Geen koolzuur in bier

Gestart door HarryL, 16-11-2017 20:59 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

HarryL

Onlangs heb ik een weizen gebrouwen, echter er zit helemaal geen koolzuur in.

Voor het bottelen heb ik 7 gram suiker per liter aangehouden, zou voldoende moeten zijn?
Ik heb op het forum gezocht wat het kan zijn, nu kwam ik op verschillende opties.

1. Te koud weggezet voor hergisting --> Het staat in de schuur, daar is het een graad of 16 tot 18. (Kan warmer wegzetten het probleem oplossen?)
2. Gist dood --> Kan dit? Gezien de hoofdgisting wel goed ging.
3. Lekke flesjes --> Dit is volgens mij niet het geval.

Ik heb nog wat gist over, dus zou er misschien wat gist bij kunnen doen oid?
Of hebben jullie nog tips?

Of kan ik de batch als verloren beschouwen?

Tjardo

Zet je flessen eens twee weken ondersteboven in een krat en bij > 20 graden, ik weet bijna zeker dat er dan wel koolzuur in zal zitten. Tip heb ik een tijd geleden hier op het forum gelezen. Heeft hier echt een keer goed gewerkt, enige nadeel is dat er wat gist in de hals van je flessen zal zitten

HarryL

Citaat van: Tjardo op 16-11-2017  21:04 uZet je flessen eens twee weken ondersteboven in een krat en bij > 20 graden, ik weet bijna zeker dat er dan wel koolzuur in zal zitten. Tip heb ik een tijd geleden hier op het forum gelezen. Heeft hier echt een keer goed gewerkt, enige nadeel is dat er wat gist in de hals van je flessen zal zitten

Dat ga ik proberen!
Maar de flessen omdraaien, wat is hier de achterliggende gedachte bij?
Daar ben ik wel benieuwd naar!

Fermon

Hoe lang  is het geleden dat je gebotteld hebt? Bij mij heeft het soms wel een paar weken geduurd voor er echt koolzuur in het bier zat.

Wel een sis tijdens het openen?

HarryL

Citaat van: Fermon op 16-11-2017  21:13 uHoe lang  is het geleden dat je gebotteld hebt? Bij mij heeft het soms wel een paar weken geduurd voor er echt koolzuur in het bier zat.

Wel een sis tijdens het openen?
Ongeveer een week (ik weet het ben ongeduldig ;)).
Er was echt een heeeeeeeeeeeel klein sisje te horen.

Tjardo

Citaat van: HarryL op 16-11-2017  21:09 uDat ga ik proberen!
Maar de flessen omdraaien, wat is hier de achterliggende gedachte bij?
Daar ben ik wel benieuwd naar!

Ik heb geen flauw idee, ik herinner me dat Oscar zo ook een batch bier heeft weggezet die maar niet op druk wilde komen en dat het echt werkt. Je bent trouwens wel erg ongeduldig als je baalt dat er na één week op fles bij 16-18 graden nog geen koolzuur is gevormd, haha! Komt vast goed als je je flessen wat warmen wegzet (tenzij je >6 weken na hoofdgisting pas bent gaan bottelen natuurlijk, dan bestaat de kans dat er te weinig levende gistcellen in je flessen zit)

HarryL

Citaat van: Tjardo op 16-11-2017  21:27 uIk heb geen flauw idee, ik herinner me dat Oscar zo ook een batch bier heeft weggezet die maar niet op druk wilde komen en dat het echt werkt. Je bent trouwens wel erg ongeduldig als je baalt dat er na één week op fles bij 16-18 graden nog geen koolzuur is gevormd, haha! Komt vast goed als je je flessen wat warmen wegzet (tenzij je >6 weken na hoofdgisting pas bent gaan bottelen natuurlijk, dan bestaat de kans dat er bijna geen levende gistcellen meer in je flessen zit)

Sorry ben nieuw in het brouwen, Het is allemaal nieuw en zo leuk! Hahaha!

Nee, het heeft geen 6 week geduurd na de hoofdgisting.
Max 2 week, ik ga de batch warmer zetten en op de kop in de krat.
Wordt vervolgd!

Fermon

Citaat van: HarryL op 16-11-2017  21:30 uSorry ben nieuw in het brouwen, Het is allemaal nieuw en zo leuk! Hahaha!

Nee, het heeft geen 6 week geduurd na de hoofdgisting.
Max 2 week, ik ga de batch warmer zetten en op de kop in de krat.
Wordt vervolgd!

Na 1 week op de fles zou ik ze nog niet op de kop zetten, egewoon warmer en gewoon recht op, zodat de gist naar de bodem zakt en inderdaad: geduld  ;D.

hansHalberstadt

De duur van de nagisting is zeer waarschijnlijk evenredig met het aantal nog actieve cellen in het flesje. Met een gewenste tijd van ca 3 weken om op druk te komen heb je een bepaald aantal cellen nodig. Omdat de meeste gist neerslaat na de hoofdgisting is de tijd die zit tussen einde gisting en bottelen erg belangrijk. nNet langer wachten dan een week of 3 anders moet je verse gist gaan toevoegen 

HarryL

Citaat van: Fermon op 16-11-2017  21:49 uNa 1 week op de fles zou ik ze nog niet op de kop zetten, egewoon warmer en gewoon recht op, zodat de gist naar de bodem zakt en inderdaad: geduld  ;D.

Ze staan nu een stukje warmer (op de hobbykamer), hier is het standaard rond de 20 graden door de apparatuur wat hier 24/7 aan staat (NAS, Switch, WiFi versterker).
Ben benieuwd, ik laat ze lekker 2 week daar staan en dan ga ik weer eens kijken.

HarryL

Citaat van: hansHalberstadt op 16-11-2017  22:07 uDe duur van de nagisting is zeer waarschijnlijk evenredig met het aantal nog actieve cellen in het flesje. Met een gewenste tijd van ca 3 weken om op druk te komen heb je een bepaald aantal cellen nodig. Omdat de meeste gist neerslaat na de hoofdgisting is de tijd die zit tussen einde gisting en bottelen erg belangrijk. Niet langer wachten dan een week of 3 anders moet je verse gist gaan toevoegen

Ahh! Okee :) dat is duidelijk!
Een goed ding om te onthouden :)

Mocht je toch verse gist moeten toevoegen, op welke manier is dit dan het beste te doen?

remolen

Citaat van: HarryL op 17-11-2017  08:08 uAhh! Okee :) dat is duidelijk!
Een goed ding om te onthouden :)

Mocht je toch verse gist moeten toevoegen, op welke manier is dit dan het beste te doen?

Harry,

Ik denk niet dat je daar nu al over na moet gaan denken.
Het komt prima in orde met het bier geduld.
20 graden is nog niet aan de warme kant er zijn brouwerijen die na het bottelen het bier in ruimten boven de 22 graden zetten zo uit mijn hoofd tot zelfs wel 24 graden.

Je vertelde mij dat het bier vrij helder was wat wel gek is voor een weizen. Helder bier heeft minder zwevende gist naar alle waarschijnlijkheid duurt het ook wat langer voor de hergisting op fles is afgerond. Kijk inderdaad over 2 weken nog eens of er al wat druk op zit..

Groet Rene

HarryL

Citaat van: remolen op 17-11-2017  10:08 uHarry,

Ik denk niet dat je daar nu al over na moet gaan denken.
Het komt prima in orde met het bier geduld.
20 graden is nog niet aan de warme kant er zijn brouwerijen die na het bottelen het bier in ruimten boven de 22 graden zetten zo uit mijn hoofd tot zelfs wel 24 graden.

Je vertelde mij dat het bier vrij helder was wat wel gek is voor een weizen. Helder bier heeft minder zwevende gist naar alle waarschijnlijkheid duurt het ook wat langer voor de hergisting op fles is afgerond. Kijk inderdaad over 2 weken nog eens of er al wat druk op zit..

Groet Rene

Hi Rene,

Ik denk daar ook nog niet over. Ik laat het even op zijn beloop.
Maar ben gewoon benieuwd hoe dat werkt.

Het bier was gisteren geheel helder, hier en daar wel een gistvlokje.
Ik heb nog niet de mogelijkheid om het warmer te zetten, of ik moet de verwarming in huis op 22 gaan zetten, maar dat vinden mijn vrouw en kids niet zo'n goed idee.


tdp

Inderdaad, geduld is een schone zaak! Kijk ook eens onder de tags, ik weet bijna zeker dat hier al genoeg over geschreven is.

Jeukstaardt

Citaat van: HarryL op 16-11-2017  21:09 uMaar de flessen omdraaien, wat is hier de achterliggende gedachte bij?

Om de gist weer in suspensie te brengen, je kunt ook gewoon rustig zwenken zodat het weer loskomt van de bodem.
Ik doe het ook af en toe, iedere fles een paar keer even omdraaien en weer terug de krat in.

HarryL

Citaat van: Jeukstaardt op 17-11-2017  11:45 uOm de gist weer in suspensie te brengen, je kunt ook gewoon rustig zwenken zodat het weer loskomt van de bodem.
Ik doe het ook af en toe, iedere fles een paar keer even omdraaien en weer terug de krat in.

Ahh, duidelijk.
Ergens had ik al zo'n vermoeden :)

hansHalberstadt

Citaat van: HarryL op 17-11-2017  08:08 uAhh!! Okee :) dat is duidelijk!
Een goed ding om te onthouden :)

Mocht je toch verse gist moeten toevoegen, op welke manier is dit dan het beste te doen?
ik gebruik appelsap 10 ml voor 10 liter te bottelen bier en daar maak ik een giststartertje van als dat gist doe ik die bij het te bottelen bier.

HarryL

We zijn nu een week verder.
Ga vandaag de flessen eens weer omdraaien, en dan nog een weekje wachten.
Dan weer een testje doen, kijken of er koolzuur in zit.
Ben heel benieuwd.

Neetje

Citaat van: HarryL op 17-11-2017  10:16 u.....
Ik heb nog niet de mogelijkheid om het warmer te zetten, of ik moet de verwarming in huis op 22 gaan zetten, maar dat vinden mijn vrouw en kids niet zo'n goed idee.

Niet?
Gewoon een kastje met daarin een gloeilamp met tijdschakelaar.
Elke 10 à 15 minuten even aan. Tijd is afhankelijk afhankelijk van de buiten/binnentemperatuur.
Hergisting mag best oplopen tot 25/26 graden.

HarryL

Citaat van: Neetje op 24-11-2017  13:34 uNiet?
Gewoon een kastje met daarin een gloeilamp met tijdschakelaar.
Elke 10 à 15 minuten even aan. Tijd is afhankelijk afhankelijk van de buiten/binnentemperatuur.
Hergisting mag best oplopen tot 25/26 graden.

Ben al wat naar mogelijkheden aan het kijken :)
STC-1000 is onderweg, koelkastje is geregeld, dus de eerste stappen zijn gezet :)

Easywoods

Citaat van: HarryL op 24-11-2017  13:38 uBen al wat naar mogelijkheden aan het kijken :)
STC-1000 is onderweg, koelkastje is geregeld, dus de eerste stappen zijn gezet :)

En als je je gistkast liever gebruikt om je gistvat in te zetten zet je je gebottelde flessen gewoon in een kuip met water en een aquarium verwarming die je instelt op 25 graden... Dat is ook goed genoeg voor hergisting op de fles  :proost:

Berend Postema

Als je morgen naar Beilen rijden wilt heb je alvast een (nieuwe) stc-1000. Scheelt je 30 dagen wachten. Doe je mij die van jou als hij binnen is.

lier

Zet je kratjes 2 weken naast een radiator in je huis, nu voordat je ze daar weg zet ff flesjes goed schudden om de gist weer los te krijgen.

Daarna koud wegzetten (buiten) zodat het bier meer CO2 op kan nemen, komt goed dan

Jacques

Citaat van: lier op 25-11-2017  07:56 uZet je kratjes 2 weken naast een radiator in je huis, nu voordat je ze daar weg zet ff flesjes goed schudden om de gist weer los te krijgen.

Zeker niet tegen de radiator zetten. De flesjes die het dichtst tegen de verwarming staan worden dan te warm. Dat kan smaakafwijkingen geven.


HarryL

Nou, ik heb van het weekend eens 1 geprobeerd (kon niet langer wachten).
Toen ik het flesje opende, hoorde ik een harde *plop* en zag ik wat schuimontwikkeling.
De smaak is goed, laat de andere flessen nog even rijpen.
De kleur, hij is niet meer helder, maar zit een waasje in.



Dank voor de tips, voor mij een heel goed leermomentje geweest.

HarryL

Citaat van: Berend Postema op 25-11-2017  03:38 uAls je morgen naar Beilen rijden wilt heb je alvast een (nieuwe) stc-1000. Scheelt je 30 dagen wachten. Doe je mij die van jou als hij binnen is.

Zie je berichtje nu pas, ik heb hem zaterdag net binnen gekregen :)

HarryL

Citaat van: Easywoods op 25-11-2017  00:14 uEn als je je gistkast liever gebruikt om je gistvat in te zetten zet je je gebottelde flessen gewoon in een kuip met water en een aquarium verwarming die je instelt op 25 graden... Dat is ook goed genoeg voor hergisting op de fles  :proost:

Heb nog een aquarium staan... Maar daar zitten nog vissen in haha!
Als ze dood zijn, dan weet ik wel waar ik het aquarium voor ga gebruiken hahah!

Easywoods

Citaat van: HarryL op 27-11-2017  06:45 uHeb nog een aquarium staan... Maar daar zitten nog vissen in haha!
Als ze dood zijn, dan weet ik wel waar ik het aquarium voor ga gebruiken hahah!

Een paar vissen rond je flessen laten zwemmen is geen enkel bezwaar  :lol:

HarryL

Citaat van: Easywoods op 27-11-2017  07:24 uEen paar vissen rond je flessen laten zwemmen is geen enkel bezwaar  :lol:

Hahaha!! Denk dat ik dan wel vragen krijg.
Denk trouwens dat het er wel leuk uit zal zien :)

lordsjors81

Geduld loont inderdaad.
Ik ben dit jaar begonnen met brouwen. In de zomer had ik bij hergistend bier opgeslagen in de schuur al aardige carbonisatie na een week (ook ongeduldig). Nu moet ik ze toch echt eerst twee weken binnenzetten (kamertemperatuur dus) totdat ze goede sprankelen. Daarna gaan ze weer de schuur in. 

Als je wat meer brouwsels hebt staan in verschillende stadia van rijping, dan neemt het ongeduld ook wat af merk ik ;-)

Jacques

Citaat van: HarryL op 27-11-2017  06:43 uNou, ik heb van het weekend eens 1 geprobeerd (kon niet langer wachten).
Toen ik het flesje opende, hoorde ik een harde *plop* en zag ik wat schuimontwikkeling.
De smaak is goed, laat de andere flessen nog even rijpen.
De kleur, hij is niet meer helder, maar zit een waasje in.



Dank voor de tips, voor mij een heel goed leermomentje geweest.

De foto is voor mij niet zichtbaar. Waarschijnlijk is dat omdat ik niet beschik over de rechten om deze te bekijken.

HarryL

Citaat van: Jacques op 27-11-2017  21:23 uDe foto is voor mij niet zichtbaar. Waarschijnlijk is dat omdat ik niet beschik over de rechten om deze te bekijken.
Deze zou het moeten doen;

lier

Ligt het aan de foto of heb je zoveel vlokken in je bier?

Jacques

Zo te zien komt er gist omhoog. Dat verklaart ook de troebelheid.

HarryL

Citaat van: lier op 28-11-2017  21:36 uLigt het aan de foto of heb je zoveel vlokken in je bier?

Ligt aan de foto, er zaten geen vlokken in het bier :)

Jeukstaardt

Ongefilterd he, staat ook op het glas ;)

HarryL

Citaat van: Jeukstaardt op 29-11-2017  12:28 uOngefilterd he, staat ook op het glas ;)

Hahahha  :biersmile:

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.