Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Welk commerciŽle biergist is nog op te kweken  (gelezen 5798 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline NSWS

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 38
  • Land: nl
  • Als je iets leuk vindt, leer je het vanzelf.
Welk commerciŽle biergist is nog op te kweken
« Gepost op: 27-11-2017 20:48 u »
Geacht forum,

Ik vroeg mij af welke commerciŽle bieren hebben nog originele gist (geen bottelgist) en is nog op te kweken.
Mij werd verteld dat Duvel inmiddels bottelgist gebruikt. Maar Westmalle, Orval, Choufe, De Koninck of Brugse Zot dan?
Bestaat er nog zo iets als een gistbank?
Kortom veel vragen, maar hier volgens mij wel aan het juiste adres.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.197
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Welk commerciŽle biergist is nog op te kweken
« Reactie #1 Gepost op: 27-11-2017 21:57 u »
Bestaat er nog zo iets als een gistbank?

https://wyeastlab.com/   :brouwen:

Kortom veel vragen, maar hier volgens mij wel aan het juiste adres.

Het opkweken van gist kan leuk zijn (Vroeger vaak gedaan), maar het assortiment aan gisten die momenteel beschikbaar zijn maakt dat overbodig. en als je wilt weten of de gist van je favoriete bier opkweekbaar is... Ik zou zeggen probeer het eens en brouw ermee :-)  :brouwen:

Offline Juindorper

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 443
  • Land: nl
Re: Welk commerciŽle biergist is nog op te kweken
« Reactie #2 Gepost op: 27-11-2017 22:02 u »
Helaas zijn veel brouwerijen de laatste jaren hun gist gaan uitfilteren en bottelgist gaan gebruiken om hun bieren helder te krijgen.
Als het bier troebel heb je grote kans dat het nog de hoofdgist is en dat je hem op kunt kweken. Met trappisten of Weizens gaat het doorgaans goed.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.811
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Welk commerciŽle biergist is nog op te kweken
« Reactie #3 Gepost op: 27-11-2017 23:05 u »
Geacht forum,

Ik vroeg mij af welke commerciŽle bieren hebben nog originele gist (geen bottelgist) en is nog op te kweken.
Mij werd verteld dat Duvel inmiddels bottelgist gebruikt. Maar Westmalle, Orval, Choufe, De Koninck of Brugse Zot dan?
Bestaat er nog zo iets als een gistbank?
Kortom veel vragen, maar hier volgens mij wel aan het juiste adres.

Heb je al gekeken op de wiki behorende bij het forum?
http://www.wiki-hobbybrouwen.nl/dokuwiki/doku.php?id=gist:opkweken_uit_commercieel_bier

Offline NSWS

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 38
  • Land: nl
  • Als je iets leuk vindt, leer je het vanzelf.
Re: Welk commerciŽle biergist is nog op te kweken
« Reactie #4 Gepost op: 28-11-2017 14:32 u »
Bedankt voor jullie reacties, vooral de link:  http://www.wiki-hobbybrouwen.nl/dokuwiki/doku.php?id=gist:opkweken_uit_commercieel_bier , was zeer waardevol.

Offline hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.281
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Welk commerciŽle biergist is nog op te kweken
« Reactie #5 Gepost op: 30-11-2017 10:42 u »
https://wyeastlab.com/   :brouwen:

Het opkweken van gist kan leuk zijn (Vroeger vaak gedaan), maar het assortiment aan gisten die momenteel beschikbaar zijn maakt dat overbodig. en als je wilt weten of de gist van je favoriete bier opkweekbaar is... Ik zou zeggen probeer het eens en brouw ermee :-)  :brouwen:


Was eigenlijk wel een leuke vraag maar bovenstaand antwoord is hetzelfde als;
"Waarom je eigen bier brouwen? Er is tegenwoordig volop te koop"

Offline ciesvandekwis

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.498
  • Land: be
  • napalm is er nog palm
    • De Gentse Biervereniging
Re: Welk commerciŽle biergist is nog op te kweken
« Reactie #6 Gepost op: 30-11-2017 11:09 u »
Ik brouw zaterdag met opkweek van St Bernardus. Sommigen beweren dat het de originele Westvleterengist is, anderen zeggen Westmalle of zelfs bottelgist. Ik laat het tijdig weten hoe het liep (draadje Abbť Wiet hier of forum).
Verder heb ik zelf een diepvriesgistbankje van de meest courante trappisten: Westmalle, Rochefort, Chimay, Orval. Ook Dupont en St Feuillien kweek je vlot op als saisongisten.

Offline CeesM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.027
  • Land: nl
  • Niet mouwen, lekker brouwen.
Re: Welk commerciŽle biergist is nog op te kweken
« Reactie #7 Gepost op: 09-09-2018 19:51 u »
Ik ben al paar dagen bezig met het opkweken van Brugse Zot gist. De SG van mijn starter is wel gezakt, dus er is activiteit. Alleen zie ik nog geen bezinksel van de gist. Hoelang kan dat duren?

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.801
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Welk commerciŽle biergist is nog op te kweken
« Reactie #8 Gepost op: 09-09-2018 20:21 u »
Heb je al gekeken op de wiki behorende bij het forum?
http://www.wiki-hobbybrouwen.nl/dokuwiki/doku.php?id=gist:opkweken_uit_commercieel_bier
Maar als een brouwerij over gaat naar een bottelgist, hoe weet je dan dat dat lijstje nog klopt? Ik neem niet aan dat ze het forum eerst inlichten voordat ze hun bottelproces aanpassen. 

Online Serge VL

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.474
  • Land: be
Re: Welk commerciŽle biergist is nog op te kweken
« Reactie #9 Gepost op: 09-09-2018 21:25 u »
Geacht forum,

Bestaat er nog zo iets als een gistbank?

Natuurlijk bestaan die nog enkele voorbeelden:
National Collection of Yeast Cultures:https://catalogue.ncyc.co.uk/strains/brewing
Hefebank Weihenstephan: https://hefebank-weihenstephan.de/produkte/
Brewlab: https://www.brewlab.co.uk/services/yeast-services
Doemens: https://www.doemens.org/fileadmin/user_upload/pdfDownload/Yeastbank_EN_04-2018.pdf
enz....

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.811
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Welk commerciŽle biergist is nog op te kweken
« Reactie #10 Gepost op: 09-09-2018 22:07 u »
Maar als een brouwerij over gaat naar een bottelgist, hoe weet je dan dat dat lijstje nog klopt? Ik neem niet aan dat ze het forum eerst inlichten voordat ze hun bottelproces aanpassen.

Ik krijgt anders toch wel regelmatig een belletje  :) :) :)

Natuurlijk moet je altijd kritisch zijn. Het mooie is dat als je gist opkweekt uit je de gelegenheid hebt om te proeven. Als de gist zich vermenigvuldigd heeft kun je een klein beetje opgekweekte gist gebruiken voor een gewone vergisting met een monster gemaakt van moutextractoplossing. Aan de hand van de smaak van het bier kun je beoordelen of het gaat om een bottelgist of niet.


Offline Johan_vL

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 249
  • Land: nl
  • Van proberen kun je leren
Re: Welk commerciŽle biergist is nog op te kweken
« Reactie #11 Gepost op: 19-09-2018 19:12 u »
Sierra Nevada wordt ook regelmatig opgekweekt uit flesjes :brouwen:

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.801
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Welk commerciŽle biergist is nog op te kweken
« Reactie #12 Gepost op: 19-09-2018 19:20 u »
Ik krijgt anders toch wel regelmatig een belletje  :) :) :)

Welke belangrijke biermerken zijn dan de afgelopen jaren overgegaan op bottelgist?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.811
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Welk commerciŽle biergist is nog op te kweken
« Reactie #13 Gepost op: 19-09-2018 21:50 u »
Welke belangrijke biermerken zijn dan de afgelopen jaren overgegaan op bottelgist?

Heb je de smilies gezien?  >:D

Offline Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 810
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Welk commerciŽle biergist is nog op te kweken
« Reactie #14 Gepost op: 19-09-2018 22:04 u »
Westmalle zou volgens hun website tegenwoordig ook bottelgist gebruiken. Dit is volgens mij iets wat ze pas  heel recent beweren. Ik heb hun gist pas nog opgekweekt uit depots en ben er nu een tripel mee aan het vergisten. Mijn eerste indruk is dat het nog steeds dezelfde gist is als vroeger.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.801
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Welk commerciŽle biergist is nog op te kweken
« Reactie #15 Gepost op: 19-09-2018 22:25 u »
Heb je de smilies gezien?  >:D
Ja daar was ik al bang voor, dus de data die we hebben is slechts een momentopname van een tijd terug.

Offline Fermon

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 750
  • Land: nl
Re: Welk commerciŽle biergist is nog op te kweken
« Reactie #16 Gepost op: 20-09-2018 06:50 u »
Ik ben op dit moment la chouffe gist (Wyeast Belgian Ardennes) aan het opkweken, het ruikt wel naar la chouffe. Of kan iemand mij vertellen dat ze nu ook bottle gist gebruiken?

Offline brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.090
  • Land: be
  • Water is lekker als het langs brouwerij is geweest
Re: Welk commerciŽle biergist is nog op te kweken
« Reactie #17 Gepost op: 20-09-2018 07:30 u »
Ik ben op dit moment la chouffe gist (Wyeast Belgian Ardennes) aan het opkweken, het ruikt wel naar la chouffe. Of kan iemand mij vertellen dat ze nu ook bottle gist gebruiken?
Ik heb al vele jaren een gistbank met gisten die ik verkreeg via via uit de gistkamers van verschillende brouwerijen dus allemaal authenthieke gisten van de hoofdgisting.

Enkele dagen terug kreeg ik een mail van een hobbybrouwer in Vlaanderen die niet te spreken was over het resultaat van de Wyeast Belgian Ardennes en vroeg of ik de originele nog bezit in mijn gistbank om er een te bestellen.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.664
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Welk commerciŽle biergist is nog op te kweken
« Reactie #18 Gepost op: 20-09-2018 07:30 u »
Bottelgist wil niet zeggen dat dat dan ook een andere gist dan de hoofdgist is.

Ik heb wel steeds meer moeite om bepaalde gisten op te kweken, Dupont bijvoorbeeld is me de laatste drie pogingen dit jaar niet gelukt.

Ingo

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.811
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Welk commerciŽle biergist is nog op te kweken
« Reactie #19 Gepost op: 20-09-2018 21:41 u »
Bottelgist wil niet zeggen dat dat dan ook een andere gist dan de hoofdgist is.

Ik heb wel steeds meer moeite om bepaalde gisten op te kweken, Dupont bijvoorbeeld is me de laatste drie pogingen dit jaar niet gelukt.

Ingo

In veel bieren met "hergisting op de fles" zit steeds minder gist. De bieren worden tegenwoordig vaak onder tegendruk afgevuld met heel weinig gist en suiker... Doordat er zo weinig gist in de fles gaat het opkweken moeizaam.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.664
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Welk commerciŽle biergist is nog op te kweken
« Reactie #20 Gepost op: 20-09-2018 23:32 u »
In veel bieren met "hergisting op de fles" zit steeds minder gist. De bieren worden tegenwoordig vaak onder tegendruk afgevuld met heel weinig gist en suiker... Doordat er zo weinig gist in de fles gaat het opkweken moeizaam.

Daar zit het denk ik niet in Jacques, waar wel weet ik niet.
Mijn eigen gisten kweek ik probleemloos op vanuit een enkele kolonie vanaf plaat, of vanuit een 2 ml epje waar 1 ml "gist-starter" en 1 ml verdunde glycerol in zit. Als ik sommige bieren met sediment op plaat uit strijk gebeurt er niets. Geen kolonie vorming. Een cel zou genoeg moeten zijn ....

Ingo

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.801
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Welk commerciŽle biergist is nog op te kweken
« Reactie #21 Gepost op: 21-09-2018 00:04 u »
Daar zit het denk ik niet in Jacques, waar wel weet ik niet.

 Een cel zou genoeg moeten zijn ....

Ingo
Precies. Of je nu 1000 of 10000 opkweekbare cellen hebt in je depot is hooguit een kwestie van een paar uur verschil voordat het weer gist. Alsj e helemaal niet kunt opkweken zit er dus geen enkele levende cel meer in. Dat had ik laatst bij een Weistephaner waar ik de 3068 gist uit op wilde kweken. Lukte niet. Het bleek uiteindelijk dat het bier gepasteuriseerd wordt (bevestigd via mail van de brouwerij)

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.811
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Welk commerciŽle biergist is nog op te kweken
« Reactie #22 Gepost op: 21-09-2018 20:35 u »
Daar zit het denk ik niet in Jacques, waar wel weet ik niet.
Mijn eigen gisten kweek ik probleemloos op vanuit een enkele kolonie vanaf plaat, of vanuit een 2 ml epje waar 1 ml "gist-starter" en 1 ml verdunde glycerol in zit. Als ik sommige bieren met sediment op plaat uit strijk gebeurt er niets. Geen kolonievorming. Een cel zou genoeg moeten zijn...

Minder cellen betekent ook dat de kans dat je een vitale gistcel treft waaruit een kolonie groeit ook kleiner is.


Precies. Of je nu 1000 of 10000 opkweekbare cellen hebt in je depot is hooguit een kwestie van een paar uur verschil voordat het weer gist. Als je helemaal niet kunt opkweken zit er dus geen enkele levende cel meer in. Dat had ik laatst bij een Weistephaner waar ik de 3068 gist uit op wilde kweken. Lukte niet. Het bleek uiteindelijk dat het bier gepasteuriseerd wordt (bevestigd via mail van de brouwerij)

Leeftijd van de gist maakt veel uit. Uit oude flesjes kun je veel moeilijker gist opkweken. Dat is geen kwestie van een paar uur verschil maar van dagen/weken.

Dat er bieren gepasteuriseerd worden na hergisting op de fles komt voor. Dat is een verschijnsel dat al langer aan de gang is.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.801
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Welk commerciŽle biergist is nog op te kweken
« Reactie #23 Gepost op: 21-09-2018 21:28 u »
Minder cellen betekent ook dat de kans dat je een vitale gistcel treft waaruit een kolonie groeit ook kleiner is.


Leeftijd van de gist maakt veel uit. Uit oude flesjes kun je veel moeilijker gist opkweken. Dat is geen kwestie van een paar uur verschil maar van dagen/weken.


Uit 1 cel op een voedingsbodem heb je in 1 of 2 dagen een kolonie. Dus als het weken duurt dan heb je waarschijnlijk geen levende gist meer in je flesje gehad maar hooguit sporen.

Offline Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 810
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Welk commerciŽle biergist is nog op te kweken
« Reactie #24 Gepost op: 21-09-2018 22:03 u »
Bottelgist wil niet zeggen dat dat dan ook een andere gist dan de hoofdgist is.

Ik heb wel steeds meer moeite om bepaalde gisten op te kweken, Dupont bijvoorbeeld is me de laatste drie pogingen dit jaar niet gelukt.

Ingo
Ik heb anders recent probleemloos de Dupont kunnen opkweken, zonder plaat, glycerol of andere labotoestanden. Gewoon 3 depots uit een flesje, 100 ml appelsap erbij, ballonnetje op het flesje en na 4 dagen begon dit op te bollen. Dan gekookt en afgekoeld moutextract erbij en op de magneetroerder. Ik geef toe dat het vroeger sneller ging, dus er zal inderdaad minder gist in zitten, maar het lukt nog steeds. Idem voor Westmalle.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.801
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Welk commerciŽle biergist is nog op te kweken
« Reactie #25 Gepost op: 21-09-2018 22:09 u »
Ik heb anders recent probleemloos de Dupont kunnen opkweken, zonder plaat, glycerol of andere labotoestanden. Gewoon 3 depots uit een flesje, 100 ml appelsap erbij, ballonnetje op het flesje en na 4 dagen begon dit op te bollen. Dan gekookt en afgekoeld moutextract erbij en op de magneetroerder. Ik geef toe dat het vroeger sneller ging, dus er zal inderdaad minder gist in zitten, maar het lukt nog steeds. Idem voor Westmalle.
Wat ik merk is eigenlijk maar 2 situaties of het gaat helemaal niet (bv Weihenstephaner) of het gaat binnen enkele dagen. Flesje leeggieten, scheutje appelsap ca 25-50 ml uit klein pakje afgesproeid met alcohol en opengeknipt met schaar die ook afgespoeid is met alcohol (70%)

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.664
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Welk commerciŽle biergist is nog op te kweken
« Reactie #26 Gepost op: 22-09-2018 09:36 u »
Ik heb anders recent probleemloos de Dupont kunnen opkweken,

Dat geeft de burger moed Koen. Zal nog maar eens proberen.

Ingo

Offline Johan_vL

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 249
  • Land: nl
  • Van proberen kun je leren
Re: Welk commerciŽle biergist is nog op te kweken
« Reactie #27 Gepost op: 22-09-2018 16:36 u »
Waarom gebruiken jullie appelsap voor het opkweken uit flesjes? En niet bijvoorbeeld DME? :brouwen:

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.122
  • Land: nl
Re: Welk commerciŽle biergist is nog op te kweken
« Reactie #28 Gepost op: 22-09-2018 17:45 u »
Waarom gebruiken jullie appelsap voor het opkweken uit flesjes? en niet bijvoorbeeld DME ?

DME kun je ook droog moutextract noemen. En dat is moeilijker te krijgen dan appelsap (en duurder). En het stuk te drukken binnenzakje van de Wyeast-verpakking ruikt rook) naar appelsap (appelstroop).

Hopbier

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.801
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Welk commerciŽle biergist is nog op te kweken
« Reactie #29 Gepost op: 22-09-2018 18:01 u »
Ik heb wel eens een verhaal gehoord dat gist die je opkweekt met appelsap daarna geen moutsuikers meer zou vergisten. Maar ik denk dat dit inderdaad een verhaal is en niet de werkelijkheid.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.811
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Welk commerciŽle biergist is nog op te kweken
« Reactie #30 Gepost op: 22-09-2018 21:50 u »
Uit 1 cel op een voedingsbodem heb je in 1 of 2 dagen een kolonie. Dus als het weken duurt dan heb je waarschijnlijk geen levende gist meer in je flesje gehad maar hooguit sporen.

Als je actieve gistcellen hebt en die ent op een voedingsbodem heb je inderdaad na 1 ŗ 2 dagen een kolonie.

Het probleem is echter dat een ouder flesje weinig of geen actieve gistcellen heeft. Dit heeft te maken met het afsterven van de gist door een tekort aan voeding. Het duurt even voordat de weinige levende gistcellen zich voldoende hebben vermenigvuldigd.
Naar mate een fles ouder is duurt het langer voordat je tekenen van leven ziet bij het opkweken.
Omdat steeds minder gist gebruikt wordt bij de hergisting op de fles gaat het opgang komen van de vergisting langzamer.

Nadat je zichtbare activiteit hebt kun je de gist uitplaten en er kolonie uit laten groeien. Je hebt dan een reincultuur te pakken.
Wanneer je niet van plan bent een reincultuur te maken kun je het uitplaten achterwege laten.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.811
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Welk commerciŽle biergist is nog op te kweken
« Reactie #31 Gepost op: 22-09-2018 22:03 u »
Waarom gebruiken jullie appelsap voor het opkweken uit flesjes? En niet bijvoorbeeld DME? :brouwen:

Het is vooral veel makkelijker voor een eerste opkweek. Moutextractpoeder moet je eerst oplossen en afkoelen. Dat kost tijd en je moet heel secuur werken omdat je niet wil dat via je voeding een infectie in je starter komt.

Appelsap wordt steriel verpakt en is gebruiksklaar. Wel zo handig voor een eerste controle of de gist in een fles op te kweken is. Als de gist aanslaat kun je vervolgens met een oplossing van moutextractpoeder de gist verder opkeken. In moutextract zit immers de voedingstoffen die de gist nodig heeft. Deze kun je aanvullen met een complexe gistvoeding van Wyeast, White Labs of Lallemand.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.197
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Welk commerciŽle biergist is nog op te kweken
« Reactie #32 Gepost op: 23-09-2018 10:18 u »
En niet bijvoorbeeld DME? :brouwen:

Waarom zou je 1,2-dimethoxyethaan (DME) gebruiken bij het opkweken van gist ?  :weetniet: :weetniet: :weetniet: :nut: :nut: :nut: :nut:

Offline mbroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.204
  • Land: nl
  • Hoe verder je gaat, hoe langer de terugweg.
    • Huisbrouwerij St. Chiellus
Re: Welk commerciŽle biergist is nog op te kweken
« Reactie #33 Gepost op: 23-09-2018 10:34 u »
Dat geeft de burger moed Koen. Zal nog maar eens proberen.

Ingo

Hier staan ook drie flesjes (uitverkoop -35%)  te wachten tot ze weer goed tot rust gekomen zijn.

Offline Johan_vL

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 249
  • Land: nl
  • Van proberen kun je leren
Re: Welk commerciŽle biergist is nog op te kweken
« Reactie #34 Gepost op: 23-09-2018 10:37 u »
Het is vooral veel makkelijker voor een eerste opkweek. Moutextractpoeder moet je eerst oplossen en afkoelen. Dat kost tijd en je moet heel secuur werken omdat je niet wil dat via je voeding een infectie in je starter komt.

Appelsap wordt steriel verpakt en is gebruiksklaar. Wel zo handig voor een eerste controle of de gist in een fles op te kweken is. Als de gist aanslaat kun je vervolgens met een oplossing van moutextractpoeder de gist verder opkeken. In moutextract zit immers de voedingstoffen die de gist nodig heeft. Deze kun je aanvullen met een complexe gistvoeding van Wyeast, White Labs of Lallemand.

Bedankt, dit is een mooie uitleg, ik ga mijn methode aanpassen  :brouwen:

Offline brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.090
  • Land: be
  • Water is lekker als het langs brouwerij is geweest
Re: Welk commerciŽle biergist is nog op te kweken
« Reactie #35 Gepost op: 23-09-2018 11:37 u »
Waarom gebruiken jullie appelsap voor het opkweken uit flesjes? En niet bijvoorbeeld DME? :brouwen:
Mijn voorkeur voor opkweek van een giststarter gaat uit naar het echte spul wort.
Als ik een biertje brouw, neem ik tijdens het wortkoken altijd een klein deel kokend wort uit de ketel die ik bewaar in volledig gevulde bierflessen van 1/2 L. Het wordt uitgeschept als de eerste hopgift al 30 minuten meegekookt heeft. Dan is het wort ook al zo goed als steriel. Ik vul 4 flessen waarvan er een maar 100ml groot is. De afgekoelde flessen bewaar ik gewoon op het rek in de kelder.
Als ik later een giststarter maak doe ik het kleine flesje open neem daarvan 50 ml wat ik verdun tot SG 1040. Dit gaat in een kleine erlenmeyer samen met een beetje gist, wat ik bewaard heb in een proefbuisje in de koelkast, en ik ben vertrokken.


Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.122
  • Land: nl
Re: Welk commerciŽle biergist is nog op te kweken
« Reactie #36 Gepost op: 23-09-2018 14:11 u »
Waarom zou je 1,2-dimethoxyethaan (DME) gebruiken bij het opkweken van gist ?

Ik schreef hierboven: DME kun je ook droog moutextract noemen

Hopbier

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.801
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Welk commerciŽle biergist is nog op te kweken
« Reactie #37 Gepost op: 23-09-2018 18:44 u »


Offline Johan_vL

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 249
  • Land: nl
  • Van proberen kun je leren
Re: Welk commerciŽle biergist is nog op te kweken
« Reactie #38 Gepost op: 01-10-2018 20:45 u »
Om op de topic start terug te komen, ik heb zojuist gist opgekweekt uit 2 flessen Kulmbacher kellerweizen, hij ruikt heerlijk naar banaan, dus ik ga er ook een weizen mee brouwen. :brouwen:

Offline mbroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.204
  • Land: nl
  • Hoe verder je gaat, hoe langer de terugweg.
    • Huisbrouwerij St. Chiellus
Re: Welk commerciŽle biergist is nog op te kweken
« Reactie #39 Gepost op: 02-10-2018 11:09 u »
Dat geeft de burger moed Koen. Zal nog maar eens proberen.

Ingo

Moed wordt beloond. Vanuit 2 flesjes inmiddels al zo'n 40 ml gist opgekweekt. Dit is wel een trage, misschien groeit deze sneller in een warme omgeving, bij mij staat de roerder in de open keuken.

Chiel

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.811
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Welk commerciŽle biergist is nog op te kweken
« Reactie #40 Gepost op: 02-10-2018 21:15 u »
Moed wordt beloond. Vanuit 2 flesjes inmiddels al zo'n 40 ml gist opgekweekt. Dit is wel een trage, misschien groeit deze sneller in een warme omgeving, bij mij staat de roerder in de open keuken.

Chiel

Naar mate je meer gist hebt op de hoeveelheid wort zal de vergisting sneller gaan....

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.830
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Welk commerciŽle biergist is nog op te kweken
« Reactie #41 Gepost op: 03-10-2018 09:12 u »
Waarom zou je 1,2-dimethoxyethaan (DME) gebruiken bij het opkweken van gist ?  :weetniet: :weetniet: :weetniet: :nut: :nut: :nut: :nut:
DME is DieselMotorenEmissie  ;)

Offline mbroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.204
  • Land: nl
  • Hoe verder je gaat, hoe langer de terugweg.
    • Huisbrouwerij St. Chiellus
Re: Welk commerciŽle biergist is nog op te kweken
« Reactie #42 Gepost op: 03-10-2018 16:17 u »
Naar mate je meer gist hebt op de hoeveelheid wort zal de vergisting sneller gaan....

De laatste opstap zal ook wel vlotter gaan verwacht ik.

Offline CeesM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.027
  • Land: nl
  • Niet mouwen, lekker brouwen.
Re: Welk commerciŽle biergist is nog op te kweken
« Reactie #43 Gepost op: 03-10-2018 23:43 u »
Ik heb recent gist opgekweekt uit 2 flesjes Brugse Zot met moutextract. De gebruikte jongbier gebotteld en na een kleine 2 weken hergisting proef ik er nu van. Er zit een beetje sinasappelsmaak aan terwijl ik geen toevoegingen er in heb zitten. Zelfs geen hop. Dus volgende week proberen een Zotte kloon te brouwen.

Online tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.972
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Welk commerciŽle biergist is nog op te kweken
« Reactie #44 Gepost op: 04-10-2018 10:29 u »
Ik heb recent gist opgekweekt uit 2 flesjes Brugse Zot met moutextract. De gebruikte jongbier gebotteld en na een kleine 2 weken hergisting proef ik er nu van. Er zit een beetje sinasappelsmaak aan terwijl ik geen toevoegingen er in heb zitten. Zelfs geen hop. Dus volgende week proberen een Zotte kloon te brouwen.

Dat geeft mij weer moed, ik vind dat echt een heel lekker bier, hoe saai deze wellicht ook is!

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.857
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Welk commerciŽle biergist is nog op te kweken
« Reactie #45 Gepost op: 04-10-2018 13:15 u »
Ik heb laatst uit een Rochefort 6 nog een prima gist opgekweekt.

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.857
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Welk commerciŽle biergist is nog op te kweken
« Reactie #46 Gepost op: 04-10-2018 13:16 u »
En Brugse Zot ook. Die stokte op een gegeven moment wel en ging toen heeeeel langzaam door. In de fles.

Tags: