Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Maischschema voor een Dubbel  (gelezen 1504 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline NaahedetleJ

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 59
  • Land: nl
  • Ribboned Rooster Craft Beer - Home Brewery
Maischschema voor een Dubbel
« Gepost op: 21-11-2017 08:56 u »
Hoi allen,

A.s. zaterdag wil ik een dubbel bier gaan maken met 60% pilsmout en de overige 40% gaat bestaan uit Tarwemout, Goldswaen Red 50 EBC, Cara 120 en Goldswaen Aroma 400 EBC.

Graag zou ik deze goed balans willen zien. Dus niet te droog, maar ook weer niet te vol. Liever iets voller dan droog.
Begin SG 1070.

Ik kan maar geen juist maischschema verzinnen. Puur op de theorie gebaseerd zou ik nu het volgende doen:

30 min op 62 graden
30 min op 72 graden en
5 min   op 78 graden.

Zit ik hiermee een beetje goed met een lekker in balans Dubbel bier?

Ik hoor graag jullie bevindingen!

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline tdp

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.898
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: maischschema voor een Dubbel
« Reactie #1 Gepost op: 21-11-2017 12:43 u »
Prima, gewoon brouwen. Maischschema's hebben invloed, maar vaak in meer beperkte mate dan wordt aangenomen. Met een dergelijk schema kun je niet snel misbrouwen (in ieder geval niet op basis van het schema ;))

Offline Esterenbrouw

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 289
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: maischschema voor een Dubbel
« Reactie #2 Gepost op: 21-11-2017 12:56 u »
Ondanks dat er diversen beweren dat een maischschema nauwelijks in vloed heeft, maak ik toch echt
een zoeter bier met een schema van 10 minuten 62 en 50 minuten 72.

Offline NaahedetleJ

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 59
  • Land: nl
  • Ribboned Rooster Craft Beer - Home Brewery
Re: maischschema voor een Dubbel
« Reactie #3 Gepost op: 21-11-2017 14:20 u »
Oke bedankt beide.

Ondanks dat er diversen beweren dat een maischschema nauwelijks in vloed heeft, maak ik toch echt
een zoeter bier met een schema van 10 minuten 62 en 50 minuten 72.

Dus stel ik zou 20 minuten op 62 graden gaan zitten en 40 minuten op 72 graden zou een iets voller (en dus iets zoeter bier) moeten zijn dan bij 30/30?
of is dit verschil te klein qua minuten?

Offline jaapz

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 86
  • Land: nl
  • Brouwerij Vlugge Japie
Re: maischschema voor een Dubbel
« Reactie #4 Gepost op: 21-11-2017 14:42 u »
Doe bij wijze van experiment eens een eenstapsmaisch met gewoon 60 (tot pak en beet 90, als het nog niet goed geconverteerd is) minuten op 67C. Misschien nog iets hoger als je nog wat voller wil gaan.

Doen onze amerikaanse vrienden al jaren, ben het de laatste tijd ook gaan doen en het scheelt me een hoop gestook en gepiel met temperaturen moet ik zeggen. Zal wel heiligschennis zijn wat ik nu roep :)


(voor bonuspunten ook niet uitmaischen op 78C maar gewoon direct filteren en koken die hap)

Offline NaahedetleJ

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 59
  • Land: nl
  • Ribboned Rooster Craft Beer - Home Brewery
Re: maischschema voor een Dubbel
« Reactie #5 Gepost op: 21-11-2017 15:49 u »
Doe bij wijze van experiment eens een eenstapsmaisch met gewoon 60 (tot pak en beet 90, als het nog niet goed geconverteerd is) minuten op 67C. Misschien nog iets hoger als je nog wat voller wil gaan.

Doen onze amerikaanse vrienden al jaren, ben het de laatste tijd ook gaan doen en het scheelt me een hoop gestook en gepiel met temperaturen moet ik zeggen. Zal wel heiligschennis zijn wat ik nu roep :)


(voor bonuspunten ook niet uitmaischen op 78C maar gewoon direct filteren en koken die hap)

Heb ik overwogen. Alleen durf ik het er niet echt op te wagen ivm schommelende temperaturen van de maischketel. Heb het idee dat ik het niet helemaal stabiel op die temperatuur kan houden.

Offline tdp

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.898
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: maischschema voor een Dubbel
« Reactie #6 Gepost op: 21-11-2017 16:08 u »
Heb ik overwogen. Alleen durf ik het er niet echt op te wagen ivm schommelende temperaturen van de maischketel. Heb het idee dat ik het niet helemaal stabiel op die temperatuur kan houden.

1u 67 lukt niet, en 20 minuten of 40 minuten op 62 / 72 lukt wel? ;)

Offline JanEric

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 365
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: maischschema voor een Dubbel
« Reactie #7 Gepost op: 21-11-2017 16:42 u »
Welke gist ga je gebruiken?
Lijkt me ook niet geheel onbelangrijk voor het bepalen of je een zoet of droog bier wilt...

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.150
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: maischschema voor een Dubbel
« Reactie #8 Gepost op: 21-11-2017 17:06 u »
Doe bij wijze van experiment eens een eenstapsmaisch met gewoon 60 (tot pak en beet 90, als het nog niet goed geconverteerd is) minuten op 67C. Misschien nog iets hoger als je nog wat voller wil gaan.

Doen onze amerikaanse vrienden al jaren, ben het de laatste tijd ook gaan doen en het scheelt me een hoop gestook en gepiel met temperaturen moet ik zeggen. Zal wel heiligschennis zijn wat ik nu roep :)


(voor bonuspunten ook niet uitmaischen op 78C maar gewoon direct filteren en koken die hap)

Ik heb gisteren een dubbel gebotteld die ik 3 weken geleden gebrouwen heb.
Eenstapsmaisch op 65 graden voor 75 minuten.
Vergist met de MJ m-31 en die is geeindigd op 1010.

Offline NaahedetleJ

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 59
  • Land: nl
  • Ribboned Rooster Craft Beer - Home Brewery
Re: maischschema voor een Dubbel
« Reactie #9 Gepost op: 21-11-2017 21:30 u »
1u 67 lukt niet, en 20 minuten of 40 minuten op 62 / 72 lukt wel? ;)

Heb je een punt tdp. Met 62 en 72 ook nie helemaal, maar dan mag je wat graden  afwijken. Bij de eenmaisch wat minder.  Maar kan het natuurlijk gewoon op wagen met 68 / 69 graden!?

Offline NaahedetleJ

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 59
  • Land: nl
  • Ribboned Rooster Craft Beer - Home Brewery
Re: maischschema voor een Dubbel
« Reactie #10 Gepost op: 21-11-2017 21:30 u »
Welke gist ga je gebruiken?
Lijkt me ook niet geheel onbelangrijk voor het bepalen of je een zoet of droog bier wilt...

T 58 korrelgist.

Offline Oxhead

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 837
  • Land: nl
  • Elektriek fantastiek
Re: maischschema voor een Dubbel
« Reactie #11 Gepost op: 21-11-2017 21:34 u »
T 58 korrelgist.

Dit geeft sowieso al een zoet bier. Ik zou 30 minuten op 63 en 73 maischen.
Hoeveel suiker wil je in de stort gaan gebruiken?

Offline NaahedetleJ

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 59
  • Land: nl
  • Ribboned Rooster Craft Beer - Home Brewery
Re: maischschema voor een Dubbel
« Reactie #12 Gepost op: 21-11-2017 21:54 u »
Dit geeft sowieso al een zoet bier. Ik zou 30 minuten op 63 en 73 maischen.
Hoeveel suiker wil je in de stort gaan gebruiken?

Eigenlijk geen. Heb pilsmout 60% en verder Amber 12% en overig tarwe, cara 120 en aroma 400
Wel aan te raden toch wat suiker erin te doen?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.807
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Maischschema voor een Dubbel
« Reactie #13 Gepost op: 21-11-2017 22:22 u »
Mijn duit in het zakje.

25 minuten 68 C
15 minuten 73 C


En verder vooral een geschikte gist gebruiken die veel esters aanmaakt, weinig gist enten en op een wat hogere temperatuur vergisten. Gist en gisting hebben een veel meer grotere invloed op de beleving van een zoetige smaak dan een maischschema. Onvergistbare suikers hebben nu eenmaal een lage zoetkracht.

Offline Oxhead

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 837
  • Land: nl
  • Elektriek fantastiek
Re: Maischschema voor een Dubbel
« Reactie #14 Gepost op: 21-11-2017 23:09 u »
Eigenlijk geen. Heb pilsmout 60% en verder Amber 12% en overig tarwe, cara 120 en aroma 400
Wel aan te raden toch wat suiker erin te doen?
Een volmoutbier met een sg van 1070 vergist met T-58 zal een vol dik bier opleveren. Als dit je doel is prima.
Om meer richting een dubbel te gaan zou ikzelf 10% bruine kandijsuiker gebruiken ten koste van de pilsmout.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.277
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Maischschema voor een Dubbel
« Reactie #15 Gepost op: 21-11-2017 23:22 u »
Ik kan maar geen juist maischschema verzinnen.

Je moet niet te moeilijk denken over een maischema of 2 staps of 1 staps  en de tijden... Ach daar wordt je bier echt niet zo heel anders van, maischen is gewoon versuikeren... :brouwen:

Offline tdp

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.898
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: maischschema voor een Dubbel
« Reactie #16 Gepost op: 22-11-2017 08:56 u »
Heb je een punt tdp. Met 62 en 72 ook nie helemaal, maar dan mag je wat graden  afwijken. Bij de eenmaisch wat minder.  Maar kan het natuurlijk gewoon op wagen met 68 / 69 graden!?

Ach, als je ongeveer een uur op 68/69 graden zit met een afwijking van +/- 1, of je hebt dit op 63 / 72 graden? Ga even van mijn eigen situatie uit, maar een graad +/- is erg lastig te voorkomen.

Offline Underdike

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 673
  • Land: nl
  • www.keut.beer
    • www.keut.beer
Re: Maischschema voor een Dubbel
« Reactie #17 Gepost op: 22-11-2017 09:14 u »
Mijn input: 25 minuten 62 graden & 35 minuten 72 graden, en de S-33 gist, lekker warm vergisten...

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.150
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Maischschema voor een Dubbel
« Reactie #18 Gepost op: 22-11-2017 09:39 u »
Een volmoutbier met een sg van 1070 vergist met T-58 zal een vol dik bier opleveren. Als dit je doel is prima.
Om meer richting een dubbel te gaan zou ikzelf 10% bruine kandijsuiker gebruiken ten koste van de pilsmout.

Dat denk ik ook ja! Als je op 68/69 gaat zitten bij eenstapsmaisch en geen suiker in de stort en de t-58 ga je een heel vol bier krijgen.
Ik heb diezelfde dubbel als hierboven ook op 65 graden met de t-58 vergist en die kwam uit op 1019.
En wel suiker in de stort.

Offline jaapz

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 86
  • Land: nl
  • Brouwerij Vlugge Japie
Re: Maischschema voor een Dubbel
« Reactie #19 Gepost op: 22-11-2017 10:08 u »
Onvergistbare suikers hebben nu eenmaal een lage zoetkracht.

Is het niet zo dat de onvergistbare suikers wel een effect hebben van een wat voller mondgevoel?

Offline NaahedetleJ

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 59
  • Land: nl
  • Ribboned Rooster Craft Beer - Home Brewery
Re: Maischschema voor een Dubbel
« Reactie #20 Gepost op: 22-11-2017 10:15 u »
Oke dank allen voor jullie input!
Hier kan ik zeker wat mee :)

Die van Jacques had ik nog niet eerder voorbij zien komen. 40 minuten is dus ook genoeg wanneer je direct start met 68 en dan naar 73 gaat?
(Of zit m dat dan in de opwarmtijd tussendoor waardoor ie op ongeveer 50 minuten uitkomt? ) :weetniet:)

Vol bier mag het zeker wel worden. Als ik kijk naar eerdere recepten die met een SG op 1084 winnende prijzen hebben gewonnen en geen suikers hebben toegevoegd, moet dat prima te drinken zijn lijkt me?
Maar wellicht is een wat hoger Alcohol wel lekker (max 8% ). Dus ik hou de suiker nog even in gedachten.

Offline NaahedetleJ

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 59
  • Land: nl
  • Ribboned Rooster Craft Beer - Home Brewery
Re: Maischschema voor een Dubbel
« Reactie #21 Gepost op: 22-11-2017 10:24 u »
Dat denk ik ook ja! Als je op 68/69 gaat zitten bij eenstapsmaisch en geen suiker in de stort en de t-58 ga je een heel vol bier krijgen.
Ik heb diezelfde dubbel als hierboven ook op 65 graden met de t-58 vergist en die kwam uit op 1019.
En wel suiker in de stort.

Even puur uit interesse/kennis vergaring:
Geldt dit ook als begin SG wat hoger ligt dan 1070 (zeg eens 1084). Of maakt dat helemaal niets uit.

Offline Underdike

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 673
  • Land: nl
  • www.keut.beer
    • www.keut.beer
Re: Maischschema voor een Dubbel
« Reactie #22 Gepost op: 22-11-2017 20:46 u »
Bij Dubbels, Tripels en Quadrupels is suiker toevoegen wel een goede... daar wordt je bier lekker doordrinkbaar van.
Ik hoor geregeld dat basterdsuiker of bruine kandij niks extra oplevert tov kristalsuiker.... alleen de siroop schijnt andere (betere) smaakjes op te leveren.

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.150
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Maischschema voor een Dubbel
« Reactie #23 Gepost op: 22-11-2017 20:58 u »
Even puur uit interesse/kennis vergaring:
Geldt dit ook als begin SG wat hoger ligt dan 1070 (zeg eens 1084). Of maakt dat helemaal niets uit.

Ja als je begin sg hoger is zal je eind sg ook hoger zijn.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.807
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Maischschema voor een Dubbel
« Reactie #24 Gepost op: 22-11-2017 22:25 u »
Is het niet zo dat de onvergistbare suikers wel een effect hebben van een wat voller mondgevoel?

Ze dragen inderdaad bij aan de body van een bier.
Maar geven veel minder een zoete smaak dan vaak aangenomen wordt.

Tags: