Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Ambachtelijk bier bevat gemiddeld meer schimmelstoffen  (gelezen 4109 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline pippakillinova

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 190
  • Land: nl
  • Fijn hier
Re: Ambachtelijk bier bevat gemiddeld meer schimmelstoffen
« Reactie #50 Gepost op: 31-10-2017 16:01 u »
Ik ben de draad inmiddels ook kwijt  :-X

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline pincopallino

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.103
  • drink gezond
Re: Ambachtelijk bier bevat gemiddeld meer schimmelstoffen
« Reactie #51 Gepost op: 31-10-2017 16:08 u »
Schimmels komen voor op natuurlijke wijze bij granen.planten, groenten, noten enz. Het gist zelf is een schimmel. Uit de gezondheid site het volgende"

Voedingsadvies

Aflatoxine is een stabiele en hittebestendige gifstof. Je kunt het dus niet onschadelijk maken door je eten te verhitten.

Door de strenge controle krijg je in Nederland minder schimmelgifstoffen binnen dan schadelijk is voor je gezondheid. Het risico is daarom klein. De gezondheidsvoordelen van granen, noten en peulvruchten wegen daar ruimschoots tegenop....























Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.761
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Ambachtelijk bier bevat gemiddeld meer schimmelstoffen
« Reactie #52 Gepost op: 31-10-2017 16:09 u »
Waar komen die schimmels dan vandaan.

Ach kom Hans, je hebt op de middelbare school ook vast wel de proefjes met  het petrischaaltje gedaan. Schimmelsporen zweven gewoon in de lucht, landen op het graan of mout en doen hun ding. Mout is daarbij natuurlijk een fantastische voedingsbodem als het niet zo droog zou zijn. Dus ja, bewaarduur en -omstandigheden spelen zeker een rol.  Maar ook wat er opgebouwd is op het graan raak je niet zo maar kwijt, in een nat jaar zal er vast wel meer schimmel zijn.

Een van de redenen om je mout in een ademende zak op te slaan en niet in een hermetisch afgesloten doos waar je eventueel vocht niet meer kwijt raakt,

Ingo

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.617
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Ambachtelijk bier bevat gemiddeld meer schimmelstoffen
« Reactie #53 Gepost op: 31-10-2017 16:20 u »
Ach kom Hans, je hebt op de middelbare school ook vast wel de proefjes met  het petrischaaltje gedaan. Schimmelsporen zweven gewoon in de lucht, landen op het graan of mout en doen hun ding. Mout is daarbij natuurlijk een fantastische voedingsbodem als het niet zo droog zou zijn. Dus ja, bewaarduur en -omstandigheden spelen zeker een rol.  Maar ook wat er opgebouwd is op het graan raak je niet zo maar kwijt, in een nat jaar zal er vast wel meer schimmel zijn.

Een van de redenen om je mout in een ademende zak op te slaan en niet in een hermetisch afgesloten doos waar je eventueel vocht niet meer kwijt raakt,

Ingo


Ja, maar dat verklaart nog steeds niet het verschil tussen ambachtelijk bier en niet ambachtelijk bier. 
dus conclusie zou dan zijn dat de 'ambachtelijke brouwers' een problem hebben met bewaarduur en -omstandigheden ??

Offline pincopallino

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.103
  • drink gezond
Re: Ambachtelijk bier bevat gemiddeld meer schimmelstoffen
« Reactie #54 Gepost op: 31-10-2017 17:07 u »
Ja, maar dat verklaart nog steeds niet het verschil tussen ambachtelijk bier en niet ambachtelijk bier. 
dus conclusie zou dan zijn dat de 'ambachtelijke brouwers' een problem hebben met bewaarduur en -omstandigheden ??

Grote brouwerij doen een ingang controle van. % eiwitten, koolhydraten, mineralen, pesticiden, en microbiologische onderzoek van de grondstoffen. De microbrouwerij doen het zeer waarschijnlijk niet vanwege de hoge kosten. In de praktijk betekend dat de beste grondstoffen worden geleverd aan de grote brouwerij.

Online William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.795
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Ambachtelijk bier bevat gemiddeld meer schimmelstoffen
« Reactie #55 Gepost op: 31-10-2017 17:10 u »
Dan ben ik benieuwd wat ze er mee gaan doen, zou voor mij geen gekke beslissing zijn om bijvoorbeeld een houdbaarheidsdatum op je mout te krijgen en een norm mbt giftige stoffen hierin om te voorkomen dat de craftbrouwers alle afkeur opmaken die de commerciele reuzen niet hebben willen

Doorgaans leidt dit tot niets. Een leuk stukje gesubsidieerd werk met op het eind van het verhaal wat PR  en een publicatie voor het Rikilt en wat leuke items voor programma's zoals Kassa, keuringsdienst van waarde, ....

Offline HuygenMeester

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 376
  • Land: nl
    • HuygenMeester
Re: Ambachtelijk bier bevat gemiddeld meer schimmelstoffen
« Reactie #56 Gepost op: 31-10-2017 18:41 u »
Toch wel vreemd dat ambachtelijke brouwers een hogere substantie DON heeft, terwijl ze dezelfde grondstoffen gebruiken als professionele brouwers. Ach, maar 22 van de 1000 ambachtelijke brouwers hebben een keer mout gebruikt dat over de datum was. ;)

Een zeer interessante lezing gevolgd van Mouterij De Swaen.
Ook hier kwam dit item natuurlijk aan de orde. Ik heb begrepen dat in de USA dit probleem groter is. Er werd genoemd dat het een veldgewasprobleem is daar. Het schijnt zo te zijn dat op velden mais, die geoogst zijn, gerst wordt ingezaaid zonder eerst te ploegen maar de oppervlakte enkel wordt gescheurd. In vochtige omstandigheden zijn de schimmels al aanwezig op de maisstengel en lopen a.h.w. direct door op de gerststengel.
Verder wordt het bewaar/opslaggedrag genoemd. Mout komt schoon d.w.z. schimmelvrij uit de mouterij. Hoe je het bewaart daar heeft een mouter geen invloed op. Bij ambachtelijke ( kleinere) brouwerijen is de opslag misschien niet optimaal.
De Swaen noemt een bewaartijd van mout bijna onbeperkt als je het droog en koel opslaat in bijv. afgesloten vaten. Bijv. van die blauwe met klemdeksel. Overigens is de mouter van mening dat je beter snel alles kunt verbruiken; dat is beter voor de mouterij  ;) De schimmel schijnt op donkere mouten meer vat te hebben. Zal wel aan de samenstelling liggen.

 :degroeten:
Huygenmeester

Online Rene Haring

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 146
  • Land: nl
  • Aankomend lid Maasland Thuisbrouwers Genootschap
Re: Ambachtelijk bier bevat gemiddeld meer schimmelstoffen
« Reactie #57 Gepost op: 31-10-2017 19:07 u »
We drinken een glas, doen een plas, en laten alles zoals het was. Proost  :proost:

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.617
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Ambachtelijk bier bevat gemiddeld meer schimmelstoffen
« Reactie #58 Gepost op: 31-10-2017 20:11 u »
Je ziet ook hoe snel er conclusies getrokken worden.
Er komen gemiddeld meer schimmel stoffen voor in bier van ambachtelijke brouwerijen, dus daaruit volgt dat die brouwerijen een slechtere kwaliteit mout krijgen. Verder lijkt daar ook nog uit te volgen dat amateur brouwers dus ook beschimmelde mout gebruiken. Komt vaker voor dat er ideen zijn en voordat je het weet zijn die ideen gebombardeerd tot algemene waarheid.

Offline pincopallino

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.103
  • drink gezond
Re: Ambachtelijk bier bevat gemiddeld meer schimmelstoffen
« Reactie #59 Gepost op: 01-11-2017 10:57 u »
Ik kan het natuurlijk niet bewijzen maar gevoelsmatig ben ik er van overtuig dat de grote/midden brouwerij de beste mout/granen kwaliteit inkopen. Jaren geleden bij een bezoek aan Guldener, tegen de bezoek procedure in, pakte ik een handje vol mout op weg naar het schroten. Bros en zeer krokant was het, niet te vergelijken met wat wij als thuisbrouwers kopen. Wij waren in de cacao industrie de kleinste van Europe (Dutchcocoa voormalig Droste). Bij de inkoop van cacaobonen moesten we afwachten wat er op de markt nog aanwezig was, want de grote cacaoproducenten hadden de prioriteit in kwaliteit en hoeveelheid. Deze “wet “geldt voor alle fabrikanten van levensmiddelen.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.761
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Ambachtelijk bier bevat gemiddeld meer schimmelstoffen
« Reactie #60 Gepost op: 01-11-2017 11:14 u »
Ja, maar dat verklaart nog steeds niet het verschil tussen ambachtelijk bier en niet ambachtelijk bier. 
dus conclusie zou dan zijn dat de 'ambachtelijke brouwers' een probleem hebben met bewaarduur en -omstandigheden?

Rotatie rotatie rotatie.
Een grote pilsbrouwer heeft een constant verbruik en aanvoer. De kleine brouwer niet. Het 'probleem' is niet alleen de kleine brouwer maar de gehele keten voor de speciale mouten waarbij in ieder magazijn in de tussen handel de rotatie laag is.

pincopallino, ik denk niet dat een mouterij als Weyermann of de Swaen mout selecteert. Je koopt per 30 ton silovrachtwagen of per zak en er wordt FIFO geleverd (hoop ik).
Wat natuurlijk wel zo is is dat een grote brouwer mout op specificatie kan maken en een regelmaat in afname kan garanderen en dus altijd vers product heeft.
Als ik het goed volg koopt het overgrote deel van de kleine Nederlandse brouwers bij een enkele firma in en daarmee zal ook daar voldoende rotatie gegarandeerd zijn.

Ingo

Offline pincopallino

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.103
  • drink gezond
Re: Ambachtelijk bier bevat gemiddeld meer schimmelstoffen
« Reactie #61 Gepost op: 01-11-2017 11:38 u »
Ja okay, rotatie, rotatie. Het zou kunnen zijn, maar… stel het voor dat een slechte  jaar is voor de boeren waardoor bij een X deel van de granen de schimmels gehalte hoger is dan het gemiddelde. De grote brouwer wil de schimmels aantal niet hoger dan X…. Wat dan?

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.617
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Ambachtelijk bier bevat gemiddeld meer schimmelstoffen
« Reactie #62 Gepost op: 01-11-2017 11:45 u »
Jammer dat in het Wageningen onderzoek niet verder gekeken is naar de oorzaak. Vraag me af wat je dan nog kunt met de resultaten van het onderzoek. Er is immers niet duidelijk over waar je bij kunt sturen. Zou bv ook zomaar door de hop kunnen komen ipv de mout waar de grote brouwers CO2 extract hop gebruiken en de ambachtelijke brouwers relatief meer bellen en pellets.

Wat er nu gebeurt is eindeloze discussie over mogelijke redenen zonder aantoonbare verbanden. Totaal zinloos lijkt mij.   

Offline HuygenMeester

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 376
  • Land: nl
    • HuygenMeester
Re: Ambachtelijk bier bevat gemiddeld meer schimmelstoffen
« Reactie #63 Gepost op: 01-11-2017 17:21 u »
Jammer dat in het Wageningen onderzoek niet verder gekeken is naar de oorzaak. Vraag me af wat je dan nog kunt met de resultaten van het onderzoek. Er is immers niet duidelijk over waar je bij kunt sturen. Zou bv ook zomaar door de hop kunnen komen ipv de mout waar de grote brouwers CO2 extract hop gebruiken en de ambachtelijke brouwers relatief meer bellen en pellets.

Wat er nu gebeurt is eindeloze discussie over mogelijke redenen zonder aantoonbare verbanden. Totaal zinloos lijkt mij.

Daarbij komt ook nog eens de totale onkunde van verslaggevers die maar wat schrijven. Wat dacht je van deze:

in de Alkmaarse Courant werd het in schimmel-item geschreven over : "de imperial stout brouwmethode"   :huilen: :huilen:

 :degroeten:
Huygenmeester

Online Serge VL

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 890
  • Land: be
Re: Ambachtelijk bier bevat gemiddeld meer schimmelstoffen
« Reactie #64 Gepost op: 01-11-2017 19:43 u »

Je koopt per 30 ton silovrachtwagen of per zak en er wordt FIFO geleverd (hoop ik).

Ingo
Per zak wordt er niet steeds FIFO geleverd door de mouterijen, we hebben dat ten spijt al moeten vaststellen bij het afhalen van de gezamenlijke moutaankoop bij ons op de gilde, een aangestoken pallet blijft soms heel lang staan, nu een zakje en dan nog eens een zakje, enkel met volle paletten is er gegarandeerd FIFO bij de mouterijen.

Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 865
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi

Offline elBieros

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 31
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Ambachtelijk bier bevat gemiddeld meer schimmelstoffen
« Reactie #66 Gepost op: 02-11-2017 15:33 u »
Getsie, PLOS ONE :( rillingen

Wat is er mis met PLOS One?  :weetbeter:

Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 865
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: Ambachtelijk bier bevat gemiddeld meer schimmelstoffen
« Reactie #67 Gepost op: 02-11-2017 16:39 u »
Wat is er mis met PLOS One?  :weetbeter:

Wat niet  :biersmile:. Ze hebben vorig jaar nog een paper gepubliceerd die de anantomie van een hand opvoerde als bewijs voor het bestaan van god.
Is echt zo'n journal waar je in publiceerd als je wat restjes data die je nog over hebt en niks mee kan toch heel graag wilt publiceren.

Tags: