Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Is dit normaal?  (gelezen 2946 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline pippakillinova

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 190
  • Land: nl
  • Fijn hier
Is dit normaal?
« Gepost op: 25-11-2017 09:27 u »
Ik heb een zakje WLP099 (40 ml) opgekweekt en in de koelkast gezet om te laten bezinken.
Na 1 dag zag het er zo uit:



Dit lijkt mij normaal.


Nu, na 3 dagen in de koelkast ziet het er zo uit:


Is dit normaal?
Ik wil hem morgen gebruiken.

Alvast bedankt voor jullie reacties.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Online JamMasterJustin

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 281
  • Land: nl
  • Niets hoeft, paarden wel
Re: Is dit normaal?
« Reactie #1 Gepost op: 25-11-2017 10:18 u »
Ziet er niet vreemd uit

De gist is door de kou gezakt en is niet actief. Je kunt de vloeistof nu makkelijker wegschenken. Als je hem wil gebruiken even op kamertemperatuur laten komen. Een beetje afgekoeld wort erbij, schudden om alle gist los te krijgen en enten

Offline pippakillinova

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 190
  • Land: nl
  • Fijn hier
Re: Is dit normaal?
« Reactie #2 Gepost op: 25-11-2017 11:15 u »
Oke fijn om te horen.
Ik had een meer duidelijke aftekening verwacht tussen de bezonken gist en het af te gieten wort.

Hoeveel kan ik nu het beste afgieten?

Offline PP

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 174
  • Land: nl
Re: Is dit normaal?
« Reactie #3 Gepost op: 25-11-2017 14:09 u »
Oke fijn om te horen.
Ik had een meer duidelijke aftekening verwacht tussen de bezonken gist en het af te gieten wort.

Hoeveel kan ik nu het beste afgieten?

De aftekening is heel duidelijk; zie laag op bodem.
2 L kun je afgieten.

groet, Paul

Offline pippakillinova

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 190
  • Land: nl
  • Fijn hier
Re: Is dit normaal?
« Reactie #4 Gepost op: 25-11-2017 14:22 u »
Denken jullie dat dit voldoende is om 15L met een SG van 1150 te vergisten?  :-\
Het is WLP099 (Super High Gravity Ale Yeast).

Offline Juindorper

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 334
  • Land: nl
Re: Is dit normaal?
« Reactie #5 Gepost op: 25-11-2017 16:17 u »
Nog niet misschien. Kweek nog maar een weekje door totdat je echt een laag gist hebt van een paar centimeter dik.
Of brouw eerst een licht biertje met een SG van rond de 1045 en gebruik vervolgens de slurry voor dat zware bier. 1150 is nog al wat.

Offline pippakillinova

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 190
  • Land: nl
  • Fijn hier
Re: Is dit normaal?
« Reactie #6 Gepost op: 25-11-2017 16:30 u »
Is het zinvol om hem nu op de roerder te zetten zodat ik hem morgenavond evt. toch kan enten?
Of heeft het zin om er 2 zakjes us-05 bij te gooien?

Offline pippakillinova

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 190
  • Land: nl
  • Fijn hier
Re: Is dit normaal?
« Reactie #7 Gepost op: 25-11-2017 16:37 u »
Ik heb wel eens ergens gelezen dat je ook de hoofdvergisting kunt beginnen met us-05 en dan 'doortrekken' met de (opgekweekte) wlp099. Is dat iets wat jullie zouden aanbevelen? Het moet een barleywine worden met een abv rond de 15%.

Brouwmomenten zijn nou eenmaal zeer schaars in ons huishouden...


Offline Juindorper

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 334
  • Land: nl
Re: Is dit normaal?
« Reactie #8 Gepost op: 25-11-2017 17:20 u »
Als je met alle geweld morgen die Barley wine wilt brouwen dan zou ik zowel de WLP99 als de US-5 er tegelijkertijd in gooien.
Maar dat gaat dan wel ten koste van het smaakprofiel van de WLP099.

Offline pippakillinova

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 190
  • Land: nl
  • Fijn hier
Re: Is dit normaal?
« Reactie #9 Gepost op: 25-11-2017 17:30 u »
Ik heb de starter zojuist afgegoten en voorzien van 'n liter vers wort (sg 1100) en voldoende voeding.
Staat nu op de roerder. Morgenvroeg meten en evt. voorzien van wort met sg 1150.
Afgieten is er dan helaas niet bij, maar dat neem ik voor lief.
Wellicht gooi ik er ook een zakje US05 bij.


Offline mbroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.041
  • Land: nl
  • Hoe verder je gaat, hoe langer de terugweg.
    • Huisbrouwerij St. Chiellus
Re: Is dit normaal?
« Reactie #10 Gepost op: 25-11-2017 17:43 u »
Denken jullie dat dit voldoende is om 15L met een SG van 1150 te vergisten?  :-\
Het is WLP099 (Super High Gravity Ale Yeast).

Dat denk ik niet, met nog een keer 1,5 lier vers wort op de afgegoten starter kom je er wel. Dit laagje is nog heel dun vind ik.

Offline mbroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.041
  • Land: nl
  • Hoe verder je gaat, hoe langer de terugweg.
    • Huisbrouwerij St. Chiellus
Re: Is dit normaal?
« Reactie #11 Gepost op: 25-11-2017 17:47 u »
Ik heb de starter zojuist afgegoten en voorzien van 'n liter vers wort (sg 1100) en voldoende voeding.
Staat nu op de roerder. Morgenvroeg meten en evt. voorzien van wort met sg 1150.
Afgieten is er dan helaas niet bij, maar dat neem ik voor lief.
Wellicht gooi ik er ook een zakje US05 bij.

Ik zou er voorlopig geen US05 bij doen, ik denk dat het zo wel goed komt. Zonder afgieten heb je morgenmiddag voldoende gist, en als de timing mee werkt start je vergisting vrij vlot. Als morgen tijden het brouwen de kleur koffie verkeerd is dan is je gist er klaar voor.


Offline pippakillinova

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 190
  • Land: nl
  • Fijn hier
Re: Is dit normaal?
« Reactie #12 Gepost op: 25-11-2017 18:40 u »
Ik zou er voorlopig geen US05 bij doen, ik denk dat het zo wel goed komt. Zonder afgieten heb je morgenmiddag voldoende gist, en als de timing mee werkt start je vergisting vrij vlot. Als morgen tijden het brouwen de kleur koffie verkeerd is dan is je gist er klaar voor.

Bedankt voor je reactie.

Hij staat een uur op de roerder en is nu al koffie verkeerd...
De gist was al getraind op een sg van 1100. Zou het daarom zo snel kunnen gaan?

Offline mbroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.041
  • Land: nl
  • Hoe verder je gaat, hoe langer de terugweg.
    • Huisbrouwerij St. Chiellus
Re: Is dit normaal?
« Reactie #13 Gepost op: 25-11-2017 18:49 u »
Geen idee. Als de kleur goed is niet te lang meer roeren en kun je vannacht nog even koelen. Het zakt dan wel niet perfect uit maar wel wat.

Offline Juindorper

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 334
  • Land: nl
Re: Is dit normaal?
« Reactie #14 Gepost op: 25-11-2017 20:00 u »
Bedankt voor je reactie.

Hij staat een uur op de roerder en is nu al koffie verkeerd...
De gist was al getraind op een sg van 1100. Zou het daarom zo snel kunnen gaan?
Het is anders wel gebruikelijk om starterwort van rond de 1040 gebruiken.
Je wilt namelijk gistcellen opkweken en geen suikers vergisten waardoor je gist weer in vitaliteit afneemt.

Offline pippakillinova

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 190
  • Land: nl
  • Fijn hier
Re: Is dit normaal?
« Reactie #15 Gepost op: 25-11-2017 20:19 u »
Het is anders wel gebruikelijk om starterwort van rond de 1040 gebruiken.
Je wilt namelijk gistcellen opkweken en geen suikers vergisten waardoor je gist weer in vitaliteit afneemt.

Hij was al opgebouwd geconditioneerd op 1100.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.784
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Is dit normaal?
« Reactie #16 Gepost op: 26-11-2017 22:59 u »
Hij was al opgebouwd geconditioneerd op 1100.

Toch kun je beter een wort gebruiken met een SG van 1040. Je krijgt dan meer gistcellen. Hoe meer gistcellen hoe beter jouw zwaar bier vergist.

In dit geval was het verstandig geweest indien je de liter wort met een SG van 1100 met een liter water had verdund tot 1050. Om op 1040 uit te komen had je 1,75 liter water moeten toevoegen maar dat past niet in de Erlenmeyer die je hebt...

Offline brouwerwaldonk

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 188
  • Land: be
  • VAW is mijn informatiebron
Re: Is dit normaal?
« Reactie #17 Gepost op: 27-11-2017 06:40 u »
Ik heb een zakje WLP099 (40 ml) opgekweekt en in de koelkast gezet om te laten bezinken.
Nu, na 3 dagen in de koelkast ziet het er zo uit:


Is dit normaal?
Ik wil hem morgen gebruiken.

Alvast bedankt voor jullie reacties.

Ik begin mijn starter met 10 ml wort van 1040 waarin ik een oogje gist ent.
Na 24 uur doe ik er 100 ml wort van 1040 bij en weer 24 uur later 1000 ml.
Na een nachtje met de magneetroerder uit ziet het er zo uit.



Waarom willen jullie dat toch altijd afgieten, het is nergens voor nodig, de beste gistcellen die nog zweven gieten jullie weg.

Offline pippakillinova

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 190
  • Land: nl
  • Fijn hier
Re: Is dit normaal?
« Reactie #18 Gepost op: 27-11-2017 08:42 u »
Bedankt voor jullie reacties. Weer wat geleerd in ieder geval. Volgende keer beter.

Gisteren na het brouwen de gist(actief) gent en er was vrijwel direct activiteit. Het slot staat nu gelukkig lekker te pruttelen.

Het brouwen van zo'n extreem bier is voor mij voorlopig niet voor herhaling vatbaar. Leuk experiment, maar het proces verandert dusdanig en het voelde alsof ik de controle aan het verliezen was.
Het plan was om een whirlpool te draaien van de laastste hopgift. Maar het wort was zo stroperig dat dit al gauw kansloos bleek. De hop zat er echter al in...
De filter van de pomp (grainfather) raakte dus verstopt en moest ik alles overhevelen, filter reinigen en teruggieten om te koelen.

Ik heb dus wel goed belucht  :-X
Het begin SG van 1145 heb ik wel gehaald. 13,5L ipv 15, maar oke, dat kwam door het klunzen op het einde.

 :brouwen:

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.784
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Is dit normaal?
« Reactie #19 Gepost op: 27-11-2017 20:56 u »
Waarom willen jullie dat toch altijd afgieten, het is nergens voor nodig, de beste gistcellen die nog zweven gieten jullie weg.

Door de starter te koelen worden de zwevende cellen ook minder actief en zakken deze uit. Dat is goed te zien aan de helder worden van de starter.
Bijkomend voordeel van koelen is dat gist in een goede conditie blijft. Dat is niet het geval wanneer je een uitgewerkte starter bij kamertemperatuur bewaard. Als de starter warm bewaard wordt gaan er veel cellen dood en je werk voor niets geweest.

Offline tdp

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.897
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Is dit normaal?
« Reactie #20 Gepost op: 27-11-2017 21:36 u »
Door de starter te koelen worden de zwevende cellen ook minder actief en zakken deze uit. Dat is goed te zien aan de helder worden van de starter.
Bijkomend voordeel van koelen is dat gist in een goede conditie blijft. Dat is niet het geval wanneer je een uitgewerkte starter bij kamertemperatuur bewaard. Als de starter warm bewaard wordt gaan er veel cellen dood en je werk voor niets geweest.

Dat zijn 2 verschillende zaken. Als je planning goed is, is je starter op het moment van toedienen in topconditie. Je hoeft hem dan niet warm te bewaren, je voegt dan de starter op het juiste moment toe. Als je starter eerder klaar is dan dat je gaat brouwen, dan zou je hem inderdaad in de koelkast kunnen zetten, maar persoonlijk zou ik dan nog steeds de gehele starter toevoegen, niet alleen het afgegoten gedeelte.

Offline Juindorper

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 334
  • Land: nl
Re: Is dit normaal?
« Reactie #21 Gepost op: 27-11-2017 21:48 u »
Waarom willen jullie dat toch altijd afgieten, het is nergens voor nodig, de beste gistcellen die nog zweven gieten jullie weg.
Omdat starterwort niet te zuipen is.
Volgens sommigen proef je daar niks van terug maar dat kan ik me niet voorstellen. Als je een 2 liter starter bij een brouwsel giet van 20 liter lijkt me dat niet bevorderlijk voor de kwaliteit van je bier.
Dan maar een paar gistcellen minder.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.784
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Is dit normaal?
« Reactie #22 Gepost op: 27-11-2017 22:08 u »
Dat zijn 2 verschillende zaken. Als je planning goed is, is je starter op het moment van toedienen in topconditie. Je hoeft hem dan niet warm te bewaren, je voegt dan de starter op het juiste moment toe. Als je starter eerder klaar is dan dat je gaat brouwen, dan zou je hem inderdaad in de koelkast kunnen zetten, maar persoonlijk zou ik dan nog steeds de gehele starter toevoegen, niet alleen het afgegoten gedeelte.

Goed plannen is uiterst lastig. We gebruiken verschillende giststammen die net allemaal wat anders reageren. Ook kweken we wel eens gist op uit een commercieel flesje bier. Dan duurt het opkweken een stuk langer.
Daarnaast is de vitaliteit van de gist die we kopen niet steeds hetzelfde. Daarom is het aan te raden op tijd een starter te maken en wanneer deze bijna uitgewerkt is deze in een koelkast te bewaren.

Offline pippakillinova

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 190
  • Land: nl
  • Fijn hier
Re: Is dit normaal?
« Reactie #23 Gepost op: 28-11-2017 09:10 u »
Nu, na 36uur is de activiteit behoorlijk afgenomen. Hij boert nog 2 keer per minuut ongeveer. SG is 1078. Gek genoeg smaakt het niet (meer) zoet.
67 punten gedaald. Niet slecht denk ik. Maar ik hoop alleen dat hij nog wat doorzet...  :-\

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.784
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Is dit normaal?
« Reactie #24 Gepost op: 28-11-2017 22:13 u »
Nu, na 36uur is de activiteit behoorlijk afgenomen. Hij boert nog 2 keer per minuut ongeveer. SG is 1078. Gek genoeg smaakt het niet (meer) zoet.
67 punten gedaald. Niet slecht denk ik. Maar ik hoop alleen dat hij nog wat doorzet...  :-\

Kijk bij een starter niet naar het eind SG. Het gaat om het vermeerderen van gistcellen en er voor zorgen dat de gistcellen in een goede conditie zijn. Dat is het geval als de hoofdgisting voorbij is. De starter langer laten staan komt de kwaliteit van je starter niet te goede. De gist gaat interen op zijn reservestof glycogeen waardoor de aanmaak van nieuwe cellen bemoeilijkt wordt.

Offline pippakillinova

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 190
  • Land: nl
  • Fijn hier
Re: Is dit normaal?
« Reactie #25 Gepost op: 29-11-2017 08:22 u »
Kijk bij een starter niet naar het eind SG. Het gaat om het vermeerderen van gistcellen en er voor zorgen dat de gistcellen in een goede conditie zijn. Dat is het geval als de hoofdgisting voorbij is. De starter langer laten staan komt de kwaliteit van je starter niet te goede. De gist gaat interen op zijn reservestof glycogeen waardoor de aanmaak van nieuwe cellen bemoeilijkt wordt.

Dan zal dat waarschijnlijk de reden zijn waarom de vergisting is gaan slepen. De laatste 24 uur is het SG met 1 tot 2 punten gedaald  :-\.
Ik heb gister de gist een beetje in suspensie gebracht en het vat wat warmer gezet (22 C).

Wat kan ik het beste doen als de gisting is gestokt? Is 2 zakjes US05 dan toevoegen zinvol?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.784
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Is dit normaal?
« Reactie #26 Gepost op: 29-11-2017 21:01 u »
Dan zal dat waarschijnlijk de reden zijn waarom de vergisting is gaan slepen. De laatste 24 uur is het SG met 1 tot 2 punten gedaald  :-\.
Ik heb gister de gist een beetje in suspensie gebracht en het vat wat warmer gezet (22 C).

Wat kan ik het beste doen als de gisting is gestokt? Is 2 zakjes US05 dan toevoegen zinvol?


Op het einde van de nagisting gaat de vergisting altijd langzaam. Dat komt omdat dan de moeilijke suikers vergist worden. Wel is het zo dat naar mate je meer vitale gistcellen hebt de nagisting sneller verloopt.

In de regel heeft op een laat tijdstip gist toevoegen weinig zin. Dit komt doordat nagenoeg alle voedingstoffen (aminozuren, mineralen en vitaminen) op zijn. Wat kan helpen is een giststarter te maken met een moutextractoplossing waaraan je een complexe gistvoeding hebt toegevoegd.

Verder raad ik je aan te kijken bij de tag gestokte vergisting
Voor alle tags zie http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?action=tags

Offline pippakillinova

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 190
  • Land: nl
  • Fijn hier
Re: Is dit normaal?
« Reactie #27 Gepost op: 29-11-2017 21:19 u »
Op het einde van de nagisting gaat de vergisting altijd langzaam. Dat komt omdat dan de moeilijke suikers vergist worden. Wel is het zo dat naar mate je meer vitale gistcellen hebt de nagisting sneller verloopt.

In de regel heeft op een laat tijdstip gist toevoegen weinig zin. Dit komt doordat nagenoeg alle voedingstoffen (aminozuren, mineralen en vitaminen) op zijn. Wat kan helpen is een giststarter te maken met een moutextractoplossing waaraan je een complexe gistvoeding hebt toegevoegd.

Verder raad ik je aan te kijken bij de tag gestokte vergisting
Voor alle tags zie http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?action=tags


Bedankt voor je reactie Jacques.
Ik ben nu de starter aan het maken. Ik zal wat servomyces toevoegen.
SG is momenteel 1074 waar maximaal 1040 gewenst is (barleywine).

Offline pippakillinova

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 190
  • Land: nl
  • Fijn hier
Re: Is dit normaal?
« Reactie #28 Gepost op: 03-12-2017 16:49 u »
Wat kan helpen is een giststarter te maken met een moutextractoplossing waaraan je een complexe gistvoeding hebt toegevoegd.

Eh, is er per ongeluk nog een ultiem reddingsmiddel voorhanden waar ik het bestaan niet vanaf weet?
De starter met (servomyces + wat zouten) lijkt niet aan te slaan.  :'(
SG is 1070.

Offline Brouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.723
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Is dit normaal?
« Reactie #29 Gepost op: 03-12-2017 18:35 u »
Bedankt voor je reactie Jacques.
Ik ben nu de starter aan het maken. Ik zal wat servomyces toevoegen.
SG is momenteel 1074 waar maximaal 1040 gewenst is (barleywine).
Meet je met een refractometer of een hydrometer?

Offline pippakillinova

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 190
  • Land: nl
  • Fijn hier
Re: Is dit normaal?
« Reactie #30 Gepost op: 03-12-2017 18:47 u »
Meet je met een refractometer of een hydrometer?

Klassieke vraag.
Gemeten met een hydrometer.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.784
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Is dit normaal?
« Reactie #31 Gepost op: 03-12-2017 21:44 u »
Eh, is er per ongeluk nog een ultiem reddingsmiddel voorhanden waar ik het bestaan niet vanaf weet?
De starter met (servomyces + wat zouten) lijkt niet aan te slaan.  :'(
SG is 1070.

Ik had het over complexe gistvoeding. Dat is wat anders van brouwzouten.

https://wyeastlab.com/Wyeast-nutrient-blend-he

Offline Serge VL

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 889
  • Land: be
Re: Is dit normaal?
« Reactie #32 Gepost op: 04-12-2017 05:50 u »
Ik had het over complexe gistvoeding. Dat is wat anders van brouwzouten.

https://wyeastlab.com/Wyeast-nutrient-blend-he
Eh, is er per ongeluk nog een ultiem reddingsmiddel voorhanden waar ik het bestaan niet vanaf weet?
De starter met (servomyces + wat zouten) lijkt niet aan te slaan.  :'(
SG is 1070.


Die Servomyces is ook complexe gistvoeding en bevat ook alle nodige organische stikstof verbindingen, mineralen en sporen elementen = evenwaardig aan de Wyeast (Lalemand weet ook wel wat biergist nodig heeft als voeding net als Wyeast)
https://www.Brouwland.com/content/docs/050/050%20Biergisten%20Lallemand/050.620.4-050.621.2_SPEC_EN_Lallemand%20Servomyces.pdf
https://www.Brouwland.com/nl/pdf/050.621.2.pdf
Dat je daar nu nog een beetje DAP extra aan toevoegt kan helemaal geen kwaad zo selectief is gist niet als het aankomt op de vorm van zijn stikstof bron

Citaat
12.3.3 Sources of nitrogen
Yeasts cannot assimilate gaseous nitrogen, however, simple inorganic sources such as
ammonium salts may be readily utilized
. A diverse range of organic sources of nitrogen
can be assimilated (Soumalainen and Oura, 1971) including amino acids, peptides,
amines, pyrimidines and purines. Many of these, for example, amines, are utilized as a
source of nitrogen only in the presence of additional sources of carbon and energy. The
ability, or inability, to use a specific organic nitrogen source can have taxonomic
significance. Saccharomyces yeasts cannot utilize nitrate or nitrite but readily assimilate
ammonium ions. In natural media, such as brewers' wort, ammonium ions, amino acids,
peptides, purines and pyrimidines provide most of the nitrogen. These yeasts strains do
not produce extracellular proteases and therefore, proteins are not utilized.

12.4.2 Uptake of nitrogenous nutrients
Yeasts possess transport systems for mediating the uptake of both inorganic and organic
nitrogen sources. In wort, yeast is presented with a complex mixture of nitrogen sources.
As is the case with the utilization of carbon sources, uptake of nitrogenous nutrients is an
ordered process. Thus, the presence in the medium of readily assimilable nitrogen sources
represses the synthesis of the uptake systems and catabolic enzymes of other less readily
utilized sources of this nutrient. This is termed nitrogen catabolite repression (Wiame et
al., 1985).
All yeasts can utilize ammonium ions and indeed this nutrient is usually utilized in
preference to organic sources of nitrogen. However, in brewing yeast, during
fermentation, several amino acids are utilized before ammonium ions. In S. cerevisiae
high and low affinity carriers control the uptake of ammonium ions. The high affinity
carrier is an active transport system and requires the presence of an oxidizable substrate
for activity. S. cerevisiae does not utilize nitrate or nitrite. Individual yeast strains can
assimilate a wide range of organic sources of nitrogen. Most strains can utilize urea and
in S. cerevisiae high and low affinity urea transporters occur. A number of transporters
occur in yeast specific for one or small groups of amino acids. In addition, there is a
general amino acid permease (GAP) with broad specificity. Some of the transporters,
including GAP, are repressed by ammonium ions, asparagine and glutamine (Grenson,
1992). In S. cerevisiae, 12 constitutive and four nitrogen-repressible amino acid carriers
have been identified (Horak, 1986). The transporters can be of the high or low affinity
type, uptake is active and involves proton symport.
Maximum activity of GAP occurs only under conditions of nitrogen starvation. In this
regard, GAP functions as a nitrogen scavenger. Regulation of the other carriers is complex
and dependent on the spectrum and concentrations of amino acids present in the medium.
The presence of multiple carriers for amino acids affords the yeast an opportunity to order
uptake in response to need. Based upon chemostat studies with S. cerevisiae growing
under conditions of nitrogen limitation, it has been suggested (Olivera et al., 1993) that the
specific permeases are involved in the uptake of amino acids destined for use in anabolic
pathways. Conversely, those permeases subject to nitrogen catabolite repression, including
GAP, mediate the uptake of amino acids used in catabolic pathways.
In brewing yeasts growing on wort, the uptake of amino acids is an ordered process.
Pierce (1987) divided amino acids into four classes, based on their order of assimilation
from wort during fermentation (Table 12.2). Surprisingly, in view of its role in nitrogen
catabolite repression, ammonia is not a member of the first group, although asparagine
and glutamine are. The amino acids in classes A and B are required for anabolic
metabolism, principally protein synthesis. They are taken up by those permeases that are
not subject to nitrogen catabolite repression. Conversely, those in Class C are only taken
up when the Class A amino acids have disappeared and nitrogen catabolite repression is
relieved. Proline is the sole member of class D. This imino acid is not utilized during
brewery fermentation since its oxidation requires a mitochondrial oxidase, which is
repressed during fermentation (Wang and Brandriss, 1987).
Short homopeptides may be taken up by yeast although not as readily as the free
amino acids (Ingledew and Patterson, 1999). Ammonia inhibits the uptake of dipeptides.
Peptides containing no more than five amino acid residues may be transported into the
cell. The carrier in S. cerevisiae is reportedly of broad specificity, active and capable of
transporting di- and tripeptides (Marder et al., 1977). S. cerevisiae strains are not capable
of transporting oligopeptides and, since they do not produce exogenous proteases, are not
able to utilize these nitrogen sources.


Uptake of purines and pyrimidines is accommodated by both active proton symport
systems and by facilitated diffusion carriers. The active systems reportedly mediate the
uptake of adenine, adenosine, cytosine, guanine and hypoxanthine. Transport of uracil
and uridine is apparently by facilitated diffusion (Cartwright et al., 1989)

Bron: Brewing Science and practice
 
Trouwens al je werkelijk zeer goede gistvoeding wil gebruiken dan gebruik je de vitamon cervera van Erbsloeh,
Die is steriel moet je zelfs niet mee koken en mag je zo toevoegen.
Koken van gistvoeding is niet bevorderlijk daar de toegevoegde vitaminen in de gistvoeding die niet allen thermisch stabiel zijn en als er DAP in de gistvoeding zit deze ontbind in amoniak welke tijdens het koken verdampt

Citaat
Hello, Toddy I buy your product in a local store in a package of 50gr. Before I was using Wyeast nutrient blend or other yeast nutrients, those products you have to put in to the wort 10 min. before finish cooking to be sure everything is sterilized.
Your product you have to put in to the wort after the cooking, when it's ready to start fermentation. So my question is: Is there no risk of an infection when you do it like this? 2nd question: Can you use it when you are brewing according 'Deutsche reinheitsgebot'?

For your questions; the product has as ingredients 3 vitamins, which are not thermostable. Also there is no risk on cross contamination, when the product is used by start fermentation. We recommend always, the use with the pitched yeast, means when you prepare only the yeast with an amount of 25g/hl pitching yeast, your fermentation will boost afterwards and this is the most economic use of the product.
For your 2nd question; all ingredients will be adsorbed by the yeast and you cant detect/analyze them in beer. Its not strict in the alignment with the German purity of law, but I can tell you, we have a lot of breweries, which are using this product.
Please dont hesitate and contact me, when questions coming up, usage of our products.
Greetings,
Volker

Offline brouwerwaldonk

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 188
  • Land: be
  • VAW is mijn informatiebron
Re: Is dit normaal?
« Reactie #33 Gepost op: 04-12-2017 07:05 u »
Omdat starterwort niet te zuipen is.
Volgens sommigen proef je daar niks van terug maar dat kan ik me niet voorstellen. Als je een 2 liter starter bij een brouwsel giet van 20 liter lijkt me dat niet bevorderlijk voor de kwaliteit van je bier.
Dan maar een paar gistcellen minder.
Die vieze smaak komt van een teveel aan gistvoeding wat jullie toedienen, die zouten hebben nu eenmaal geen lekkere smaak. Bovendien is het niet nodig om een starter te maken van 2 liter voor een brouwsel van 20L.
Ik heb nooit een slepende gisting en mijn starter is 1,6L voor 45L wort. Een vergisting duurt hier gewoonlijk 1 week.
Mijn hoeveelheden gistvoeding zijn;
Zinksulfaat enkele korreltjes zo weinig dat ik het niet kan wegen, dus minder dan 1mg
4 druppels olijfolie
Tijdens het opschalen, elke 24u 0,1gram Lalvin Go-Ferm, dus totaal 0,3g.
Zorgen dat uw kweekwort een pH heeft van 5.
Voldoende beluchten want gistcellen hebben zuurstof nodig om te vermeerderen.

Heb je al eens van je gistend wort geproefd na een dag of 3, dat smaakt ook heel bitter van de overmaat aan gistcellen.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.784
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Is dit normaal?
« Reactie #34 Gepost op: 04-12-2017 21:21 u »
Die Servomyces is ook complexe gistvoeding en bevat ook alle nodige organische stikstof verbindingen, mineralen en sporen elementen = evenwaardig aan de Wyeast (Lalemand weet ook wel wat biergist nodig heeft als voeding net als Wyeast)

Ok. Ik kende deze gistvoeding niet. Had eerlijk gezegd ook niet de moeite genomen om te googlen...

Offline Juindorper

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 334
  • Land: nl
Re: Is dit normaal?
« Reactie #35 Gepost op: 04-12-2017 21:56 u »
Die vieze smaak komt van een teveel aan gistvoeding wat jullie toedienen, die zouten hebben nu eenmaal geen lekkere smaak. Bovendien is het niet nodig om een starter te maken van 2 liter voor een brouwsel van 20L.
Ik heb nooit een slepende gisting en mijn starter is 1,6L voor 45L wort. Een vergisting duurt hier gewoonlijk 1 week.
Mijn hoeveelheden gistvoeding zijn;
Zinksulfaat enkele korreltjes zo weinig dat ik het niet kan wegen, dus minder dan 1mg
4 druppels olijfolie
Tijdens het opschalen, elke 24u 0,1gram Lalvin Go-Ferm, dus totaal 0,3g.
Zorgen dat uw kweekwort een pH heeft van 5.
Voldoende beluchten want gistcellen hebben zuurstof nodig om te vermeerderen.

Heb je al eens van je gistend wort geproefd na een dag of 3, dat smaakt ook heel bitter van de overmaat aan gistcellen.
Aangezien ik geen magneetroerder heb maak ik wat grotere starters en ben ik niet te flauw met gistvoeding.
Ik besteed hierbij geen aandacht aan de pH. Wat is het effect hier van? Dan ga ik dat de volgende keer eens proberen.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.784
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Is dit normaal?
« Reactie #36 Gepost op: 04-12-2017 22:21 u »
Aangezien ik geen magneetroerder heb maak ik wat grotere starters en ben ik niet te flauw met gistvoeding.
Ik besteed hierbij geen aandacht aan de pH. Wat is het effect hier van? Dan ga ik dat de volgende keer eens proberen.

Meer gistvoeding geven dan de gist nodig heeft is verspilling. Het klopt dat gistvoeding geen prettige smaak heeft.

De pH heeft meerdere effecten op je bier.

Hieronder een opsomming
- Optimalisering werking enzymen maischen
-Minder kans op infecties
-Betere filtreerbaarheid maisch
-Verfijndere hopbitterheid
-Betere uitvlokking eiwitten en polyfenolen
-Bevordert helderheid bier
-Minder verkleuring wort tijdens koken
-Betere smaakstabiliteit
-Betere schuimstabiliteit
-Minder oxidatie tijdens het maischen
-Frissere smaak bier!

Overigens is het niet altijd nodig om de pH te corrigeren. Ligt aan de samenstelling van de mineralen van het water dat je gebruikt en de mouten in je stort. Ik raad aan Bru'n water te gebruiken om te kijken of je iets moet doen of niet. Ook veel andere brouwsoftware is daarvoor bruikbaar.

Offline Jeukstaardt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 908
  • Land: nl
  • Bij twijfel, meer hop!
Re: Is dit normaal?
« Reactie #37 Gepost op: 04-12-2017 22:50 u »
Meer gistvoeding geven dan de gist nodig heeft is verspilling. Het klopt dat gistvoeding geen prettige smaak heeft.

De pH heeft meerdere effecten op je bier.

Hieronder een opsomming
- Optimalisering werking enzymen maischen
-Minder kans op infecties
-Betere filtreerbaarheid maisch
-Verfijndere hopbitterheid
-Betere uitvlokking eiwitten en polyfenolen
-Bevordert helderheid bier
-Minder verkleuring wort tijdens koken
-Betere smaakstabiliteit
-Betere schuimstabiliteit
-Minder oxidatie tijdens het maischen
-Frissere smaak bier!

Overigens is het niet altijd nodig om de pH te corrigeren. Ligt aan de samenstelling van de mineralen van het water dat je gebruikt en de mouten in je stort. Ik raad aan Bru'n water te gebruiken om te kijken of je iets moet doen of niet. Ook veel andere brouwsoftware is daarvoor bruikbaar.

Ik denk dat Juindorper in dit specifieke geval bedoelt dat ie geen aandacht besteed aan de pH van de starter en niet zozeer van de pH tijdens het brouwproces.

Offline brouwerwaldonk

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 188
  • Land: be
  • VAW is mijn informatiebron
Re: Is dit normaal?
« Reactie #38 Gepost op: 04-12-2017 22:51 u »

Overigens is het niet altijd nodig om de pH te corrigeren. Ligt aan de samenstelling van de mineralen van het water dat je gebruikt en de mouten in je stort. Ik raad aan Bru'n water te gebruiken om te kijken of je iets moet doen of niet. Ook veel andere brouwsoftware is daarvoor bruikbaar.
Altijd meten en liefst met een goede pH meter, want meten is weten.
Ik meet steeds bij elk brouwsel de pH van het beslag 10 minuten na de storting en indien nodig voeg ik forforzuur toe per ml tot pH 5,5

Offline Juindorper

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 334
  • Land: nl
Re: Is dit normaal?
« Reactie #39 Gepost op: 04-12-2017 23:01 u »
Ik denk dat Juindorper in dit specifieke geval bedoelt dat ie geen aandacht besteed aan de pH van de starter en niet zozeer van de pH tijdens het brouwproces.
Dat bedoel ik inderdaad. Alle goede bedoelingen ten spijt ben ik nou dus nog niks wijzer geworden.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.784
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Is dit normaal?
« Reactie #40 Gepost op: 04-12-2017 23:08 u »
Dat bedoel ik inderdaad. Alle goede bedoelingen ten spijt ben ik nou dus nog niks wijzer geworden.

Bij een pH van rond de 5 kan een starter eerder aan de gang. Een hogere pH waarde remt de groei van gist. Zeker bij het gebruik van voedingzouten is dit een punt van aandacht. Die kunnen de pH flink verhogen. Vandaar dat het nodig kan zijn een starter aan te zuren. Anders span je met het toevoegen van voedingzouten het paard achter de wagen.

Offline Juindorper

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 334
  • Land: nl
Re: Is dit normaal?
« Reactie #41 Gepost op: 04-12-2017 23:59 u »
Bij een pH van rond de 5 kan een starter eerder aan de gang. Een hogere pH waarde remt de groei van gist. Zeker bij het gebruik van voedingzouten is dit een punt van aandacht. Die kunnen de pH flink verhogen. Vandaar dat het nodig kan zijn een starter aan te zuren. Anders span je met het toevoegen van voedingzouten het paard achter de wagen.
Ok. hier heb ik wat aan. Ik voeg aan mijn starters 1 g/l gistvoeding toe en aan het uiteindelijke brouwsel 0,1 g/l.
En ik moet zeggen dat de resultaten buitengewoon goed zijn maar als het beter kan dan hoor ik het graag.

Offline brouwerwaldonk

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 188
  • Land: be
  • VAW is mijn informatiebron
Re: Is dit normaal?
« Reactie #42 Gepost op: 05-12-2017 04:53 u »
@Juindorper, Ik doe het net omgekeerd. In mijn starter van 1,5 L gaat 0,3 g gistvoeding in 3 stapjes, en in de kookpan 1 g voedingszout di-amoniumfosfaat.

24u na het vullen van het gistvat en het enten met gist neem ik een staal van 1 ml en daarop doe ik een telling meestal heb ik tussen 8 en 9 miljoen gistcellen in elke ml gistend wort. Ik regel de temperatuur van de gisting afhankelijk van de gistsoort tussen 20 en 23C. en werk uitsluitend met authentieke brouwerijgisten die ik bewaar op schuine buis.

Mijn gistvat is een grote inox kookpan.


 

Offline pippakillinova

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 190
  • Land: nl
  • Fijn hier
Re: Is dit normaal?
« Reactie #43 Gepost op: 05-12-2017 13:07 u »
Ondanks alles blijft het SG steken bij 1070. Ik zet het vat in de kruipruimte en kijk over een paar maanden wel weer.
Bedank voor de reacties.

Offline pippakillinova

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 190
  • Land: nl
  • Fijn hier
Re: Is dit normaal?
« Reactie #44 Gepost op: 09-12-2017 20:23 u »
Iemand adviseerde me om een aquariumpomp te gebruiken om de vergisting weer op gang te krijgen (heeft bij hem geholpen).
Wat denken jullie hiervan?

SG komt van 1140 en is nu 1058. De WLP099 hield het voor gezien bij 1070.
De US05 heeft hem naar 1058 gebracht. Nu al 4 dagen geen activiteit.

Offline pippakillinova

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 190
  • Land: nl
  • Fijn hier
Re: Is dit normaal?
« Reactie #45 Gepost op: 10-12-2017 18:21 u »
Kennelijk is er niemand die de aquarium-methode verwerpt  :). Ik weet geen andere oplossing, dus zal ik het maar proberen?  :brouwen:

Offline davyd

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 235
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Is dit normaal?
« Reactie #46 Gepost op: 10-12-2017 18:28 u »
Wie vraagt, die krijgt: die aquarium-methode zal jouw bier volledig oxideren, dus NIET doen.

Online Easywoods

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 266
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn inspiratiebron
Re: Is dit normaal?
« Reactie #47 Gepost op: 10-12-2017 18:37 u »
Kennelijk is er niemand die de aquarium-methode verwerpt  :). Ik weet geen andere oplossing, dus zal ik het maar proberen?  :brouwen:

Lijkt me geen goed idee  :-[

Offline davyd

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 235
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Is dit normaal?
« Reactie #48 Gepost op: 10-12-2017 18:38 u »
En je bent vertrokken van 1150? Dat lijkt me krankzinnig veel. Het enige wat je eventueel nog zou kunnen proberen is een flinke giststarter maken, en die toevoegen wanneer de vergisting op zijn hoogtepunt is, dwz bij high Kraeusen. En misschien zien dat je wat CO2 kwijtraakt door te roeren. Zo doe ik het bij mede, maar die is niet, of toch minder, onderhevig aan oxidatie. Maar dan nog...

Offline pippakillinova

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 190
  • Land: nl
  • Fijn hier
Re: Is dit normaal?
« Reactie #49 Gepost op: 10-12-2017 18:40 u »
Wie vraagt, die krijgt: die aquarium-methode zal jouw bier volledig oxideren, dus NIET doen.

Bedankt voor je reactie in ieder geval.
Maar is bottelen bij een sg van 1058 evt. wel een optie?
Hij zou 1035 moeten kunnen halen.

Offline pippakillinova

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 190
  • Land: nl
  • Fijn hier
Re: Is dit normaal?
« Reactie #50 Gepost op: 10-12-2017 18:41 u »
OK, berichten kruisen elkaar even...

Offline davyd

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 235
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Is dit normaal?
« Reactie #51 Gepost op: 10-12-2017 20:19 u »
OK, berichten kruisen elkaar even...
Ik zou nooit bottelen bij 1058.

Offline tdp

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.897
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Is dit normaal?
« Reactie #52 Gepost op: 10-12-2017 20:50 u »
Ik zou nooit bottelen bij 1058.

Ik ook absoluut niet! Mijn gemiddelde bieren hebben dat nog niet eens als begin SG  >:D

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.784
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Is dit normaal?
« Reactie #53 Gepost op: 10-12-2017 21:41 u »
Kennelijk is er niemand die de aquarium-methode verwerpt  :). Ik weet geen andere oplossing, dus zal ik het maar proberen?  :brouwen:

Zoals anderen schrijven: niet doen! Dat is inderdaad vragen om oxidatie.

Je bent begonnen met een begin SG van 1150 en zit nu op 1058. Daarmee zit je op 12,5% vol alcohol! Er zijn maar weinig biergisten die dat aankunnen. Naar 1035 zit er denk ik niet in. Dat zou betekenen dat je bier een alcoholgehalte heeft van 15,6%.

Nog even gekeken naar de alcoholtolerantie van de US-05. Die zou zo op 12% zitten. Daar zit je dus aan. Is wel een probleem voor de hergisting op de fles. Je zult nu een gist moeten gaan enten met een hogere alcoholtolerantie om te zorgen dat alle vergistbare suikers alsnog vergisten. Doe je dat niet en gebruik je gist met een hoge alcoholtolerantie voor de hergisting op fles loop je een groot risico op bierbommen.
Je zou de Fermentis F2 kunnen proberen en die gist ook gebruiken voor de hergisting op fles.

Online Dund

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 510
  • Land: nl
  • udenhoutse bierbrouwerij du fisturz
    • Udentse Fisturz Brouwerij
Re: Is dit normaal?
« Reactie #54 Gepost op: 10-12-2017 21:49 u »
Ik heb heel lang geleden een keer doorvergist met champagnegist. Deze gist kan meer alcohol aan. Misschien is dat een idee....

Offline pippakillinova

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 190
  • Land: nl
  • Fijn hier
Re: Is dit normaal?
« Reactie #55 Gepost op: 10-12-2017 22:03 u »
Aanvankelijke gist was de WLP099, alcoholtolerant tot >25% abv. Maar deze heeft dus de geest gegeven bij 1070.

Die F2 heb ik nog liggen ergens in de diepvries  :denken:
Champagnegist ga ik eens uitzoeken.

Bedankt voor jullie advies  :groots:

(Begin sg was trouwens 1140, niet 1150. maar nog steeds belachelijk inderdaad.)

Offline beershine

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 13
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Is dit normaal?
« Reactie #56 Gepost op: Gisteren om 08:21 »
Ik weet niet of je nog wat slurry van de WLP099 hebt?  Dit zou je kunnen gebruiken en deze
weer opschalen zodat je weer voldoende gist cellen hebt. met evt. wat extra voeding.
Op deze manier van opschalen zou je tot 25% kunnen gaan.  Alleen met eenvoudige suikers is dit te halen.
Maar jij hebt een (bijna) volmout dus kom je lager uit. 
De SVG = (140-70)/140 = 50%, dus je hebt nog genoeg bandbreedte.

Offline mbroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.041
  • Land: nl
  • Hoe verder je gaat, hoe langer de terugweg.
    • Huisbrouwerij St. Chiellus
Re: Is dit normaal?
« Reactie #57 Gepost op: Gisteren om 11:22 »
Ik heb niet de indruk dat je de F2 kunt gebruiken boven de 12%. Dat wordt dus toch zoeken naar een geschikte Champagne of wijngist.

Offline Jeukstaardt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 908
  • Land: nl
  • Bij twijfel, meer hop!
Re: Is dit normaal?
« Reactie #58 Gepost op: Gisteren om 12:56 »
En die nieuwe Fermentis HA-18?

Offline Ventus

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 23
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Is dit normaal?
« Reactie #59 Gepost op: Gisteren om 13:22 »
Dat wordt dus toch zoeken naar een geschikte Champagne of wijngist.

Maar die giststammen vergisten weer alleen de makkelijke suikers, die de WLP99 en US-05 waarschijnlijk in eerste instantie al opgegeten hebben.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.242
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Is dit normaal?
« Reactie #60 Gepost op: Gisteren om 13:26 »
Tja beginnen op 1,150 is vragen om problemen. Maar nu je die hebt, kan je het bier ook aanlengen met water.

Offline pippakillinova

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 190
  • Land: nl
  • Fijn hier
Re: Is dit normaal?
« Reactie #61 Gepost op: Gisteren om 13:54 »
Tja beginnen op 1,150 is vragen om problemen. Maar nu je die hebt, kan je het bier ook aanlengen met water.

Geen slecht idee. Ik heb nog een lichte SMaSH op gisting staan met alleen pilsmout en saazhop. Als die is uitvergist zal ik eens een flesje mengen. Kijken wat het oplevert.
Nu weet ik niet of Saaz per se goed combineert met magnum, chinook, amarillo en centennial, maar dar zal ik gauw achter komen.  :D

Offline pippakillinova

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 190
  • Land: nl
  • Fijn hier
Re: Is dit normaal?
« Reactie #62 Gepost op: Gisteren om 13:57 »
Morgen ga ik naar een wijnmaker bij me in de buurt. Hij heeft vast een advies m.b.t. een gist die ik hiervoor kan misbruiken.

Offline Robert1968

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 800
  • Land: nl
Re: Is dit normaal?
« Reactie #63 Gepost op: Gisteren om 14:05 »
Beetje mosterd na de maaltijd, maar heb ooit eens een RIS gemaakt ver boven SG 1100 met de WLP099. Eerst een kleine giststarter gemaakt met de WLP099. Vervolgens de starter in een gistvat vergroot met apart gekookte wort afkomstig van enkel het spoelen van de bostel.

De geconcentreerde gekookte wort in jerrycans in de koelkast bewaard en hiervan elke dag circa 2.5 l toegevoegd aan het gistvat en daarna flink beluchten en wat gistvoedingscomplex toevoegen. Eigenlijk zoals het hier staat beschreven: https://www.whitelabs.com/wlp099-super-high-gravity-yeast.

Prima RIS geworden. De helft van de RIS vervolgens geconcentreerd via vriesconcentratie tot circa 20-25% bierlikeur.

PS. wel zaak je vooraf te verdiepen in de "nukken" van de gist voordat je zo'n zwaar bier gaat brouwen.


Offline pippakillinova

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 190
  • Land: nl
  • Fijn hier
Re: Is dit normaal?
« Reactie #64 Gepost op: Gisteren om 15:16 »
Beetje mosterd na de maaltijd, maar heb ooit eens een RIS gemaakt ver boven SG 1100 met de WLP099. Eerst een kleine giststarter gemaakt met de WLP099. Vervolgens de starter in een gistvat vergroot met apart gekookte wort afkomstig van enkel het spoelen van de bostel.

De geconcentreerde gekookte wort in jerrycans in de koelkast bewaard en hiervan elke dag circa 2.5 l toegevoegd aan het gistvat en daarna flink beluchten en wat gistvoedingscomplex toevoegen. Eigenlijk zoals het hier staat beschreven: https://www.whitelabs.com/wlp099-super-high-gravity-yeast.

Prima RIS geworden. De helft van de RIS vervolgens geconcentreerd via vriesconcentratie tot circa 20-25% bierlikeur.

PS. wel zaak je vooraf te verdiepen in de "nukken" van de gist voordat je zo'n zwaar bier gaat brouwen.

Ik dacht toch goed voorbereid te zijn alvorens me aan deze high gravity gist te wagen. Maar ergens is het mis gegaan. Terugkijkend heb ik waarschijnlijk na het enten te weinig actief belucht, wat deze gist wel nodig heeft.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.784
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Is dit normaal?
« Reactie #65 Gepost op: Gisteren om 20:33 »
Ik heb niet de indruk dat je de F2 kunt gebruiken boven de 12%. Dat wordt dus toch zoeken naar een geschikte Champagne of wijngist.

De F2 zou een hoge alcoholtolerantie hebben. Hoe hoog precies heb ik niet gevonden. Het is een gist die hergisting op de fles mogelijk maakt van zwaardere bieren. 

Offline mbroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.041
  • Land: nl
  • Hoe verder je gaat, hoe langer de terugweg.
    • Huisbrouwerij St. Chiellus
Re: Is dit normaal?
« Reactie #66 Gepost op: Gisteren om 21:09 »
Maar die giststammen vergisten weer alleen de makkelijke suikers, die de WLP99 en US-05 waarschijnlijk in eerste instantie al opgegeten hebben.

Blijkbaar niet als het SG nu nog zo hoog is.

Offline mbroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.041
  • Land: nl
  • Hoe verder je gaat, hoe langer de terugweg.
    • Huisbrouwerij St. Chiellus
Re: Is dit normaal?
« Reactie #67 Gepost op: Gisteren om 21:14 »
De F2 zou een hoge alcoholtolerantie hebben. Hoe hoog precies heb ik niet gevonden. Het is een gist die hergisting op de fles mogelijk maakt van zwaardere bieren.

Ik kwam ook niet verder dan die vage termen maar ik merk wel dat rond de 12% de F2 niet veel meer doet. De vraag is noem je 12% zwaar of niet, helaas geeft de fabrikant geen uitsluitsel.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.784
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Is dit normaal?
« Reactie #68 Gepost op: Gisteren om 21:22 »
Ik kwam ook niet verder dan die vage termen maar ik merk wel dat rond de 12% de F2 niet veel meer doet. De vraag is noem je 12% zwaar of niet, helaas geeft de fabrikant geen uitsluitsel.

12% is natuurlijk zwaar. Fermentis geeft inderdaad niet aan waar de grens ligt. Er zijn biergisten die tot zo'n 12% doorgisten. Veel verder gaan biergisten niet. F2 is een gist die dan nog een hergisting mogelijk maakt. Dat is wat je kunt opmaken uit de site van Fermentis.

Offline pippakillinova

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 190
  • Land: nl
  • Fijn hier
Re: Is dit normaal?
« Reactie #69 Gepost op: Vandaag om 08:59 »
Volgens een wijnmaker bij mij in de buurt zal champagne- of wijngist niet zoveel helpen aangezien deze gist niet in staat is de hoeveelheid complexe suikers (maltose en maltotriose) te vergisten. Het enige dat een rele uitkomst zou kunnen bieden is een belachelijke hoeveelheid vitale wlp099. Hij had het over een plak of starter van 7L  :nut:. En deze na enting intermitterend te beluchten met een aquariumpomp oid.

Ik denk dat ik de batch ga aanlengen met water of een ander licht bier dat nu op gisting staat.

Tags: