Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Brouwen met saffraan  (gelezen 736 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Duffie77

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 11
  • Land: be
    • Brasserie de la Gadale - Ivo's Home Brewery
Brouwen met saffraan
« Gepost op: 07-11-2017 01:54 u »
Hallo iedereen,

Heeft er iemand al ervaring met het brouwen met saffraan?

Ik zou graag een biertje met saffraan brouwen, waarbij de saffraan prominent aanwezig is. Ik dacht dit te doen op basis van een witbier. Bij opzoekingen op internet kon ik maar 1 saffraanbier terug vinden, de Safranaise van Millevertus. Dit bier is gebrouwen op basis van een goud/blond bier.

Wat zouden jullie doen, brouwen op basis van een witbier of een goud/blond bier? Heeft er iemand enig idee van de hoeveelheid saffraandraden je nodig hebt (bijvoorbeeld per liter)?

Alvast bedankt!

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Online Jedoka

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 41
  • Land: nl
  • Bier brouwen, t'is net koken!
Re: Brouwen met saffraan
« Reactie #1 Gepost op: 07-11-2017 09:36 u »
Hoi, wij gebruiken in de keuken ongeveer zo'n 20 draadjes voor 5 liter creme brulee, koken we mee en laten we een nachtje trekken. Dan proef je de saffraan goed, geeft ook veel kleur af, ben benieuwd wat het in bier doet, misschien in 2 batches doen, bij de 1 meekoken en bij de ander na de hoofdgisting. Ik zelf zou een recept voor blond gebruiken, krijg je helderder en komt de kleur beter tot zijn recht.

Wanneer je overigens bijvoorbeeld 20 liter zou brouwen zou ik de saffraan niet vermenigvuldigen daar het goed doortrekt en je anders een te hoog potpourri gehalte krijgt....

Succes er mee!

Jelle

Offline iloveoxytocin

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 56
  • Land: nl
  • IBU: Ik Brouw in Utrecht
Re: Brouwen met saffraan
« Reactie #2 Gepost op: 07-11-2017 10:58 u »
Ik brouw er een bier mee, ik gebruik 2 gram op 9 L te bottelen bier, 15 min in de kook. Je kwaliteit van je saffraan is leidend, je dosering is daarvan afhankelijk.

Ik gebruik het vooral voor de 'volle' smaak die het kan geven in de achtergrond, niet zozeer als hoofdsmaak, net als (m.i.) het in gerechten wordt gebruikt. Als je de keuze hebt tussen een wit of een blond, zou ik voor blond gaan, gezien die volheid meer matcht bij de volle smaak van een blond en niet met het frisse van een wit. Maar, ieder z'n smaak(-combinaties).

Offline Duffie77

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 11
  • Land: be
    • Brasserie de la Gadale - Ivo's Home Brewery
Re: Brouwen met saffraan
« Reactie #3 Gepost op: 13-11-2017 15:17 u »
Bedankt voor jullie reacties.

Ik had mijn recept voor witbier met saffraan al klaar maar ga het op jullie aanraden toch aanpassen voor een blond bier. Het enige gecommercialiseerd saffraanbier dat ik tegen gekomen ben, La Saffranaise, was inderdaad op basis van blond bier...

Bedankt!

Ivo

Offline goom

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.173
  • Land: nl
  • lekker bier = niet vies
Re: Brouwen met saffraan
« Reactie #4 Gepost op: 14-11-2017 12:17 u »
De beste kwaliteit saffraan komt uit Spanje.
Hou er rekening mee dat het wel erg duur spul is.

Ik kan via mijn contacten in Spanje wellicht aan saffraan komen voor een mooie prijs.

Offline Duffie77

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 11
  • Land: be
    • Brasserie de la Gadale - Ivo's Home Brewery
Re: Brouwen met saffraan
« Reactie #5 Gepost op: 01-12-2017 18:09 u »
Bedankt voor het voorstel.

Ik ga jaarlijks een viertal keer naar Spanje. En ja, mijn saffraan komt van daar  ;)

Tags: