Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Abbé Huit  (gelezen 900 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline ciesvandekwis

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.310
  • Land: be
  • napalm is er nog palm
Abbé Huit
« Gepost op: 20-11-2017 14:20 u »
Met het idee, die St Bernardus 8 is toch ook wel heel lekker... En omdat ik al zolang geen flessengist meer heb opgekweekt. Nog eens een paar flesjes soldaat maken voor het hogere doel. Ik weet dat iedereen zegt dat het Westmalle gist is, maar toch...

Opkweek met aanvankelijk appelsap en verder kweek met moutsiroop uit de natuurwinkel aangelengd tot SG 1040.

Receptje is iets wat ik vroeger nog gemaakt met, wat aangepast aan wat ik van grondstoffen liggen had:


BROUWPLANNER RAPPORT - (versie: 7.testF (FORA applicable)) - Datum Export: 17-11-2017
Naam van het bier : Abbé Wiet
Type van het bier : Donker Abdij
Brouwvolume : 35 liter
Extractie-efficiëntie : 75%
Voorspelling begindensiteit : 1069,8 SG /17,0 °P /17,5 Brix
Waarvan suikers : 1007,2 SG /1,8 °P /1,8 Brix
Voorspelling einddensiteit voor bottelen : 1012,0 SG /3,2 °P
Voorspelling alcoholgehalte voor bottelen: 7,7%
Voorspelling IBU totaal / EBC-kleur : 27 IBU / 40 EBC

STORTING MOUT, GRANEN, CONCENTRATEN en SUIKERS
Grondstof EBC kg % Gewicht
Pilsmout 3 3 3,000 28,5 %
Palemout 7 8 5,500 52,3 %
Weyermann Viennamout 7 1,000 09,5 %
Black 1400 1400 0,020 00,2 %
Candico donkere stroop 100 1,000 09,5 %

MAISCHEN EN SPOELEN
Gekozen Profiel: (Z) Zacht
Maischwater : 36,9 liter aan 67 °C
63,0°C gedurende 25 min (ß amylase (maltose))
72,0°C gedurende 30 min (a amylase (body) )
Filterspoelen: ga naar 75..78°C
Totaal spoelwater : 20,6 liter aan Max.80°C
Spoelen tot : 1015 SG (Of 4,0 °P of 4,1 Brix)

HOPPEN
Totale kooktijd : 65 minuten
Hop Vorm alfa% gram Toev.na..' IBU
Magnum (Hallertau M.) (B) PELL 13,4% 20 0' 18,9
Hallertauer Mittelfrüh (A) BLM 4,5% 30 30' 6,7
Styrian Golding (A) BLM 1,4% 30 50' 1,1

VERGISTING
Gistnaam : Opkweek St Bernardus (Westmalle)
Gisteigenschappen : Gekend, krachtig, gisting kan fruitig ruiken.

Volume giststarter: 2,2 liter maken met: 270 gram moutextract
en 9 gram gistvoeding in 2,2 liter water koken + pH aanpassen



Een etiketje heb ik ook al ;)

https://i1.wp.com/sandiegofreepress.org/wp-content/uploads/2015/09/Pope-Francis-joint.jpg?resize=600%2C518

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.793
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Abbé Huit
« Reactie #1 Gepost op: 20-11-2017 21:59 u »
De gist van St. Bernardus is bij mijn weten niet de gist van Westmalle. De St. Bernardus bieren hebben ook een ander gistprofiel dan Westvleteren.

Offline tdp

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.898
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Abbé Huit
« Reactie #2 Gepost op: 20-11-2017 22:17 u »
Die Candico, is dat gewoon verkrijgbaar bij de Colruyt/AH/???
Moet toch eens de grens over daarvoor dan. Mooi recept verder, ben benieuwd wat het resultaat is :D

Offline ciesvandekwis

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.310
  • Land: be
  • napalm is er nog palm
Re: Abbé Huit
« Reactie #3 Gepost op: 21-11-2017 16:14 u »
Er wordt vaak beweerd dat het de originele Westvleterengist zou zijn. Daarom de stille hoop...

Candico heb je zowel in siroop als suiker: Colruyt https://colruyt.collectandgo.be/cogo/nl/artikeldetail/33663/candico-kandijsiroop-top-down-400g
Bij AH enkel siroop: https://www.ah.be/producten/product/wi223299/candico-kandijsiroop

Offline tdp

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.898
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Abbé Huit
« Reactie #4 Gepost op: 21-11-2017 17:19 u »
Er wordt vaak beweerd dat het de originele Westvleterengist zou zijn. Daarom de stille hoop...

Candico heb je zowel in siroop als suiker: Colruyt https://colruyt.collectandgo.be/cogo/nl/artikeldetail/33663/candico-kandijsiroop-top-down-400g
Bij AH enkel siroop: https://www.ah.be/producten/product/wi223299/candico-kandijsiroop

Wat raad je aan, de siroop of de suiker? Of zit hier geen noemenswaardig verschil in?

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.144
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Abbé Huit
« Reactie #5 Gepost op: 21-11-2017 17:52 u »
Er wordt vaak beweerd dat het de originele Westvleterengist zou zijn. Daarom de stille hoop...

Candico heb je zowel in siroop als suiker: Colruyt https://colruyt.collectandgo.be/cogo/nl/artikeldetail/33663/candico-kandijsiroop-top-down-400g
Bij AH enkel siroop: https://www.ah.be/producten/product/wi223299/candico-kandijsiroop


Op het gevaar af dat ik iets minder slims vraag.
Als ik zo naar de specs kijk van die candico kandijsiroop, dan zijn die nagenoeg hetzelfde als die van de schenkstroop van van gilse.
Of is die van Gilse toch een heel ander product?
http://vangilse.nl/produkt/schenkstroop/

Offline mbroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.041
  • Land: nl
  • Hoe verder je gaat, hoe langer de terugweg.
    • Huisbrouwerij St. Chiellus
Re: Abbé Huit
« Reactie #6 Gepost op: 21-11-2017 20:58 u »
Op het gevaar af dat ik iets minder slims vraag.
Als ik zo naar de specs kijk van die candico kandijsiroop, dan zijn die nagenoeg hetzelfde als die van de schenkstroop van van gilse.
Of is die van Gilse toch een heel ander product?
http://vangilse.nl/produkt/schenkstroop/


Die smaakt heel anders, is gewoon een ander product.

Offline Tjardo

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 479
  • Land: nl
  • Proost!
Re: Abbé Huit
« Reactie #7 Gepost op: 21-11-2017 21:45 u »
Candico is in Nederland online te koop bij AH dus daar hoef je gelukkig niet helemaal voor naar België te rijden

Offline Brouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.723
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Abbé Huit
« Reactie #8 Gepost op: 21-11-2017 22:33 u »
Er wordt vaak beweerd dat het de originele Westvleterengist zou zijn. Daarom de stille hoop
St Bernardus maakt gebruik van een bottelgist wat ik her en der lees. Je zou misschien Orangeloo voor een flesje van zijn Westvleteren kloon kunnen vragen, die heeft de originele Westvleteren (St Bernardus) gist nog van de Zeeuwse gistbank

Offline ciesvandekwis

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.310
  • Land: be
  • napalm is er nog palm
Re: Abbé Huit
« Reactie #9 Gepost op: 23-11-2017 13:59 u »
Ik zal de opkweek gewoon eens proberen en laat het hier weten. Mocht het niet lukken, kan ik nog altijd Westmallegist uit mijn eigen bankje gebruiken.
Wat de suiker betreft: ik gebruik de suiker (ipv siroop) en kook die even op en voeg toe na dag 2 van gisting.

Offline ciesvandekwis

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.310
  • Land: be
  • napalm is er nog palm
Re: Abbé Huit
« Reactie #10 Gepost op: 04-12-2017 15:46 u »
​Bon, zaterdag dus bovenstaand ding gebrouwen, 37 liter opbrengst aan OG 1074 (zonder de suiker 1061 verwacht), met wordt dus 1083, ofte 10% ABV. 'k Zal diene Wiet naar Dies moeten optrekken en een ander prentje zoeken, tedju!
Rendement dus verre van slecht, want dit keer iets te fijn geschroot (molen stond nog op instelling voor rogge). Ik heb het gemerkt, want filteren verliep zeer traag, niveau binnenketel stond hoger van erbuiten. Kraan geknepen en pompje trager draaien hielp wel.

Maar bon, de vergisting gaat alvast als een speer en ruikt ook wel lekker, zéér benieuwd dus naar die opkweek-bernard...

Offline Jeukstaardt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 909
  • Land: nl
  • Bij twijfel, meer hop!
Re: Abbé Huit
« Reactie #11 Gepost op: 04-12-2017 16:46 u »
Ik zit net naar je recept te kijken en nou valt me op dat je 9gr. gistvoeding toevoegt? Klopt dat? Lijkt me absurd veel toch?

Tags: