Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Mijn tweede recept  (gelezen 1340 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Joeckeltje

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 25
  • Land: nl
  • Brouwer
Mijn tweede recept
« Gepost op: 07-11-2017 18:31 u »
Beste medebrouwers,

Hieronder mijn nieuwe recept...

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk2
Naam receptRecept2
Brouwdatum11-11-2017
BierstijlWitbier
Volume8,0 l
Begin SG1,061 SG
Berekende kleur (Morey)14 EBC
Berekende bitterheid (Rager)15 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd90 min.



Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
1,80 kgPilsmout*Dingemans3 EBC81,8 %
0,20 kgAbbey Malt*Weyermann45 EBC9,1 %
0,20 kgHavervlokken*Weyermann2 EBC9,1 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijd
Kruidnagelstap40,0 įC1 min.15 min.
Amylaserust64,0 įC1 min.50 min.
Uitmaischen78,0 įC5 min.5 min.


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
10,8 gSaaz*pellets3,4%45 min.12,9 IBU
10,0 gStyrian Goldings*pellets3,4%5 min.2,2 IBU


Overige ingrediŽnten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
3,00 gKorianderzaadspecerijkoken
3,00 gSinaasappelschil, zoetspecerijkoken


Gist
HoeveelheidNaamType
8,0 gSafBrew Specialty Ale (T-58)*bovengist



De ingrediŽnten met een * zijn eigenlijk 'vast', deze heb ik namelijk al liggen.

D.w.z.: 2 kilo pilsmout, en abbeymout, havervlokken en de T-58 gist.


Wat denken jullie over bovenstaande?
Kan dit een niet te scherp, kruidig biertje worden..?

Groeten weer,
Jouke


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.899
  • Land: nl
  • Et hštt noch emmer joot jejange.
Re: Mijn tweede recept
« Reactie #1 Gepost op: 07-11-2017 20:50 u »
Waar is je tarwe(mout)? In een witbier zit tarwe.
Volgens mij kun je beter voor een tripel gaan als ik naar de gist kijk.
SG ophogen naar 1.080. In BrouwHulp tripel kiezen ipv witbier.
Maischschema aanpassen naar 63 ļC 30 min., 72 ļC 40 min.  en 5 minuten op 78 ļC.
Verder even kijken of de hoeveelheid hop nog overeen komt met een tripel.

Zoiets:
BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk999
Naam receptTST TRPL
Brouwdatum11-11-2017
BierstijlTripel
Volume8,0
Begin SG1,080 SG
Eind SG1,019 SG
Schijnbare vergistingsgraad76,3%
Alcoholgehalte8,0 vol.%
Berekende kleur (Morey)18 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)28 IBU
Brouwzaalrendement73,8 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
10,00 lVenlo water.
7,4 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
49 mg/l5 mg/l9 mg/l156 mg/l15 mg/l24 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,37 kgPils MoutSBI4 EBC81,8 %
0,26 kgHavervlokkenSupermarkt2 EBC9,1 %
0,26 kgAbbey MaltWeyermann45 EBC9,1 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust62,0 įC1 min.30 min.6,2 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 įC15 min.40 min.6,2 l/kg
Uitmaischen78,0 įC10 min.5 min.6,2 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
35,0 gSaazbellen2,3%60 min.22,6 IBU
30,0 gStyrian Goldingsbellen2,9%5 min.5,0 IBU


Overige ingrediŽnten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
3,00 gKorianderspecerijkoken
10,00 gSinaasappelschil, zoetspecerijkoken


Gist
HoeveelheidNaamType
11,0 gSafBrew Specialty Ale (T-58)bovengist



Offline Joeckeltje

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 25
  • Land: nl
  • Brouwer
Re: Mijn tweede recept
« Reactie #2 Gepost op: 08-11-2017 19:17 u »
Dankje Eric, ik heb in BrouwHulp al wat aanpassingen gedaan, waarop het er inderdaad meer op gaat lijken.

Vroeg me in het maischschema nog af, je wilt met die 72į stap een zoeter bier maken (denk ik), waar ik het over had.
Ook in combinatie met de T-58, die een hoge einddensiteit heeft.
Maar is 40 minuten niet wat lang?

Groeten
Jouke

Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.899
  • Land: nl
  • Et hštt noch emmer joot jejange.
Re: Mijn tweede recept
« Reactie #3 Gepost op: 08-11-2017 20:14 u »
Dankje Eric, ik heb in BrouwHulp al wat aanpassingen gedaan, waarop het er inderdaad meer op gaat lijken.

Vroeg me in het maischschema nog af, je wilt met die 72į stap een zoeter bier maken (denk ik), waar ik het over had.
Ook in combinatie met de T-58, die een hoge einddensiteit heeft.
Maar is 40 minuten niet wat lang?

Groeten
Jouke
Het is meer een gewoonte dat ik dit maischschema aanhoudt. Je kunt ook een van de "standaard" schema's uit BrouwHulp kiezen. Ik zorg dat het maischen in ieder geval altijd langer dan 60 minuten duurt (exclusief uitmaischen) maar ook daar zijn de meningen over verdeeld.

Offline Joeckeltje

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 25
  • Land: nl
  • Brouwer
Re: Mijn tweede recept
« Reactie #4 Gepost op: 13-11-2017 20:36 u »
Okee...
Dit is hem nu geworden, ik hoop op een zoetig biertje, met een begin SG van 1075 ongeveer.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk2
Naam receptLicht biertje
Brouwdatum12-09-2017
BierstijlTripel
Volume8,0 l
Begin SG1,074 SG
Berekende kleur (Morey)18 EBC
Berekende bitterheid (Rager)25 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
10,00 lWater uit Rhenen
-0,77 lSpoelwater


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,00 kgPilsmoutDingemans3 EBC71,4 %
0,50 kgHavervlokkenSupermarkt2 EBC17,9 %
0,30 kgAbbey MaltWeyermann45 EBC10,7 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67,0 įC1 min.30 min.3,6 l/kg
Amylaserust72,0 įC1 min.30 min.4,3 l/kg
Uitmaischen78,0 įC5 min.5 min.4,3 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
19,5 gSaazpellets3,4%45 min.21,9 IBU
14,9 gStyrian Goldingspellets3,4%5 min.3,1 IBU


Overige ingrediŽnten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
3,00 gKorianderzaadspecerijkoken
10,00 gSinaasappelschil, zoetspecerijkoken


Gist
HoeveelheidNaamType
8,0 gSafBrew Specialty Ale (T-58)bovengist





Nog op en/of aanmerkingen?

Zie ik nog iets over het hoofd, zodat ik over een paar weken met een chagrijnig gezicht 24 flesjes door de gootsteen sta te spoelen >:(

Ik hoor het graag!

Groeten
Jouke

Offline Joeckeltje

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 25
  • Land: nl
  • Brouwer
Re: Mijn tweede recept
« Reactie #5 Gepost op: 16-11-2017 18:53 u »
Ik hoop morgen te gaan brouwen.

Hetgeen waar ik erg benieuwd naar ben is het maischschema.

30 minuten voor de vergistbare suikers en 30 minuten om een wat zoeter biertje te krijgen.


Groeten Jouke

Offline Oxhead

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 835
  • Land: nl
  • Elektriek fantastiek
Re: Mijn tweede recept
« Reactie #6 Gepost op: 16-11-2017 19:56 u »
Vooral de gist zal er voor zorgen dat het zoet zal blijven. De T-58 is geen doorgister, tel daar het vrij hoge volmout begin SG bij op en het zal een zoet bier worden.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.772
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Mijn tweede recept
« Reactie #7 Gepost op: 16-11-2017 23:06 u »
Hetgeen waar ik erg benieuwd naar ben is het maischschema.

30 minuten voor de vergistbare suikers en 30 minuten om een wat zoeter biertje te krijgen.

30 minuten bij 72 ļC zorgt niet voor een zoeter bier. Ten eerste niet omdat bij 72 ļC ook vergistbare suikers worden gevormd en ten tweede niet omdat niet vergistbare suikers een zeer lage zoetkracht hebben.

Als je zoet smakend bier wilt hebben kun je het beste een gist gebruiken die veel esters aanmaakt die een zoetige indruk geven en ook de hoeveelheid hop beperken.

Offline Joeckeltje

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 25
  • Land: nl
  • Brouwer
Re: Mijn tweede recept
« Reactie #8 Gepost op: 24-11-2017 19:33 u »
Zo, het staat nu een weekje te gisten.
Nou ja, gisten... Het gaat heel anders dan bij vorige bieren!

Het duurt precies 70 seconden voor er een belletje door het waterslot gaat.
Het is wel vrij direct begonnen, maar super traag dus. Vorige keren was het echt aan het borrelen.

Wat kan dat zijn? Een voorteken dat het niet goed is/gaat?

Begin sg was 1070, 8 g korrelgist T-58 toegevoegd, temperatuur kamer is ca 18 graden.

Ik hoor graag!

Groeten,
Jouke

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.772
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Mijn tweede recept
« Reactie #9 Gepost op: 25-11-2017 10:53 u »
Zo, het staat nu een weekje te gisten.
Nou ja, gisten... Het gaat heel anders dan bij vorige bieren!

Het duurt precies 70 seconden voor er een belletje door het waterslot gaat.
Het is wel vrij direct begonnen, maar super traag dus. Vorige keren was het echt aan het borrelen.

Wat kan dat zijn? Een voorteken dat het niet goed is/gaat?

Begin sg was 1070, 8 g korrelgist T-58 toegevoegd, temperatuur kamer is ca 18 graden.

Ik hoor graag!

Groeten,
Jouke

Klinkt als te weinig vitale gist geŽnt. Om hoeveel liter wort ging het?
Hoe oud was de verpakking?

Offline Joeckeltje

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 25
  • Land: nl
  • Brouwer
Re: Mijn tweede recept
« Reactie #10 Gepost op: 25-11-2017 13:27 u »
Er staat 8 liter te gisten.
Het zakje was die dag ervoor binnen gekomen van Brouwmarkt. Houdbaar tot 2021.

Kan ik er nog iets mee/aan doen om het op gang te krijgen?

Warmer zetten?
Schudden?

Offline j.heesters3

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 404
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Mijn tweede recept
« Reactie #11 Gepost op: 25-11-2017 14:30 u »
Zo, het staat nu een weekje te gisten.
Nou ja, gisten... Het gaat heel anders dan bij vorige bieren!

Het duurt precies 70 seconden voor er een belletje door het waterslot gaat.
Het is wel vrij direct begonnen, maar super traag dus. Vorige keren was het echt aan het borrelen.

Wat kan dat zijn? Een voorteken dat het niet goed is/gaat?

Begin sg was 1070, 8 g korrelgist T-58 toegevoegd, temperatuur kamer is ca 18 graden.



Ik hoor graag!

Groeten,
Jouke

Waarom 8 g gist bijgevoegd. Blijf je met 3,5 g zitten. Als je het hele zakje gebruikt heb je zeker genoeg cellen. Die 3,5 g bewaren is gewoon zonde.

Broudoe Jos

Offline j.heesters3

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 404
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Mijn tweede recept
« Reactie #12 Gepost op: 25-11-2017 14:38 u »
Ik gebruik voor een tripel meestal de BE 256 . Heb laatst een quadrupel gebrouwen met de 256 en deze gisteren overgeheveld . Is van 1085 naar 1010 gegaan. Zit dus nu al rond de 10 % en gezien de activiteit in het waterslot worden daar nog wel wat puntjes afgesnoept. Denk zo rond te 10,5 % uit te komen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik de T58 zelf nog niet heb gebruikt.

Broudoe

Jos

Offline Joeckeltje

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 25
  • Land: nl
  • Brouwer
Re: Mijn tweede recept
« Reactie #13 Gepost op: 25-11-2017 16:33 u »
Ik heb in wat warm water de rest van de gist gedaan, en dit even laten staan. Dit begon toch wel vrij direct te 'leven'.

Dus heb het samen met wat suikerwater zo erbij gegoten..
Geen idee wat er gaat gebeuren, zolang het niet ontploft vind ik het prima  8)

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.772
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Mijn tweede recept
« Reactie #14 Gepost op: 25-11-2017 21:10 u »
Waarom 8 g gist bijgevoegd. Blijf je met 3,5 g zitten. Als je het hele zakje gebruikt heb je zeker genoeg cellen. Die 3,5 g bewaren is gewoon zonde.

Broudoe Jos

Het beste is eerst even te kijken hoeveel gist je nodig hebt. Klakkeloos een zakje gist enten is  niet altijd het beste...


In dit geval zou je bij 8 liter wort met begin SG van 1070 voldoende hebben aan 5,6 g. Indien je 11,5 g ent ben je twee keer zo veel gist aan het enten dan aanbevolen wordt. Het resultaat is dat je bier minder body heeft en ook weinig esters.


Ik heb in wat warm water de rest van de gist gedaan, en dit even laten staan. Dit begon toch wel vrij direct te 'leven'.

Dus heb het samen met wat suikerwater zo erbij gegoten..
Geen idee wat er gaat gebeuren, zolang het niet ontploft vind ik het prima  8)

De vergisting zal nu heel vlot verlopen.
Waarschijnlijk was het wort vrij koud. Het duurt dan langer voordat de vergisting echt goed op gang komt.
Ook zonder de extra gist had je een versnelling van de vergisting gezien.

Offline Joeckeltje

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 25
  • Land: nl
  • Brouwer
Re: Mijn tweede recept
« Reactie #15 Gepost op: 08-12-2017 18:28 u »
Zojuist het bier overgeheveld voor de tweede lagering.

Het bier is wat troebel, is daar nog een makkelijke oplossing voor om dat wat helderder te krijgen?
Weekje of 3 laten staan, met een temperatuur van ca. 17 graden Celsius?

Groet,
Jouke

Online Fermon

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 430
  • Land: nl
Re: Mijn tweede recept
« Reactie #16 Gepost op: 08-12-2017 21:00 u »
Zojuist het bier overgeheveld voor de tweede lagering.

Het bier is wat troebel, is daar nog een makkelijke oplossing voor om dat wat helderder te krijgen?
Weekje of 3 laten staan, met een temperatuur van ca. 17 graden Celsius?

Groet,
Jouke

Tja, dat helder worden is wat... HHH... Het helder worden kan soms best lang duren. Als het bier is uitgegist in de fles kan het er helder uitzien, maar zodra je het koud zet krijg je een koudwaas en is je bier niet meer helder. Je bier wordt vanzelf wel helder. Duurt soms even... Ligt aan verschillende  factoren: gist, mout...

Als de smaak maar goed is :biersmile:

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.772
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Mijn tweede recept
« Reactie #17 Gepost op: 09-12-2017 20:06 u »
Ligt aan verschillende  factoren: gist, mout...

Vooral gist is een belangrijke factor. Wat calciumzouten toevoegen tijdens het maischen kan wonderen doen.
Verder is koude waas geen enkel probleem.

Online Fermon

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 430
  • Land: nl
Re: Mijn tweede recept
« Reactie #18 Gepost op: Gisteren om 10:38 »
Vooral gist is een belangrijke factor. Wat calciumzouten toevoegen tijdens het maischen kan wonderen doen.
Verder is koude waas geen enkel probleem.

Ik gebruik calciumchloride tijdens de maisch. Dit helpt inderdaad, maar het kan dan soms nog lang duren.
Een tijdje terug heb ik er  golden ale gebrouwen met pale mout van Thomas faccet met us 05 gist.
Deze heb ik later ook gebrouwen alleen dan met pale mout van Dingemans, voor de rest precies hetzelfde. Het bier met Thomas Faccet mout was beduidend sneller helder dan het bier met Dingemans mout. Dit scheelde ongeveer 2 maand. Dus de mout heeft naar mijn inziens ook een groot aandeel hier in.

Tags: