Welk commerciële biergist is nog op te kweken

Gestart door NSWS, 27-11-2017 20:48 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

NSWS

Geacht forum,

Ik vroeg mij af welke commerciële bieren hebben nog originele gist (geen bottelgist) en is nog op te kweken.
Mij werd verteld dat Duvel inmiddels bottelgist gebruikt. Maar Westmalle, Orval, Choufe, De Koninck of Brugse Zot dan?
Bestaat er nog zo iets als een gistbank?
Kortom veel vragen, maar hier volgens mij wel aan het juiste adres.


Oscar

Citaat van: NSWS op 27-11-2017  20:48 uBestaat er nog zo iets als een gistbank?

https://wyeastlab.com/   :brouwen:

Citaat van: NSWS op 27-11-2017  20:48 uKortom veel vragen, maar hier volgens mij wel aan het juiste adres.

Het opkweken van gist kan leuk zijn (Vroeger vaak gedaan), maar het assortiment aan gisten die momenteel beschikbaar zijn maakt dat overbodig. en als je wilt weten of de gist van je favoriete bier opkweekbaar is... Ik zou zeggen probeer het eens en brouw ermee :-)  :brouwen:

Juindorper

Helaas zijn veel brouwerijen de laatste jaren hun gist gaan uitfilteren en bottelgist gaan gebruiken om hun bieren helder te krijgen.
Als het bier troebel heb je grote kans dat het nog de hoofdgist is en dat je hem op kunt kweken. Met trappisten of Weizens gaat het doorgaans goed.

Jacques

Citaat van: NSWS op 27-11-2017  20:48 uGeacht forum,

Ik vroeg mij af welke commerciële bieren hebben nog originele gist (geen bottelgist) en is nog op te kweken.
Mij werd verteld dat Duvel inmiddels bottelgist gebruikt. Maar Westmalle, Orval, Choufe, De Koninck of Brugse Zot dan?
Bestaat er nog zo iets als een gistbank?
Kortom veel vragen, maar hier volgens mij wel aan het juiste adres.

Heb je al gekeken op de wiki behorende bij het forum?
http://www.wiki-hobbybrouwen.nl/dokuwiki/doku.php?id=gist:opkweken_uit_commercieel_bier

NSWS


hobbybob

Citaat van: Oscar op 27-11-2017  21:57 uhttps://wyeastlab.com/   :brouwen:

Het opkweken van gist kan leuk zijn (Vroeger vaak gedaan), maar het assortiment aan gisten die momenteel beschikbaar zijn maakt dat overbodig. en als je wilt weten of de gist van je favoriete bier opkweekbaar is... Ik zou zeggen probeer het eens en brouw ermee :-)  :brouwen:


Was eigenlijk wel een leuke vraag maar bovenstaand antwoord is hetzelfde als;
"Waarom je eigen bier brouwen? Er is tegenwoordig volop te koop"

ciesvandekwis

Ik brouw zaterdag met opkweek van St Bernardus. Sommigen beweren dat het de originele Westvleterengist is, anderen zeggen Westmalle of zelfs bottelgist. Ik laat het tijdig weten hoe het liep (draadje Abbé Wiet hier of forum).
Verder heb ik zelf een diepvriesgistbankje van de meest courante trappisten: Westmalle, Rochefort, Chimay, Orval. Ook Dupont en St Feuillien kweek je vlot op als saisongisten.

CeesM

Ik ben al paar dagen bezig met het opkweken van Brugse Zot gist. De SG van mijn starter is wel gezakt, dus er is activiteit. Alleen zie ik nog geen bezinksel van de gist. Hoelang kan dat duren?

hansHalberstadt

Citaat van: Jacques op 27-11-2017  23:05 uHeb je al gekeken op de wiki behorende bij het forum?
http://www.wiki-hobbybrouwen.nl/dokuwiki/doku.php?id=gist:opkweken_uit_commercieel_bier
Maar als een brouwerij over gaat naar een bottelgist, hoe weet je dan dat dat lijstje nog klopt? Ik neem niet aan dat ze het forum eerst inlichten voordat ze hun bottelproces aanpassen. 

Serge VL

Citaat van: NSWS op 27-11-2017  20:48 uGeacht forum,

Bestaat er nog zo iets als een gistbank?

Natuurlijk bestaan die nog enkele voorbeelden:
National Collection of Yeast Cultures:https://catalogue.ncyc.co.uk/strains/brewing
Hefebank Weihenstephan: https://hefebank-weihenstephan.de/produkte/
Brewlab: https://www.brewlab.co.uk/services/yeast-services
Doemens: https://www.doemens.org/fileadmin/user_upload/pdfDownload/Yeastbank_EN_04-2018.pdf
enz....

Jacques

Citaat van: hansHalberstadt op 09-09-2018  20:21 uMaar als een brouwerij over gaat naar een bottelgist, hoe weet je dan dat dat lijstje nog klopt? Ik neem niet aan dat ze het forum eerst inlichten voordat ze hun bottelproces aanpassen.

Ik krijgt anders toch wel regelmatig een belletje  :) :) :)

Natuurlijk moet je altijd kritisch zijn. Het mooie is dat als je gist opkweekt uit je de gelegenheid hebt om te proeven. Als de gist zich vermenigvuldigd heeft kun je een klein beetje opgekweekte gist gebruiken voor een gewone vergisting met een monster gemaakt van moutextractoplossing. Aan de hand van de smaak van het bier kun je beoordelen of het gaat om een bottelgist of niet.


Johan_vL

Sierra Nevada wordt ook regelmatig opgekweekt uit flesjes :brouwen:

hansHalberstadt

Citaat van: Jacques op 09-09-2018  22:07 uIk krijgt anders toch wel regelmatig een belletje  :) :) :)

Welke belangrijke biermerken zijn dan de afgelopen jaren overgegaan op bottelgist?

Jacques

Citaat van: hansHalberstadt op 19-09-2018  19:20 uWelke belangrijke biermerken zijn dan de afgelopen jaren overgegaan op bottelgist?

Heb je de smilies gezien?  >:D

Koen S

Westmalle zou volgens hun website tegenwoordig ook bottelgist gebruiken. Dit is volgens mij iets wat ze pas  heel recent beweren. Ik heb hun gist pas nog opgekweekt uit depots en ben er nu een tripel mee aan het vergisten. Mijn eerste indruk is dat het nog steeds dezelfde gist is als vroeger.

hansHalberstadt

Citaat van: Jacques op 19-09-2018  21:50 uHeb je de smilies gezien?  >:D
Ja daar was ik al bang voor, dus de data die we hebben is slechts een momentopname van een tijd terug.

Fermon

Ik ben op dit moment la chouffe gist (Wyeast Belgian Ardennes) aan het opkweken, het ruikt wel naar la chouffe. Of kan iemand mij vertellen dat ze nu ook bottle gist gebruiken?

brouwerwaldonk

Citaat van: Fermon op 20-09-2018  06:50 uIk ben op dit moment la chouffe gist (Wyeast Belgian Ardennes) aan het opkweken, het ruikt wel naar la chouffe. Of kan iemand mij vertellen dat ze nu ook bottle gist gebruiken?
Ik heb al vele jaren een gistbank met gisten die ik verkreeg via via uit de gistkamers van verschillende brouwerijen dus allemaal authenthieke gisten van de hoofdgisting.

Enkele dagen terug kreeg ik een mail van een hobbybrouwer in Vlaanderen die niet te spreken was over het resultaat van de Wyeast Belgian Ardennes en vroeg of ik de originele nog bezit in mijn gistbank om er een te bestellen.

seed7

Bottelgist wil niet zeggen dat dat dan ook een andere gist dan de hoofdgist is.

Ik heb wel steeds meer moeite om bepaalde gisten op te kweken, Dupont bijvoorbeeld is me de laatste drie pogingen dit jaar niet gelukt.

Ingo

Jacques

Citaat van: seed7 op 20-09-2018  07:30 uBottelgist wil niet zeggen dat dat dan ook een andere gist dan de hoofdgist is.

Ik heb wel steeds meer moeite om bepaalde gisten op te kweken, Dupont bijvoorbeeld is me de laatste drie pogingen dit jaar niet gelukt.

Ingo

In veel bieren met "hergisting op de fles" zit steeds minder gist. De bieren worden tegenwoordig vaak onder tegendruk afgevuld met heel weinig gist en suiker... Doordat er zo weinig gist in de fles gaat het opkweken moeizaam.

seed7

Citaat van: Jacques op 20-09-2018  21:41 uIn veel bieren met "hergisting op de fles" zit steeds minder gist. De bieren worden tegenwoordig vaak onder tegendruk afgevuld met heel weinig gist en suiker... Doordat er zo weinig gist in de fles gaat het opkweken moeizaam.

Daar zit het denk ik niet in Jacques, waar wel weet ik niet.
Mijn eigen gisten kweek ik probleemloos op vanuit een enkele kolonie vanaf plaat, of vanuit een 2 ml epje waar 1 ml "gist-starter" en 1 ml verdunde glycerol in zit. Als ik sommige bieren met sediment op plaat uit strijk gebeurt er niets. Geen kolonie vorming. Een cel zou genoeg moeten zijn ....

Ingo

hansHalberstadt

Citaat van: seed7 op 20-09-2018  23:32 uDaar zit het denk ik niet in Jacques, waar wel weet ik niet.

 Een cel zou genoeg moeten zijn ....

Ingo
Precies. Of je nu 1000 of 10000 opkweekbare cellen hebt in je depot is hooguit een kwestie van een paar uur verschil voordat het weer gist. Alsj e helemaal niet kunt opkweken zit er dus geen enkele levende cel meer in. Dat had ik laatst bij een Weistephaner waar ik de 3068 gist uit op wilde kweken. Lukte niet. Het bleek uiteindelijk dat het bier gepasteuriseerd wordt (bevestigd via mail van de brouwerij)

Jacques

Citaat van: seed7 op 20-09-2018  23:32 uDaar zit het denk ik niet in Jacques, waar wel weet ik niet.
Mijn eigen gisten kweek ik probleemloos op vanuit een enkele kolonie vanaf plaat, of vanuit een 2 ml epje waar 1 ml "gist-starter" en 1 ml verdunde glycerol in zit. Als ik sommige bieren met sediment op plaat uit strijk gebeurt er niets. Geen kolonievorming. Een cel zou genoeg moeten zijn...

Minder cellen betekent ook dat de kans dat je een vitale gistcel treft waaruit een kolonie groeit ook kleiner is.


Citaat van: hansHalberstadt op 21-09-2018  00:04 uPrecies. Of je nu 1000 of 10000 opkweekbare cellen hebt in je depot is hooguit een kwestie van een paar uur verschil voordat het weer gist. Als je helemaal niet kunt opkweken zit er dus geen enkele levende cel meer in. Dat had ik laatst bij een Weistephaner waar ik de 3068 gist uit op wilde kweken. Lukte niet. Het bleek uiteindelijk dat het bier gepasteuriseerd wordt (bevestigd via mail van de brouwerij)

Leeftijd van de gist maakt veel uit. Uit oude flesjes kun je veel moeilijker gist opkweken. Dat is geen kwestie van een paar uur verschil maar van dagen/weken.

Dat er bieren gepasteuriseerd worden na hergisting op de fles komt voor. Dat is een verschijnsel dat al langer aan de gang is.

hansHalberstadt

Citaat van: Jacques op 21-09-2018  20:35 uMinder cellen betekent ook dat de kans dat je een vitale gistcel treft waaruit een kolonie groeit ook kleiner is.


Leeftijd van de gist maakt veel uit. Uit oude flesjes kun je veel moeilijker gist opkweken. Dat is geen kwestie van een paar uur verschil maar van dagen/weken.


Uit 1 cel op een voedingsbodem heb je in 1 of 2 dagen een kolonie. Dus als het weken duurt dan heb je waarschijnlijk geen levende gist meer in je flesje gehad maar hooguit sporen.

Koen S

Citaat van: seed7 op 20-09-2018  07:30 uBottelgist wil niet zeggen dat dat dan ook een andere gist dan de hoofdgist is.

Ik heb wel steeds meer moeite om bepaalde gisten op te kweken, Dupont bijvoorbeeld is me de laatste drie pogingen dit jaar niet gelukt.

Ingo
Ik heb anders recent probleemloos de Dupont kunnen opkweken, zonder plaat, glycerol of andere labotoestanden. Gewoon 3 depots uit een flesje, 100 ml appelsap erbij, ballonnetje op het flesje en na 4 dagen begon dit op te bollen. Dan gekookt en afgekoeld moutextract erbij en op de magneetroerder. Ik geef toe dat het vroeger sneller ging, dus er zal inderdaad minder gist in zitten, maar het lukt nog steeds. Idem voor Westmalle.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.