Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Brandbier wedstrijd 2018  (gelezen 35750 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Wolter

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 952
  • Land: nl
  • Als het bier gesmurft is... smurfen we het bier..
    • Amsterdamse Brouw Vereniging de Bierkaai
Re: Brandbier wedstrijd 2018
« Reactie #325 Gepost op: 14-03-2018 17:23 u »
Ik ben zo blij voor jullie allemaal... Dolletjes!

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline sunlight

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 424
  • Land: nl
  • Misschien wort het nog eens bier.
    • ut smouske
Re: Brandbier wedstrijd 2018
« Reactie #326 Gepost op: 14-03-2018 17:58 u »
Gewedig dat Brand nog steeds communiceert met alle email ontvangers open en bloot in de mail. :huilen:

Offline Thamerdal

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 866
  • Land: nl
  • Zo kan 't ook
    • Thamersch
Re: Brandbier wedstrijd 2018
« Reactie #327 Gepost op: 14-03-2018 18:00 u »
Gewedig dat Brand nog steeds communiceert met alle email ontvangers open en bloot in de mail. :huilen:
Bij mij niet hoor?

Offline Emanuel

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 105
  • Land: nl
  • Oefening baart kunst.
Re: Brandbier wedstrijd 2018
« Reactie #328 Gepost op: 14-03-2018 18:01 u »
Gaat iedereen nu melden dat zij een krat binnen hebben gekregen??  >:D

Pssstt. Niet doorvertellen hoor... Maar het krat is hier ook binnengekomen  :degroeten:

Offline beermenke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 817
  • Land: nl
  • Brouwerij De Sjravelaer
Re: Brandbier wedstrijd 2018
« Reactie #329 Gepost op: 14-03-2018 18:01 u »
Bij mij niet
Gewoon zoals t hoort geen emailadressen van derden zichtbaar

Offline Emanuel

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 105
  • Land: nl
  • Oefening baart kunst.
Re: Brandbier wedstrijd 2018
« Reactie #330 Gepost op: 14-03-2018 18:03 u »
Gelijk ook even nagekeken, maar geen andere mail adressen te zien.

Offline beermenke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 817
  • Land: nl
  • Brouwerij De Sjravelaer
Re: Brandbier wedstrijd 2018
« Reactie #331 Gepost op: 14-03-2018 18:04 u »
Gose gist niet naar behoren. Toch onvoldoende in verdiept want gist doet niet zijn werk onder pH 5
Dan toch een nieuwe poging?

Offline sunlight

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 424
  • Land: nl
  • Misschien wort het nog eens bier.
    • ut smouske
Re: Brandbier wedstrijd 2018
« Reactie #332 Gepost op: 14-03-2018 18:16 u »
Raar, ik heb gewoon 72 mensen in cc staan ipv bcc.

Offline Emanuel

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 105
  • Land: nl
  • Oefening baart kunst.
Re: Brandbier wedstrijd 2018
« Reactie #333 Gepost op: 14-03-2018 18:21 u »
raar, ik heb gewoon 72 mensen in cc staan ipv bcc.


Valt dan nog wel mee als er 72 cc's (deelnemers...) zijn.

Offline sunlight

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 424
  • Land: nl
  • Misschien wort het nog eens bier.
    • ut smouske
Re: Brandbier wedstrijd 2018
« Reactie #334 Gepost op: 14-03-2018 18:23 u »
Is denk ik een regiobericht. Ik ben benieuwd hoeveel mails er dan verstuurd zijn. Ik heb hem net pas gehad.

Offline BrouwMark

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 469
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Brandbier wedstrijd 2018
« Reactie #335 Gepost op: 14-03-2018 18:30 u »
Hier ook een cc vol  :huilen:

Is wel heel slecht. Grappig dat ik hem net binnen kreeg zodra de brouwpan opgeborgen was...

Offline sunlight

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 424
  • Land: nl
  • Misschien wort het nog eens bier.
    • ut smouske
Re: Brandbier wedstrijd 2018
« Reactie #336 Gepost op: 14-03-2018 18:37 u »
Hier ook een cc vol  :huilen:

Is wel heel slecht. Grappig dat ik m net binnen kreeg zodra de brouwpan opgeborgen was...

Ook omgeving Brabant?

Offline BrouwMark

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 469
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Brandbier wedstrijd 2018
« Reactie #337 Gepost op: 14-03-2018 18:38 u »
Zuid-Holland.

Offline Fermon

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 575
  • Land: nl
Re: Brandbier wedstrijd 2018
« Reactie #338 Gepost op: 14-03-2018 19:37 u »
Gose gist niet naar behoren. Toch onvoldoende in verdiept want gist doet niet zijn werk onder pH 5.
Dan toch een nieuwe poging?

Welke gist heb je gebruikt dan?

Offline beermenke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 817
  • Land: nl
  • Brouwerij De Sjravelaer
Re: Brandbier wedstrijd 2018
« Reactie #339 Gepost op: 14-03-2018 22:14 u »
Welke gist heb je gebruikt dan?
Brewferm blanche , gebruik ik altijd voor witbier weizen

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.365
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brandbier wedstrijd 2018
« Reactie #340 Gepost op: 14-03-2018 22:17 u »
Brewferm blanche , gebruik ik altijd voor witbier weizen

Die heeft geen probleem met een lage pH waarde...

Offline beermenke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 817
  • Land: nl
  • Brouwerij De Sjravelaer
Re: Brandbier wedstrijd 2018
« Reactie #341 Gepost op: 14-03-2018 22:29 u »
Die heeft geen probleem met een lage pH waarde...
Ok bedankt maar dan begrijp ik het niet want ik doe niets anders dan anders
Gistvat lekt niet maar waterslot borrelt sporadisch en temp is 20 graden
Ik wacht gewoon af want geduld is een schone zaak.

Offline BrouwMark

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 469
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Brandbier wedstrijd 2018
« Reactie #342 Gepost op: 14-03-2018 22:32 u »
Misschien het zout waar de blanche slecht tegen kan?

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.365
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brandbier wedstrijd 2018
« Reactie #343 Gepost op: 14-03-2018 22:37 u »

Offline BrouwMark

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 469
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Brandbier wedstrijd 2018
« Reactie #344 Gepost op: 14-03-2018 22:46 u »

Offline Fermon

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 575
  • Land: nl
Re: Brandbier wedstrijd 2018
« Reactie #345 Gepost op: 15-03-2018 08:35 u »
Ik heb net de pH gemeten van mijn uitvergiste gose: 4,2.
Zal deze nog zakken als deze gebotteld is?

Offline BrouwMark

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 469
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Brandbier wedstrijd 2018
« Reactie #346 Gepost op: 15-03-2018 10:40 u »
Wat ik met mijn beperkte kennis begrijp:

De pH daalt door koolzuurvorming tijdens de hergisting
De pH stijgt door autolyseprodukten uit het gistdepot
De pH stijgt door eventueel koudhoppen

Voor zover ik weet gaat dit niet om tienden van pH-punten. Ik ga dan ook mijn gose (straks) aanzuren tot een pH van 3,8. Als het goed is heb ik dan genoeg speelruimte om tussen 3,6 en 4,0 te blijven.

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.365
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brandbier wedstrijd 2018
« Reactie #347 Gepost op: 15-03-2018 21:24 u »
Ik heb net de pH gemeten van mijn uitvergiste gose: 4,2.
Zal deze nog zakken als deze gebotteld is?

Kijk naar mijn test...

Het is onwaarschijnlijk dat je onder de 4,0 zult uitkomen als je geen melkzuur toevoegt.

Offline Fermon

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 575
  • Land: nl
Re: Brandbier wedstrijd 2018
« Reactie #348 Gepost op: 16-03-2018 12:49 u »
Kijk naar mijn test...

Het is onwaarschijnlijk dat je onder de 4,0 zult uitkomen als je geen melkzuur toevoegt.

Ik heb het aangezuurt met melkzuur voor het bottelen. Moest nog behoorlijk wat melkzuur bij in om onder de 4 te komen.
Ik heb 17,5% zuurmout toegevoegd tijdens het maischen...en het aiawater en spoel water "normaal" aangezuurt. Dit is blijkbaar niet genoeg, moet ik er wel bij zeggen dat ons kraan water een hoge pH heeft (7,7).

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.365
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brandbier wedstrijd 2018
« Reactie #349 Gepost op: 17-03-2018 16:58 u »
Ik heb het aangezuurt met melkzuur voor het bottelen. Moest nog behoorlijk wat melkzuur bij in om onder de 4 te komen.
Ik heb 17,5% zuurmout toegevoegd tijdens het maischen...en het aiawater en spoel water "normaal" aangezuurt. Dit is blijkbaar niet genoeg, moet ik er wel bij zeggen dat ons kraan water een hoge pH heeft (7,7).

Gisterenavond heb ik een presentatie gegeven bij Biergilde Gambrinus in Almere. Ook daar heb ik gewezen op het feit dat de juiste pH bereiken de grootste uitdaging is van deze wedstrijd. Maar ook het gewenste zoutgehalte is een punt van aandacht.