Eerste smoked porter

Gestart door Thom, 03-11-2017 10:52 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Thom

Hallo allemaal. De bedoeling is om een smoked porter te brouwen. De volgende punten zie ik graag terug in het bier:
- Lichte rooksmaak (op de achtergrond en niet te overheersend)
- Karamel tonen aanwezig
- Licht gebrande/geroosterde smaak met een zacht bittere afdronk.

Wat vinden jullie zo van de moutstort en de gistkeuze? (ik hou het graag bij korrelgist)
Ik gebruik graag nog de hopsoorten die ik heb (niet engels dus): Perle, Magnum, Saaz, Cascade.


BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptSmoked Porter
Brouwdatum03-11-2017
BierstijlPorter (Brown)
Volume8,5 l
Begin SG1,056 SG
Berekende kleur (Morey)64 EBC
Berekende bitterheid (Rager)30 IBU
Brouwzaalrendement65,0 %
Kooktijd70 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
9,00 lWater uit Zutphen
6,02 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
12 mg/l2 mg/l27 mg/l74 mg/l12 mg/l15 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
1,52 kgPale Ale moutDingemans7 EBC60,0 %
0,51 kgRookmoutWeyermann6 EBC20,0 %
0,20 kgCrystal moutThomas Fawcett and Sons130 EBC8,0 %
0,20 kgBrown moutThomas Fawcett and Sons150 EBC8,0 %
0,10 kgChocolademout ontbitterdDingemans800 EBC4,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
65,0 °C1 min.60 min.3,6 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
6,8 gMagnumbellen10,7%first wort hop28,4 IBU
3,5 gPerlepellets3,5%20 min.1,6 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
5,0 gSafAle English Ale (S-04)bovengist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting19,5 °C
Max. temp. hoofdvergisting20,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting0,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,000 SG
Temp. nagisting21,0 °C
Temp. lagering0,0 °C


TymonK

20% is erg veel. Voor een lichte rooksmaak zou ik eerder 10% doen. Al ligt het enorm aan welke rookmout je gebruikt. Ik gebruik deze:
https://www.Brouwmarkt.nl/rauchmalz-rookmout-weyermann-5-ebc-5-kg.html

Daarnaast zou ik de bitterheid verhogen (minimaal 50). Kan prima met Magnum.

En je zou even op het forum kunnen zoeken - er is een ander topic geweest waar %rookmout wat uitgebreider besproken is.

EBC

Stop met Rager en neem Tinseth. Daarmee zit je veel beter in de norm.

Met S-04 ga je geen 1,000 eind SG behalen. Reken eerder op 1,012

20 % rookmout is veeeeeeel te veeeeeel.
Neem max 5 %.

Wees voorzichtig met die Brown malt. Ik zou niet meer dan 4 % doen.

Ik zou ook het maischschema verlengen naar 90 minuten.

Laat die lagering op  0,0 °C maar weg. Dat doet niks. Kost enkel CO2 footprint.
 
20 min Perle ... waarom?
Modern hoppen is 60 minuten voor de bitterheid (60 minuten koken is meer dan zat), en 0 minuten voor aroma. In een porter, zeker een rookporter, is hoparoma ondergeschikt. Ik zou alle hop op 60 min zetten.

Nu dacht k dat Zutphen in NL dé stad was met heel bijzonder extra hard water. Voor een porter zou ik er juist niks aan doen en het lekker zo laten (ik zou sowieso nooit mijn water aanpassen  :D).

succes ermee!

Thom

De rookmout ga ik verminderen naar 10%. Beter te weinig dan teveel. Ook gelijk even naar Tinseth veranderd (kende het verschil niet). Aroma heb ga ik eruit laten, het belangrijkste is de moutsmaken en de rook. Water is zacht in Almere waar ik woon (hoe kan ik dit aanpassen in BrouwHulp?). Het water ga ik in ieder geval niet bewerken. Heeft dat meerwaarde? Lagering was ik niet van plan maar dat neemt hij blijkbaar mee met kopiëren. :o

Ik juist veel recepten (ook winnende) die meer dan 8% brown malt toevoegen. Ik Twijfel.

Zo naar Brouwmarkt en dan brouwen. :brouwen: Laatste tips zijn erg welkom!

Thom

BrouwHulp Recept uitdraai

Dit is het uiteindelijk geworden. Het staat nu te gisten. Ik kon na het koken niet echt een rooksmaak vinden. Misschien na de gisting wel. Ik ben benieuwd. :biersmile: Ik gebruikte de Weyermann rookmout.


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptSmoked Porter
Brouwdatum3-11-2017
BierstijlPorter (Brown)
Volume8,2 l
Begin SG1,064 SG
Berekende kleur (Morey)61 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)30 IBU
Brouwzaalrendement69,0 %
Kooktijd70 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
10,00 lWater uit Zutphen
5,10 lSpoelwater

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
1,86 kgPale Ale moutDingemans7 EBC71,0 %
0,26 kgRookmoutWeyermann6 EBC10,0 %
0,21 kgCrystal moutThomas Fawcett and Sons130 EBC8,0 %
0,21 kgBrown moutThomas Fawcett and Sons150 EBC8,0 %
0,08 kgChocolademoutDingemans900 EBC3,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
65,0 °C1 min.60 min.3,8 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
7,3 gMagnumbellen10,7%first wort hop25,9 IBU
3,2 gPerlepellets3,5%first wort hop4,1 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
8,0 gSafAle English Ale (S-04)bovengist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting19,5 °C
Max. temp. hoofdvergisting20,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting0,0 °C
Temp. nagisting21,0 °C


TymonK

Over de rooksmaak/geur - mijn ervaringen
- Bij het maischen behoorlijk heftig
- Na de kook heel stuk minder
- Na de vergisting al weer meer
- Na de botteling alweer meer (maar minder dan tijdens het Maischen)

Gewoon paar batches proberen. Ik heb nu 3 keer een smoked stout/porter gebrouwen tussen de 10 en 20%. Allemaal lekker, vooral de combi met SG vind ik leerzaam (des te hoger het SG, des te meer smoke je kunt toepassen)

Ik zit me nu het hoofd te breken hoeveel % ik in een smoked pils stop... (en hoeveel IBU...)

Thom

Goed om te horen dat de rookgeur/smaak bij het bottelen weer beter terug te proeven is. Bij het maischen was het aanwezig in ieder geval. Ik zal het resultaat laten weten! :proost:

Knobby

Citaat van: Thom op 05-11-2017  14:06 uGoed om te horen dat de rookgeur/smaak bij het bottelen weer beter terug te proeven is. Bij het maischen was het aanwezig in ieder geval. Ik zal het resultaat laten weten! :proost:
Heb zelf een smoked porter nu een kleine maand op fles. De rooksmaak komt en gaat...

Ik heb zelf 11,5% whiskeymalt van castle malting gebruikt.
Die is veel zwaarder gerookt dan die van weyerman, en ik vind eigenlijk dat er nog meer in had gemogen...

Jacques

Citaat van: TymonK op 03-11-2017  12:37 u20% is erg veel. Voor een lichte rooksmaak zou ik eerder 10% doen. Al ligt het enorm aan welke rookmout je gebruikt. Ik gebruik deze:
https://www.Brouwmarkt.nl/rauchmalz-rookmout-weyermann-5-ebc-5-kg.html

Citaat van: Knobby op 05-11-2017  15:53 uHeb zelf een smoked porter nu een kleine maand op fles. De rooksmaak komt en gaat...

Ik heb zelf 11,5% whiskeymalt van castle malting gebruikt.
Die is veel zwaarder gerookt dan die van weyerman, en ik vind eigenlijk dat er nog meer in had gemogen...


Ik drink terwijl ik dit bericht maak een zelfgebrouwen rookbier, een rookbock. Heeft 25% rookmout van Weyermann in de stort. Erg lekker. De rooksmaak had voor mij steviger mogen zijn...

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.