Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Zoetige, fruitige mout met bitterige toets  (gelezen 2311 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Ronnie

  • Reynaert Wijn- en Bier Gilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.940
  • Land: be
  • Medewerker Reynaert Wijn-makers & Brouwers Gazet
Zoetige, fruitige mout met bitterige toets
« Gepost op: 17-11-2017 14:46 u »
Ik zou eens willen proberen iets te brouwen als een Ename Blond van de brouwerij Roman (Ename bij Oudenaarde, Oost-VL)
Dat bier is 6,5 vol%, licht bitterig, niet al te droog, met een aangename ietwat fruitige toets.
Echt een lekker biertje voor 's avonds en niet al te zwaar.

Op het etiket staat:
- goudblond
- tropishc fruit, zoete mout, hop en een lichte minerale toets.
- mout met een fruitige en licht bittere toets.

Iemand een idee welke mout dat zou zijn?

Op hun website vond ik dit:

Citaat
Dit blonde abdijbier, hergist op fles, aarzelt tussen doordrinker en degustatiebier. Een boeket van fruit kleurt de neus. Citrus, mout, fruit en hop verleiden de smaakpapillen. Het feest eindigt met een lange, droge afdronk.
Tasting:
Geur/aroma’s: Zoete mout, hinten van tropisch fruit (banaan) en citrus (sinaasappel), impressies van hop, lichte minerale toets.
Smaak: Speels mondgevoel, aangename pareling, mooie moutaanzet gevolgd door een fruitige en licht bittere toets, wederom een minerale hint, mooie droge afdronk.
Vandaag de dag kopen de meeste Vlaamse brouwerijen hun mout bij Dingemans
In ieder geval mouten ze sedert veel jaren al niet meer zelf.

Refracto meet 6,2 Brix (nauwkeurig toestel heeft range van 18 Brix).
Densiteit (eind SG) zal nog efkes duren, staat in lauw water om te ontgassen, deels in meetbeker van 25 cl, deels in fles op luidspreker.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Ronnie

  • Reynaert Wijn- en Bier Gilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.940
  • Land: be
  • Medewerker Reynaert Wijn-makers & Brouwers Gazet
Re: Zoetige, fruitige mout met bitterige toets
« Reactie #1 Gepost op: 17-11-2017 18:01 u »
De meetresultaten op het bier:

Gemeten eind SG = 1,8°Plato met nauwkeurige densimeter van merk "Hopfen und mehr" schaal 0 tpt 7°P (voor kolf van 25 cl).

Volgens de brouwplanner:
Het begin SG zou zoiets van 13,5 °Plato (=14 brix) moeten geweest zijn of SG 1054.

Brouwplanner vertelt me dat de SVG 73 % was.
Vandaar ook het restzoet.

Recept maken:
Als ik mijn gisttabellen bekijk zie ik dat volgende korrelgisten dit zouden aankunnen:

Fermentis S33, goed gekende gist maar lage SVG, maar dan een beetje suiker gebruiken om het  origineel SVG van 70% op volmout te compenseren.
Muntons Premium Gold:  heeft origineel SVG van 73% op volmout, Beschrijving: geeft een goed gebalanceerde ale-gist voor 100 % moutrecepten. Zuivere smaak, matige alc. tolerantie
Gozdawa Fruit Blanche: heeft ook een SVG van 73% op volmout, is een bovengist stam voor Witbier met fruitige esters, maar is een gist die ik kwalitatief minder vertrouw.

Finaal betwijfel ik of dit bier wel geschikt is voor mij, het heeft immers restsuikers.
Als diabeet let ik liever op.
Zou me een drogere variant willen maken dus werken met veel lagere begin SG en gist met hogere  SVG.
Alle goede raad  is welkom.

Offline mbroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.225
  • Land: nl
  • Hoe verder je gaat, hoe langer de terugweg.
    • Huisbrouwerij St. Chiellus
Re: Zoetige, fruitige mout met bitterige toets
« Reactie #2 Gepost op: 17-11-2017 23:05 u »
Gozdawa Fruit Blanche: heeft ook een SVG van 73% op volmout, is een bovengist stam voor Witbier met fruitige esters, maar is een gist die ik kwalitatief minder vertrouw.

Finaal betwijfel ik of dit bier wel geschikt is voor mij, het heeft immers restsuikers.
Als diabeet let ik liever op.
Zou me een drogere variant willen maken dus werken met veel lagere begin SG en gist met hogere  SVG.
Alle goede raad  is welkom.

Ik heb ook geen beste ervaringen met deze Gozdawa gist.
Overweeg ook eens Mangrove Jack M36 Liberty Bell Ale. Had bij bij laatst een SVG van iets boven de 80%. Geeft ook nog wat fruitige smaakjes.
Ik weet zo niet meer of het de juiste smaken zijn, het is al weer lang geleden dat ik Ename gedronken heb.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.512
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Zoetige, fruitige mout met bitterige toets
« Reactie #3 Gepost op: 18-11-2017 00:14 u »
Ik zou eens willen proberen iets te brouwen als een Ename Blond van de brouwerij Roman (Ename bij Oudenaarde, Oost-VL)

Serieus, en maak het jezelf niet te moeilijk.. Gewoon pilsmout tot 6,5% en zoek een leuke fruitige hop en een Belgische gist. Zo moeilijk kan het toch niet zijn? 

Offline HermanH

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 455
  • Land: be
  • Dimidium facti qui coepit habet
Re: Zoetige, fruitige mout met bitterige toets
« Reactie #4 Gepost op: 18-11-2017 01:34 u »
Overweeg ook eens Mangrove Jack M36 Liberty Bell Ale. Had bij bij laatst een SVG van iets boven de 80%. Geeft ook nog wat fruitige smaakjes.
Laatst nog een blond biertje met de M36 gebrouwen, zit nu +/- 2 maand op fles, de eerste proef na een paar weken of die ene deze week was een heel groot verschil, en inderdaad, er zijn misschien wel trekjes te vinden in deze gist van de Ename blond, maar bekijk uw email maar eens Ronnie die ik je daarnet verstuurd heb, als ik dat kan verkrijgen wat ik je heb voorgesteld is dat wel een grote stap vooruit hé.... ;-)

Offline Ronnie

  • Reynaert Wijn- en Bier Gilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.940
  • Land: be
  • Medewerker Reynaert Wijn-makers & Brouwers Gazet
Re: Zoetige, fruitige mout met bitterige toets
« Reactie #5 Gepost op: 18-11-2017 10:00 u »
OK mensen, ik ga voor die M36 Lyberty ale gist om me te starten. De  Fermentis Abbaye zou iets gelijkaardig moeten zijn.

En, Oscar, inderdaad heb gisteren  al met brouwplanner iets gepland en ging het ook met gewone pilsmout en een ietsje palemout 7 ebc doen.
Dacht aan Record hop, die is fruitig, eventueel de Target hop als er geen Record meer is, en einde koken wat Fuggles voor dat kruidige toetsje.

Herman: Prima, ik hou korrelgist als alternatief, omdat het toch zo makkelijk is. Begin een beetje naar mijn gemak te kijken.


Offline HermanH

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 455
  • Land: be
  • Dimidium facti qui coepit habet
Re: Zoetige, fruitige mout met bitterige toets
« Reactie #6 Gepost op: 18-11-2017 11:12 u »
OK mensen, ik ga voor die M36 Lyberty ale gist om me te starten.
Herman: Prima, ik hou korrelgist als alternatief, omdat het toch zo makkelijk is. Begin een beetje naar mijn gemak te kijken.
Zal je de 19de eens eentje mee brengen Ronnie, kan je eens het gistprofiel vergelijken....

Offline Ronnie

  • Reynaert Wijn- en Bier Gilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.940
  • Land: be
  • Medewerker Reynaert Wijn-makers & Brouwers Gazet
Re: Zoetige, fruitige mout met bitterige toets
« Reactie #7 Gepost op: 18-11-2017 11:58 u »
OK Herman, zal proberen er te zijn.

Ondertussen es gekeken bij Malterie du Château, die hebben naast de 2 rijďge pilsmout ook een 6 rijďge:
de 2 heeft een Diastatisch vermogen van "WK" 300, de 6 is lager: WK 250.
XWat ook nog zou kunnen is er en beetje CHÂTEAU MELANO LIGHT bijdoen:
Citaat
Zeer aromatisch met een intensieve moutsmaak. Geeft volmondigheid, stabiliseert de smaak en verrijkt het bier met een afgeronde mooie rode kleur. Verhoogt de body van het bier. Deze mout wordt vaak ook “Turbo Munich” genoemd.

Offline HermanH

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 455
  • Land: be
  • Dimidium facti qui coepit habet
Re: Zoetige, fruitige mout met bitterige toets
« Reactie #8 Gepost op: 18-11-2017 12:16 u »
OK Herman, zal proberen er te zijn.
Ah nee, 't is juist, ging de 3de zijn zekers, geen probleem, dan maar 3 dec.

Offline Ronnie

  • Reynaert Wijn- en Bier Gilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.940
  • Land: be
  • Medewerker Reynaert Wijn-makers & Brouwers Gazet
Re: Zoetige, fruitige mout met bitterige toets
« Reactie #9 Gepost op: 18-11-2017 12:48 u »
Yep, dat is beter.
 :degroeten:

Offline Ronnie

  • Reynaert Wijn- en Bier Gilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.940
  • Land: be
  • Medewerker Reynaert Wijn-makers & Brouwers Gazet
Re: Zoetige, fruitige mout met bitterige toets
« Reactie #10 Gepost op: 22-11-2017 10:48 u »
De meetresultaten op het bier:
Gemeten eind SG = 1,8°Plato met nauwkeurige densimeter van merk "Hopfen und mehr" schaal 0 tpt 7°P (voor kolf van 25 cl).
Volgens de brouwplanner:
Het begin SG zou zoiets van 13,5 °Plato (=14 brix) moeten geweest zijn of SG 1054.
Brouwplanner vertelt me dat de SVG 73 % was.
Vandaar ook het restzoet.

Ben iets verder gekomen met opzoekingen.

Het is deels een zesrij-ige "brouwersgerst" die ze vermouten.
Op de klassieke 2 rij-ige pilsmout zal ie een ietsje minder diep uitgisten.

Die 6 rij-ige die ze gebruiken komt vermoedelijk van de Malterie du Château (MDC).

Bij de specificaties van MDC zegt men dat men de 6 rij-ige maar voor 50% mag gebruiken, de rest moet dus de gewone Pilsmout zijn, zoniet is er onvoldoende diastatisch vermogen. Wel raar  ???

Op de documenten van MDC hun 2-rij-ige vind ik  Diastatisch vermogen WK 250
en voor de 6 rij-ige is dat WK 300

Op de site http://www.kwbg.nl/templates/kwbg/downloads/artikelen_bier/MOUT_Review.pdf lees ik een artikel van Jacques dat WK = 3,5 keer graden Lintner is en bijgevolg hoe groter dat getal WK is, hoe groter het diastatisch vermogen is, dus hoe groter de SVG.

Dus die 6 rijďge vergist nog sterker door!

In dat geval moet ik met een T-58 gist zoiets kunnen maken, beslag van 50% gewone pilsmout en de rest de 6- rij-ige.

Bijkomend probleem: Brouwland heeft die 6 rij-ige niet in z'n assortiment en bij MDC kan ik geen zakje van 5 kg kopen....

Meningen?


Offline Ronnie

  • Reynaert Wijn- en Bier Gilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.940
  • Land: be
  • Medewerker Reynaert Wijn-makers & Brouwers Gazet
Re: Zoetige, fruitige mout met bitterige toets
« Reactie #11 Gepost op: 23-11-2017 18:09 u »
Na nog effe de specs van die zes-rij-ige mout van MDC te overlopen:

Je mag in een beslag maar 50% van die mout gebruiken.
Dus nooit puur!
Je zou een verschrikkelijk zoet en volmondig bier bekomen!

Waarom?
Ondanks die mout een zeer groot diastatisch vermogen heeft, zou u veel te weinig maltose bekomen!
Dus die moet van gewone 2 rij-ige pilsmout komen.

Dit verklaart nu ook dat ze dezelfde gist gebruiken als voor hun triple (heb ik vernomen).

Tags: