'Waterslot' BrooklyBrewshop

Gestart door Sebabje, 27-11-2017 08:59 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Sebabje

Hoi allemaal,

Ik heb al een paar keer gebruik gemaakt van het BrooklynBrewshop brouwpakket (voor 1 gallon en volgens mij hetzelfde pakket als dat ooit bij de Hema is verkocht). Prima set om goed te leren met graanbrouwen om vervolgens in grote hoeveelheid te brouwen.

Volgens de beschrijving moet je altijd eerst een slang in een bak met water leggen voor de eerste paar dagen vergisting, daarna moet je het waterslot wisselen voor het meegeleverde waterslot:
'Schroef de gedesinfecteerde schroefdop op het vat. Steek een rubber buis met een maximale doorsnee van 2,5 cm door de schroefdop en plaats het andere uiteinde in een kommetje met desinfecteringsmiddel. Dit is je 'ontluchtingsbuis'. Hierdoor kan koolzuurgas ontsnappen. Twee of drie dagen laten staan, of tot het borrelen in hevigheid is afgenomen. Het vergistingsproces is nu op zijn hoogtepunt. Je ziet waarschijnlijk belletjes en schuim op het bier. Maak als het borrelen minder is geworden de buis schoon en maak je waterslot gereed. Desinfecteer je waterslot, zet hem weer in elkaar en vul hem tot het streepje met desinfecteringsmiddel. Steek het waterslot in de opening van de schroefdop.'

Nu is vannacht door de vergisting de slang iets boven het water uitgekomen in het kommetje. Is dat erg?

Zo ja, is het een probleem wanneer ik de volgende keer direct het waterslot erop zet?

Knobby

Die slang is wat wij een blowoff noemen, en zorgt ervoor dat als je te weinig ruimte in je vat hebt of zeer heftige vergisting dat het schuim je waterslot niet verstopt maar in het kommetje terecht komt.
In principe heb je die niet nodig zolang je voldoende kopruimte in je vat hebt.
Dat het boven het water uit kwam is niet zo erg.

Sebabje

Oke, dan had het deze keer wel gekund om direct het waterslot er op te doen, heb aardig wat ruimte.

En het is dus niet erg dat de slang boven het water is uitgekomen, komt er dan geen lucht in het vat?

Easywoods

Citaat van: Sebabje op 27-11-2017  09:15 uOke, dan had het deze keer wel gekund om direct het waterslot er op te doen, heb aardig wat ruimte.

En het is dus niet erg dat de slang boven het water is uitgekomen, komt er dan geen lucht in het vat?

In deze fase van de vergisting wordt er veel koolzuur gevormd dat door het slangetje naar buiten stroomt dus er zal niet veel zuurstof naar binnen kunnen stromen in deze fase. Komt goed  :biersmile:

Sebabje


Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.