Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Is dit normaal?  (gelezen 3366 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline pippakillinova

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 193
  • Land: nl
  • Fijn hier
Is dit normaal?
« Gepost op: 25-11-2017 09:27 u »
Ik heb een zakje WLP099 (40 ml) opgekweekt en in de koelkast gezet om te laten bezinken.
Na 1 dag zag het er zo uit:



Dit lijkt mij normaal.


Nu, na 3 dagen in de koelkast ziet het er zo uit:


Is dit normaal?
Ik wil hem morgen gebruiken.

Alvast bedankt voor jullie reacties.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline JamMasterJustin

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 284
  • Land: nl
  • Niets hoeft, paarden wel
Re: Is dit normaal?
« Reactie #1 Gepost op: 25-11-2017 10:18 u »
Ziet er niet vreemd uit

De gist is door de kou gezakt en is niet actief. Je kunt de vloeistof nu makkelijker wegschenken. Als je hem wil gebruiken even op kamertemperatuur laten komen. Een beetje afgekoeld wort erbij, schudden om alle gist los te krijgen en enten

Offline pippakillinova

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 193
  • Land: nl
  • Fijn hier
Re: Is dit normaal?
« Reactie #2 Gepost op: 25-11-2017 11:15 u »
Oke fijn om te horen.
Ik had een meer duidelijke aftekening verwacht tussen de bezonken gist en het af te gieten wort.

Hoeveel kan ik nu het beste afgieten?

Offline PP

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 174
  • Land: nl
Re: Is dit normaal?
« Reactie #3 Gepost op: 25-11-2017 14:09 u »
Oke fijn om te horen.
Ik had een meer duidelijke aftekening verwacht tussen de bezonken gist en het af te gieten wort.

Hoeveel kan ik nu het beste afgieten?

De aftekening is heel duidelijk; zie laag op bodem.
2 L kun je afgieten.

groet, Paul

Offline pippakillinova

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 193
  • Land: nl
  • Fijn hier
Re: Is dit normaal?
« Reactie #4 Gepost op: 25-11-2017 14:22 u »
Denken jullie dat dit voldoende is om 15L met een SG van 1150 te vergisten?  :-\
Het is WLP099 (Super High Gravity Ale Yeast).

Offline Juindorper

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 335
  • Land: nl
Re: Is dit normaal?
« Reactie #5 Gepost op: 25-11-2017 16:17 u »
Nog niet misschien. Kweek nog maar een weekje door totdat je echt een laag gist hebt van een paar centimeter dik.
Of brouw eerst een licht biertje met een SG van rond de 1045 en gebruik vervolgens de slurry voor dat zware bier. 1150 is nog al wat.

Offline pippakillinova

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 193
  • Land: nl
  • Fijn hier
Re: Is dit normaal?
« Reactie #6 Gepost op: 25-11-2017 16:30 u »
Is het zinvol om hem nu op de roerder te zetten zodat ik hem morgenavond evt. toch kan enten?
Of heeft het zin om er 2 zakjes us-05 bij te gooien?

Offline pippakillinova

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 193
  • Land: nl
  • Fijn hier
Re: Is dit normaal?
« Reactie #7 Gepost op: 25-11-2017 16:37 u »
Ik heb wel eens ergens gelezen dat je ook de hoofdvergisting kunt beginnen met us-05 en dan 'doortrekken' met de (opgekweekte) wlp099. Is dat iets wat jullie zouden aanbevelen? Het moet een barleywine worden met een abv rond de 15%.

Brouwmomenten zijn nou eenmaal zeer schaars in ons huishouden...


Offline Juindorper

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 335
  • Land: nl
Re: Is dit normaal?
« Reactie #8 Gepost op: 25-11-2017 17:20 u »
Als je met alle geweld morgen die Barley wine wilt brouwen dan zou ik zowel de WLP99 als de US-5 er tegelijkertijd in gooien.
Maar dat gaat dan wel ten koste van het smaakprofiel van de WLP099.

Offline pippakillinova

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 193
  • Land: nl
  • Fijn hier
Re: Is dit normaal?
« Reactie #9 Gepost op: 25-11-2017 17:30 u »
Ik heb de starter zojuist afgegoten en voorzien van 'n liter vers wort (sg 1100) en voldoende voeding.
Staat nu op de roerder. Morgenvroeg meten en evt. voorzien van wort met sg 1150.
Afgieten is er dan helaas niet bij, maar dat neem ik voor lief.
Wellicht gooi ik er ook een zakje US05 bij.


Offline mbroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.045
  • Land: nl
  • Hoe verder je gaat, hoe langer de terugweg.
    • Huisbrouwerij St. Chiellus
Re: Is dit normaal?
« Reactie #10 Gepost op: 25-11-2017 17:43 u »
Denken jullie dat dit voldoende is om 15L met een SG van 1150 te vergisten?  :-\
Het is WLP099 (Super High Gravity Ale Yeast).

Dat denk ik niet, met nog een keer 1,5 lier vers wort op de afgegoten starter kom je er wel. Dit laagje is nog heel dun vind ik.

Offline mbroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.045
  • Land: nl
  • Hoe verder je gaat, hoe langer de terugweg.
    • Huisbrouwerij St. Chiellus
Re: Is dit normaal?
« Reactie #11 Gepost op: 25-11-2017 17:47 u »
Ik heb de starter zojuist afgegoten en voorzien van 'n liter vers wort (sg 1100) en voldoende voeding.
Staat nu op de roerder. Morgenvroeg meten en evt. voorzien van wort met sg 1150.
Afgieten is er dan helaas niet bij, maar dat neem ik voor lief.
Wellicht gooi ik er ook een zakje US05 bij.

Ik zou er voorlopig geen US05 bij doen, ik denk dat het zo wel goed komt. Zonder afgieten heb je morgenmiddag voldoende gist, en als de timing mee werkt start je vergisting vrij vlot. Als morgen tijden het brouwen de kleur koffie verkeerd is dan is je gist er klaar voor.


Offline pippakillinova

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 193
  • Land: nl
  • Fijn hier
Re: Is dit normaal?
« Reactie #12 Gepost op: 25-11-2017 18:40 u »
Ik zou er voorlopig geen US05 bij doen, ik denk dat het zo wel goed komt. Zonder afgieten heb je morgenmiddag voldoende gist, en als de timing mee werkt start je vergisting vrij vlot. Als morgen tijden het brouwen de kleur koffie verkeerd is dan is je gist er klaar voor.

Bedankt voor je reactie.

Hij staat een uur op de roerder en is nu al koffie verkeerd...
De gist was al getraind op een sg van 1100. Zou het daarom zo snel kunnen gaan?

Offline mbroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.045
  • Land: nl
  • Hoe verder je gaat, hoe langer de terugweg.
    • Huisbrouwerij St. Chiellus
Re: Is dit normaal?
« Reactie #13 Gepost op: 25-11-2017 18:49 u »
Geen idee. Als de kleur goed is niet te lang meer roeren en kun je vannacht nog even koelen. Het zakt dan wel niet perfect uit maar wel wat.

Offline Juindorper

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 335
  • Land: nl
Re: Is dit normaal?
« Reactie #14 Gepost op: 25-11-2017 20:00 u »
Bedankt voor je reactie.

Hij staat een uur op de roerder en is nu al koffie verkeerd...
De gist was al getraind op een sg van 1100. Zou het daarom zo snel kunnen gaan?
Het is anders wel gebruikelijk om starterwort van rond de 1040 gebruiken.
Je wilt namelijk gistcellen opkweken en geen suikers vergisten waardoor je gist weer in vitaliteit afneemt.

Offline pippakillinova

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 193
  • Land: nl
  • Fijn hier
Re: Is dit normaal?
« Reactie #15 Gepost op: 25-11-2017 20:19 u »
Het is anders wel gebruikelijk om starterwort van rond de 1040 gebruiken.
Je wilt namelijk gistcellen opkweken en geen suikers vergisten waardoor je gist weer in vitaliteit afneemt.

Hij was al opgebouwd geconditioneerd op 1100.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.823
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Is dit normaal?
« Reactie #16 Gepost op: 26-11-2017 22:59 u »
Hij was al opgebouwd geconditioneerd op 1100.

Toch kun je beter een wort gebruiken met een SG van 1040. Je krijgt dan meer gistcellen. Hoe meer gistcellen hoe beter jouw zwaar bier vergist.

In dit geval was het verstandig geweest indien je de liter wort met een SG van 1100 met een liter water had verdund tot 1050. Om op 1040 uit te komen had je 1,75 liter water moeten toevoegen maar dat past niet in de Erlenmeyer die je hebt...

Offline brouwerwaldonk

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 188
  • Land: be
  • VAW is mijn informatiebron
Re: Is dit normaal?
« Reactie #17 Gepost op: 27-11-2017 06:40 u »
Ik heb een zakje WLP099 (40 ml) opgekweekt en in de koelkast gezet om te laten bezinken.
Nu, na 3 dagen in de koelkast ziet het er zo uit:


Is dit normaal?
Ik wil hem morgen gebruiken.

Alvast bedankt voor jullie reacties.

Ik begin mijn starter met 10 ml wort van 1040 waarin ik een oogje gist ent.
Na 24 uur doe ik er 100 ml wort van 1040 bij en weer 24 uur later 1000 ml.
Na een nachtje met de magneetroerder uit ziet het er zo uit.



Waarom willen jullie dat toch altijd afgieten, het is nergens voor nodig, de beste gistcellen die nog zweven gieten jullie weg.

Offline pippakillinova

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 193
  • Land: nl
  • Fijn hier
Re: Is dit normaal?
« Reactie #18 Gepost op: 27-11-2017 08:42 u »
Bedankt voor jullie reacties. Weer wat geleerd in ieder geval. Volgende keer beter.

Gisteren na het brouwen de gist(actief) geŽnt en er was vrijwel direct activiteit. Het slot staat nu gelukkig lekker te pruttelen.

Het brouwen van zo'n extreem bier is voor mij voorlopig niet voor herhaling vatbaar. Leuk experiment, maar het proces verandert dusdanig en het voelde alsof ik de controle aan het verliezen was.
Het plan was om een whirlpool te draaien van de laastste hopgift. Maar het wort was zo stroperig dat dit al gauw kansloos bleek. De hop zat er echter al in...
De filter van de pomp (grainfather) raakte dus verstopt en moest ik alles overhevelen, filter reinigen en teruggieten om te koelen.

Ik heb dus wel goed belucht  :-X
Het begin SG van 1145 heb ik wel gehaald. 13,5L ipv 15, maar oke, dat kwam door het klunzen op het einde.

 :brouwen:

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.823
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Is dit normaal?
« Reactie #19 Gepost op: 27-11-2017 20:56 u »
Waarom willen jullie dat toch altijd afgieten, het is nergens voor nodig, de beste gistcellen die nog zweven gieten jullie weg.

Door de starter te koelen worden de zwevende cellen ook minder actief en zakken deze uit. Dat is goed te zien aan de helder worden van de starter.
Bijkomend voordeel van koelen is dat gist in een goede conditie blijft. Dat is niet het geval wanneer je een uitgewerkte starter bij kamertemperatuur bewaard. Als de starter warm bewaard wordt gaan er veel cellen dood en je werk voor niets geweest.

Offline tdp

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.902
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Is dit normaal?
« Reactie #20 Gepost op: 27-11-2017 21:36 u »
Door de starter te koelen worden de zwevende cellen ook minder actief en zakken deze uit. Dat is goed te zien aan de helder worden van de starter.
Bijkomend voordeel van koelen is dat gist in een goede conditie blijft. Dat is niet het geval wanneer je een uitgewerkte starter bij kamertemperatuur bewaard. Als de starter warm bewaard wordt gaan er veel cellen dood en je werk voor niets geweest.

Dat zijn 2 verschillende zaken. Als je planning goed is, is je starter op het moment van toedienen in topconditie. Je hoeft hem dan niet warm te bewaren, je voegt dan de starter op het juiste moment toe. Als je starter eerder klaar is dan dat je gaat brouwen, dan zou je hem inderdaad in de koelkast kunnen zetten, maar persoonlijk zou ik dan nog steeds de gehele starter toevoegen, niet alleen het afgegoten gedeelte.

Offline Juindorper

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 335
  • Land: nl
Re: Is dit normaal?
« Reactie #21 Gepost op: 27-11-2017 21:48 u »
Waarom willen jullie dat toch altijd afgieten, het is nergens voor nodig, de beste gistcellen die nog zweven gieten jullie weg.
Omdat starterwort niet te zuipen is.
Volgens sommigen proef je daar niks van terug maar dat kan ik me niet voorstellen. Als je een 2 liter starter bij een brouwsel giet van 20 liter lijkt me dat niet bevorderlijk voor de kwaliteit van je bier.
Dan maar een paar gistcellen minder.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.823
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Is dit normaal?
« Reactie #22 Gepost op: 27-11-2017 22:08 u »
Dat zijn 2 verschillende zaken. Als je planning goed is, is je starter op het moment van toedienen in topconditie. Je hoeft hem dan niet warm te bewaren, je voegt dan de starter op het juiste moment toe. Als je starter eerder klaar is dan dat je gaat brouwen, dan zou je hem inderdaad in de koelkast kunnen zetten, maar persoonlijk zou ik dan nog steeds de gehele starter toevoegen, niet alleen het afgegoten gedeelte.

Goed plannen is uiterst lastig. We gebruiken verschillende giststammen die net allemaal wat anders reageren. Ook kweken we wel eens gist op uit een commercieel flesje bier. Dan duurt het opkweken een stuk langer.
Daarnaast is de vitaliteit van de gist die we kopen niet steeds hetzelfde. Daarom is het aan te raden op tijd een starter te maken en wanneer deze bijna uitgewerkt is deze in een koelkast te bewaren.

Offline pippakillinova

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 193
  • Land: nl
  • Fijn hier
Re: Is dit normaal?
« Reactie #23 Gepost op: 28-11-2017 09:10 u »
Nu, na 36uur is de activiteit behoorlijk afgenomen. Hij boert nog 2 keer per minuut ongeveer. SG is 1078. Gek genoeg smaakt het niet (meer) zoet.
67 punten gedaald. Niet slecht denk ik. Maar ik hoop alleen dat hij nog wat doorzet...  :-\

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.823
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Is dit normaal?
« Reactie #24 Gepost op: 28-11-2017 22:13 u »
Nu, na 36uur is de activiteit behoorlijk afgenomen. Hij boert nog 2 keer per minuut ongeveer. SG is 1078. Gek genoeg smaakt het niet (meer) zoet.
67 punten gedaald. Niet slecht denk ik. Maar ik hoop alleen dat hij nog wat doorzet...  :-\

Kijk bij een starter niet naar het eind SG. Het gaat om het vermeerderen van gistcellen en er voor zorgen dat de gistcellen in een goede conditie zijn. Dat is het geval als de hoofdgisting voorbij is. De starter langer laten staan komt de kwaliteit van je starter niet te goede. De gist gaat interen op zijn reservestof glycogeen waardoor de aanmaak van nieuwe cellen bemoeilijkt wordt.

Tags: