Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Afrijpen  (gelezen 1112 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline BurgerhoutseBrouwers

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 29
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Afrijpen
« Gepost op: 17-11-2017 21:08 u »
Hoi,
Wij brouwen nu al enige tijd bier ongeveer volgens recepten uit boeken. Daar staat vaak dat het moet gisten bij een bepaalde temperatuur en dat het bier daarna moet afrijpen bij een graad of 12. Hoe doen jullie dat? Wij laten het bier vaak rond kamertemperatuur gisten in een emmer en daarna meestal nog in een fles. Na een aantal dagen is het gisten wel voorbij en ligt het er vaak aan wanneer we tijd hebben om het te bottelen. Moet het bier eigenlijk nadat de hoofdvergisting voorbij is al bij 12 graden of moet dat al eerder? Na het bottelen zet ik het vaak ook nog gewoon in de kamer weg. Doen we iets heel ergs fout of valt dat wel mee? Het is altijd goed te drinken, maar hoe lekkerder hoe beter natuurlijk:)

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline lier

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 293
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: afrijpen
« Reactie #1 Gepost op: 17-11-2017 21:20 u »
Das geen makkelijke vraag verschillende biertypes vragen om een verschillend gistproces en elke de juiste is en deels ook de vaardigheid van de brouwer.
Bij de meeste brouwers is stap 2 van het bierbouwproces het onder controle krijgen van het vergistingsproces omdat dit net zo belangrijk is voor de smaak als het brouwen zelf en bouwen daarom een koel/vrieskast om tot vergistingskast.
Even zoeken op het forum levert je genoeg voorbeelden en mogelijkheden om dit te doen en zijn ook kant en klaar oplossingen te koop maar deze zijn redelijk aan de prijs.

Na het bottelen rijpen op kamertemperatuur na de toevoeging van bottelsuiker doet iedereen wel denk ik, het koel wegzetten daarna is wel een dingetje daar heb ik geen oplossing voor. Ja nu in de winter gaat het prima in het speelhuisje van de kids buiten in de tuin, maar in de zomer heeft dat geen nut.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.784
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Afrijpen
« Reactie #2 Gepost op: 17-11-2017 21:42 u »
Koud bewaren doe je om te bier langer vers te houden. Vroeg of laat ga je namelijk altijd last krijgen van oxidatiesmaakjes.

Als je wilt dat bier zich snel ontwikkelt kun je het bier beter wegzetten bij kamertemperatuur. Chemische processen en ook de biochemische processen bij het rijpen van een bier gaan sneller bij een hogere temperatuur.

Offline lier

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 293
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Afrijpen
« Reactie #3 Gepost op: 17-11-2017 22:43 u »
Vroeg of laat ga je namelijk altijd last krijgen van oxidatiesmaakjes.


Kijk dat is nog eens een goede reden om regelmatig een feestje te organiseren, om oxidatie tegen te gaan.
Beste tip ooit Jaques :biersmile:

Offline BurgerhoutseBrouwers

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 29
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Afrijpen
« Reactie #4 Gepost op: 18-11-2017 14:09 u »
Haha,

Te lang bewaren zal er niet bij zijn hier:) Ik heb wel een soort keldertje waar het redelijk koel blijft in de zomer. Er staat al een koelkast in de schuur en heb al een thermostaat, moet hem alleen nog afmaken. Ik vond het alleen apart dat er bij een hoop van onze recepten staat afrijpen bij 12 graden. Ik heb niet echt een plek waar ik het altijd 12 graden heb.

Offline lier

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 293
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Afrijpen
« Reactie #5 Gepost op: 18-11-2017 21:47 u »
Ik krijg het ook niet voor elkaar om in de zomer op 12 graden te rijpen. Sommige brouwers houden ook een 'zomer stop'.
In mijn beleving duurt het rijpingsproces gewoon langer als je je bier niet koud weg kan zetten maar dat is meer gevoel dan wijsheid.
Als je op het forum zoekt zijn er ook mensen die een koelkast opengewerkt hebben naar en geÔsoleerde kast en zo een koele ruimte hebben gecreŽerd. Volgensmij heeft Adrie daar foto's van geplaatst maar daar heb ik de ruimte niet voor.

Offline Oxhead

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 836
  • Land: nl
  • Elektriek fantastiek
Re: Afrijpen
« Reactie #6 Gepost op: 18-11-2017 21:56 u »
Hoe hoger de temperatuur hoe sneller je bier "rijp" is, en hoe sneller het over de top is.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.273
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Afrijpen
« Reactie #7 Gepost op: 18-11-2017 22:21 u »
Ik vind de term "afrijpen" een beetje vreemd... :weetniet: :-\ :-X

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.784
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Afrijpen
« Reactie #8 Gepost op: 18-11-2017 22:28 u »
Ik vind de term "afrijpen" een beetje vreemd... :weetniet: :-\ :-X

Ik ook. Beter is te spreken van rijpen.

Offline Oxhead

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 836
  • Land: nl
  • Elektriek fantastiek
Re: Afrijpen
« Reactie #9 Gepost op: 19-11-2017 01:22 u »
Ik ook. Beter is te spreken van rijpen.
Of lageren.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.784
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Afrijpen
« Reactie #10 Gepost op: 19-11-2017 12:02 u »
Of lageren.

Klopt. Dat is de term voordat je gebotteld hebt. Daarna spreken we pas over rijpen.

Offline BurgerhoutseBrouwers

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 29
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Afrijpen
« Reactie #11 Gepost op: 19-11-2017 22:36 u »
Het boek waar we een aantal recepten uit hebben maakt ook geen verschil tussen lageren en rijpen. Maar over het algemeen, kan ik dan zeggen dat je bij een bovengistend bier je rond 12 graden lagert en dan rijpen kan koud of warm, afhankelijk van hoe snel je het wilt laten gaan?

Offline tdp

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.887
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Afrijpen
« Reactie #12 Gepost op: 20-11-2017 09:05 u »
Niet te moeilijk over doen, wanneer je het gebotteld hebt, gewoon op kamertemperatuur op druk laten komen. Afhankelijk van de zwaarte van het bier is het goed drinkbaar vanaf 2 weken tot 2 maand.

Tags: