Vergistingskast icm InkBird ITC-310T

Gestart door Martijn0172, 01-12-2016 10:12 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Martijn0172

Ik denk er over een tafelmodel koelkast ombouwen tot vergistingskast icm de InkBird ITC-310T. Ik lees dat de voeler tegen de verginstingscontainer aangeplaast moet worden om de vloeistoftemp. Als warmtebron wil ik een kermaische lamp gebruiken (heb ik nog liggen). Nu zie ik hier dat sommige zelf kacheltjes van 2000 W er in hebben staan. Maar is het niet veel beter de ondergrens te zoeken qua energie? Gezien vloeistof langzaam koelt zal er een groot verschil zijn in omgevingstemperatuur (in de kast) voordat de dit de vloeistof beïnvloed. Het lijkt mij beter dat de omgeving langzamer wordt opgewarmd door bijvoorbeeld een 50 W lamp. Dan kan ik ook nog flessen er bijvoorbeeld in vergisten. Of zie ik dit verkeerd?

Serge VL

Citaat van: Martijn0172 op 01-12-2016  10:12 u. Of zie ik dit verkeerd?
Juiste redenatie vorm, wat je nog extra kan doen is 2 extra analoge thermostaten plaatsen tussen uitgangssturing van de inkbird en je verwarming en koeling.
Een extra tussen uw verwarmingselement en een extra tussen de koelkast plaatsen (of die van de koelkast vervangen door een met een groter temperatuurbereik) zo beperk je de stijging vof daling in temp van de omgevingslucht.
Vb: iets als deze http://www.conrad.be/ce/nl/product/551698/Inbouwthermostaat-Inbouw-0-tot-50-C;jsessionid=C2F99AE9B2BA07633CDD07C2F5DB46A4.ASTPCEN32?ref=list

Citaat van: Martijn0172 op 01-12-2016  10:12 uIk lees dat de voeler tegen de verginstingscontainer aangeplaast moet worden om de vloeistoftemp.
Beter is een Thermowell te plaatsen in je gistingsvat en daar je temperatuursonde met wat thermopasta (voor goede temperatuur geleiding) in te steken.
Thermowell: [url]https://homebrewshop.be/en/measuring-temperature/662-thermowell-weldless-universal-10-cm.html]https://homebrewshop.be/en/measuring-temperature/662-thermowell-weldless-universal-10-cm.html] [url]https://homebrewshop.be/en/measuring-temperature/662-thermowell-weldless-universal-10-cm.html[/url]
Thermopasta: https://www.aliexpress.com/item/30g-Syringe-Thermal-Grease-Silver-CPU-Chip-Heatsink-Paste-Conductive-Compound-5JRK/32598162984.html?spm=2114.01010208.3.124.koe8Qf&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_3_10065_10068_10084_10083_10080_10082_10081_10060_10061_10062_10056_10055_10054_10059_10099_10078_10079_426_10073_10097_10100_10096_10070_10052_10050_10051_424-10051,searchweb201603_6&btsid=28625784-18fa-4e68-952d-f42c46490c96

En zorg voor een goede continue ventilatie in je gistingskast een streefgetal is hier 1x de volledige inhoud van je ijskast kunnen rondblazen. (vb in houd ijskast is 250l dan moet je ventilator 250.l/min kunnen blazen)

Jukkie

2000W lijkt me "ietsje" overdreven.  ;D
50 W is voldoende voor volumes die in een tafelmodel koelkast passen.

Martijn0172

Bedankt voor de info. Wat betreft de thermowell, aan zoiets had ik al zitten denken, omdat ik moest denken aan de thermostaat in een vloerverwarming, zelfde principe.

Is het nodig dat ventilator continu aan staat? Of alleen bij verwarmen? In principe geeft een ventilator natuurlijk ook warmte en mijn idee zegt dat het vooral bij warmte echt noodzakelijk is gezien dit maar van 1 plek vanuit de kast komt?

Serge VL

De ventilator best continu laten draaien, dat zorgt voor een betere warmte/koude overdracht en draagt zo bij tot een stabielere temperatuur regeling.

Jacques

Citaat van: Martijn0172 op 01-12-2016  10:12 uHet lijkt mij beter dat de omgeving langzamer wordt opgewarmd door bijvoorbeeld een 50 W lamp. Dan kan ik ook nog flessen er bijvoorbeeld in vergisten. Of zie ik dit verkeerd?

In mijn grote koelkast is zelfs een lamp van 40 Watt voldoende. De afgelopen dagen was het bij mij op zolder zeer koel, maar dan nog is het geen probleem.

Martijn0172

Dank voor de tips allemaal. Ik heb een inkbird besteld en morgen ga ik een tafelmodel ophalen en zondag ochtend dan even klooien. Ik heb nog verschillende keramische lampen in de range van 25w-250 W dus dat moet goed komen. Woensdag wil ik dan een Westmalle tripel kloon brouwen, heb nog wel wat advies nodig welke temperatuur juist in te stellen en verschillen die ik opmerk in het recept en wanneer ik deze invoer in BrouwHulp, maar daar maak ik dan wel een apart topic over.

pippakillinova

Ik wil even inhaken op dit topic. Ik ben momenteel ook bezig met het maken van een gistkast met een Inkbird 308 en 2 peertjes in een tafelmodel koelkast.
Ik vroeg me af of een ventilator nodig is. Als de verwarmingsbron (2x 40w peertjes in mijn geval) zich onder het gistvat bevind en je zorgt dat de warme lucht er langs kan (warme lucht stijgt op), dan heeft een ventilator toch niet echt meerwaarde..? Heeft er iemand wel eens het verschil getest/gemeten toevallig?

Martijn0172

Waarschijnlijk zal er een betere temperatuur verdeling in de koelkast zijn met maar ik heb het niet gedaan en mijn biertjes smaken prima :)

Martijn0172

Ik heb een Ardo koelkast (toendertijd het huismerk van modern electronic en its), dat ding staat op de koudste stand en koel makkelijk naar 1 graden Celsius. Ideaal voor de coldcrash  :brouwen:

CeesM

Citaat van: pippakillinova op 09-09-2017  13:14 uIk wil even inhaken op dit topic. Ik ben momenteel ook bezig met het maken van een gistkast met een Inkbird 308 en 2 peertjes in een tafelmodel koelkast.
Ik vroeg me af of een ventilator nodig is. Als de verwarmingsbron (2x 40w peertjes in mijn geval) zich onder het gistvat bevind en je zorgt dat de warme lucht er langs kan (warme lucht stijgt op), dan heeft een ventilator toch niet echt meerwaarde..? Heeft er iemand wel eens het verschil getest/gemeten toevallig?
Ik heb wel een keer getest wat de temperatuurverschil in een koelkast is. Onder 6 ºC, midden 7 ºC en boven 8 ºC.   Dus een verschil van 2 ºC tussen onder en boven in de koelkast.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.