Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Methode van schoonmaken  (gelezen 7452 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Brouwerijke

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 13
  • Land: nl
  • Brouwerijke - gebrouwen door broers
Methode van schoonmaken
« Gepost op: 22-11-2017 16:17 u »
Ik heb maar één vraag,

IK heb heel veel gelezen over het schoonmaken van bierflesjes op dit forum, maar dat bevestigt nog niet voor mij dat ik een juiste methode behandel.

Methode:
Na consumptie meteen die avond twee keer door spoelen en schudden zodat hij helemaal schoon blijft.
ik verzamel deze allemaal in een kratje en op een dag (wanneer ik tijd heb) en deze maak in dan schoon in grote aantallen in een 5 liter kuip.
Ik laat ze weken in warm water met puro oxi, dan maak ik ze extra schoon en laat ze uitdrogen. na uitdrogen zet ik ze in het kratje terug en bedek de flesjes met een doek zodat ze steriel blijven.
op de dag van bottelen doe ik niks meer.

Wat kan ik het beste toevoegen aan deze methode of wat kan ik beter niet doen? of is het helemaal goed?

Graag hoor ik verbeteringen betreft mijn methode!

Ik wil wel ander spul gebruiken dan pure oxi. Is puro san hiervoor een goede vervanger?

Aman

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Eskil

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 205
  • Land: nl
  • G.H.B Genooier Hoes Brouwerie
    • Genooier Hoes Brouwerie
Re: Methode van schoonmaken
« Reactie #1 Gepost op: 22-11-2017 16:20 u »
Heb je veel of vaak infecties?

Offline Peterrr

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 791
  • Land: nl
  • Cooling is an Art!
Re: Methode van schoonmaken
« Reactie #2 Gepost op: 22-11-2017 16:35 u »
Na het omspoelen gooi ik al jaren een beetje puro korreltjes in en vul met warm water.
De volgende dag bij het volgende flesje.. gooi ik dit er weer uit en maak rond de rand de witte aankoek even schoon spoel weer uit en brandschoon op zijn kop in de krat tot de bottel periode.

Voor het bottelen: starsan oplossing in de avinatore na spoelen en dan vullen.

Werkt voor mij prima en snel.  :biersmile:
Grt Peter

Offline Brouwerijke

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 13
  • Land: nl
  • Brouwerijke - gebrouwen door broers
Re: Methode van schoonmaken
« Reactie #3 Gepost op: 22-11-2017 17:18 u »
Eskil,

Ik heb nog nooit te maken gehad met infecties. De zooi die onderop ligt spoel ik er helemaal uit. Als ik ze schoonmaak laat ik ze dik 10 minuten in een bad met water en pure oxi staan. dan schud ik ze schoon of ik gebruik de borstel, als er echt iets blijft zitten wat ik niet weg krijg. als ik het echt niet wegkrijg zelfs na schoonmaken dan lever ik ze in.


Aman

Offline RobW

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 188
  • Land: 00
Re: Methode van schoonmaken
« Reactie #4 Gepost op: 22-11-2017 18:20 u »
Prima dan toch?

Offline Jukkie

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 408
  • Land: nl
  • dol op leven in de brouwerij
Re: Methode van schoonmaken
« Reactie #5 Gepost op: 22-11-2017 18:50 u »
Je bewaart lege flesjes op de kop in de krat? Zeker aan te raden na het uitspoelen, kunnen ze mooi leegdruipen. Een klein laagje schoon water in een uitgespoeld flesje wordt al heel snel vies water

Offline MarinusHolkema

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 73
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Methode van schoonmaken
« Reactie #6 Gepost op: 22-11-2017 19:57 u »
Flesjes spoel ik na gebruik uit. Dan gaan ze in een badje (moutemmer) met een klein beetje natronloog. (tegen biersteen en het makkelijk losweken etiketten) Volgende dag afspoelen en in het rek. daarna gaan ze droog op de kop in het krat. Voor gebruik nog eens naspoelen met starsan

Offline Brouwerij Hulzebos

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 172
  • Land: nl
  • Veldrijder en dwarse BIAB brouwer.
Re: Methode van schoonmaken
« Reactie #7 Gepost op: 22-11-2017 20:20 u »
Mijn flesjes spoel ik altijd na het uitschenken.
Voor het bottelen dompel ik flesje zonder etiket in handwarm soda water.
Flesjes met etiket laat enige tijd weken inhandwarm sodawater, waarbij ik moet zeggen dat de etiketten van Gulpener het snelste er af gaan.
Na het soda badje op de kop wat drogen.
Circa 1 flesje per krat heeft iets meer druk dan verwacht (spuiter!), echter ben ik nooit ongewenste smaken tegen gekomen in mijn bier.
Ik gebruik alleen maar soda voor het schoonmaken.

Eigenlijk denk ik dat het gebruik van al die chemisch rotzooi onzin is, gewoon omspoelen en nieuw bier erin!

Offline bjorri

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 398
  • Land: nl
  • eeuwige beginner
Re: Methode van schoonmaken
« Reactie #8 Gepost op: 22-11-2017 20:31 u »
De terugkerende discussie. Ik doe na drinken het beugelflesje weer dicht zodat het niet opdroogt. Binnen een paar dagen uitspoelen onder de kraan tot visueel schoon. Dan in de vaatwas op de hoogste temperatuur. Wat ik niet schoon krijg gaat naar statiegeld. Op de kop in het krat en dan zonder verdere behandeling vullen.

Mijn flessen zijn tot een keer of vijftien gebruikt. Biersteen heb ik tot mijn verbazing niet kunnen ontdekken. Straks komen van anderen de foto's weer met bruine vellen die uit flesjes komen maar dat heb ik bij mijn flessen niet kunnen reproduceren. Geen idee waarom ik er geen last van heb.

Offline PaultjePils

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 56
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Methode van schoonmaken
« Reactie #9 Gepost op: 22-11-2017 20:54 u »
Vroeger had ik wel wat inconsistente biersmaken per flesjes, daarom ben ik extra voorzichtig met het schoonmaken van bierflesjes. Ik hergebruik alleen flessen die ik na gebruik meteen om kan spoelen tot het visueel schoon is (soms een beetje zeep). Voor het bottelen doe ik voor zowel hergebruikte flessen als nieuw gekochte flessen een grote emmer met oxi puro. Na het badderen spoel ik de flessen na met water en gaan ze in het druiprek. Veel werk, zelfs voor nieuwe flessen. Ben daarom benieuwd of andere het nodig achten om nieuw gekochte flessen te sanitiseren? Voor de mensen die na spoelen met starsan, daarna nog spoelen met water? Of is de fles uit laten lekken in een druiprek voldoende?

Offline Brouwerijke

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 13
  • Land: nl
  • Brouwerijke - gebrouwen door broers
Re: Methode van schoonmaken
« Reactie #10 Gepost op: 23-11-2017 00:05 u »
@paultjepils

Ja, ik hoorde dus van een collega brouwer dat het puro oxi echt te gebruiken is voor reiniging maar niet voor steriliseren. maar dat je daarvoor dus nog puro san starsan of anders gelijkbaar spul voor moet gebruiken.

dus ( om even duidelijke te maken) drinken, omspoelen, schoonmaken puro oxi, water, drogen, puro san, water, drogen, bottelen, drinken enzovoort....

Lijkt me overbodig maar ook wel logisch wat hij zei, ben qua scheikunde/natuurkunde echt een sulletje :):):)


Offline lier

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 483
  • Land: nl
  • Brouwerij brouwkip
Re: Methode van schoonmaken
« Reactie #11 Gepost op: 23-11-2017 00:21 u »
Ik maak mijn flessen altijd schoon in de pure-oxi vlak voor bottelen, even naspoelen met water, nooit problemen gehad

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.597
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Methode van schoonmaken
« Reactie #12 Gepost op: 23-11-2017 01:31 u »
Ik heb maar één vraag,

IK heb heel veel gelezen over het schoonmaken van bierflesjes op dit forum, maar dat bevestigd nog niet voor mij dat ik een juiste methode behandel.

Als je geen last hebt van infecties dan doe je het op de juiste manier... Iets met Rome en meerdere wegen... De rest is niet belangrijk. ;)

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.682
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Methode van schoonmaken
« Reactie #13 Gepost op: 23-11-2017 09:01 u »
Ik heb maar één vraag,

IK heb heel veel gelezen over het schoonmaken van bierflesjes op dit forum, maar dat bevestigt nog niet voor mij dat ik een juiste methode behandel.

Methode:
Na consumptie meteen die avond twee keer door spoelen en schudden zodat hij helemaal schoon blijft.
ik verzamel deze allemaal in een kratje en op een dag (wanneer ik tijd heb) en deze maak in dan schoon in grote aantallen in een 5 liter kuip.
Ik laat ze weken in warm water met puro oxi, dan maak ik ze extra schoon en laat ze uitdrogen. na uitdrogen zet ik ze in het kratje terug en bedek de flesjes met een doek zodat ze steriel blijven.
op de dag van bottelen doe ik niks meer.

Wat kan ik het beste toevoegen aan deze methode of wat kan ik beter niet doen? of is het helemaal goed?

Graag hoor ik verbeteringen betreft mijn methode!

Ik wil wel ander spul gebruiken dan pure oxi. Is puro san hiervoor een goede vervanger?

Aman

Uitstekende methode. Wel raad ik aan om Chemipro Caustic te gebruiken. Dat verwijdert biersteen, iets wat oxi in veel mindere mate doet.


Voor anderen die gereageerd hebben: enkel spoelen is echt onvoldoende ook al heb je (tot nu toe) geen infecties gehad. Na verloop van tijd ontstaat er een bruine aanslag in je fles, dat is biersteen. Dat kan spuitende flessen geven en ook kunnen er infecties er zich in nestelen. Waarom alle moeite doen om een lekker bier te brouwen, maar niet de moeite nemen om je flessen schoon te maken.
Zo, dat is gezegd. En nu ga ik flessen schoonmaken... Ik wil vandaag gaan bottelen.

Offline joenedu

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 380
  • Land: nl
  • In hops we trust
Re: Methode van schoonmaken
« Reactie #14 Gepost op: 23-11-2017 09:51 u »
Is Chemipro Caustic hetzelfde als de Puro Caustic bij die winkel in Almere?

Offline Easywoods

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 672
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is en blijft mijn inspiratiebron
    • Brewer's Profile op Brewer's Friend
Re: Methode van schoonmaken
« Reactie #15 Gepost op: 23-11-2017 10:19 u »
Is Chemipro Caustic hetzelfde als de Puro Caustic bij die winkel in Almere?

Beide zijn werkzaam door bijtende soda en actief chloor, dus de werking is in ieder geval wel hetzelfde  ;)

Offline joenedu

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 380
  • Land: nl
  • In hops we trust
Re: Methode van schoonmaken
« Reactie #16 Gepost op: 23-11-2017 10:21 u »
Beide zijn werkzaam door bijtende soda en actief chloor, dus de werking is in ieder geval wel hetzelfde  ;)
Bedankt! Bestel ik die de volgende keer even mee.

Offline brouwmus

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 772
  • Land: nl
  • 't hoeft niet op al is het lekker
Re: Methode van schoonmaken
« Reactie #17 Gepost op: 24-11-2017 08:16 u »
Bedankt! Bestel ik die de volgende keer even mee.

Ja, zeker doen! Ook ik heb mijn schoonmaakregime afgelopen jaar aangepast en een schoonmaakstap met Puro Caustic ingebouwd.

Ik doe het als volgt (nog een weg naar Rome dus):
- Na uitschenken, omspoelen met wat koud water en de bodem van de fles met een lang penseel schoonborstelen zodat er zeker geen bezinksel achterblijft
- Nogmaals omspoelen met koud water en op de kop laten uitlekken
- Bewaren in een krat met de opening naar boven
- Avond voor bottelen: schoonmaken met Puro Caustic. Je staat er versteld van wat er dan nog uit de flessen komt...
- Uit laten druipen op een flessenpaal
- Voor bottelen: nog een keer desinfecteren met een Avinatore met een Star San-oplossing

Ik ben het helemaal met Jacques eens als hij zegt dat het onlogisch is als je eerst heel veel moeite doet om een zo goed mogelijk bier te brouwen, om het daarna in mogelijk* vuile flessen te stoppen...

*Ik heb de schoonmaakstap met Puro Caustic geïntroduceerd omdat er bij de laatste brouwsels voordat ik dat deed, vaak meerdere gushers/spuiters/geklapte flessen waren. Sindsdien is dat over.

Maar, zoals met veel dingen: doe waar je jezelf goed bij voelt en geniet vooral van je zelfgebrouwen bier!  :brouwen:

Groet,
John

Offline joenedu

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 380
  • Land: nl
  • In hops we trust
Re: Methode van schoonmaken
« Reactie #18 Gepost op: 24-11-2017 10:04 u »
Ik doe het als volgt (nog een weg naar Rome dus):
- Na uitschenken, omspoelen met wat koud water en de bodem van de fles met een lang penseel schoonborstelen zodat er zeker geen bezinksel achterblijft
- Nogmaals omspoelen met koud water en op de kop laten uitlekken
- Bewaren in een krat met de opening naar boven
- Avond voor bottelen: schoonmaken met Puro Caustic. Je staat er versteld van wat er dan nog uit de flessen komt...
- Uit laten druipen op een flessenpaal
- Voor bottelen: nog een keer desinfecteren met een Avinatore met een Star San-oplossing


Nu doe ik het ook zo, behalve de Puro Caustic stap, die komt er vanaf nu dus ook bij. Bedankt!

Offline Knobby

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 892
  • Land: nl
  • IBU-lid
Re: Methode van schoonmaken
« Reactie #19 Gepost op: 26-11-2017 22:23 u »
Ik laat mijn flessen schoonmaken door de grote brouwerijen... Ik ben liever lui dan moe, dus al die intensieve schoonmaak handelingen doe ik liever niet.
Ik gebruik alleen pils flesjes. Omspoelen als ze leeg zijn, op de easyrack in de vaatwasser (let op, geen glansspoelmiddel!) dan ben je ook van de etiketten af. Op de kop in het krat en voor bottelen nog met starsan en de avinatore.
Flesjes waar in is hergist (speciaalbier en eigen brouwsels) gaan naar de super en dan mogen de grote jongens ze voor me reinigen.

Offline beermenke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 884
  • Land: nl
  • Brouwerij De Sjravelaer
Re: Methode van schoonmaken
« Reactie #20 Gepost op: 26-11-2017 22:44 u »
Na gebruik direct omspoelen. Enige tijd voor het bottelen in oxi pro en op zijn kop in krat
Dag van bottelen in sulfiet en citroenzuur( ja ja ik weet het) naspoelen en direct bottelen. Nog nooit (gelukkig) een infectie of vreemde smaken gehad. Ieder zijn werkwijze en pas als ik overtuigd ben van beter dan neem ik het pas over.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.682
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Methode van schoonmaken
« Reactie #21 Gepost op: 26-11-2017 22:49 u »
Ieder zijn werkwijze en pas als ik overtuigd ben van beter dan neem ik het pas over.

Kijk eens goed na de flessen. En vooral naar de flessen waarin wat langer bier gezeten heeft. Zie je een waas in de flessen?
Als dat het geval is, is er biersteen aanwezig. Dat krijg je met sulfiet niet weg.

Online hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.466
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Methode van schoonmaken
« Reactie #22 Gepost op: 27-11-2017 00:16 u »
Zo ziet biersteen eruit:

en na schoonmaken met loog:

Je kunt het mooi zien als je met een zaklantaarn in een flesje schijnt.

Schoonmaken doe ik met gootsteenontstopper 3% oplossing van ca 80 ºC (= gevaarlijk, bril en handschoenen dragen) eens in de 5 keer bottelen oid. Voor het bottelen stoom ik de flesje uit snelkookkan of stoomcleaner met siliconenslang  slang hang je in een plastic krat bv van action waar een kratje inpast, dan kwartiertje stomen en alles is dood. 

Offline Jaap W

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 172
  • Land: nl
  • een tevreden bierdrinker is geen onruststoker
Re: Methode van schoonmaken
« Reactie #23 Gepost op: 30-11-2017 17:09 u »
Ik spoel mijn flesjes direct na gebruik uit met bijna kokend water uit de boiler. Daarna gaan ze op de kop in een scheef staand kratje zodat het water er goed uit loopt. Als het kratje recht staat kan er een druppel water aan het midden van de bodem van de fles blijven hangen en zoals al een keer is gememoreerd door een lid, kan ook water "kapot" gaan waardoor je misschien besmette flesjes kunt krijgen. Dag van het bottelen spoel ik nog een keer alle flesjes met Star San. Ook de "KROON" op het werk laat ik weken in de Star San.  :brouwen: :biersmile: :proost:

Offline beermenke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 884
  • Land: nl
  • Brouwerij De Sjravelaer
Re: Methode van schoonmaken
« Reactie #24 Gepost op: 30-11-2017 18:34 u »
Sulfiet werkt als ontsmetting en ik maak eerst alle flessen schoon met oxi pro en spoel na met sulfiet en citroen en daarna met schoon water en dan direct bottelen

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.682
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Methode van schoonmaken
« Reactie #25 Gepost op: 30-11-2017 20:41 u »
Sulfiet werkt als ontsmetting en ik maak eerst alle flessen schoon met oxi pro en spoel na met sulfiet en citroen en daarna met schoon water en dan direct bottelen

Sulfiet heeft desinfecterende werking maar reinigt niet. Oxi pro verwijdert in zeer beperkte mate biersteen. Om flessen echt schoon te maken kun je beter Chemipro Caustic of loog gebruiken. Zeker met loog moet je heel goed oppassen.

Offline carucci

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 5
  • Land: nl
  • You never fail until you stop brewing.
Re: Methode van schoonmaken
« Reactie #26 Gepost op: 01-12-2017 15:41 u »
Interessante schoonmaakmethodes van iedereen, misschien die van mij ook maar eens aanpassen.

Tot nu toe hield ik het hierbij:
 - na gebruik van het flesje (leegdrinken dus :proost: ) omspoelen en droog wegzetten.
 - vervolgens voor het brouwen de flessen vullen met water en deze in een grote pan, welke voor de helft gevuld is met water, koken
   laten we zeggen 10 min per fles.
 
Flessen worden maar een keer zelf gebruikt en worden vervolgens weer ingeleverd.
Tot nu toe nergens last van gehad, ben persoonlijk niet zo van die zware chemicaliën.

"Als iemand dit echt een slechte methode vindt hoor ik het natuurlijk graag."

Groeten van Carucci

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.682
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Methode van schoonmaken
« Reactie #27 Gepost op: 01-12-2017 21:25 u »
Regelmatig flessen weer inleveren is een methode. Moet je wel steeds etiketten afweken want een zelfgebrouwen bier met een etiket van een commerciële brouwerij is natuurlijk geen gezicht.

Je kunt ook steeds nieuwe flessen gebruiken maar dat is voor het milieu veel schadelijker dan het gebruik van een goed reinigingsmiddel.

Offline JoepH

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 236
  • Land: nl
  • Maasland Thuisbrouwers Genootschap
Re: Methode van schoonmaken
« Reactie #28 Gepost op: 01-12-2017 21:38 u »
Regelmatig flessen weer inleveren is een methode. Moet je wel steeds etiketten afweken want een zelfgebrouwen bier met een etiket van een commerciële brouwerij is natuurlijk geen gezicht.

Je kunt ook steeds nieuwe flessen gebruiken maar dat is voor het milieu veel schadelijker dan het gebruik van een goed reinigingsmiddel.

Ik spoel de flessen eerst om. Flessen met depot gaan meteen retour winkel. De rest gaat 10 minuten in de magnetron. Voor bottelen nog een keer spoelen, daarna Star San daarna nog even omspoelen met schoon water. Lijkt goed te gaan op die manier.

Offline beermenke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 884
  • Land: nl
  • Brouwerij De Sjravelaer
Re: Methode van schoonmaken
« Reactie #29 Gepost op: 01-12-2017 21:45 u »
Dank je Jacques, niet bij stil gestaan. Ga ik proberen. Formidabel forum!

Offline dirk

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 467
  • Land: 00
Re: Methode van schoonmaken
« Reactie #30 Gepost op: 02-12-2017 14:25 u »
De rest gaat 10 minuten in de magnetron.

Magnetron?! Wat is er mis mee om de flessen te frituren? Of anders af te bakken?

Alle gekheid op een stokkie: gewoon huishoudschoon, droog opslaan en voor het bottelen een desinfectiestap is meer dan voldoende.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.682
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Methode van schoonmaken
« Reactie #31 Gepost op: 02-12-2017 17:14 u »
Magnetron?! Wat is er mis mee om de flessen te frituren? Of anders af te bakken?

Alle gekheid op een stokkie: gewoon huishoudschoon, droog opslaan en voor het bottelen een desinfectiestap is meer dan voldoende.

Verhitten zonder eerder echt schoon te maken is geen goed idee. Het biersteen dat bestaat uit een complex anorganische en organische stoffen (waaronder eiwitten) bakt zo vast aan de wand van de fles.

En spoelen is iets anders dan schoonmaken. Door alleen te spoelen verwijder je geen biersteen.

Online hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.466
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Methode van schoonmaken
« Reactie #32 Gepost op: 03-12-2017 10:29 u »

Alle gekheid op een stokkie: gewoon huishoudschoon, droog opslaan en voor het bottelen een desinfectiestap is meer dan voldoende.
Dan krijg je na verloop van tijd dus dit

Offline dirk

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 467
  • Land: 00
Re: Methode van schoonmaken
« Reactie #33 Gepost op: 03-12-2017 10:53 u »
Dan krijg je na verloop van tijd dus dit.

Misschien wel, maar daar heb ik (nog) geen last van. Wellicht omdat ik de desinfectiestap nog met een chloor/loog reiniger (Chemipro) uitvoer. Loog werkt uitstekend tegen biersteenvorming.

Online hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.466
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Methode van schoonmaken
« Reactie #34 Gepost op: 03-12-2017 18:34 u »
Misschien wel, maar daar heb ik (nog) geen last van. Wellicht omdat ik de desinfectiestap nog met een chloor/loog reiniger (Chemipro) uitvoer. Loog werkt uitstekend tegen biersteenvorming.
Chloor/loog verwijdert inderdaad biersteen, maar dan ben je dus wel degelijk aan het reinigen en niet alleen desinfecteren.

Offline CeesM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 763
  • Land: nl
  • Niet mouwen, lekker brouwen.
Re: Methode van schoonmaken
« Reactie #35 Gepost op: 04-12-2017 17:37 u »
Ik vind de blonde biertjes van Park uit de ALDI wel lekker. De statiegeld vrije flesjes spaar ik op. Na het leegdrinken spoel ik ze 2x om, droog ze aan de flessenboom en verpakt het in kartonnen dozen. Voor het bottelen spoel ik ze nog met Puro San (ander merk Star San) en droog deze in de flessenboom. Gelijk bottelen met de eerst gesanitairde flesjes.

Offline Bakmeel

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 24
  • Land: nl
  • Het is Bier Uur!
Re: Methode van schoonmaken
« Reactie #36 Gepost op: 04-12-2017 19:55 u »
Ik heb op andere fora ook wel eens gelezen dat iemand ze na het schoonmaken met puro oxi in een oven op 120 ºC een kwartiertje uitbakt om alles dood te maken. Lijkt mij een riskante manier omdat dit glas volgens mij niet bestand is tegen dergelijke sterke temperatuurschommelingen. Straks ligt je oven vol met glas?

Offline jaapz

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 382
  • Land: nl
  • Brouwerij Vlugge Japie
Re: Methode van schoonmaken
« Reactie #37 Gepost op: 05-12-2017 10:20 u »
Na het leegdrinken van een flesje spoel ik hem gelijk een paar keer goed om met heet water en laat hem uitdruppen in een krat (op de kop). Daar blijft hij staan tot botteldag, waar ik ze in een bak star san laat weken waarna ik afvul.

Als er nog labeltjes op de flesjes zitten, week ik die er ook nog af in een bak met warm water voor een nacht, daarna gaan ze nog even in de vaatwasser.

Voor het bottelen check ik altijd even de flesjes na de spoeling met star san en warm water. Als ik nog viezigheid zie zitten, schrijf ik hem af en gaat hij de glasbak in.

Offline PaultjePils

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 56
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Methode van schoonmaken
« Reactie #38 Gepost op: 14-12-2017 16:40 u »
Nog even aanhaken op het biersteen probleem. In hoeverre moet ik daar rekening me houden met mijn plastic gistvaten. Nu maak ik het alleen schoon met zeep na gebruik en met puro oxi voor gebruik.

Offline nembrionic

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 623
Re: Methode van schoonmaken
« Reactie #39 Gepost op: 14-12-2017 18:39 u »
Nog even aanhaken op het biersteen probleem. In hoeverre moet ik daar rekening me houden met mijn plastic gistvaten. Nu maak ik het alleen schoon met zeep na gebruik en met puro oxi voor gebruik.

In principe zou je dat ook in plastic moeten kunnen krijgen denk ik.

Verder zou ik geen zeep gebruiken. Als dat in je vat blijft zitten dan lijkt me dat niet zo goed.

Offline nembrionic

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 623
Re: Methode van schoonmaken
« Reactie #40 Gepost op: 14-12-2017 18:46 u »
Chloor/loog verwijdert inderdaad biersteen, maar dan ben je dus wel degelijk aan het reinigen en niet alleen desinfecteren.

Biersteen is een anorganisch materiaal dat verwijderd dient te worden met een zuur.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.682
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Methode van schoonmaken
« Reactie #41 Gepost op: 14-12-2017 21:14 u »
Nog even aanhaken op het biersteen probleem. In hoeverre moet ik daar rekening me houden met mijn plastic gistvaten. Nu maak ik het alleen schoon met zeep na gebruik en met puro oxi voor gebruik.

Bij plastic gistvaten krijg je inderdaad na verloop van tijd een biersteenafzetting. Dat kan een bron vormen van infecties. Desinfecteermiddelen dringen niet allemaal voldoende in de het grillige biersteen. Star San heeft een lage oppervlaktespanning en dringt daardoor beter in kloofjes dan veel andere desinfecteermiddelen.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.682
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Methode van schoonmaken
« Reactie #42 Gepost op: 14-12-2017 21:17 u »
Biersteen is een anorganisch materiaal dat verwijderd dient te worden met een zuur.

Biersteen is een complex dat bestaat uit organische stoffen en anorganische stoffen.
Voor een goede verwijdering moet je eerst aan de slag met een loog of een middel met een hoog looggehalte zoals Chemipro Caustic. Meestal is dan het meeste biersteen verwijderd. Daarna pas zuur gebruiken om het restant te verwijderen als dat nodig is.

Offline PaultjePils

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 56
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Methode van schoonmaken
« Reactie #43 Gepost op: 15-12-2017 11:12 u »
Dan toch maar even een flinke bak chemipro caustic aanschaffen. Merkte al dat sommige hergebruikte flessen af en toe wat meer koolzuur/spuiten en minder smaken dan bier uit nieuwere flessen. Zie het biersteen nu ook gewoon zitten in sommige flesjes, vooral bij een batch waar ik veel hop (van pellets) mee liet gaan in het gistvat. Bier was daardoor ook troebel. Of is dat dan meer viezigheid dan biersteen?  ;D

Offline GeBaxke

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 368
  • Land: nl
  • C6H12O6 ----> 2 C2H5OH + 2 CO2 Lekker toch
Re: Methode van schoonmaken
« Reactie #44 Gepost op: 15-12-2017 11:21 u »
Dan toch maar even een flinke bak chemipro caustic aanschaffen. Merkte al dat sommige hergebruikte flessen af en toe wat meer koolzuur/spuiten en minder smaken dan bier uit nieuwere flessen. Zie het biersteen nu ook gewoon zitten in sommige flesjes, vooral bij een batch waar ik veel hop(van pellets) mee liet gaan in het gistvat. Bier was daardoor ook troebel. Of is dat dan meer viezigheid dan biersteen?  ;D

Tip, puro caustic is hetzelfde spul als chemipro caustic maar kost veel minder.

Offline Neetje

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.056
  • Land: nl
  • De elektrische brouwer
Re: Methode van schoonmaken
« Reactie #45 Gepost op: 15-12-2017 11:46 u »
Nog even aanhaken op het biersteen probleem. In hoeverre moet ik daar rekening me houden met mijn plastic gistvaten. Nu maak ik het alleen schoon met zeep na gebruik en met puro oxi voor gebruik.

Na elke vergisting maak ik mijn plastic vat schoon met wat afwasmiddel en spons. Daarna goed spoelen en drogen.
Voor gebruik even sprayen met Starsan, 10 min. laten staan en vat is gereed voor volgende vergisting.
Op deze manier voorkom je de meeste biersteen en hoef je echt niet iedere keer loog/zuur te gebruiken.
Wel aandacht geven aan de moeilijke hoekjes en randjes, eventueel met een kwastje oid.

Offline PaultjePils

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 56
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Methode van schoonmaken
« Reactie #46 Gepost op: 15-12-2017 13:13 u »
Na elke vergisting maak ik mijn plastic vat schoon met wat afwasmiddel en spons. Daarna goed spoelen en drogen.
Voor gebruik even sprayen met Starsan, 10 min. laten staan en vat is gereed voor volgende vergisting.
Op deze manier voorkom je de meeste biersteen en hoef je echt niet iedere keer loog/zuur te gebruiken.
Wel aandacht geven aan de moeilijke hoekjes en randjes, eventueel met een kwastje oid.

Welke concentratie Star San maak je dan? Neem aan dat je dat ook nog afspoelt voor gebruik met water? En als ik af en toe schoonmaak met puro caustic, altijd ontsmet met Star San, dan is puro oxi nergens meer voor nodig? Is het een keuze, Star San vs oxi voor ontsmetten?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.682
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Methode van schoonmaken
« Reactie #47 Gepost op: 15-12-2017 23:14 u »
Welke concentratie Star San maak je dan? Neem aan dat je dat ook nog afspoelt voor gebruik met water? En als ik af en toe schoonmaak met puro caustic, altijd ontsmet met Star San, dan is puro oxi nergens meer voor nodig? Is het een keuze, Star San vs oxi voor ontsmetten?

Caustic heeft zo wel een zeer goede reinigende als desinfecterende werking. Het nadeel is dat je doordat het chloorhoudend is het goed moet uitspoelen. Een klein restant kan een heel vervelende smaakafwijking geven. Daarnaast is het niet milieuvriendelijk. Door de loog die in dit middel zit werkt het prima op het organische gedeelte van biersteen.
Caustic is een middel dat je vooral gebruikt bij stevige verontreiniging of om vervelende geurtjes uit je gistvat te verwijderen.

Oxi heeft ook zowel reinigende als desinfecterende werking. Maar het is minder effectief dan caustic. Het is overigens vooral een reinigingsmiddel. Dit middel werkt beperkt op biersteen.

Star San is vooral een desinfecteermiddel maar heeft ook een reinigende werking omdat het ook een zeep is. Het bevat ook fosforzuurt. Hierdoor kan dit middel het anorganische deel van biersteen verwijderen.

Gouden regel is eerst reinigen en daarna desinfecteren.

Offline Neetje

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.056
  • Land: nl
  • De elektrische brouwer
Re: Methode van schoonmaken
« Reactie #48 Gepost op: 18-12-2017 22:05 u »
Welke concentratie Star San maak je dan? Neem aan dat je dat ook nog afspoelt voor gebruik met water? En als ik af en toe schoonmaak met puro caustic, altijd ontsmet met Star San, dan is puro oxi nergens meer voor nodig? Is het een keuze, Star San vs oxi voor ontsmetten?

Gewoon aanmaken volgens gebruiksaanwijzing.

Sprayen en na 10 minuten op zijn kop uit laten lekken - daarna, zonder spoelen, vullen.

Als ik na vergisten het vat reinig met afwasmiddel, spray ik deze "soms" wel in met Star San, borstel na 5 minuten met een kwastje de moeilijke hoekjes en schroefdraad. Daarna wel ff spoelen en droog weg zetten.

Offline jelle82

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 43
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Methode van schoonmaken
« Reactie #49 Gepost op: 07-10-2018 13:08 u »
- Avond voor bottelen: schoonmaken met Puro Caustic. Je staat er versteld van wat er dan nog uit de flessen komt.

Ik ben het helemaal met Jacques eens als hij zegt dat het onlogisch is als je eerst heel veel moeite doet om een zo goed mogelijk bier te brouwen, om het daarna in mogelijk* vuile flessen te stoppen...

*Ik heb de schoonmaakstap met Puro Caustic geïntroduceerd omdat er bij de laatste brouwsels voordat ik dat deed, vaak meerdere gushers/spuiters/geklapte flessen waren. Sindsdien is dat over.

Complete beginner hier en wil een goede schoonmaakregime invoeren.

Wat bedoel jij met "schoonmaken met..."? Laten weken in een Puro oplossing of met een flessenborstel of met een doekje in de flessen wrijven?

Sorry voor de banale vraag, maar schoonmaken is nog iets waar ik me weinig bij kan voorstellen.

Offline brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 547
  • Land: be
  • Water pas lekker als het langs brouwerij isgeweest
Re: Methode van schoonmaken
« Reactie #50 Gepost op: 07-10-2018 14:18 u »
Schoonmaken van de flessen begint na het uitschenken van het bier. Fles leeg 2 x uitspoelen met een beetje leiding water en omgekeerd laten uitlekken
Dan op de dag van het brouwen veel warm water. De brouwketel vullen met het heetste koelwater en de ketel vullen met rechtopstaande flessen helemaal onder. In het warme water een mengsel van 50ml bleekwater 20ml caustic en 1 eetlepel trisoda poeder.
Flessen blijven 15 min in het bad met reinigings product.
Dan half uitgieten schudden met de fles en leeggieten.
Dan in een koud bad met leidingwater als spoelmiddel voor het reiningings product.
Dan in een koud bad met ontsmettings middel 1% peroxide
Dan op de flessenboom.
Dan terug in de kratten met een dekseltje op elke fles tot de dag van het bottelen.


 

Online hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.466
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Methode van schoonmaken
« Reactie #51 Gepost op: 07-10-2018 16:30 u »
Ik spoel de flesje ook na gebruik schoon zoals brouwerwaldonk. Desinfecteren gaat heel makkelijk met stoom en een snelkookpan of fluitketel (of stoomcleaner)








Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.682
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Methode van schoonmaken
« Reactie #52 Gepost op: 07-10-2018 17:15 u »
Ik spoel de flesje ook na gebruik schoon zoals brouwerwaldonk. Desinfecteren gaat heel makkelijk met stoom en een snelkookpan of fluitketel (of stoomcleaner)

Met alleen spoelen is je flesje niet schoon!
Al er een tijdje bier in een fles staat ontstaat er een aanslag in de fles. Dat is een complexe verbinding van organische (eiwitten) en anorganische stoffen (calciumoxalaat). Die raak je niet kwijt door alleen te spoelen. Ook niet door te stomen. Het hete stoom zorgt er eerder voor dat de eiwitten van vorm veranderen zoals dat gebeurt bij het koken of bakken van een ei. Het gevolg is dat het verwijderen van de aanslag moeizamer gaat.


Ook ik spoel al mijn flessen 2 tot 3 keer uit met water. Als ik de flessen daarna onderdompel in een Chemipro Caustic oplossing komt de bruine aanslag los.

Zie onderstaande foto.


Bier bottel je in schone flessen die op een goede manier zijn schoongemaakt. Viezigheid wil je toch niet je bier hebben. Ik in ieder geval niet.
Na de behandeling met een Caustic oplossing wel goed uitspoelen. Een klein restantje kan een vervelende smaakafwijking geven.

Online hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.466
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Methode van schoonmaken
« Reactie #53 Gepost op: 07-10-2018 17:30 u »
Met alleen spoelen is je flesje niet schoon!
Al er een tijdje bier in een fles staat ontstaat er een aanslag in de fles. Dat is een complexe verbinding van organische (eiwitten) en anorganische stoffen (calciumoxalaat). Die raak je niet kwijt door alleen te spoelen. Ook niet door te stomen. Het hete stoom zorgt er eerder voor dat de eiwitten van vorm veranderen zoals dat gebeurt bij het koken of bakken van een ei. Het gevolg is dat het verwijderen van de aanslag moeizamer gaat.
Ja dat klopt. Je moet het ook zien als een acceptabel compromis tussen niet zo vaak hoeven schoonmaken en waarneembare nadelen. Omdat je stoomt loop je in iedere geval geen kans op infecties. Als je dit te vaak herhaalt dan is na een keer of 5 de aanslag wel merkbaar en zou je bv problemen kunnen krijgen met gushing door oxalaat aanslag. Daarom reinig ik eens in de zoveel x bottelen de flesjes wel grondig met loog. Door een zaklantaarn naar binnen te schijnen in de hals kun je zien hoeveel aanslag er al is gevormd. Wat helpt is brouwen met wat calcium chloride of calcium sulfaat. De calcium reageert dan al met de oxalaat in de maisch en slaat dan veel minder neer in je flesje. 

Offline brouwmus

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 772
  • Land: nl
  • 't hoeft niet op al is het lekker
Re: Methode van schoonmaken
« Reactie #54 Gepost op: 07-10-2018 17:56 u »
Complete beginner hier en wil een goede schoonmaakregime invoeren.

Wat bedoel jij met "schoonmaken met..."? Laten weken in een Puro oplossing of met een flessenborstel of met een doekje in de flessen wrijven?

Sorry voor de banale vraag, maar schoonmaken is nog iets waar ik me weinig bij kan voorstellen.

Jelle, ondertussen zijn er al meerdere reacties gegeven, zie ik. Ik hoop dat deze je vragen hebben beantwoord. Succes met schoonmaken!

Offline jelle82

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 43
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Methode van schoonmaken
« Reactie #55 Gepost op: 07-10-2018 20:05 u »
Jelle, ondertussen zijn er al meerdere reacties gegeven, zie ik. Ik hoop dat deze je vragen hebben beantwoord. Succes met schoonmaken!

Hallo brouwmus, ik geloof het wel ja. Ik heb door na enkele draadjes te lezen, dat reinigen nogal een heikel thema is - ik wilde dit niet uitlokken met mijn vraag. ;)

De foto van Jacques spreekt boekdelen.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.682
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Methode van schoonmaken
« Reactie #56 Gepost op: 04-11-2018 22:25 u »
Vandaag gebotteld. Bij het sorteren van de flessen om deze schoon te maken kwam ik deze twee flessen tegen. Het zijn flessen die ik gekregen heb van een andere hobbybrouwer. Na het uitschenken zijn ze omgespoeld.
Een mooi voorbeeld voor degenen die hun flessen alleen spoelen. Spoelen maakt niet schoon!


Offline dirk

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 467
  • Land: 00
Re: Methode van schoonmaken
« Reactie #57 Gepost op: 04-11-2018 23:23 u »
Mooi extreem voorbeeld. Spoelen voorkomt alleen schimmelvorming door achtergebleven nutriënten. Wil je de waas (biersteen) weghebben dan heb je toch een basische reiniger nodig zoals Chemipro, PBW, Enzybrew of een vaatwaspoeder.

Offline lier

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 483
  • Land: nl
  • Brouwerij brouwkip
Re: Methode van schoonmaken
« Reactie #58 Gepost op: 05-11-2018 22:47 u »
Bedankt. Mooi voorbeeld die flessen.