Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Brandbier wedstrijd 2018  (gelezen 42212 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline davyd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 557
  • Land: 00
  • foei, foei
Re: Brandbier wedstrijd 2018
« Reactie #250 Gepost op: 19-02-2018 09:22 u »
Je kunt natuurlijk alleen innovatief zijn als je ook iets durft. De grootste fout die je kunt maken is om er geen te maken. Misschien kun je wachten tot AB inBev een Belgische wedstrijd uitschrijft. Ik zal dan het vlaams hobbybrouw forum niet gaan aanvallen met mijn mening maar respecteren dat er verschillen zijn. Wie beweert dat iets niet kan, mag degene die ermee bezig is absoluut niet storen.
Gelukkig zijn Vlamingen niet volkseigen, en mogen ze zelfs niet meedoen aan de wedstrijd. Dat bespaart natuurlijk heel wat herrie.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Adbrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.074
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
    • ABV de bierkaai
Re: Brandbier wedstrijd 2018
« Reactie #251 Gepost op: 19-02-2018 09:33 u »
en mogen ze zelfs niet meedoen aan de wedstrijd
Ik kan me niet voorstellen dat Vlamingen niet mee mogen doen als ze dat al zouden willen. Om de hobbel van Heineken te nemen is net wat te groot denk ik.

Offline davyd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 557
  • Land: 00
  • foei, foei
Re: Brandbier wedstrijd 2018
« Reactie #252 Gepost op: 19-02-2018 09:39 u »
Ik kan me niet voorstellen dat Vlamingen niet mee mogen doen als ze dat al zouden willen. Om de hobbel van Heineken te nemen is net wat te groot denk ik.
Wij Vlamingen mogen niet meedoen, en zelfs als we zouden mogen, zouden we niet willen. Nog maar eens het bewijs dat we in de beste van alle mogelijke werelden leven waar alles en iedereen zijn plaats heeft en kent.

Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.165
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: Brandbier wedstrijd 2018
« Reactie #253 Gepost op: 19-02-2018 10:36 u »
Wij Vlamingen mogen niet meedoen, en zelfs als we zouden mogen, zouden we niet willen. Nog maar eens het bewijs dat we in de beste van alle mogelijke werelden leven waar alles en iedereen zijn plaats heeft en kent.

Nu nog een eigen taal  ;D.

Maar mensen! Ik heb net ontdekt waarom dit biertype!
Brand, heeft een deal met zowel Braumarkt, Brouwland als Jubbega! Zuurmout is bijzonder impopulair geweest laatste jaar waardoor ze grote voorraden over hebben.
Met deze wedstrijd kunnen ze de grote voorraden zuurmout kwijt doordat ze er zelf iets mee kunnen, én de populariteit onder hobbybrouwers verhogen!

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.225
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Brandbier wedstrijd 2018
« Reactie #254 Gepost op: 19-02-2018 11:13 u »
Dit is een bier wat ik nog niet gedronken heb, en ik ben er bang voor dat het er ook niet van gaat komen. Ik laat deze wedstrijd dan ook passeren dit keer. Enerzijds omdat ik niets van dit biertype afweet, anderzijds staat mijn planning het niet toe. Vind het wel 'stoer' dat ze een, voor het grote publiek, onbekend biertype gekozen hebben.

Offline DavidR

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 11
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brandbier wedstrijd 2018
« Reactie #255 Gepost op: 19-02-2018 11:24 u »
Maar mensen! Ik heb net ontdekt waarom dit biertype!
Brand, heeft een deal met zowel Braumarkt, Brouwland als Jubbega! Zuurmout is bijzonder impopulair geweest laatste jaar waardoor ze grote voorraden over hebben.
Met deze wedstrijd kunnen ze de grote voorraden zuurmout kwijt doordat ze er zelf iets mee kunnen, én de populariteit onder hobbybrouwers verhogen!
Precies! 250x minimaal 1kg zuurmout + nog eens zo'n 50 pH meters  ;D

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 519
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Brandbier wedstrijd 2018
« Reactie #256 Gepost op: 19-02-2018 11:42 u »
Vind het wel 'stoer' dat ze een, voor het grote publiek, onbekend biertype gekozen hebben.

Ik denk dat het een heel slimme keus is. Een welgemikte gooi van een grote brouwerij om door de hipsters, beergeeks en vroeger-was-alles-beter-mensen geaccepteerd te worden, die nu al in cafés zo obscuur mogelijke soorten bier bestellen, door een bier op de markt te brengen dat je zou kunnen zien als het bierequivalent van een door deze groep al zo geliefd zuurdesembrood.

Dé zomerbiertrend van de komende jaren: interessant, bediscussieerbaar, makkelijk weg te klokken zurig bier met een mooi verhaal van vroeger eraan geplakt. Fruitig als een radler, zonder het limonade-imago. Markeer mijn woorden!

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.047
  • Land: nl
Re: Brandbier wedstrijd 2018
« Reactie #257 Gepost op: 19-02-2018 11:47 u »
Nu nog een eigen taal  ;D.

Maar mensen! Ik heb net ontdekt waarom dit biertype!
Brand, heeft een deal met zowel Braumarkt, Brouwland als Jubbega! Zuurmout is bijzonder impopulair geweest laatste jaar waardoor ze grote voorraden over hebben.
Met deze wedstrijd kunnen ze de grote voorraden zuurmout kwijt doordat ze er zelf iets mee kunnen, én de populariteit onder hobbybrouwers verhogen!

En de zuurmout voor > 4 euro/kg!

Hopbier

Offline davyd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 557
  • Land: 00
  • foei, foei
Re: Brandbier wedstrijd 2018
« Reactie #258 Gepost op: 19-02-2018 11:49 u »
Markeer mijn woorden: het wordt een saai, eendimensioneel, triestig bier, zonder ook maar enige interessante complexiteit. Zit ingebakken in de restricties die ze zichzelf hebben opgelegd bij het definiëren van dit bier.

Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.165
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: Brandbier wedstrijd 2018
« Reactie #259 Gepost op: 19-02-2018 11:55 u »
Markeer mijn woorden: het wordt een saai, eendimensioneel, triestig bier, zonder ook maar enige interessante complexiteit. Zit ingebakken in de restricties die ze zichzelf hebben opgelegd bij het definiëren van dit bier.

Dat staat zelfs in de smaakomschrijving!

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 519
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Brandbier wedstrijd 2018
« Reactie #260 Gepost op: 19-02-2018 11:59 u »
Markeer mijn woorden: het wordt een saai, eendimensioneel, triestig bier, zonder ook maar enige interessante complexiteit. Zit ingebakken in de restricties die ze zichzelf hebben opgelegd bij het definiëren van dit bier.

Inderdaad. Maar het wordt wel dé trend.

Offline davyd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 557
  • Land: 00
  • foei, foei
Re: Brandbier wedstrijd 2018
« Reactie #261 Gepost op: 19-02-2018 13:14 u »
Inderdaad. Maar het wordt wel dé trend.

Oh wee voor het land
Getrendset door Brand.

Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.165
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: Brandbier wedstrijd 2018
« Reactie #262 Gepost op: 19-02-2018 13:29 u »
Oh wee voor het land
Getrendset door Brand.

Kan erger

Offline Bart LJ

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 200
  • Land: nl
  • IBU: Ik Brouw in Utrecht
Re: Brandbier wedstrijd 2018
« Reactie #263 Gepost op: 19-02-2018 13:44 u »
De gedachte dat Brand dit biertype heeft gekozen als knipoog naar de zure figuren op dit forum die tijd, energie en woorden verspillen aan louter negatieve berichten dringt zich ineens enorm aan me op!

Offline Thamerdal

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 878
  • Land: nl
  • Zo kan 't ook
    • Thamersch
Re: Brandbier wedstrijd 2018
« Reactie #264 Gepost op: 19-02-2018 13:47 u »
Getrendset door Brand.
Hou eens op man... pffff  :weetniet:

Offline Koen S

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 416
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Brandbier wedstrijd 2018
« Reactie #265 Gepost op: 19-02-2018 14:14 u »
Ik kan me niet voorstellen dat Vlamingen niet mee mogen doen als ze dat al zouden willen. Om de hobbel van Heineken te nemen is net wat te groot denk ik.
Ik citeer de website van PINT: "De Brand Bierbrouwerij te Wijlre organiseert samen met de bierconsumentenvereniging PINT de Brand Bierbrouwwedstrijd voor thuisbrouwers uit Nederland."
Ik til hier niet zwaar aan: die hele Gose-revival laat me Siberisch koud. Maar voor wie het wel een uitdaging vindt: brouw ze!  :duimop:

Offline Adbrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.074
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
    • ABV de bierkaai
Re: Brandbier wedstrijd 2018
« Reactie #266 Gepost op: 19-02-2018 15:47 u »
Ik doe niet mee dus een Belg mag onder mijn naam meedoen als hij of zei dat wil. Ik denk dat Brand het zo niet bedoeld.

Offline Marksbrew

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 140
  • Land: nl
  • Bulldog brewer, 15-20L
Re: Brandbier wedstrijd 2018
« Reactie #267 Gepost op: 19-02-2018 20:50 u »
De gedachte dat Brand dit biertype heeft gekozen als knipoog naar de zure figuren op dit forum die tijd, energie en woorden verspillen aan louter negatieve berichten dringt zich ineens enorm aan me op!

Haha precies mijn gedachte, misschien dat de medebrouwers die heel graag vertellen waarom ze niet mee gaan doen weer een apart zuur topic kunnen openen met de redenen waarom ze niet meedoen en de wedstrijd stom is...

Offline PP

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 186
  • Land: nl
Re: Brandbier wedstrijd 2018
« Reactie #268 Gepost op: 19-02-2018 21:38 u »
Bij deze! http://www.harzenergie-netz.de/redaktion/filespace/9BF7C484_E081_2631_29C0CDC4C6B10BE3/media/162207F6-5056-0100-03C8B5B3E662AFCA.pdf?CFID=17499038&CFTOKEN=10564569
Lage hardheid, lage restalkaliteit. Van nature zal de lage pH makkelijker te bereiken zijn met dit zachte leidingwater.

Bovenstaande gegevens ben ik ook tegengekomen; ik was namelijk benieuwd naar de reden van het hoge zoutgehalte.
Ligt dus blijkbaar niet aan een of andere historische zoutrijke bron.
De lokale drinkwatermaatschappij stelt juist duidelijke grenzen bij het NaCl om het water nog drinkwater te mogen noemen.

Indien ik recepten van brouwers (m.n. Amerikaanse) bekijk valt mij de hoge zoutdosering op; van 0,4 g/L tot 1,5 g/L.
Een Duitse brouwer die het historisch recept uitploos spreekt alleen over Gewurze (een kruidenmengsel) zonder specifiek zout te noemen).
Een Gose brouwer noemt de drank leicht salzig.

Weet iemand wat de rol van de hoge zoutdosering is?

Stoppen van de vergisting? Of als een conserveringsmiddel?
We weten immers dat chloride remmend werkt op de vergisting.
Dat zou ook kunnen betekenen dat het zout in het oorspronkelijke recept na afloop van de vergisting werd toegevoegd.

Het zoutgehalte in het Gose bier zou op deze manier (zie recepturen) zelfs hoger zijn dan een isotonische sportdrank; deze drank wordt genuttigd en voorgeschreven bij zwaar intensief en langdurig sporten (meer dan 4u).

Naar mijn mening is (Gose) bier bedoelt als een zoutarme recreatieve drank; om het te brouwen Gose bier drinkbaar te houden zal ik zeer terughoudend met de zoutdosering omgaan.

Succes met brouwen, groet Paul

Offline Eskil

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 204
  • Land: nl
  • G.H.B Genooier Hoes Brouwerie
    • Genooier Hoes Brouwerie
Re: Brandbier wedstrijd 2018
« Reactie #269 Gepost op: 19-02-2018 22:01 u »
ik zit net mijn eerste Gose ever, te proeven "Orginal Ritterguts Gose", geen heel interessant zuur bier, licht troebel, flink koolzuur, ik snap waarom Brand het heeft over appel aroma en ik proef inderdaad wat zout. Het komt in halve liter flessen zodat je eens goed kunt doordrinken want het is een uitstekende dorstlesser. Maar het gaat nooit een rage worden het is voor bier nerds. :brouwen:
Ik had ook nog een Bärentöter , een Gose Bock, die had ook nog een bittertje ŕ la Lambiek.

Wat we gaan brouwen (ik doe mee) mag eigenlijk de naam Gose niet dragen, en brand heeft het recept al aardig vast gelegd.
Als ik eerlijk ben vind ik Gose niet lekker en niet interessant. De uitdaging dus om binnen de kaders wel een lekker en interessant zuur bier te brouwen. :biersmile:



Offline Thamerdal

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 878
  • Land: nl
  • Zo kan 't ook
    • Thamersch
Re: Brandbier wedstrijd 2018
« Reactie #272 Gepost op: 22-02-2018 14:47 u »
Klopt. De naam en de kleur van de verpakking van Brand Zwaar Blond zijn gewijzigd. Verder niets.



Mmmm.. op de site is niets te vinden hierover?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.553
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brandbier wedstrijd 2018
« Reactie #273 Gepost op: 22-02-2018 22:51 u »
Dit topic gaat over de nieuwe wedstrijd...

Op dit site is de nieuwe naam en gewijzigde kleur van de verpakking wel te vinden. http://www.brand.nl/onze-bieren/blond

Offline haicoterbeek

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 170
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brandbier wedstrijd 2018
« Reactie #274 Gepost op: 22-02-2018 23:26 u »
Bovenstaande gegevens ben ik ook tegengekomen; ik was namelijk benieuwd naar de reden van het hoge zoutgehalte.
Ligt dus blijkbaar niet aan een of andere historische zoutrijke bron.
De lokale drinkwatermaatschappij stelt juist duidelijke grenzen bij het NaCl om het water nog drinkwater te mogen noemen.

Indien ik recepten van brouwers (m.n. Amerikaanse) bekijk valt mij de hoge zoutdosering op; van 0,4 g/L tot 1,5 g/L.
Een Duitse brouwer die het historisch recept uitploos spreekt alleen over Gewurze (een kruidenmengsel) zonder specifiek zout te noemen).
Een Gose brouwer noemt de drank leicht salzig.

Weet iemand wat de rol van de hoge zoutdosering is?

Stoppen van de vergisting? Of als een conserveringsmiddel?
We weten immers dat chloride remmend werkt op de vergisting.
Dat zou ook kunnen betekenen dat het zout in het oorspronkelijke recept na afloop van de vergisting werd toegevoegd.

Het zoutgehalte in het Gose bier zou op deze manier (zie recepturen) zelfs hoger zijn dan een isotonische sportdrank; deze drank wordt genuttigd en voorgeschreven bij zwaar intensief en langdurig sporten (meer dan 4u).

Naar mijn mening is (Gose) bier bedoelt als een zoutarme recreatieve drank; om het te brouwen Gose bier drinkbaar te houden zal ik zeer terughoudend met de zoutdosering omgaan.

Succes met brouwen, groet Paul
Het gaat mij in deze meer om de restalkaliteit die ca. - 20 mg/l is. Dit water is uitermate geschikt voor licht gekleurde mout. De pH zal vanzelf al tienden lager uitkomen.