Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Maar het is hier nooit 20 - 25 șC...  (gelezen 451 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Bakmeel

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 20
  • Land: nl
  • Het is Bier Uur!
Maar het is hier nooit 20 - 25 șC...
« Gepost op: 26-11-2017 19:41 u »
Sinds gistermiddag staat mijn eerste brouwsel (Arsegan Grand Cru) in de woonkamer rustig te borrelen...

Rustig de tijd om eens door het forum te bladeren en de instructies van het bierpakket voor de tig-ste keer door te lezen.

In de instructies wordt gesteld dat je moet laten gisten bij "kamer" temperaturen tussen de 20șC en 25șC. Zuinige Hollander als ik ben staat de kachel hier overdag niet hoger dan 17,5șC en 's avonds eigenlijk ook niet hoger dan 19,5șC. 's Nachts en als we weg zijn kan het 15 graden worden in de woonkamer.

Ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat dit een probleem kan zijn, maar toch: Zou er een effect denkbaar zijn? Gaat het gisten gewoon wat langzamer?

mvg,
Bouke

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Easywoods

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 267
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn inspiratiebron
Re: Maar het is hier nooit 20 - 25 șC...
« Reactie #1 Gepost op: 26-11-2017 19:48 u »
Sinds gistermiddag staat mijn eerste brouwsel (Arsegan Grand Cru) in de woonkamer rustig te borrelen...

Rustig de tijd om eens door het forum te bladeren en de instructies van het bierpakket voor de tig-ste keer door te lezen.

In de instructies wordt gesteld dat je moet laten gisten bij "kamer" temperaturen tussen de 20șC en 25șC. Zuinige Hollander als ik ben staat de kachel hier overdag niet hoger dan 17,5șC en 's avonds eigenlijk ook niet hoger dan 19,5șC. 's Nachts en als we weg zijn kan het 15 graden worden in de woonkamer.

Ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat dit een probleem kan zijn, maar toch: Zou er een effect denkbaar zijn? Gaat het gisten gewoon wat langzamer?

mvg,
Bouke

Ja de temperatuur zal zeker effect hebben, vandaar dat een gecontroleerde vergisting de voorkeur heeft. Maar een ramp is het nou ook weer niet, je bier zal ongetwijfeld een goed drinkbaar bier worden  ;) :proost:

Offline bjorri

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 373
  • Land: nl
  • eeuwige beginner
Re: Maar het is hier nooit 20 - 25 șC...
« Reactie #2 Gepost op: 26-11-2017 20:05 u »
Wikkel voor het slapen gaan een fleecedeken of oude slaapzak om je brouwsel. Dan koelt het minder af. Als de kachel weer aan gaat kan die deken er even af. Ik ben indertijd begonnen met een aquarium verwarming in een speciekuip met water. Dat gaat ook maar de kans op knoeien is erg groot.

De oude koelkast met stc1000 en een warmte elementje is een prima investering.

Offline Fermon

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 431
  • Land: nl
Re: Maar het is hier nooit 20 - 25 șC...
« Reactie #3 Gepost op: 26-11-2017 20:27 u »
Temperatuur heeft wel degelijk invloed op de vergisting. Tijdens de vergisting maken gistcellen niet alleen alcohol aan maar ook nog andere stofjes. Een daar van zijn esters. Esters zijn om het makelijk te maken smaak stofjes. Elke gistras produceert zijn eigen esters. Vandaar de karakteristieke smaken van sommige commerciële bieren. Maar hoe hoger de temperatuur hoe meer esters. Dus hoe lager... Je raad het al.

Offline Bakmeel

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 20
  • Land: nl
  • Het is Bier Uur!
Re: Maar het is hier nooit 20 - 25 șC...
« Reactie #4 Gepost op: 26-11-2017 20:33 u »
De oude koelkast met stc1000 en een warmte elementje is een prima investering.

Dat is eigenlijk best een goed idee want die koelkast heb ik voorhanden en een regelaar + warmte elementje is zo geregeld!  :duimop:

Vandaar de karakteristieke smaken van sommige commerciële bieren. Maar hoe hoger de temperatuur hoe meer esters. Dus hoe lager... Je raat het al.

Ik doe een gokje: Minder smaak? :-P

Offline Brouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.723
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Maar het is hier nooit 20 - 25 șC...
« Reactie #5 Gepost op: 26-11-2017 21:00 u »
Ik doe een gokje: Minder smaak? :-P
Nou doe mij maar een lekker gecontroleerd vergiste pils, tegenover die ongecontroleerd vergiste Belgische bieren van menig beginner. Meer smaak, maar niet te hachelen vaak  ;).
De beste investering in je hobby.

Offline Fermon

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 431
  • Land: nl
Re: Maar het is hier nooit 20 - 25 șC...
« Reactie #6 Gepost op: 26-11-2017 21:26 u »
Dat is eigenlijk best een goed idee want die koelkast heb ik voorhanden en een regelaar + warmte elementje is zo geregeld!  :duimop:

Ik doe een gokje: Minder smaak? :-P

Inderdaad, maar of dat lekker is... evenals teveel esters, dit kan behoorlijke smaakafwijkingen geven. Zoals la chouffe gist bijvoorbeeld, als je deze te warm vergist krijg je echt teveel esters, ik krijg er koppijn van. Dat zal zeker bij meer gistrassen gebeuren.
En bij flucuerende temperatuur wordt het bier ook niet beter.

Dat is het mooie van de hobby,  om balans te vinden in de mout, hop, gist. Daarom is gecontroleerd vergisten inderdaad een goede investering die niet duur hoeft te zijn.

Offline PP

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 174
  • Land: nl
Re: Maar het is hier nooit 20 - 25 șC...
« Reactie #7 Gepost op: 26-11-2017 22:04 u »
De temperatuur IN je gistend biervat zal 3-5 graden hoger liggen dan de omgevingstemperatuur (is eenvoudig te meten).
Dus... u zit keurig op schema.
Daarnaast zal een grotere hoeveelheid vloeistof gezien de grote warmtecapaciteit van water, zeker in een verwarmde omgeving, slechts traag opwarmen of afkoelen.
Wil je nauwkeuriger vergisten? Zie tips die je van anderen hebt gekregen.

Groet, Paul