Abbé Huit

Gestart door ciesvandekwis, 20-11-2017 14:20 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

ciesvandekwis

Met het idee, die St Bernardus 8 is toch ook wel heel lekker... En omdat ik al zolang geen flessengist meer heb opgekweekt. Nog eens een paar flesjes soldaat maken voor het hogere doel. Ik weet dat iedereen zegt dat het Westmalle gist is, maar toch...

Opkweek met aanvankelijk appelsap en verder kweek met moutsiroop uit de natuurwinkel aangelengd tot SG 1040.

Receptje is iets wat ik vroeger nog gemaakt met, wat aangepast aan wat ik van grondstoffen liggen had:


BROUWPLANNER RAPPORT - (versie: 7.testF (FORA applicable)) - Datum Export: 17-11-2017
Naam van het bier : Abbé Wiet
Type van het bier : Donker Abdij
Brouwvolume : 35 liter
Extractie-efficiëntie : 75%
Voorspelling begindensiteit : 1069,8 SG /17,0 °P /17,5 Brix
Waarvan suikers : 1007,2 SG /1,8 °P /1,8 Brix
Voorspelling einddensiteit voor bottelen : 1012,0 SG /3,2 °P
Voorspelling alcoholgehalte voor bottelen: 7,7%
Voorspelling IBU totaal / EBC-kleur : 27 IBU / 40 EBC

STORTING MOUT, GRANEN, CONCENTRATEN en SUIKERS
Grondstof EBC kg % Gewicht
Pilsmout 3 3 3,000 28,5 %
Palemout 7 8 5,500 52,3 %
Weyermann Viennamout 7 1,000 09,5 %
Black 1400 1400 0,020 00,2 %
Candico donkere stroop 100 1,000 09,5 %

MAISCHEN EN SPOELEN
Gekozen Profiel: (Z) Zacht
Maischwater : 36,9 liter aan 67 °C
63,0°C gedurende 25 min (ß amylase (maltose))
72,0°C gedurende 30 min (a amylase (body) )
Filterspoelen: ga naar 75..78°C
Totaal spoelwater : 20,6 liter aan Max.80°C
Spoelen tot : 1015 SG (Of 4,0 °P of 4,1 Brix)

HOPPEN
Totale kooktijd : 65 minuten
Hop Vorm alfa% gram Toev.na..' IBU
Magnum (Hallertau M.) (B) PELL 13,4% 20 0' 18,9
Hallertauer Mittelfrüh (A) BLM 4,5% 30 30' 6,7
Styrian Golding (A) BLM 1,4% 30 50' 1,1

VERGISTING
Gistnaam : Opkweek St Bernardus (Westmalle)
Gisteigenschappen : Gekend, krachtig, gisting kan fruitig ruiken.

Volume giststarter: 2,2 liter maken met: 270 gram moutextract
en 9 gram gistvoeding in 2,2 liter water koken + pH aanpassen



Een etiketje heb ik ook al ;)

https://i1.wp.com/sandiegofreepress.org/wp-content/uploads/2015/09/Pope-Francis-joint.jpg?resize=600%2C518

Jacques

De gist van St. Bernardus is bij mijn weten niet de gist van Westmalle. De St. Bernardus bieren hebben ook een ander gistprofiel dan Westvleteren.

tdp

Die Candico, is dat gewoon verkrijgbaar bij de Colruyt/AH/???
Moet toch eens de grens over daarvoor dan. Mooi recept verder, ben benieuwd wat het resultaat is :D

ciesvandekwis

Er wordt vaak beweerd dat het de originele Westvleterengist zou zijn. Daarom de stille hoop...

Candico heb je zowel in siroop als suiker: Colruyt https://colruyt.collectandgo.be/cogo/nl/artikeldetail/33663/candico-kandijsiroop-top-down-400g
Bij AH enkel siroop: https://www.ah.be/producten/product/wi223299/candico-kandijsiroop

tdp

Citaat van: ciesvandekwis op 21-11-2017  16:14 uEr wordt vaak beweerd dat het de originele Westvleterengist zou zijn. Daarom de stille hoop...

Candico heb je zowel in siroop als suiker: Colruyt https://colruyt.collectandgo.be/cogo/nl/artikeldetail/33663/candico-kandijsiroop-top-down-400g
Bij AH enkel siroop: https://www.ah.be/producten/product/wi223299/candico-kandijsiroop

Wat raad je aan, de siroop of de suiker? Of zit hier geen noemenswaardig verschil in?

Hay

Citaat van: ciesvandekwis op 21-11-2017  16:14 uEr wordt vaak beweerd dat het de originele Westvleterengist zou zijn. Daarom de stille hoop...

Candico heb je zowel in siroop als suiker: Colruyt https://colruyt.collectandgo.be/cogo/nl/artikeldetail/33663/candico-kandijsiroop-top-down-400g
Bij AH enkel siroop: https://www.ah.be/producten/product/wi223299/candico-kandijsiroop

Op het gevaar af dat ik iets minder slims vraag.
Als ik zo naar de specs kijk van die candico kandijsiroop, dan zijn die nagenoeg hetzelfde als die van de schenkstroop van van gilse.
Of is die van Gilse toch een heel ander product?
http://vangilse.nl/produkt/schenkstroop/

mbroek

Citaat van: Hay op 21-11-2017  17:52 uOp het gevaar af dat ik iets minder slims vraag.
Als ik zo naar de specs kijk van die candico kandijsiroop, dan zijn die nagenoeg hetzelfde als die van de schenkstroop van van gilse.
Of is die van Gilse toch een heel ander product?
http://vangilse.nl/produkt/schenkstroop/

Die smaakt heel anders, is gewoon een ander product.

Tjardo

Candico is in Nederland online te koop bij AH dus daar hoef je gelukkig niet helemaal voor naar België te rijden

Brouwers

Citaat van: ciesvandekwis op 21-11-2017  16:14 uEr wordt vaak beweerd dat het de originele Westvleterengist zou zijn. Daarom de stille hoop
St Bernardus maakt gebruik van een bottelgist wat ik her en der lees. Je zou misschien Orangeloo voor een flesje van zijn Westvleteren kloon kunnen vragen, die heeft de originele Westvleteren (St Bernardus) gist nog van de Zeeuwse gistbank

ciesvandekwis

Ik zal de opkweek gewoon eens proberen en laat het hier weten. Mocht het niet lukken, kan ik nog altijd Westmallegist uit mijn eigen bankje gebruiken.
Wat de suiker betreft: ik gebruik de suiker (ipv siroop) en kook die even op en voeg toe na dag 2 van gisting.

ciesvandekwis

​Bon, zaterdag dus bovenstaand ding gebrouwen, 37 liter opbrengst aan OG 1074 (zonder de suiker 1061 verwacht), met wordt dus 1083, ofte 10% ABV. 'k Zal diene Wiet naar Dies moeten optrekken en een ander prentje zoeken, tedju!
Rendement dus verre van slecht, want dit keer iets te fijn geschroot (molen stond nog op instelling voor rogge). Ik heb het gemerkt, want filteren verliep zeer traag, niveau binnenketel stond hoger van erbuiten. Kraan geknepen en pompje trager draaien hielp wel.

Maar bon, de vergisting gaat alvast als een speer en ruikt ook wel lekker, zéér benieuwd dus naar die opkweek-bernard...

Jeukstaardt

Ik zit net naar je recept te kijken en nou valt me op dat je 9gr. gistvoeding toevoegt? Klopt dat? Lijkt me absurd veel toch?

ciesvandekwis

Is wat de Brouwplanner er automatisch van maakt. In de praktijk heb ik enkel bij het koken van het starterswort een koffielepel oude gistslurry gevoegd als voeding.
Het bier is uitgegist tot SG 1011, of een 87% SVG. Ik denk dat we daarmee toch wel kunnen uitsluiten dat het een pure bottelgist is. Het proefde lekker vol en had mooie banaantoetsen. Met oudejaar trekken we er eentje open.

mbroek

Citaat van: ciesvandekwis op 29-12-2017  10:52 uIs wat de Brouwplanner er automatisch van maakt. In de praktijk heb ik enkel bij het koken van het starterswort een koffielepel oude gistslurry gevoegd als voeding.
Het bier is uitgegist tot SG 1011, of een 87% SVG. Ik denk dat we daarmee toch wel kunnen uitsluiten dat het een pure bottelgist is. Het proefde lekker vol en had mooie banaantoetsen. Met oudejaar trekken we er eentje open.

Goed nieuws van de gist dus. Proost dan maar.

ciesvandekwis

Hij zit nu een 3-tal weken op fles, maar bij het bottelen een 4-tal liter aan de zoldergod geofferd (kraantje bottelvat stond open  :(). Dus een stuk meer bottelsuiker, waardoor hij licht gusht. Ik vermoed ook wel dat er wat wilde gist is ingekropen, aan het schuim te zien (is het soort roomachtige bovenlaag zoals bij mijn Rodenboek).
Maar hij smaakt heel vol, zoetig, alcoholwarmend, rozijnen-kruidig. Eindelijk een dus die de familie zonder verpinken binnenkapt.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.