Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Ambachtelijk bier bevat gemiddeld meer schimmelstoffen  (gelezen 4110 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Wolter

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 871
  • Land: nl
  • Als het bier gesmurft is... smurfen we het bier..
    • Amsterdamse Brouw Vereniging de Bierkaai
Re: Ambachtelijk bier bevat gemiddeld meer schimmelstoffen
« Reactie #25 Gepost op: 27-10-2017 11:36 u »


Even kort door de bocht, maar zo te zien is een RIS per dag te veel, maar nog niet schokkend qua toegestane hoeveelheid (TDI).
Als ik meer wil drinken moet ik eerst wat zwaarder worden  :D

"TDI of 1μg/kg BW for DON (140 μg/L for a person of 70 kg BW drinking one 0.5 L bottle of
beer per day)."



Bron: http://journals.plos.org/plosone/article/file?id=10.1371/journal.pone.0185887&type=printable


Dan moet je ook net dat bier van die sample hebben en daar heb je bij de 1000 onderzochte samples hooguit 2,2% kans op.  ;D

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline springerke

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 51
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Ambachtelijk bier bevat gemiddeld meer schimmelstoffen
« Reactie #26 Gepost op: 27-10-2017 12:05 u »
Hahaha! Vooral het zinnetje "Vrijwel elk bier bevat DON. Maar bij de ambachtelijke bieren liggen de gehaltes gemiddeld hoger. De stof is niet extreem giftig, maar het onderdrukt het immuunsysteem en veroorzaakt soms braken en diarree'', zegt onderzoeker Jeroen Peter." doet het hem...

Ik ga direct geen ambachtelijk bier meer kopen... Stel je voor dat ik aan de diaree raak...

Ja ze zullen te veel van al dat goeds geproefd hebben en daarom moeten braken en diaree gekregen, te veel is te veel hé
Verleden jaar nog naar een voordracht geweest over onze voeding en hij rade aan om koffie te drinken mag gerust veel zijn omdat dit veel anti oxidanten bevat, (volgens het onderzoek zou dit ook niet goed zijn) als uw hart het niet kan verdragen neem dan deca koffie

Offline Flogiston

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 140
  • Land: nl
  • De mogelijkheden zijn eindeloos
Re: Ambachtelijk bier bevat gemiddeld meer schimmelstoffen
« Reactie #27 Gepost op: 27-10-2017 12:28 u »
Misschien wat kort door de bocht, maar als die mycotoxines op de mout zitten, heeft het koken tijdens het brouwen er dan geen effect op?  :weetniet:

Offline Wolter

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 871
  • Land: nl
  • Als het bier gesmurft is... smurfen we het bier..
    • Amsterdamse Brouw Vereniging de Bierkaai
Re: Ambachtelijk bier bevat gemiddeld meer schimmelstoffen
« Reactie #28 Gepost op: 27-10-2017 13:11 u »
Misschien wat kort door de bocht, maar als die mycotoxines op de mout zitten, heeft het koken tijdens het brouwen er dan geen effect op?  :weetniet:

Daar kan deze stof tegen.

Offline Flogiston

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 140
  • Land: nl
  • De mogelijkheden zijn eindeloos
Re: Ambachtelijk bier bevat gemiddeld meer schimmelstoffen
« Reactie #29 Gepost op: 27-10-2017 13:23 u »
Daar kan deze stof tegen.

Ahh, dank voor het antwoord. Ik maak me er overigens helemaal niet druk over dat het erin zit. Er zijn nog veel slechtere dingen voor de gezondheid.

Offline pippakillinova

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 190
  • Land: nl
  • Fijn hier
Re: Ambachtelijk bier bevat gemiddeld meer schimmelstoffen
« Reactie #30 Gepost op: 27-10-2017 18:21 u »
De reactie van mijn vriendin, die epidemioloog/onderzoeker is en enigszins onderlegd is in deze materie:
"Het is vooral veel onderzocht in dieren, maar vergiftigingen zijn ook bekend in mensen. Het gaat dan om acute vergiftingen van hoge niveaus waardoor je misselijk wordt, gaat braken en geen eetlust meer hebt, en afvalt vanwege gebrek aan eetlust... Chronische inname van lage doseringen is niet schadelijk bevonden, maar ook niet uitvoerig onderzocht."

 :proost:

Offline SanderH

  • t Wort Wat!
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 311
  • Land: nl
  • Brouwen met de HERMS of de RIMS?
Re: Ambachtelijk bier bevat gemiddeld meer schimmelstoffen
« Reactie #31 Gepost op: 27-10-2017 18:22 u »


Even kort door de bocht, maar zo te zien is een RIS per dag te veel, maar nog niet schokkend qua toegestane hoeveelheid (TDI).
Als ik meer wil drinken moet ik eerst wat zwaarder worden  :D

"TDI of 1 μg/kg BW for DON (140 μg/L for a person of 70 kg BW drinking one 0.5 L bottle of
beer per day)."


Bron: http://journals.plos.org/plosone/article/file?id=10.1371/journal.pone.0185887&type=printable


Aangezien ik tot voor kort nog 100 kg woog, mocht ik toch 33 cl risicoloos ervan drinken ;)

Offline Alfred Brouwer

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 74
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Ambachtelijk bier bevat gemiddeld meer schimmelstoffen
« Reactie #32 Gepost op: 29-10-2017 12:40 u »
Inmiddels heeft RIKILT onderzoeker Jeroen Peters het verhaal bij BNR nader toegelicht, zie link hieronder.

Het gaat dus om bier met een zwaardere moutstort. Bij dergelijke biersoorten komt met gangbaar mout ook nog een flink hogere hoeveelheid glysofaat in het bier. Bij dergelijke bierstijlen zou je daarom biologisch mout met extra lage mycotoxine waardes moeten gebruiken. Geloof niet dat die op dit moment verkrijgbaar zijn, maar het moet wel mogelijk zijn.

https://www.wur.nl/nl/artikel/Jeroen-Peters-bij-BNR-over-schimmelgifstof-in-ambachtelijke-bieren.htm

Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.901
  • Land: nl
  • Et hätt noch emmer joot jejange.
Re: Ambachtelijk bier bevat gemiddeld meer schimmelstoffen
« Reactie #33 Gepost op: 29-10-2017 13:48 u »
Wat ik mis in het onderzoek (of waar ik overheen gelezen heb) is wat de oorzaak is van de mycotoxines in de mout. Is er iets aan te doen of moeten we for granted mycotoxines in ons bier accepteren?

Offline Alfred Brouwer

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 74
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Ambachtelijk bier bevat gemiddeld meer schimmelstoffen
« Reactie #34 Gepost op: 29-10-2017 14:06 u »
OK, bij deze wat extra achtergrond info.

De hoeveelheden mycotoxines worden in de eerste plaats bepaald door de omstandigheden tijdens de oogst. Bij mooi zonnig en droog weer zullen de waardes erg laag blijven en bij nat/vochtig weer gaan ze omhoog. Ze kunnen daarnaast ook een gevolg zijn van onvoldoende droging of slechte bewaaromstandigheden.
Het graan wordt door of in opdracht van de mouterij getest om te bepalen of de hoeveelheden onder een bepaalde grenswaarde blijven. Maar het is volgens mij prima mogelijk om mout te maken met extra lage waardes en die te gebruiken voor biersoorten met een hogere moutstort.

Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.901
  • Land: nl
  • Et hätt noch emmer joot jejange.
Re: Ambachtelijk bier bevat gemiddeld meer schimmelstoffen
« Reactie #35 Gepost op: 29-10-2017 14:09 u »
OK, bij deze wat extra achtergrond info.
Dank je!

Online William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.795
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Ambachtelijk bier bevat gemiddeld meer schimmelstoffen
« Reactie #36 Gepost op: 29-10-2017 15:58 u »
Waarschijnlijk heeft het te maken met het feit veel industriebier gefiltreerd wordt met behulp van microfiltratie, en daar ook mycotoxinen mee afvangen. Ik zal het morgen op het werk eens navragen bij specialisten.

Een mycotoxine zit in de orde van grootte van een trisacharide. Dat ga je er never nooit uitfilteren.

Wel als deze geadsorbeerd zitten aan eiwitten of membraancomponenten van gisten. Deze kunnen bij de grotere brouwers via membranen of adsorbents worden verwijderd.

Ik kan me voorstellen dat de grotere brouwers een betere selectie doen op basis van QA-criteria waarbij de kleinere brouwers de restanten krijgen.

Ik zou meer me eigenlijk meer zorgen maken over mogelijke kankerverwekkende stoffen in de donkere mouten benodigd voor een RIS dan over DON.

Inderdaad.

Offline Erik Z

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 231
  • Land: fr
  • Waar ik woon maakt men beter wijn dan bier
Re: Ambachtelijk bier bevat gemiddeld meer schimmelstoffen
« Reactie #37 Gepost op: 30-10-2017 21:12 u »
Ik heb enige jaren geleden een windmolen bezocht in de Vendée, een departement in Frankrijk. De tarwe die daar gemaald werd was niet biologisch. Het gemaalde meel werd gezeefd en gescheiden; 1 zak werd gevuld met meel (T80) voor de productie van brood en 1 met griezen, dit werd gebruikt als veevoer. Voor menselijke consumptie was het niet geschikt. De laatste zak werd gevuld met de zemelen, deze zemelen werden afgevoerd als chemisch afval want er zaten teveel bestrijdingsmiddelen in.

Nou eet ik al 15 jaar alleen mijn zelfgebakken brood van biologische ingrediënten, maar ik was toch wel verrast toen ik zag dat dieren - die wij eten - gevoederd worden met eten dat voor ons niet geschikt is. En ik was helemaal geschokt toen ik zag dat de buitenste delen als chemisch afval werden behandeld. Sindsdien brouw ik alleen maar met biologische mout.  Misschien moet ik vanaf nu alleen maar biologisch ambachtelijk bier drinken.

Offline dirk

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 207
  • Land: 00
Re: Ambachtelijk bier bevat gemiddeld meer schimmelstoffen
« Reactie #38 Gepost op: 30-10-2017 21:20 u »
... brouw ik alleen maar met biologische mout.  Misschien moet ik vanaf nu alleen maar biologisch ambachtelijk bier drinken...

Het is te naïef om te denken dat biologisch verbouwde producten vrij zijn van giftige stoffen, het schijnt dat juist in biologisch verbouwde granen meer moederkoorn voorkomt dat in de reguliere landbouw... 

Offline Erik Z

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 231
  • Land: fr
  • Waar ik woon maakt men beter wijn dan bier
Re: Ambachtelijk bier bevat gemiddeld meer schimmelstoffen
« Reactie #39 Gepost op: 30-10-2017 22:15 u »
Oh ja? En wat zijn je bronnen?

Wie heeft er wel eens gehoord van salvestrol ? Dat zit in alle groente en fruit. Het zit in planten als natuurlijk bestrijdingsmiddel tegen schimmels. Voor ons is het heel goed want het doodt kankercellen. Doordat wij onze groenten bespuiten met fungiciden, maken planten minder salvestrol aan, het is dus raadzaam om biologische groenten en fruit te eten. Salvestrol is bitter van smaak en dat voorkomt dat allerlei ongedierte de planten gaan opeten. Die bitterheid is door de kwekers weg geselecteerd, omdat ook wij er niet van houden. Beide factoren hebben ertoe geleid dat onze groenten en fruit nog maar 20 % salvestrol bevatten t.o.v. de 19e eeuw.

Professor Dan Burke in dit filmpje is er heel duidelijk over:

Small | Large


Niet direct bier gerelateerd, maar dit artikel ging over mycotoxine dus lijkt het mij relevant.

Offline lier

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 293
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Ambachtelijk bier bevat gemiddeld meer schimmelstoffen
« Reactie #40 Gepost op: 30-10-2017 22:29 u »
Grote brouwerijen laten hun mouten regelmatig testen op de aanwezigheid van don en mengen dan een batch met te hoge waarden met mout die weinig don heeft. Lijkt mij dus een kwaliteits probleem bij de mouterijen.

Als de conclusie dat craftbieren hier risico's lopen en wetende dat er in Nederland een wettelijke verplichting bestaat om indien mogelijk altijd bronbestrijding toe te passen lijkt het mij dat de mouterijen het don gehalte op hun producten moeten vermelden en dat hier ook een norm aan gehangen wordt.

Ik zeg mooie taak voor de nvwa

Offline dirk

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 207
  • Land: 00
Re: Ambachtelijk bier bevat gemiddeld meer schimmelstoffen
« Reactie #41 Gepost op: 30-10-2017 22:36 u »
Oh ja? En wat zijn je bronnen?

Werd mij destijds verteld door een docent levensmiddelenleer/toxicologie. Waarschijnlijk is het door huidige inzichten allang achterhaald, ik kan wel gericht googelen, maar dat is ook wishful thinking... Als je snapt wat ik bedoel.

Ik zeg mooie taak voor de nvwa


Zolang ze onder verantwoordelijkheid van Economische Zaken functioneert zijn zie ik ze dat niet doen.

Offline lier

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 293
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Ambachtelijk bier bevat gemiddeld meer schimmelstoffen
« Reactie #42 Gepost op: 30-10-2017 22:40 u »
Op hun eigen site stelt de NVWA het volgende:
De NVWA bewaakt de veiligheid van voedsel en consumentenproducten, de gezondheid van dieren en planten, het dierenwelzijn en handhaaft de natuurwetgeving.

Ze stellen dus wat mij betreft zelf dat ze hier een taak in hebben.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.761
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Ambachtelijk bier bevat gemiddeld meer schimmelstoffen
« Reactie #43 Gepost op: 31-10-2017 07:47 u »
mouterijen het don gehalte op hun producten moeten

En dan koopt de kleine brouwer een pallet vol in omdat die dan een betere prijs krijgt en duurt het een jaar of twee voor het op is en al die tijd schimmelt het lekker verder.

Ingo

Offline pippakillinova

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 190
  • Land: nl
  • Fijn hier
Re: Ambachtelijk bier bevat gemiddeld meer schimmelstoffen
« Reactie #44 Gepost op: 31-10-2017 08:18 u »
Ik zeg mooie taak voor de nvwa

Het onderzoek van RIKILT is uitgevoerd in opdracht van de NVWA...

Offline lier

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 293
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Ambachtelijk bier bevat gemiddeld meer schimmelstoffen
« Reactie #45 Gepost op: 31-10-2017 12:19 u »
Het onderzoek van RIKILT is uitgevoerd in opdracht van de NVWA...

Dan ben ik benieuwd wat ze er mee gaan doen, zou voor mij geen gekke beslissing zijn om bijvoorbeeld een houdbaarheidsdatum op je mout te krijgen en een norm mbt giftige stoffen hierin om te voorkomen dat de craftbrouwers alle afkeur opmaken die de commerciele reuzen niet hebben willen

Offline Knobby

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 434
  • Land: nl
  • IBU-lid
Re: Ambachtelijk bier bevat gemiddeld meer schimmelstoffen
« Reactie #46 Gepost op: 31-10-2017 12:25 u »
Een correctere conclusie zou volgens mij moeten zijn:
Ambachtelijke brouwers brouwen gemiddeld zwaardere bieren en daardoor zitten er gemiddeld meer schimmelstoffen afkomstig uit de mout in ambachtelijk bier.

Lijkt me vooral een zaak voor de mouterijen, met een DON gehalte per batch dan weet je als brouwer of je daar beter geen zwaar bier van kan brouwen.
Wel weer lekker stemmingmakend opgeschreven...

Offline Gerlachus

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 305
  • Land: nl
  • www.gerlachusbier.nl
    • Gerlachus Bier
Re: Ambachtelijk bier bevat gemiddeld meer schimmelstoffen
« Reactie #47 Gepost op: 31-10-2017 14:28 u »
Dat de NVWA het onderzoek heeft betaald, betekent nog niet dat er een lobby bezig is om de craft brouwerijen te beschadigen.
Laatst het akkefietje met de Vegetarische Slager, daar had de NVWA welgeteld 1 klacht over gekregen en direct werd meneer gesommeerd de benaming te wijzigen omdat het misleidend zou zijn. Ik vertrouw dit soort semi-overheden niet automatisch, net als Brein en Buma.

Zo lang de EU het gebruik van Glyfosaat blijft toestaan, zal het met DON nog wel even duren. En tegen de tijd dat het weer eens actueel wordt, worden mouterijen door de afnemers vanzelf verplicht om de concentraties te verlagen dus het probleem lost zich wel op.

Maar ik verdenk de grote jongens die hun omzet zien slinken.

Offline Jan iets Grunn

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 12
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Ambachtelijk bier bevat gemiddeld meer schimmelstoffen
« Reactie #48 Gepost op: 31-10-2017 15:14 u »
https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Moederkoorn

Uit deze link moet blijken dat in de moderne landbouw weinig schimmels voorkomen itt de biologische landbouw. Voor ons lijken de risico's minimaal.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.617
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Ambachtelijk bier bevat gemiddeld meer schimmelstoffen
« Reactie #49 Gepost op: 31-10-2017 15:42 u »
OK, bij deze wat extra achtergrond info.

De hoeveelheden mycotoxines worden in de eerste plaats bepaald door de omstandigheden tijdens de oogst. Bij mooi zonnig en droog weer zullen de waardes erg laag blijven en bij nat/vochtig weer gaan ze omhoog. Ze kunnen daarnaast ook een gevolg zijn van onvoldoende droging of slechte bewaaromstandigheden.
Het graan wordt door of in opdracht van de mouterij getest om te bepalen of de hoeveelheden onder een bepaalde grenswaarde blijven. Maar het is volgens mij prima mogelijk om mout te maken met extra lage waardes en die te gebruiken voor biersoorten met een hogere moutstort.
Maar de hobbybrouwers krijgen toch geen andere mout vergeleken met de prof. brouwers? Alleen minder grote hoeveelheden. Waar komen die schimmels dan vandaan. schimmels komen van bewaren in vochtige omstandgheden
Dus conclusie: ambachtelijke brouwers bewaren hun grondstoffen niet op een goede manier.
Veel te kort door de bocht allemaal wat mij betreft.

Tags: