Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Bier stijgt hard naar hoofd  (gelezen 750 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Bertje Bier

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 67
  • Land: 00
  • Better drunk than Trump. Drink Maleier
Bier stijgt hard naar hoofd
« Gepost op: 18-11-2017 14:46 u »
Om een quadrupel te proberen te brouwen heb ik een wort met een sg van 1040 verrijkt met 550 gr bruine basterdsuiker en 400 kandijsuiker.
Het sg kwam uit op 1082 en ik heb het laten gisten met een slurry van Wyeast 3787. op 18 graden C. Ik heb dit 2 keer keer herhaald met dit gist en 2 keer met een ander gist (Fermentis Abbye). Het resultaat is steeds hetzelfde. 

Wat opvalt is, dat ondanks dat het alcoholpercentage helemaal niet zo hoog is (SG einde was 1016 en dus berekend op 8,5 tot 9 %), het bier wel direct maar dan ook direct naar je hoofd stijgt.

Heeft dat te maken met de hoge suikergift en daardoor andere alcoholen of andere stoffen? Is het verbeelding? Dat laatste lijkt me eerlijk gezegd niet want ik ben een geoefend bierdrinker zullen we maar zeggen. :proost:

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline HarryL

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 113
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: bier stijgt hard naar hoofd
« Reactie #1 Gepost op: 18-11-2017 15:10 u »
Om een quadrupel te proberen te brouwen heb ik een wort met een sg van 1040 verrijkt met 550 gr bruine basterdsuiker en 400 kandijsuiker.
Het sg kwam uit op 1082 en ik heb het laten gisten met een slurry van Wyeast 3787. op 18 graden C. Ik heb dit 2 keer keer herhaald met dit gist en 2 keer met een ander gist (Fermentis Abbye). Het resultaat is steeds hetzelfde.

Wat opvalt is, dat ondanks dat het alcoholpercentage helemaal niet zo hoog is (SG einde was 1016 en dus berekend op 8,5 tot 9 %), het bier wel direct maar dan ook direct naar je hoofd stijgt.

Heeft dat te maken met de hoge suikergift en daardoor andere alcoholen of andere stoffen? Is het verbeelding? Dat laatste lijkt me eerlijk gezegd niet want ik ben een geoefend bierdrinker zullen we maar zeggen.  :proost:

Je hebt toch niet op een lege maag gedronken hè? hahaha
Ik heb het ook wel eens met quadrupel dat ze gewoon zwaar vallen.
Maar of dat door de hoge suikergift komt oid, dat weet ik niet.

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.024
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: bier stijgt hard naar hoofd
« Reactie #2 Gepost op: 18-11-2017 15:55 u »
Ik denk dat het gewoon de hoeveelheid alcohol is.

Offline TeVeHa

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 38
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Bier stijgt hard naar hoofd
« Reactie #3 Gepost op: 18-11-2017 16:41 u »
 

Wat opvalt is, dat ondanks dat het alcoholpercentage helemaal niet zo hoog is (SG einde was 1016 en dus berekend op 8,5 tot 9 %)

Mét bottelsuiker kom ik op 9.27 %, toch niet niks, zelfs voor een geoefend bierdrinker, méér oefenen zou ik zeggen :)

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.252
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Bier stijgt hard naar hoofd
« Reactie #4 Gepost op: 18-11-2017 18:59 u »
En wat was je vergistingstemperatuur?  Heb je de vergisting gekoeld?

Offline Bertje Bier

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 67
  • Land: 00
  • Better drunk than Trump. Drink Maleier
Re: Bier stijgt hard naar hoofd
« Reactie #5 Gepost op: 18-11-2017 19:18 u »
Hogere alcohol bedoel je? Daar dacht ik ook aan. Maar de vergisting zit gewoon strak op 18 C en er is best mooi schuim.
Ik snap het ook niet zo. Van 1082 naar 1016 is toch ongeveer 9 %. Niet zo heel hoog.

Ik maak ook wel tripels van 1075 naar 1006 of zo. Ook berekend op 9 %. Daar heb ik dat effect echt niet.
Vandaar dat ik dacht aan andere stofjes die geproduceerd worden.

Weet iemand of methanol een mogelijkheid zou kunnen zijn?

Offline Bertje Bier

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 67
  • Land: 00
  • Better drunk than Trump. Drink Maleier
Re: Bier stijgt hard naar hoofd
« Reactie #6 Gepost op: 18-11-2017 19:19 u »

Mét bottelsuiker kom ik op 9.27 %, toch niet niks, zelfs voor een geoefend bierdrinker, méér oefenen zou ik zeggen :)

Ik oefen me rot  ;)

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.618
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Bier stijgt hard naar hoofd
« Reactie #7 Gepost op: 18-11-2017 20:23 u »

Weet iemand of methanol een mogelijkheid zou kunnen zijn?
Nee, methanol ontstaat vrijwel niet bij bier. Moet gewoon de hoeveelheid alcohol zijn in combinatie met weinig gegeten hebben. Dan gaat de alcohol zo je bloed in.

Offline xaos

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 12
  • Land: nl
  • To IPA or not to IPA?
Re: Bier stijgt hard naar hoofd
« Reactie #8 Gepost op: 18-11-2017 20:37 u »
Weet iemand of methanol een mogelijkheid zou kunnen zijn?

Gist kan in principe geen methanol vormen. Methanol is alleen (potentieel) een probleem bij destilleren of vergisten van pectine houdende dingen als fruit.

Bij vergisting fruit wordt de methanol ook niet door gist gevormd maar komt vrij bij de enzymatische afbraak van pectine.

Offline jpt

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 289
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Bier stijgt hard naar hoofd
« Reactie #9 Gepost op: 18-11-2017 23:25 u »
Misschien moet je het nog wat rijpingstijd geven?

Tags: