben vertrokken.


Drents Hopbier

Citaat van: Oscar op 23-09-2018  10:18 uWaarom zou je 1,2-dimethoxyethaan (DME) gebruiken bij het opkweken van gist ?

Ik schreef hierboven: DME kun je ook droog moutextract noemen

Hopbier

hansHalberstadt


Johan_vL

Om op de topic start terug te komen, ik heb zojuist gist opgekweekt uit 2 flessen Kulmbacher kellerweizen, hij ruikt heerlijk naar banaan, dus ik ga er ook een weizen mee brouwen. :brouwen:

mbroek

Citaat van: seed7 op 22-09-2018  09:36 uDat geeft de burger moed Koen. Zal nog maar eens proberen.

Ingo

Moed wordt beloond. Vanuit 2 flesjes inmiddels al zo'n 40 ml gist opgekweekt. Dit is wel een trage, misschien groeit deze sneller in een warme omgeving, bij mij staat de roerder in de open keuken.

Chiel

Jacques

Citaat van: mbroek op 02-10-2018  11:09 uMoed wordt beloond. Vanuit 2 flesjes inmiddels al zo'n 40 ml gist opgekweekt. Dit is wel een trage, misschien groeit deze sneller in een warme omgeving, bij mij staat de roerder in de open keuken.

Chiel

Naar mate je meer gist hebt op de hoeveelheid wort zal de vergisting sneller gaan....

EvdBroek

Citaat van: Oscar op 23-09-2018  10:18 uWaarom zou je 1,2-dimethoxyethaan (DME) gebruiken bij het opkweken van gist ?  :weetniet: :weetniet: :weetniet: :nut: :nut: :nut: :nut:
DME is DieselMotorenEmissie  ;)

mbroek

Citaat van: Jacques op 02-10-2018  21:15 uNaar mate je meer gist hebt op de hoeveelheid wort zal de vergisting sneller gaan....

De laatste opstap zal ook wel vlotter gaan verwacht ik.

CeesM

Ik heb recent gist opgekweekt uit 2 flesjes Brugse Zot met moutextract. De gebruikte jongbier gebotteld en na een kleine 2 weken hergisting proef ik er nu van. Er zit een beetje sinasappelsmaak aan terwijl ik geen toevoegingen er in heb zitten. Zelfs geen hop. Dus volgende week proberen een Zotte kloon te brouwen.

tdp

Citaat van: CeesM op 03-10-2018  23:43 uIk heb recent gist opgekweekt uit 2 flesjes Brugse Zot met moutextract. De gebruikte jongbier gebotteld en na een kleine 2 weken hergisting proef ik er nu van. Er zit een beetje sinasappelsmaak aan terwijl ik geen toevoegingen er in heb zitten. Zelfs geen hop. Dus volgende week proberen een Zotte kloon te brouwen.

Dat geeft mij weer moed, ik vind dat echt een heel lekker bier, hoe saai deze wellicht ook is!

Gerb

Ik heb laatst uit een Rochefort 6 nog een prima gist opgekweekt.

Gerb

En Brugse Zot ook. Die stokte op een gegeven moment wel en ging toen heeeeel langzaam door. In de fles.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.