Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Brandbier wedstrijd 2018  (gelezen 49431 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline beermenke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 866
  • Land: nl
  • Brouwerij De Sjravelaer
Re: Brandbier wedstrijd 2018
« Reactie #175 Gepost op: 10-02-2018 21:01 u »
Ik heb nog steeds geen email ontvangen. :weetniet:

Gewoon aanmelden bij pint en wie weet heb je een podiumplaats
Succes

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.421
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brandbier wedstrijd 2018
« Reactie #176 Gepost op: 10-02-2018 22:07 u »
Wiki: Er zijn momenteel vier brouwerijen die Gose brouwen. Twee daarvan situeren in Leipzig: W.Goedecke & Co (brouwt Döllnitzer Ritterguts Gose) en brouwerij Bayerischer Bahnhof. In Goslar maakt Brauhaus Goslar twee soorten Gose, een lichte en een donkere variant. Brouwerij Junge maakt hier voor twee Goslarse cafés kleine voorraden Gose, telkens ook in een lichte en een donkere variant. De Gose die Junge voor café Butterhanne produceert verschilt duidelijk van de Gose die de brouwerij voor Worthmühle maakt.

Hopbier

Bij de Bayerischer Bahnhof in Liepzig ben ik een paar keer geweest. Leuke plek om te vertoeven. De Biergarten is lommerrijk. Op een hete zomerdag gaat er Gose er dan wel in. Hoewel het niet mijn bierstijl is. Een echte liefhebber van witbier ben ik niet. Maar ik ga denk ik wel een poging wagen. Niet geschoten is altijd mis.



Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.353
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brandbier wedstrijd 2018
« Reactie #177 Gepost op: 11-02-2018 02:39 u »
Zet dan wel Goslar in je TomTom, anders weet ik niet waar je terecht komt.

HHopbier

Ha ha oke maken we er Goslar van.

Offline Marksbrew

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 144
  • Land: nl
  • Bulldog brewer, 15-20L
Re: Brandbier wedstrijd 2018
« Reactie #178 Gepost op: 11-02-2018 21:36 u »
Op de site van Pint staat:
" Geen Brettanomyces, wilde gist(en) of ‘kettle sour’ proces."
Dus betekent dat dat alleen zuurmout of melkzuur toevoegen een optie is om aan de zuurheid te komen...?

Offline Dund

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 635
  • Land: nl
  • udenhoutse bierbrouwerij du fisturz
    • Udentse Fisturz Brouwerij
Re: Brandbier wedstrijd 2018
« Reactie #179 Gepost op: 11-02-2018 21:43 u »
Waar zie je dat staan? Ik zie alleen het formulier.

Offline Marksbrew

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 144
  • Land: nl
  • Bulldog brewer, 15-20L
Re: Brandbier wedstrijd 2018
« Reactie #180 Gepost op: 11-02-2018 21:45 u »
Ik vraag me eigenlijk af of dit een keuze is geweest "van het volk" die iets aan mochten dragen. Zag het hier in ieder geval geen enkele keer voorbij komen.
Ik heb tijdens de prijsuitreiking een van de Brand brouwers deze tip wel gegeven. Vond het wel een mooie uitdaging. Dubbels, tripels en quadrupels kunnen we allemaal al wel maken......

Offline Marksbrew

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 144
  • Land: nl
  • Bulldog brewer, 15-20L
Re: Brandbier wedstrijd 2018
« Reactie #181 Gepost op: 11-02-2018 21:45 u »

Offline Dund

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 635
  • Land: nl
  • udenhoutse bierbrouwerij du fisturz
    • Udentse Fisturz Brouwerij
Re: Brandbier wedstrijd 2018
« Reactie #182 Gepost op: 11-02-2018 21:54 u »
Bedankt!

Zuurmout en zuren zijn dan de enige oplossing inderdaad.

Ik ben wel bang dat de verschillen tussen de bieren klein zullen zijn. Er mag eigenlijk geen hop in als aromahop. En door het zuurtje zal de gist ook minder prominent naar voren komen. Het zal dus op subtiele smaakverschillen aankomen.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.421
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brandbier wedstrijd 2018
« Reactie #183 Gepost op: 11-02-2018 22:09 u »
Op de site van Pint staat:
" Geen Brettanomyces, wilde gist(en) of ‘kettle sour’ proces."
Dus betekent dat dat alleen zuurmout of melkzuur toevoegen een optie is om aan de zuurheid te komen...?

Ok. Dat maakt het brouwen van dit bier een stuk makkelijker.
Basissmaak: Zoetig en zurig. “frisheid en balans” is de grote uitdaging. Kruidig-zoutigheid in achtergrond en niet herkenbaar.
Binnenkort even puzzelen hoe dat voor elkaar te krijgen.

Daarna het een en ander uitproberen. We hebben hebben tot 23 mei de tijd voordat de bieren ingeleverd moeten worden. Gelukkig gaat het om een bier met alcoholgehalte tussen de 3,6 en 4,8 procent. Die hebben niet zo veel tijd nodig om op smaak te komen.

Offline Fermon

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 709
  • Land: nl
Re: Brandbier wedstrijd 2018
« Reactie #184 Gepost op: 11-02-2018 22:22 u »
In eerste instantie wilde ik niet meedoen ivm met de melkzuur bacteriën, maar met zuurmout/melkzuur wordt het wel iets makkelijker. Helaas is er hier in de buurt weinig vergelijkingsmateriaal. Eerst maar eens verdiepen in een gose.

Voor iedereen die ook mee gaat doen: succes  :brouwen:

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 737
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Brandbier wedstrijd 2018
« Reactie #185 Gepost op: 12-02-2018 01:03 u »
Ik denk dat ik ook maar een poging ga wagen...

Heeft Brand nog een voorkeur voor flessen dat iemand weet? Of is het boerenslimheid om het in Brand-flesjes aan te leveren 😊?

Voor ieder die ook mee doet: succes!

Mark.

Offline Underdike

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 828
  • Land: nl
  • www.keut.beer
    • www.keut.beer
Re: Brandbier wedstrijd 2018
« Reactie #186 Gepost op: 12-02-2018 01:06 u »
Ik denk dat ik ook maar een poging ga wagen...

Heeft Brand nog een voorkeur voor flessen dat iemand weet? Of is het boerenslimheid om het in Brand-flesjes aan te leveren 😊?

Voor ieder die ook mee doet: succes!

Mark.

Je krijgt een krat, met flessen & doppen van Brand, die moet je gebruiken...

Offline JamMasterJustin

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 492
  • Land: nl
  • Niets hoeft, paarden wel
Re: Brandbier wedstrijd 2018
« Reactie #187 Gepost op: 12-02-2018 07:13 u »
Is een lactobacillus wel toegestaan of valt dat onder de noemer “wilde gist”?

Misschien een domme vraag maar ik heb hier geen kennis van

Offline TymonK

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 298
  • Land: nl
  • IBU!
Re: Brandbier wedstrijd 2018
« Reactie #188 Gepost op: 12-02-2018 07:43 u »
Aangemeld! Vorig jaar leuk om mee te doen, en met de "beperkingen" van deze editie wordt het wel makkelijk om weer mee te doen!

Offline Thamerdal

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 933
  • Land: nl
  • Zo kan 't ook
    • Thamersch
Re: Brandbier wedstrijd 2018
« Reactie #189 Gepost op: 12-02-2018 09:13 u »
Is een lactobacillus wel toegestaan of valt dat onder de noemer “wilde gist”?
Ja dit vroeg ik mij ook af.

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 737
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Brandbier wedstrijd 2018
« Reactie #190 Gepost op: 12-02-2018 09:45 u »
Je krijgt een krat, met flessen & doppen van Brand, die moet je gebruiken...

Ok, dank je wel. Handig, al die 'veteranen' op dit forum  ;)

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.062
  • Land: nl
Re: Brandbier wedstrijd 2018
« Reactie #191 Gepost op: 12-02-2018 10:39 u »
Is een lactobacillus wel toegestaan of valt dat onder de noemer “wilde gist”?

Misschien een domme vraag maar ik heb hier geen kennis van

Valt in ieder geval niet onder (wilde) gist, omdat het een bacterie is.

Hopbier

Offline JamMasterJustin

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 492
  • Land: nl
  • Niets hoeft, paarden wel
Re: Brandbier wedstrijd 2018
« Reactie #192 Gepost op: 12-02-2018 13:29 u »
Ja dit vroeg ik mij ook af.

Ik heb Anouk Litjens gemaild.

Dit is haar antwoord (op de vraag of WLP630 kan worden gebruikt):

“Dank voor je mail, fijn dat je de vraag stelt. Ik heb je vraag voor de zekerheid doorgestuurd naar onze brouwers en ze geven aan dat je deze gist/bacterie helaas niet kunt gebruiken”

Geen lacto’s dus!

Offline breda82

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 250
  • Land: 00
  • Just experiment
Re: Brandbier wedstrijd 2018
« Reactie #193 Gepost op: 12-02-2018 14:03 u »
Ook geen vruchten, ik wou graag iets met citrusschillen doen hmm jammer

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 737
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Brandbier wedstrijd 2018
« Reactie #194 Gepost op: 12-02-2018 14:22 u »
Ik vraag me dan zelfs af of ze het 'voor het zure' toevoegen van melkzuur toestaan. Voor pH-correctie van de maisch lijkt het me wel, maar als je het echt gaat toevoegen om het bier zuur te krijgen?

In de omschrijving hebben ze het over 'het bier moet volmout zijn (bestaat uit gerstemout met minstens 40% tarwemout, een deel zuurmout en geen rookmout)'.

De zuurmout is mijns inziens dus in ieder geval een verplichting.

Offline Fermon

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 709
  • Land: nl
Re: Brandbier wedstrijd 2018
« Reactie #195 Gepost op: 12-02-2018 15:13 u »
Ik vraag me dan zelfs af of ze het 'voor het zure' toevoegen van melkzuur toestaan. Voor pH-correctie van de maisch lijkt het me wel, maar als je het echt gaat toevoegen om het bier zuur te krijgen?

In de omschrijving hebben ze het over 'het bier moet volmout zijn (bestaat uit gerstemout met minstens 40% tarwemout, een deel zuurmout en geen rookmout)'.

De zuurmout is mijns inziens dus in ieder geval een verplichting.

Dat denk ik ook.

Offline Rene Haring

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 176
  • Land: nl
  • Lid Maasland Thuisbrouwers Genootschap
Re: Brandbier wedstrijd 2018
« Reactie #196 Gepost op: 12-02-2018 17:10 u »
Joh, beetje zoeken met Google en op Youtube rondsnuffelen. Kom je genoeg bruikbare info tegen. Met zuurmout en melkzuur kom je er zeker.  Melkzuur alleen voor 'grote' pH correctie naar 5,2..5,4 voor maischen, vervolgens paar procentjes zuurmout erbij voor de gewenste pH daling en dit ook maischen. Het gaat om een licht zuurtje en niet zo heftig als een Berliner Weisse om Duits te blijven. Alles subtiel dus niet overheersend. Zit alleen nog over de genoemde fruitigheid te denken. Van de gist of hop? Wat denken jullie? Ik vind het in ieder geval een mooie opdracht!

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.421
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brandbier wedstrijd 2018
« Reactie #197 Gepost op: 12-02-2018 21:16 u »
Ik vraag me dan zelfs af of ze het 'voor het zure' toevoegen van melkzuur toestaan. Voor pH-correctie van de maisch lijkt het me wel, maar als je het echt gaat toevoegen om het bier zuur te krijgen?

In de omschrijving hebben ze het over 'het bier moet volmout zijn (bestaat uit gerstemout met minstens 40% tarwemout, een deel zuurmout en geen rookmout)'.

De zuurmout is mijns inziens dus in ieder geval een verplichting.

Het klopt dat je zuurmout moet gebruiken.

"Het bier moet volmout zijn (bestaat uit gerstemout met minstens 40% tarwemout, een deel zuurmout en geen rookmout)."

Ik heb Anouk Litjens gemaild.

Dit is haar antwoord (op de vraag of WLP630 kan worden gebruikt):

“Dank voor je mail, fijn dat je de vraag stelt. Ik heb je vraag voor de zekerheid doorgestuurd naar onze brouwers en ze geven aan dat je deze gist/bacterie helaas niet kunt gebruiken”

Geen lacto’s dus!

Was af te leiden uit:
"Geen Brettanomyces, wilde gist(en) of ‘kettle sour’ proces."
Daarvoor worden melkzuurbacteriën voor gebruikt. Zie bijvoorbeeld https://www.northernbrewer.com/connect/2017/03/kettle-souring-made-easy/

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 737
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Brandbier wedstrijd 2018
« Reactie #198 Gepost op: 12-02-2018 21:42 u »
Het klopt dat je zuurmout moet gebruiken.

Dat begreep ik daar ook al uit, maar wat ik bedoel is: zou je van de heren en dames van Brand, als je er bijvoorbeeld achter komt dat het bier niet zuur genoeg is geworden met alleen gebruik van zuurmout, melkzuur mogen gebruiken om het verder aan te zuren?

Dus niet slechts melkzuur toevoegen om tot een goede pH tijdens het maischen te komen, maar echt als smaakingrediënt?

Offline Rene Haring

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 176
  • Land: nl
  • Lid Maasland Thuisbrouwers Genootschap
Re: Brandbier wedstrijd 2018
« Reactie #199 Gepost op: 12-02-2018 23:35 u »
Dat begreep ik daar ook al uit, maar wat ik bedoel is: zou je van de heren en dames van Brand, als je er bijvoorbeeld achter komt dat het bier niet zuur genoeg is geworden met alleen gebruik van zuurmout, melkzuur mogen gebruiken om het verder aan te zuren?

Dus niet slechts melkzuur toevoegen om tot een goede pH tijdens het maischen te komen, maar echt als smaakingrediënt?

Beschouw melkzuur niet als dé. het of als smaak ingrediënt. Melkzuur, als je dat nodig acht, is alleen maar voor corrigeren pH en ik zou het tot een minimum beperken om smaakinvloed ervan tegen te gaan. Melkzuur smaak is ondergeschikt aan hetgeen men verlangd. Ik zou er zeer terughoudend mee omgaan. Het bier krijg je écht wel zuur met zuurmout alleen. Vergeet de invloed van de hopkeuze niet. Tenminste zo lees ik het.