Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Trage nagisting  (gelezen 1735 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline dePol

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 37
  • Land: be
  • Je brasse donc je suis
Trage nagisting
« Gepost op: 14-11-2017 15:35 u »
Hallo iedereen.

Ik heb eerder al eens een gelijkaardige post geplaatst en heb nu weer een bier dat het heel langzaam aan doet in de nagisting.

http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,33384.msg507903.html#msg507903

Het bier van in de vorige post was uiteindelijk lekker, maar de hergisting op fles "sloeg niet aan". We een kleine psshht bij het openen van de flesjes, maar al bij al te weinig koolzuur. Dat bier had uiteindelijk een maand staan gisten en dan nog een week koudhoppen.  Dus waarschijnlijk bij het bottelen (7g suiker/liter) te weinig resterende levende gistcellen.

Het huidig bier staat al 19 dagen te gisten en geeft nog ongeveer om de minuut een blubje.  SG is 1016.  Begin was 1080.

Ik begin een beetje schrik te krijgen dat ik weer met een plat bier ga eindigen als ik het helemaal laat uitgisten en dan nog koudhoppen.

Is het een optie om in mijn bottelemmer samen met de suiker terug een beetje korrelgist toe te voegen?   Of eventueel nu al wat jongbier opzij zetten en extra suiker toe voegen om met de huidige resterende gistcellen een soort giststarter voor de hergisting op te kweken?

Alvast bedankt voor de hulp.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.931
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Trage nagisting
« Reactie #1 Gepost op: 14-11-2017 16:12 u »
Vaak ontstaat dit door te weinig gist, waardoor de gist voor het einde al uitgeput raakt. Oplossing die bij mij werkt is het bier voorzichtig overhevelen in een schoon vat en dan de gist die op de bodem ligt opnieuw opkweken met verse wort en beluchten (bv gerstemoutstroop SG 1040 gekookt en afgekoeld) als dat weer gist dat weer bij het brouwsel en dan uit laten gisten.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.937
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Trage nagisting
« Reactie #2 Gepost op: 14-11-2017 22:02 u »
Inderdaad. Wanneer je meer gist ent gaan zowel de hoofdgisting als de nagisting veel sneller.
Verder maakt ook de vitaliteit van de gist veel uit. Oude gist is veel minder vitaal dan jonge gist.

Met een blub per minuut durf ik wel te bottelen. Wel minder bottelsuiker gebruiken. Bijvoorbeeld 5 gram in plaats van 8 gram.

Om te weten waar je op uitkomt kun je een zogenaamde labvergisting doen. Je neemt daarvoor een monster van het bier en voeg daar een overmaat aan gist toe. Zet het monster weg op een warme plaats en zwenk regelmatig met de fles. Het bier gist hierdoor snel uit. Meet het SG nadat het waterslot zo goed als niets doet (het waterslot kan ook werken door temperatuurschommelingen). Kijk naar het verschil in SG. Als daar meer dan 2 SG-waarden tussen zit moet je nog wachten met bottelen. Al er 1 SG waarde tussen zit kun je bottelen maar dan wel 3 tot 4 gram per liter minder bottelsuiker toevoegen om overschuimers te voorkomen.

Offline lier

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 414
  • Land: nl
  • Brouwerij brouwkip
Re: Trage nagisting
« Reactie #3 Gepost op: 14-11-2017 23:25 u »
Ik zou meteen gaan drooghoppen ook al moet het sg nog een paar punten zakken, laat het zakken tijdens het drooghoppen.
Volgens mij ook al ben ik geen expert als je sg nog zakt is je gist nog actief en hoef je je dus nog geen zorgen te maken over dood bier er is nog gist actief om straks CO2 te maken

Offline Staple

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 45
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Trage nagisting
« Reactie #4 Gepost op: 15-11-2017 00:04 u »
Inderdaad. Wanneer je meer gist ent gaan zowel de hoofdgisting als de nagisting veel sneller.
Verder maakt ook de vitaliteit van de gist veel uit. Oude gist is veel minder vitaal dan jonge gist.

Met een blub per minuut durf ik wel te bottelen. Wel minder bottelsuiker gebruiken. Bijvoorbeeld 5 gram in plaats van 8 gram.

Om te weten waar je op uitkomt kun je een zogenaamde labvergisting doen. Je neemt daarvoor een monster van het bier en voeg daar een overmaat aan gist toe. Zet het monster weg op een warme plaats en zwenk regelmatig met de fles. Het bier gist hierdoor snel uit. Meet het SG nadat het waterslot zo goed als niets doet (het waterslot kan ook werken door temperatuurschommelingen). Kijk naar het verschil in SG. Als daar meer dan 2 SG-waarden tussen zit moet je nog wachten met bottelen. Al er 1 SG waarde tussen zit kun je bottelen maar dan wel 3 tot 4 gram per liter minder bottelsuiker toevoegen om overschuimers te voorkomen.

Wordt zo'n labvergisting doorgaans vaak uitgevoerd door thuisbrouwers?

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.931
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Trage nagisting
« Reactie #5 Gepost op: 15-11-2017 12:25 u »
Wordt zo'n labvergisting doorgaans vaak uitgevoerd door thuis brouwers?
Ik denk van niet. Door de hogere temperatuur en meer gist krijg je toch weer andere omstandigheden waardoor de te behalen SVG op zich waarschijnlijk al hoger is dan je zult bereiken met het bier door te wachten tot dat helemaal is uitgegist. In de praktijk komt het erop neer dat je dan nog steeds moet wachten tot het bier helemaal is uitgegist. Beter is het volgens mij om de gisting zelf goed te volgen met de bekende methodes:
-bellenteller
-weging
-geregeld samples nemen met refractometer

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.937
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Trage nagisting
« Reactie #6 Gepost op: 15-11-2017 21:28 u »
Wordt zo'n labvergisting doorgaans vaak uitgevoerd door thuisbrouwers?

Nee. Wel jammer omdat je hierdoor spuiters kunt voorkomen.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.931
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Trage nagisting
« Reactie #7 Gepost op: 16-11-2017 21:19 u »
Nee. Wel jammer omdat je hierdoor spuiters kunt voorkomen.
Stel dat je labvergisting uitkomt op 1015 en je werkelijke gisting als je oneindig lang zou wachten uitkomt op 1017. Wat kun je dan met die labvergisting? Wanneer ga je dan bottelen? bij 1018? 3 SG punten is je totale hoeveelheid bottelsuiker, dus bij 1018 loop je dan geen risico meer op ploffende flesjes, maar omdat je niet weet dat hij bij 1017 gaat stoppen weet je ook niet dat je naar 1/3 van je koolzuurdruk krijgt tgv maar 1 SG punt zakken tijdens de hergisting.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.937
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Trage nagisting
« Reactie #8 Gepost op: 16-11-2017 21:49 u »
Stel dat je labvergisting uitkomt op 1015 en je werkelijke gisting als je oneindig lang zou wachten uitkomt op 1017. Wat kun je dan met die labvergisting? Wanneer ga je dan bottelen? bij 1018? 3 SG punten is je totale hoeveelheid bottelsuiker, dus bij 1018 loop je dan geen risico meer op ploffende flesjes, maar omdat je niet weet dat hij bij 1017 gaat stoppen weet je ook niet dat je naar 1/3 van je koolzuurdruk krijgt tgv maar 1 SG punt zakken tijdens de hergisting.

Het monster met een overmaat aan gist laat zien waar je uitkomt als je het bier langer laat staan. Bij mijn laatste test heb ik gezien dat als je meer gist ent je veel sneller je definitieve eind SG zult halen. Als je weinig gist ent duurt dat veel langer. Dit verschijnsel maakt dat je met de uitkomst van de labvergisting rekening kunt houden. Elke SG-waarde verschil betekent zo'n 2,5 gram minder bottelsuiker gebruiken.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.931
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Trage nagisting
« Reactie #9 Gepost op: 16-11-2017 22:01 u »
Het monster met een overmaat aan gist laat zien waar je uitkomt als je het bier langer laat staan. Bij mijn laatste test heb ik gezien dat als je meer gist ent je veel sneller je definitieve eind SG zult halen. Als je weinig gist ent duurt dat veel langer. Dit verschijnsel maakt dat je met de uitkomst van de labvergisting rekening kunt houden. Elke SG-waarde verschil betekent zo'n 2,5 gram minder bottelsuiker gebruiken.
Jij gaat er dan vanuit dat het eind SG onafhankelijk is van de hoeveelheid gist en de temperatuur. Hoewel dat ook uit jouw recente proeven lijkt te komen zijn er zijn ook grafiekjes op het forum van wetenschappelijke publicaties waaruit blijkt dat de SVG toeneemt bij meer gist. Dus met een labgisting. We zouden eigenlijk eens wat van die labgistingen moeten doen om te zien of deze het te bereiken eind SG goed kunnen voorspellen. 

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.937
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Trage nagisting
« Reactie #10 Gepost op: 16-11-2017 22:26 u »
Jij gaat er dan vanuit dat het eind SG onafhankelijk is van de hoeveelheid gist en de temperatuur. Hoewel dat ook uit jouw recente proeven lijkt te komen zijn er zijn ook grafiekjes op het forum van wetenschappelijke publicaties waaruit blijkt dat de SVG toeneemt bij meer gist. Dus met een labgisting. We zouden eigenlijk eens wat van die labgistingen moeten doen om te zien of deze het te bereiken eind SG goed kunnen voorspellen.

Lijkt mij een goed plan. In de grote professionele brouwerijen wordt overigens vaak een labvergisting uitgevoerd. Menig flesjes gezien die in een schudmachine stonden met een overmaat aan gist.

Offline dePol

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 37
  • Land: be
  • Je brasse donc je suis
Re: Trage nagisting
« Reactie #11 Gepost op: 13-12-2017 20:52 u »
Ik pik de draad hier even weer op om het verhaal even af te ronden. Dit biertje is uiteindelijk (heel) goedgekomen. Ik heb de labvergisting niet gedaan maar nog een weekje geduld geoefend en dan is de gisting stilgevallen op 1012.   Omdat ik daarna nog een volle week moest wachten om te bottelen vanwege dryhopping en coldcrashen (tegelijk), heb ik voor de zekerheid gist opgekweekt uit een flesje Hopus, met appelsap.  Dat heb ik dan samen met de suiker voor de hergisting toegevoegd aan mijn bier vlak voor het bottelen.

Ze hebben nu een dikke twee weken op 22 graden gestaan en ik heb er gisteren eentje opengemaakt.  Perfecte gisting op de fles.

Ik denk dat ik de reden voor de trage gisting ondertussen ook heb achterhaald.  Korrelgist van een jaar oud - niet in de koelkast bewaard.  Lesje geleerd. Ik bestel vanaf nu kleinere hoeveelheden.

Er mij volledig van bewust dat ik met onderstaande de inhoud van deze post volledig in een andere richting duw, kan ik het toch niet laten even op te merken dat het resultaat een zaaaaaaalig bier is geworden. Ondanks dat het een stevige tripel van 9 graden is, drinkt het heel lekker door.  Mooie bitterheid met een vleugje zoet-zuur. Fruitig van de (matige) Citra dryhopping en complexe tonen van de de eiksnippers die ik eerst had getoast en dan een week in whisky had laten trekken. De snippers heb ik met whisky en al (25 cl) bijgevoegd tijdens de week coldcrash/dryhop.

Als er iemand in de buurt van Antwerpen zit (of komt) deel ik er graag eentje om eens het oordeel van een collega hobbybrouwer te horen.

Voor de volledigheid een uitdraai uit BrouwHulp. 

Basis
Omschrijving   Waarde
Kenmerk   
Naam recept   Grand Cru Hop Select
Brouwdatum   25-10-2017
Biertype   Tripel
Volume   22,0 l
Begin SG   1,087 SG
Berekende kleur (Morey)   9 EBC
Berekende bitterheid (Rager)   27 IBU
Brouwzaalrendement   75,0 %
Kooktijd   80 min.

Water en brouwzouten
Hoeveelheid   Ingrediėnt
20,00 l   Water uit Aartselaar
15,27 l   Spoelwater

Vergistbare ingrediėnten
Hoeveelheid   Naam   Mouterij   Kleur   %
6,700 kg   Pilsmout   Dingemans   3 EBC   93,1 %
0,500 kg   Kristalsuiker   Supermarkt   0 EBC   6,9 %

Maischschema
Omschrijving   Temperatuur   Stap tijd   Rust tijd   Beslagdikte
Eentraps   67,0 °C   10 min.   70 min.   3,0 l/kg
UItmaischen   78,0 °C   5 min.   10 min.   3,0 l/kg

Hop
Hoeveelheid   Naam   Type   % alfazuur   Kooktijd/toevoeging   IBU
80,0 g   Hallertau Hersbrucker     bellen   2,5%   70 min.   26,8 IBU
35,0 g   Citra   pellets   12,0%   koudhop   0,0 IBU

Overige ingrediėnten
Hoeveelheid   Naam   Type   Gebruik
50,00 g   Eikenhoutsnippers, whiskeyvaten   smaakstof   nagisting/lagering

Gist
Hoeveelheid   Naam   Type
23,0 g   Safale American (US-05)   bovengist

Vergisting
Kenmerk   Waarde
Starttemp. vergisting   22,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting   22,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting   18,0 °C
Eind SG hoofdvergisting   1,012 SG
Schijnbare vergistingsgraad   86,2%
Start nagisting   16-11-2017
Temp. nagisting   18,0 °C
Temp. lagering   8,0 °C

Offline Neetje

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.054
  • Land: nl
  • De elektrische brouwer
Re: Trage nagisting
« Reactie #12 Gepost op: 15-12-2017 13:08 u »
....
een zaaaaaaalig bier is geworden. Ondanks dat het een stevige tripel van 9 graden is, drinkt het heel lekker door.  Mooie bitterheid met een vleugje zoet-zuur. Fruitig van de (matige) Citra dryhopping en complexe tonen van de de eiksnippers die ik eerst had getoast en dan een week in whisky had laten trekken. De snippers heb ik met whisky en al (25 cl) bijgevoegd tijdens de week coldcrash/dryhop.

Als er iemand in de buurt van Antwerpen zit (of komt) deel ik er graag eentje om eens het oordeel van een collega hobbybrouwer te horen.

Voor de volledigheid een uitdraai uit BrouwHulp. 

Basis
Omschrijving   Waarde
Kenmerk   
Naam recept   Grand Cru Hop Select
Brouwdatum   25-10-2017
Biertype   Tripel
Volume   22,0 l
Begin SG   1,087 SG
Berekende kleur (Morey)   9 EBC
Berekende bitterheid (Rager)   27 IBU
Brouwzaalrendement   75,0 %
Kooktijd   80 min.

Water en brouwzouten
Hoeveelheid   Ingrediėnt
20,00 l   Water uit Aartselaar
15,27 l   Spoelwater

Vergistbare ingrediėnten
Hoeveelheid   Naam   Mouterij   Kleur   %
6,700 kg   Pilsmout   Dingemans   3 EBC   93,1 %
0,500 kg   Kristalsuiker   Supermarkt   0 EBC   6,9 %

Maischschema
Omschrijving   Temperatuur   Stap tijd   Rust tijd   Beslagdikte
Eentraps   67,0 °C   10 min.   70 min.   3,0 l/kg
UItmaischen   78,0 °C   5 min.   10 min.   3,0 l/kg

Hop
Hoeveelheid   Naam   Type   % alfazuur   Kooktijd/toevoeging   IBU
80,0 g   Hallertau Hersbrucker      bellen   2,5%   70 min.   26,8 IBU
35,0 g   Citra   pellets   12,0%   koudhop   0,0 IBU

Overige ingrediėnten
Hoeveelheid   Naam   Type   Gebruik
50,00 g   Eikenhoutsnippers, whiskeyvaten   smaakstof   nagisting/lagering

Gist
Hoeveelheid   Naam   Type
23,0 g   Safale American (US-05)   bovengist

Vergisting
Kenmerk   Waarde
Starttemp. vergisting   22,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting   22,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting   18,0 °C
Eind SG hoofdvergisting   1,012 SG
Schijnbare vergistingsgraad   86,2%
Start nagisting   16-11-2017
Temp. nagisting   18,0 °C
Temp. lagering   8,0 °C

Beter idee: nabrouwen.
Mooi en eenvoudig recept.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.931
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Trage nagisting
« Reactie #13 Gepost op: 16-12-2017 21:29 u »
Ik denk dat ik de reden voor de trage gisting ondertussen ook heb achterhaald.  Korrelgist van een jaar oud - niet in de koelkast bewaard.  Lesje geleerd.

Het is nog maar helemaal de vraag of dat de reden is geweest. Ik heb wel eens korrelgist van wel 15 jaar oud die ik toevallig weer tegenkwam weer aan het gisten gebracht met wat wort om te zien of er nog leven in zat. Gistte binnen een half uurtje. Fist die droog en afgesloten bewaard is kun je lang bewaren. Ik denk eerder dat je te weinig gist hebt gebruikt dan te oude gist.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.937
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Trage nagisting
« Reactie #14 Gepost op: 16-12-2017 23:11 u »
Het is nog maar helemaal de vraag of dat de reden is geweest. Ik heb wel eens korrelgist van wel 15 jaar oud die ik toevallig weer tegenkwam weer aan het gisten gebracht met wat wort om te zien of er nog leven in zat. Gistte binnen een half uurtje. Fist die droog en afgesloten bewaard is kun je lang bewaren. Ik denk eerder dat je te weinig gist hebt gebruikt dan te oude gist.

De temperatuur waarbij je de gist bewaard maakt veel uit. Niet iedereen heeft een brouwkelder.
Dat oude gist snel aan de gang gaat is eerder uitzondering dan regel. Op tijd nieuwe gist bestellen heeft daarom zin.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.931
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Trage nagisting
« Reactie #15 Gepost op: 17-12-2017 10:32 u »
De temperatuur waarbij je de gist bewaard maakt veel uit. Niet iedereen heeft een brouwkelder.
Dat oude gist snel aan de gang gaat is eerder uitzondering dan regel. Op tijd nieuwe gist bestellen heeft daarom zin.
Natuurlijk heeft het zin om met verse producten te werken, maar je moet de zaak niet omdraaien: oude producten geven niet per definitie een probleem, dus punt wat ik wil maken is dat je niet te snel dit soort verbanden mag gebruiken om conclusies te trekken, want het kan ook een andere oorzaak zijn geweest waar je dan de volgende keer weer last van hebt, bv"
-te lage temperatuur
-onregelmatige temperatuur (overdag opwarmen, snachts afkoelen geeft voortijdige neerslag van je gist)
-te weinig gist 

Online davyd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 577
  • Land: 00
  • foei, foei
Re: Trage nagisting
« Reactie #16 Gepost op: 17-12-2017 11:21 u »
Ik woon in Antwerpen en wil er wel eens eentje proberen, maar ik wil daarbij wel waarschuwen dat al menig hobbybrouwer na mijn oordeel in snikken is uitgebarsten ;)

Offline mbroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.120
  • Land: nl
  • Hoe verder je gaat, hoe langer de terugweg.
    • Huisbrouwerij St. Chiellus
Re: Trage nagisting
« Reactie #17 Gepost op: 17-12-2017 13:08 u »
Gisteren een mini proefbrouwsel aan het gisten gezet met 1 jaar over datum US05. Was een aangebroken zakje wat ik in februari had geopend en weer vacuüm koud had opgeborgen. Ongeveer 1,5 maal de aanbevolen hoeveelheid gewoon op het wort gestrooid en bubbeld er nu vrolijk op los.
Gewoon bruikbaar dus die oude gist.

Online davyd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 577
  • Land: 00
  • foei, foei
Re: Trage nagisting
« Reactie #18 Gepost op: 17-12-2017 13:23 u »
Wat mensen toch allemaal niet doen om een paar euro's uit te sparen: goedkope gist, te weinig gist, vervallen of oude gist. Blijkbaar is voor hen tijd geen geld. Of is het een soort sport, zoals curling? Daarvan ontgaan mij de regels ook totaal.

Offline mbroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.120
  • Land: nl
  • Hoe verder je gaat, hoe langer de terugweg.
    • Huisbrouwerij St. Chiellus
Re: Trage nagisting
« Reactie #19 Gepost op: 17-12-2017 13:27 u »
Houd het op een sport, nieuwe gist ligt hier ook genoeg. Het hoort bij het proberen en leren.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.937
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Trage nagisting
« Reactie #20 Gepost op: 17-12-2017 13:35 u »
Natuurlijk heeft het zin om met verse producten te werken, maar je moet de zaak niet omdraaien: oude producten geven niet per definitie een probleem, dus punt wat ik wil maken is dat je niet te snel dit soort verbanden mag gebruiken om conclusies te trekken, want het kan ook een andere oorzaak zijn geweest waar je dan de volgende keer weer last van hebt, bv"
-te lage temperatuur
-onregelmatige temperatuur (overdag opwarmen, snachts afkoelen geeft voortijdige neerslag van je gist)
-te weinig gist

Door geen oude gist te gebruiken sluit je die mogelijkheid uit.
Verder is het meer uitzondering dan regel dat gist van 15 jaar nog voldoende vitaal is.
Of dat het geval is valt en staat bij de bewaaromstandigheden. Een aangebroken zakje dat meteen na het aanbreken opnieuw gevacumeerd wordt en in de koelkast bewaard wordt is wat anders dan een zakje gist dat in niet geļsoleerd schuurtje gedurende een zomer bewaard wordt.

Online davyd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 577
  • Land: 00
  • foei, foei
Re: Trage nagisting
« Reactie #21 Gepost op: 17-12-2017 13:49 u »
Brouwen is voor mij ook een probeer- en leersport, maar ik leer wat de state of the art technieken zijn en probeer die uit. Anderen schijnen voldoening te vinden in het opschuiven van de ondergrens naar beneden. Of heb ik het nog steeds niet begrepen?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.937
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Trage nagisting
« Reactie #22 Gepost op: 17-12-2017 14:20 u »
Brouwen is voor mij ook een probeer- en leersport, maar ik leer wat de state of the art technieken zijn en probeer die uit. Anderen schijnen voldoening te vinden in het opschuiven van de ondergrens naar beneden. Of heb ik het nog steeds niet begrepen?

Er zijn verschillende soorten hobbybrouwers:
- hobbybrouwers die steeds op zoek zijn naar de optimalisering van de kwaliteit van hun bier;
- hobbybrouwers die proberen met een beperkte inspanning en middelen een redelijk goed potje bier te brouwen;
- hobbybrouwers die met beperkte middelen zo goedkoop mogelijk hun biertje willen brouwen.

En natuurlijk alle gradaties tussenin. Ieder van ons heeft zo zijn eigen doelen...

Tags: