Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Omkatten recept Oktoberfest naar IPA  (gelezen 952 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Underdike

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 672
  • Land: nl
  • www.keut.beer
    • www.keut.beer
Omkatten recept Oktoberfest naar IPA
« Gepost op: 18-11-2017 23:08 u »
We hebben een Oktoberfest-recept wat we al een paar keer gebrouwen hebben, waarvoor ik de mouten al in huis heb.
Nou zit ik er aan te denken hier voor de verandering een hoppig biertje van te maken... een Oktober IPA of zo?
Hieronder het originele recept, moutig genoeg om lekker wat aromatische hoppen tegenaan te gooien toch?
Ik wil er geen extreme bitterbom van maken... maar wel een lekker fruiting aroma aan te geven.

Wat zouden jullie er aan veranderen?
- Welke hoppen gaan gebruiken?
- Hoeveel IBU's zal ik op mikken?
- Wat voor hopschema gebruiken?
- Andere gist pakken ? US-05 misschien?
- Koriander en sinaas-appel-schillen gebruiken?
- Misschien ietsje meer mout gebruiken om iets zwaarder te maken (moutiger maken om meer tegenhang tegen het bitter te creeren)?

Recept voor 50 a 55 liter bier Oktoberfest bier :
6,3 kilo Vienna
4 kilo Munchner I
0,5 kilo Special B
110 gram Perle & 110 graam Saaz hops (60 - 25 - 5 minuten, bitterheid: 23IBU / 0,48 bitterheids-index)
43 liter startwater & 33 liter spoelwater (CaCl & Melkzuur ter correctie waterwaarden)
60 gram W34/70 Lager-gist (vergisten op 15 graden, na een week beetje laten oplopen, en daarna cold-crashen)
Kleur 26 EBC - start SG 1048, vergisten tot SG van 1010 = 5% alcohol

Ik ben heel erg benieuwd naar jullie suggesties!

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Underdike

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 672
  • Land: nl
  • www.keut.beer
    • www.keut.beer
Re: Omkatten recept Oktoberfest naar IPA
« Reactie #1 Gepost op: 19-11-2017 22:23 u »
Niemand die wat suggesties heeft?
We hebben nog nooit iets IPA-erigs gemaakt, en vooralsnog bijna alleen maar Perle & Saaz hops gepakt om eerst het brouwen an sich onder de knie te krijgen.
We kunnen wel wat hulp gebruiken  :nut:

Offline AukeRadelaar

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 60
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Omkatten recept Oktoberfest naar IPA
« Reactie #2 Gepost op: 19-11-2017 22:44 u »
Niemand die wat suggesties heeft?
We hebben nog nooit iets IPA-erigs gemaakt, en vooralsnog bijna alleen maar Perle & Saaz hops gepakt om eerst het brouwen an sich onder de knie te krijgen.
We kunnen wel wat hulp gebruiken  :nut:

Ik vind zelf de Citra echt heel fijn, tropisch fruit en mango-achtige tonen.

Offline Oxhead

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 837
  • Land: nl
  • Elektriek fantastiek
Re: Omkatten recept Oktoberfest naar IPA
« Reactie #3 Gepost op: 19-11-2017 22:59 u »
Een goede moutige basismout, pale ale is gebruikelijk. Verder genoeg hop naar keuze in de kookketel en voldoende koudhoppen.
Us-05 werkt altijd voor een Ipa. Sinasappelschillen en koriander niet.
Succes.  :brouwen:

Offline Underdike

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 672
  • Land: nl
  • www.keut.beer
    • www.keut.beer
Re: Omkatten recept Oktoberfest naar IPA
« Reactie #4 Gepost op: 19-11-2017 23:13 u »
Dank jullie voor de reacties.
Als ik vooral het aroma wil, en wel wat bitterheid maar niet zoín hele extreme wrange bitterheid... Hoeveel IBUís of welke bitterindex mik ik dan op?

Offline Oxhead

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 837
  • Land: nl
  • Elektriek fantastiek
Re: Omkatten recept Oktoberfest naar IPA
« Reactie #5 Gepost op: 19-11-2017 23:24 u »
40 ibu bij een sg van 1060 geeft een redelijk milde Ipa.

Offline Underdike

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 672
  • Land: nl
  • www.keut.beer
    • www.keut.beer
Re: Omkatten recept Oktoberfest naar IPA
« Reactie #6 Gepost op: 19-11-2017 23:34 u »
40 ibu bij een sg van 1060 geeft een redelijk milde Ipa.
Bedankt 👍

Offline Dund

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 510
  • Land: nl
  • udenhoutse bierbrouwerij du fisturz
    • Udentse Fisturz Brouwerij
Re: Omkatten recept Oktoberfest naar IPA
« Reactie #7 Gepost op: 19-11-2017 23:53 u »
Ik zou geen Saaz gebruiken als bitterhop om aan je 40-50 ibu te komen er moet dan zoveel in dat je kans hebt dat het groentesoep wordt. Probeer een 60 min gift te nemen met zo hoog mogelijk alfazuurgehalte. Als je voor Citra kiest dan blijft er van die Perle en Saaz sowieso niets over.

Offline MarinusHolkema

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 69
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Omkatten recept Oktoberfest naar IPA
« Reactie #8 Gepost op: 20-11-2017 08:10 u »
Als het vooral om de aroma's gaat en niet om de bitterheid. Zou ik de 60 minuten gift klein houden en 20 minuten en vlamuit hopgift vergroten. Ik heb goede ervaringen met schema 1-2-4. (2e gift is 2x zo groot als de 1e, 3e gift is 4x zo groot als de eerste)

Offline Underdike

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 672
  • Land: nl
  • www.keut.beer
    • www.keut.beer
Re: Omkatten recept Oktoberfest naar IPA
« Reactie #9 Gepost op: 20-11-2017 08:31 u »
Als het vooral om de aroma's gaat en niet om de bitterheid. Zou ik de 60 minuten gift klein houden en 20 minuten en vlamuit hopgift vergroten. Ik heb goede ervaringen met schema 1-2-4. (2e gift is 2x zo groot als de 1e, 3e gift is 4x zo groot als de eerste)
1-2-4 schema zonder koudhoppen in de navergisting?

Offline MarinusHolkema

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 69
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Omkatten recept Oktoberfest naar IPA
« Reactie #10 Gepost op: 20-11-2017 08:46 u »
Ja, zonder koudhoppen. Ik was in eerste instantie beetje huiverig voor koudhoppen. Later vond ik het geen verbetering.
(knuppel, hoenderhok)

Offline Underdike

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 672
  • Land: nl
  • www.keut.beer
    • www.keut.beer
Re: Omkatten recept Oktoberfest naar IPA
« Reactie #11 Gepost op: 20-11-2017 19:44 u »
Citaat
(knuppel, hoenderhok)
Ik had op buitenlandse fora ook al wat discussie gezien... Brulosophy was er ook sceptisch over geloof ik...

Offline Martijn0172

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 432
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Omkatten recept Oktoberfest naar IPA
« Reactie #12 Gepost op: 20-11-2017 20:19 u »
Als je de vlamuitgift pas toevoegt als whirlpoogift dan heb je minder bitterheid en meer hopsmaak.

Koelen tot 78c, dan whirlpoolhop er bij, 30-45 minuten laten staan en dan verder koelen tot 18c

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.793
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Omkatten recept Oktoberfest naar IPA
« Reactie #13 Gepost op: 20-11-2017 22:28 u »
Ja, zonder koudhoppen. Ik was in eerste instantie beetje huiverig voor koudhoppen. Later vond ik het geen verbetering.
(knuppel, hoenderhok)


De laatste tijd ben ik steeds intensiver aan het koudhoppen omdat je daardoor een veel intenser hoparoma krijgt. Ik doe in combinatie met een steeds grotere hopgifte tegen het einde van het koken. Het gebruik van de ene techniek sluit niet de andere uit. Intensief koudhoppen bij een bier met veel bitterheid zorgt voor een verlaging van het gehalte aan iso-alfazuren.
Zie ook http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,33562.0.html

Offline Dund

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 510
  • Land: nl
  • udenhoutse bierbrouwerij du fisturz
    • Udentse Fisturz Brouwerij
Re: Omkatten recept Oktoberfest naar IPA
« Reactie #14 Gepost op: 20-11-2017 22:34 u »
Ik brouw tegenwoordig alleen maar met 60 min hop. Dan koelen voor whirlpool naar 73 graden. De helft van de aroma hop erbij 30 min wachten. Dan koelen naar 63 graden en de rest erbij. Weer een half uur wachten. Dan koelen naar 19 graden.

Als koudhop een flinke hoeveelheid hop erin op 14 graden. En een heerlijke ipa is klaar.

Offline MarinusHolkema

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 69
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Omkatten recept Oktoberfest naar IPA
« Reactie #15 Gepost op: 21-11-2017 08:11 u »
Toch nog maar weer eens spelen met mijn hopschema's dan... :brouwen:

Tags: