Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Geen koolzuur in bier  (gelezen 2238 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline HarryL

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 113
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Geen koolzuur in bier
« Gepost op: 16-11-2017 20:59 u »
Onlangs heb ik een weizen gebrouwen, echter er zit helemaal geen koolzuur in.

Voor het bottelen heb ik 7 gram suiker per liter aangehouden, zou voldoende moeten zijn?
Ik heb op het forum gezocht wat het kan zijn, nu kwam ik op verschillende opties.

1. Te koud weggezet voor hergisting --> Het staat in de schuur, daar is het een graad of 16 tot 18. (Kan warmer wegzetten het probleem oplossen?)
2. Gist dood --> Kan dit? Gezien de hoofdgisting wel goed ging.
3. Lekke flesjes --> Dit is volgens mij niet het geval.

Ik heb nog wat gist over, dus zou er misschien wat gist bij kunnen doen oid?
Of hebben jullie nog tips?

Of kan ik de batch als verloren beschouwen?

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Tjardo

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 479
  • Land: nl
  • Proost!
Re: Geen koolzuur in bier
« Reactie #1 Gepost op: 16-11-2017 21:04 u »
Zet je flessen eens twee weken ondersteboven in een krat en bij > 20 graden, ik weet bijna zeker dat er dan wel koolzuur in zal zitten. Tip heb ik een tijd geleden hier op het forum gelezen. Heeft hier echt een keer goed gewerkt, enige nadeel is dat er wat gist in de hals van je flessen zal zitten

Offline HarryL

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 113
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Geen koolzuur in bier
« Reactie #2 Gepost op: 16-11-2017 21:09 u »
Zet je flessen eens twee weken ondersteboven in een krat en bij > 20 graden, ik weet bijna zeker dat er dan wel koolzuur in zal zitten. Tip heb ik een tijd geleden hier op het forum gelezen. Heeft hier echt een keer goed gewerkt, enige nadeel is dat er wat gist in de hals van je flessen zal zitten

Dat ga ik proberen!
Maar de flessen omdraaien, wat is hier de achterliggende gedachte bij?
Daar ben ik wel benieuwd naar!

Offline Fermon

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 432
  • Land: nl
Re: Geen koolzuur in bier
« Reactie #3 Gepost op: 16-11-2017 21:13 u »
Hoe lang  is het geleden dat je gebotteld hebt? Bij mij heeft het soms wel een paar weken geduurd voor er echt koolzuur in het bier zat.

Wel een sis tijdens het openen?

Offline HarryL

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 113
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Geen koolzuur in bier
« Reactie #4 Gepost op: 16-11-2017 21:20 u »
Hoe lang  is het geleden dat je gebotteld hebt? Bij mij heeft het soms wel een paar weken geduurd voor er echt koolzuur in het bier zat.

Wel een sis tijdens het openen?
Ongeveer een week (ik weet het ben ongeduldig ;)).
Er was echt een heeeeeeeeeeeel klein sisje te horen.

Offline Tjardo

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 479
  • Land: nl
  • Proost!
Re: Geen koolzuur in bier
« Reactie #5 Gepost op: 16-11-2017 21:27 u »
Dat ga ik proberen!
Maar de flessen omdraaien, wat is hier de achterliggende gedachte bij?
Daar ben ik wel benieuwd naar!

Ik heb geen flauw idee, ik herinner me dat Oscar zo ook een batch bier heeft weggezet die maar niet op druk wilde komen en dat het echt werkt. Je bent trouwens wel erg ongeduldig als je baalt dat er na één week op fles bij 16-18 graden nog geen koolzuur is gevormd, haha! Komt vast goed als je je flessen wat warmen wegzet (tenzij je >6 weken na hoofdgisting pas bent gaan bottelen natuurlijk, dan bestaat de kans dat er te weinig levende gistcellen in je flessen zit)

Offline HarryL

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 113
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Geen koolzuur in bier
« Reactie #6 Gepost op: 16-11-2017 21:30 u »
Ik heb geen flauw idee, ik herinner me dat Oscar zo ook een batch bier heeft weggezet die maar niet op druk wilde komen en dat het echt werkt. Je bent trouwens wel erg ongeduldig als je baalt dat er na één week op fles bij 16-18 graden nog geen koolzuur is gevormd, haha! Komt vast goed als je je flessen wat warmen wegzet (tenzij je >6 weken na hoofdgisting pas bent gaan bottelen natuurlijk, dan bestaat de kans dat er bijna geen levende gistcellen meer in je flessen zit)

Sorry ben nieuw in het brouwen, Het is allemaal nieuw en zo leuk! Hahaha!

Nee, het heeft geen 6 week geduurd na de hoofdgisting.
Max 2 week, ik ga de batch warmer zetten en op de kop in de krat.
Wordt vervolgd!

Offline Fermon

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 432
  • Land: nl
Re: Geen koolzuur in bier
« Reactie #7 Gepost op: 16-11-2017 21:49 u »
Sorry ben nieuw in het brouwen, Het is allemaal nieuw en zo leuk! Hahaha!

Nee, het heeft geen 6 week geduurd na de hoofdgisting.
Max 2 week, ik ga de batch warmer zetten en op de kop in de krat.
Wordt vervolgd!

Na 1 week op de fles zou ik ze nog niet op de kop zetten, egewoon warmer en gewoon recht op, zodat de gist naar de bodem zakt en inderdaad: geduld  ;D.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.618
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Geen koolzuur in bier
« Reactie #8 Gepost op: 16-11-2017 22:07 u »
De duur van de nagisting is zeer waarschijnlijk evenredig met het aantal nog actieve cellen in het flesje. Met een gewenste tijd van ca 3 weken om op druk te komen heb je een bepaald aantal cellen nodig. Omdat de meeste gist neerslaat na de hoofdgisting is de tijd die zit tussen einde gisting en bottelen erg belangrijk. nNet langer wachten dan een week of 3 anders moet je verse gist gaan toevoegen 

Offline HarryL

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 113
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Geen koolzuur in bier
« Reactie #9 Gepost op: 17-11-2017 08:07 u »
Na 1 week op de fles zou ik ze nog niet op de kop zetten, egewoon warmer en gewoon recht op, zodat de gist naar de bodem zakt en inderdaad: geduld  ;D.

Ze staan nu een stukje warmer (op de hobbykamer), hier is het standaard rond de 20 graden door de apparatuur wat hier 24/7 aan staat (NAS, Switch, WiFi versterker).
Ben benieuwd, ik laat ze lekker 2 week daar staan en dan ga ik weer eens kijken.

Offline HarryL

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 113
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Geen koolzuur in bier
« Reactie #10 Gepost op: 17-11-2017 08:08 u »
De duur van de nagisting is zeer waarschijnlijk evenredig met het aantal nog actieve cellen in het flesje. Met een gewenste tijd van ca 3 weken om op druk te komen heb je een bepaald aantal cellen nodig. Omdat de meeste gist neerslaat na de hoofdgisting is de tijd die zit tussen einde gisting en bottelen erg belangrijk. Niet langer wachten dan een week of 3 anders moet je verse gist gaan toevoegen

Ahh! Okee :) dat is duidelijk!
Een goed ding om te onthouden :)

Mocht je toch verse gist moeten toevoegen, op welke manier is dit dan het beste te doen?

Offline remolen

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 175
  • Land: nl
  • Bijen, Bier, honing, Mede.. allemaal zo lekker
Re: Geen koolzuur in bier
« Reactie #11 Gepost op: 17-11-2017 10:08 u »
Ahh! Okee :) dat is duidelijk!
Een goed ding om te onthouden :)

Mocht je toch verse gist moeten toevoegen, op welke manier is dit dan het beste te doen?

Harry,

Ik denk niet dat je daar nu al over na moet gaan denken.
Het komt prima in orde met het bier geduld.
20 graden is nog niet aan de warme kant er zijn brouwerijen die na het bottelen het bier in ruimten boven de 22 graden zetten zo uit mijn hoofd tot zelfs wel 24 graden.

Je vertelde mij dat het bier vrij helder was wat wel gek is voor een weizen. Helder bier heeft minder zwevende gist naar alle waarschijnlijkheid duurt het ook wat langer voor de hergisting op fles is afgerond. Kijk inderdaad over 2 weken nog eens of er al wat druk op zit..

Groet Rene

Offline HarryL

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 113
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Geen koolzuur in bier
« Reactie #12 Gepost op: 17-11-2017 10:16 u »
Harry,

Ik denk niet dat je daar nu al over na moet gaan denken.
Het komt prima in orde met het bier geduld.
20 graden is nog niet aan de warme kant er zijn brouwerijen die na het bottelen het bier in ruimten boven de 22 graden zetten zo uit mijn hoofd tot zelfs wel 24 graden.

Je vertelde mij dat het bier vrij helder was wat wel gek is voor een weizen. Helder bier heeft minder zwevende gist naar alle waarschijnlijkheid duurt het ook wat langer voor de hergisting op fles is afgerond. Kijk inderdaad over 2 weken nog eens of er al wat druk op zit..

Groet Rene

Hi Rene,

Ik denk daar ook nog niet over. Ik laat het even op zijn beloop.
Maar ben gewoon benieuwd hoe dat werkt.

Het bier was gisteren geheel helder, hier en daar wel een gistvlokje.
Ik heb nog niet de mogelijkheid om het warmer te zetten, of ik moet de verwarming in huis op 22 gaan zetten, maar dat vinden mijn vrouw en kids niet zo'n goed idee.


Offline tdp

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.902
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Geen koolzuur in bier
« Reactie #13 Gepost op: 17-11-2017 11:00 u »
Inderdaad, geduld is een schone zaak! Kijk ook eens onder de tags, ik weet bijna zeker dat hier al genoeg over geschreven is.

Offline Jeukstaardt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 912
  • Land: nl
  • Bij twijfel, meer hop!
Re: Geen koolzuur in bier
« Reactie #14 Gepost op: 17-11-2017 11:45 u »
Maar de flessen omdraaien, wat is hier de achterliggende gedachte bij?

Om de gist weer in suspensie te brengen, je kunt ook gewoon rustig zwenken zodat het weer loskomt van de bodem.
Ik doe het ook af en toe, iedere fles een paar keer even omdraaien en weer terug de krat in.

Offline HarryL

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 113
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Geen koolzuur in bier
« Reactie #15 Gepost op: 17-11-2017 11:51 u »
Om de gist weer in suspensie te brengen, je kunt ook gewoon rustig zwenken zodat het weer loskomt van de bodem.
Ik doe het ook af en toe, iedere fles een paar keer even omdraaien en weer terug de krat in.

Ahh, duidelijk.
Ergens had ik al zo'n vermoeden :)

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.618
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Geen koolzuur in bier
« Reactie #16 Gepost op: 17-11-2017 13:16 u »
Ahh!! Okee :) dat is duidelijk!
Een goed ding om te onthouden :)

Mocht je toch verse gist moeten toevoegen, op welke manier is dit dan het beste te doen?
ik gebruik appelsap 10 ml voor 10 liter te bottelen bier en daar maak ik een giststartertje van als dat gist doe ik die bij het te bottelen bier.

Offline HarryL

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 113
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Geen koolzuur in bier
« Reactie #17 Gepost op: 23-11-2017 14:40 u »
We zijn nu een week verder.
Ga vandaag de flessen eens weer omdraaien, en dan nog een weekje wachten.
Dan weer een testje doen, kijken of er koolzuur in zit.
Ben heel benieuwd.

Offline Neetje

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 813
  • Land: nl
  • De elektrische brouwer
Re: Geen koolzuur in bier
« Reactie #18 Gepost op: 24-11-2017 13:34 u »
.....
Ik heb nog niet de mogelijkheid om het warmer te zetten, of ik moet de verwarming in huis op 22 gaan zetten, maar dat vinden mijn vrouw en kids niet zo'n goed idee.

Niet?
Gewoon een kastje met daarin een gloeilamp met tijdschakelaar.
Elke 10 à 15 minuten even aan. Tijd is afhankelijk afhankelijk van de buiten/binnentemperatuur.
Hergisting mag best oplopen tot 25/26 graden.

Offline HarryL

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 113
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Geen koolzuur in bier
« Reactie #19 Gepost op: 24-11-2017 13:38 u »
Niet?
Gewoon een kastje met daarin een gloeilamp met tijdschakelaar.
Elke 10 à 15 minuten even aan. Tijd is afhankelijk afhankelijk van de buiten/binnentemperatuur.
Hergisting mag best oplopen tot 25/26 graden.

Ben al wat naar mogelijkheden aan het kijken :)
STC-1000 is onderweg, koelkastje is geregeld, dus de eerste stappen zijn gezet :)

Offline Easywoods

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 276
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn inspiratiebron
Re: Geen koolzuur in bier
« Reactie #20 Gepost op: 25-11-2017 00:14 u »
Ben al wat naar mogelijkheden aan het kijken :)
STC-1000 is onderweg, koelkastje is geregeld, dus de eerste stappen zijn gezet :)

En als je je gistkast liever gebruikt om je gistvat in te zetten zet je je gebottelde flessen gewoon in een kuip met water en een aquarium verwarming die je instelt op 25 graden... Dat is ook goed genoeg voor hergisting op de fles  :proost:

Offline Berend Postema

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 50
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Geen koolzuur in bier
« Reactie #21 Gepost op: 25-11-2017 03:38 u »
Als je morgen naar Beilen rijden wilt heb je alvast een (nieuwe) stc-1000. Scheelt je 30 dagen wachten. Doe je mij die van jou als hij binnen is.

Offline lier

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 293
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Geen koolzuur in bier
« Reactie #22 Gepost op: 25-11-2017 07:56 u »
Zet je kratjes 2 weken naast een radiator in je huis, nu voordat je ze daar weg zet ff flesjes goed schudden om de gist weer los te krijgen.

Daarna koud wegzetten (buiten) zodat het bier meer CO2 op kan nemen, komt goed dan

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.823
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Geen koolzuur in bier
« Reactie #23 Gepost op: 25-11-2017 22:57 u »
Zet je kratjes 2 weken naast een radiator in je huis, nu voordat je ze daar weg zet ff flesjes goed schudden om de gist weer los te krijgen.

Zeker niet tegen de radiator zetten. De flesjes die het dichtst tegen de verwarming staan worden dan te warm. Dat kan smaakafwijkingen geven.


Offline HarryL

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 113
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Geen koolzuur in bier
« Reactie #24 Gepost op: 27-11-2017 06:43 u »
Nou, ik heb van het weekend eens 1 geprobeerd (kon niet langer wachten).
Toen ik het flesje opende, hoorde ik een harde *plop* en zag ik wat schuimontwikkeling.
De smaak is goed, laat de andere flessen nog even rijpen.
De kleur, hij is niet meer helder, maar zit een waasje in.



Dank voor de tips, voor mij een heel goed leermomentje geweest.

Offline HarryL

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 113
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Geen koolzuur in bier
« Reactie #25 Gepost op: 27-11-2017 06:44 u »
Als je morgen naar Beilen rijden wilt heb je alvast een (nieuwe) stc-1000. Scheelt je 30 dagen wachten. Doe je mij die van jou als hij binnen is.

Zie je berichtje nu pas, ik heb hem zaterdag net binnen gekregen :)

Offline HarryL

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 113
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Geen koolzuur in bier
« Reactie #26 Gepost op: 27-11-2017 06:45 u »
En als je je gistkast liever gebruikt om je gistvat in te zetten zet je je gebottelde flessen gewoon in een kuip met water en een aquarium verwarming die je instelt op 25 graden... Dat is ook goed genoeg voor hergisting op de fles  :proost:

Heb nog een aquarium staan... Maar daar zitten nog vissen in haha!
Als ze dood zijn, dan weet ik wel waar ik het aquarium voor ga gebruiken hahah!

Offline Easywoods

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 276
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn inspiratiebron
Re: Geen koolzuur in bier
« Reactie #27 Gepost op: 27-11-2017 07:24 u »
Heb nog een aquarium staan... Maar daar zitten nog vissen in haha!
Als ze dood zijn, dan weet ik wel waar ik het aquarium voor ga gebruiken hahah!

Een paar vissen rond je flessen laten zwemmen is geen enkel bezwaar  :lol:

Offline HarryL

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 113
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Geen koolzuur in bier
« Reactie #28 Gepost op: 27-11-2017 07:49 u »
Een paar vissen rond je flessen laten zwemmen is geen enkel bezwaar  :lol:

Hahaha!! Denk dat ik dan wel vragen krijg.
Denk trouwens dat het er wel leuk uit zal zien :)

Offline lordsjors81

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 11
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Geen koolzuur in bier
« Reactie #29 Gepost op: 27-11-2017 14:07 u »
Geduld loont inderdaad.
Ik ben dit jaar begonnen met brouwen. In de zomer had ik bij hergistend bier opgeslagen in de schuur al aardige carbonisatie na een week (ook ongeduldig). Nu moet ik ze toch echt eerst twee weken binnenzetten (kamertemperatuur dus) totdat ze goede sprankelen. Daarna gaan ze weer de schuur in. 

Als je wat meer brouwsels hebt staan in verschillende stadia van rijping, dan neemt het ongeduld ook wat af merk ik ;-)

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.823
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Geen koolzuur in bier
« Reactie #30 Gepost op: 27-11-2017 21:23 u »
Nou, ik heb van het weekend eens 1 geprobeerd (kon niet langer wachten).
Toen ik het flesje opende, hoorde ik een harde *plop* en zag ik wat schuimontwikkeling.
De smaak is goed, laat de andere flessen nog even rijpen.
De kleur, hij is niet meer helder, maar zit een waasje in.



Dank voor de tips, voor mij een heel goed leermomentje geweest.

De foto is voor mij niet zichtbaar. Waarschijnlijk is dat omdat ik niet beschik over de rechten om deze te bekijken.

Offline HarryL

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 113
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Geen koolzuur in bier
« Reactie #31 Gepost op: 28-11-2017 06:28 u »
De foto is voor mij niet zichtbaar. Waarschijnlijk is dat omdat ik niet beschik over de rechten om deze te bekijken.

Deze zou het moeten doen;

Offline lier

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 293
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Geen koolzuur in bier
« Reactie #32 Gepost op: 28-11-2017 21:36 u »
Ligt het aan de foto of heb je zoveel vlokken in je bier?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.823
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Geen koolzuur in bier
« Reactie #33 Gepost op: 28-11-2017 22:54 u »
Zo te zien komt er gist omhoog. Dat verklaart ook de troebelheid.

Offline HarryL

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 113
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Geen koolzuur in bier
« Reactie #34 Gepost op: 29-11-2017 08:30 u »
Ligt het aan de foto of heb je zoveel vlokken in je bier?

Ligt aan de foto, er zaten geen vlokken in het bier :)

Offline Jeukstaardt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 912
  • Land: nl
  • Bij twijfel, meer hop!
Re: Geen koolzuur in bier
« Reactie #35 Gepost op: 29-11-2017 12:28 u »
Ongefilterd he, staat ook op het glas ;)

Offline HarryL

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 113
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Geen koolzuur in bier
« Reactie #36 Gepost op: 29-11-2017 13:01 u »
Ongefilterd he, staat ook op het glas ;)

Hahahha  :biersmile:

Tags: