Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Ambachtelijk bier bevat gemiddeld meer schimmelstoffen  (gelezen 4223 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline hans100w

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 184
  • Land: nl
  • Brouwerij Hengeloo
Ambachtelijk bier bevat gemiddeld meer schimmelstoffen
« Gepost op: 26-10-2017 16:17 u »
Ja hoor, Wageningen gooit weer eens een knuppel in de brouwketel  ;D
https://www.nu.nl/gezondheid/4980398/ambachtelijk-bier-bevat-gemiddeld-meer-schimmelstoffen.html

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline HarryL

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 113
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Ambachtelijk bier bevat gemiddeld meer schimmelstoffen
« Reactie #1 Gepost op: 26-10-2017 16:23 u »
Hahaha! Vooral het zinnetje "Vrijwel elk bier bevat DON. Maar bij de ambachtelijke bieren liggen de gehaltes gemiddeld hoger. De stof is niet extreem giftig, maar het onderdrukt het immuunsysteem en veroorzaakt soms braken en diarree'', zegt onderzoeker Jeroen Peter." doet het hem...

Ik ga direct geen ambachtelijk bier meer kopen... Stel je voor dat ik aan de diaree raak...

Offline hans100w

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 184
  • Land: nl
  • Brouwerij Hengeloo
Re: Ambachtelijk bier bevat gemiddeld meer schimmelstoffen
« Reactie #2 Gepost op: 26-10-2017 16:28 u »
Wat meer uitgebreid:
http://resource.wur.nl/nl/wetenschap/show/Ambachtelijk-bier-bevat-vaker-schimmelgif-.htm

Vooral dit: Daarnaast gebruiken ambachtelijke brouwerijen vaak ook allerlei andere ingrediŽnten die verontreinigd zouden kunnen zijn zoals koffie, cacao, tabak, drop , fruit en specerijen.
Tabak als ingrediŽnt in bier? Daar raak je van aan de schijt  :nut: :lol: :lol: :lol:

Offline HarryL

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 113
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Ambachtelijk bier bevat gemiddeld meer schimmelstoffen
« Reactie #3 Gepost op: 26-10-2017 16:35 u »
Wat meer uitgebreid:
http://resource.wur.nl/nl/wetenschap/show/Ambachtelijk-bier-bevat-vaker-schimmelgif-.htm

Vooral dit: Daarnaast gebruiken ambachtelijke brouwerijen vaak ook allerlei andere ingrediŽnten die verontreinigd zouden kunnen zijn zoals koffie, cacao, tabak, drop , fruit en specerijen.
Tabak als ingrediŽnt in bier?


Tja... Dan zouden ze ook over die dingen moeten gaan zeuren, ik weet niet wat dan ongezonder is. Men drinkt dagelijks koffie, rookt dagelijks, eet dagelijks fruit etc...

Offline wittrappistje

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 21
  • Land: nl
  • Working on a dream

Offline Serge VL

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 893
  • Land: be
Re: Re: Bier in het nieuws
« Reactie #5 Gepost op: 26-10-2017 16:51 u »
https://www.nu.nl/gezondheid/4980398/ambachtelijk-bier-bevat-gemiddeld-meer-schimmelstoffen.html

Weer zo een overroepen nieuwsbericht uit de lage landen!
Zouden de gootbrouwers de concurrentie beginnen te voelen?

Dan zeker maar geen brood meer eten want daar zit ook die stof ook in en de limieten zijn de zelfde voor de onbewerkte granen die er in gaan  :nut: :nut: :nut:
http://eur-lex.europa.eu/legal-content/NL/TXT/HTML/?uri=CELEX:32015R1940&from=NL

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.761
  • Land: nl
    • Moaneschien

Offline CeesM

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 151
  • Land: nl
  • Niet mouwen, lekker brouwen.
Re: Ambachtelijk bier bevat gemiddeld meer schimmelstoffen
« Reactie #7 Gepost op: 26-10-2017 17:10 u »
Citaat
Deoxynivalenol (DON) is one of several mycotoxins produced by certain Fusarium species that frequently infect corn, wheat, oats, barley, rice, and other grains in the field or during storage. The exposure risk to human is directly through foods of plant origin (cereal grains) or indirectly through foods of animal origin (kidney, liver, milk, eggs). It has been detected in buckwheat, popcorn, sorgum, triticale, and other food products including flour, bread, breakfast cereals, noodles, infant foods, pancakes, malt and beer. DON affects animal and human health causing acute temporary nausea, vomiting, diarrhea, abdominal pain, headache, dizziness, and fever. This review briefly summarizes toxicities of this mycotoxin as well as effects on reproduction and their antagonistic and synergic actions.

Toch wel vreemd dat ambachtelijke brouwers een hogere substantie DON heeft, terwijl ze dezelfde grondstoffen gebruiken als professionele brouwers. Ach, maar 22 van de 1000 ambachtelijke brouwers hebben een keer mout gebruikt dat over de datum was. ;)
Gaan ze ook een onderzoek doen bij ambachtelijke bakkers?

Offline Emanuel

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 90
  • Land: nl
  • Oefening baart kunst.
Re: Ambachtelijk bier bevat gemiddeld meer schimmelstoffen
« Reactie #8 Gepost op: 26-10-2017 18:12 u »
Blijkt maar weer... Fabrieksbier is chemisch behandeld, zou dat wel gezond zijn  :weetniet:.

Een beetje extra schimmel... Goed voor de weerstand  :biersmile:.

Zolang je maar met mate drinkt zal het ongetwijfeld meevallen.

Offline Barreltje

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 77
  • Land: nl
  • De draak is los!
Re: Ambachtelijk bier bevat gemiddeld meer schimmelstoffen
« Reactie #9 Gepost op: 26-10-2017 19:55 u »
Laatst las ik een artikel dat veel mensen een te lage weerstand hebben door te rein leven.
Ofwel maakt dat weer een extra reden nog meer te gaan genieten van een craft bier...

Offline Daze

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 14
  • Land: 00
  • Make beer, not war
Nu.nl artikel over DON
« Reactie #10 Gepost op: 26-10-2017 21:01 u »
Ik kwam langs dit nieuwsbericht op Nu.nl:

https://www.nu.nl/gezondheid/4980398/ambachtelijk-bier-bevat-gemiddeld-meer-schimmelstoffen.html

Ik meen dat dit te maken heeft met de gebruikte mout? Wie kan me hier wat meer over vertellen?

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.801
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Nu.nl artikel over DON
« Reactie #11 Gepost op: 26-10-2017 21:13 u »
Ik kwam langs dit nieuwsbericht op Nu.nl:

https://www.nu.nl/gezondheid/4980398/ambachtelijk-bier-bevat-gemiddeld-meer-schimmelstoffen.html

Ik meen dat dit te maken heeft met de gebruikte mout? Wie kan me hier wat meer over vertellen?

Omdat hierover al een topic gestart was heb ik de topics samengevoegd.

Ook berichten in een ander topic hier naar toe verplaatst.

Offline Lange1985

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 12
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Ambachtelijk bier bevat gemiddeld meer schimmelstoffen
« Reactie #12 Gepost op: 26-10-2017 22:03 u »
Dit is natuurlijk maar ťťn van de zoveel natuurlijke en onnatuurlijke toxines naast bijvoorbeeld PAK's en de vele herbiciden/pesticiden die eens in de zoveel tijd in de media de kop op steken.
Natuurlijk zitten er toxines van schimmels in bier, maar ook door je bakje noten kun je bij wijze van een lekkere dosis aflatoxine binnenkrijgen.
Ik ga er geen flesje minder om brouwen of drinken in ieder geval.

Offline dirk

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 208
  • Land: 00
Re: Ambachtelijk bier bevat gemiddeld meer schimmelstoffen
« Reactie #13 Gepost op: 26-10-2017 22:09 u »
Voor feiten:
http://journals.plos.org/plosone/article/file?id=10.1371/journal.pone.0185887&type=printable

ingo


Waarschijnlijk heeft het te maken met het feit veel industriebier gefiltreerd wordt met behulp van microfiltratie, en daar ook mycotoxinen mee afvangen. Ik zal het morgen op het werk eens navragen bij specialisten.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.277
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Ambachtelijk bier bevat gemiddeld meer schimmelstoffen
« Reactie #14 Gepost op: 26-10-2017 23:13 u »
"Vrijwel elk bier bevat DON.

Leuke naam voor een bier... DON diablo  ;D ;D ;D

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.277
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Ambachtelijk bier bevat gemiddeld meer schimmelstoffen
« Reactie #15 Gepost op: 26-10-2017 23:17 u »


 ;D >:D ^-^

Offline Knobby

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 434
  • Land: nl
  • IBU-lid
Re: Ambachtelijk bier bevat gemiddeld meer schimmelstoffen
« Reactie #16 Gepost op: 27-10-2017 01:41 u »
Waarschijnlijk heeft het te maken met het feit veel industriebier gefiltreerd wordt met behulp van microfiltratie, en daar ook mycotoxinen mee afvangen. Ik zal het morgen op het werk eens navragen bij specialisten.
Een mycotoxine zit in de orde van grootte van een trisacharide. Dat ga je er never nooit uitfilteren.

Online pippakillinova

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 192
  • Land: nl
  • Fijn hier
Schimmelstof DON in Imperial Stouts
« Reactie #17 Gepost op: 27-10-2017 08:56 u »
Als liefhebber van RIS's baart dit nieuwsbericht mij enigszins zorgen:
http://www.hpdetijd.nl/nieuws/meer-schimmelgif-in-ambachtelijk-biertje/

Kan iemand dit in perspectief zetten, of weet hier meer over?

Offline Robert1968

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 800
  • Land: nl
Re: Schimmelstof DON in Imperial Stouts
« Reactie #18 Gepost op: 27-10-2017 09:20 u »
Als liefhebber van RIS's baart dit nieuwsbericht mij enigszins zorgen:
http://www.hpdetijd.nl/nieuws/meer-schimmelgif-in-ambachtelijk-biertje/

Kan iemand dit in perspectief zetten, of weet hier meer over?


Daar is al een topic over.

Ik zou meer me eigenlijk meer zorgen maken over mogelijke kankerverwekkende stoffen in de donkere mouten benodigd voor een RIS dan over DON.




Topics zijn samengevoegd.

Online pippakillinova

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 192
  • Land: nl
  • Fijn hier
Re: Ambachtelijk bier bevat gemiddeld meer schimmelstoffen
« Reactie #19 Gepost op: 27-10-2017 09:33 u »
Wellicht dat een 'te hoge' inname van deze schimmelstof over het algemeen geen kwaad kan. Maar mocht je iedere genieten van een RIS en daarnaast ook last van je maag en/of weerstandsproblemen hebt, zou het e.e.a. kunnen verklaren. Just sayin.

Offline Vikingbrew

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 3
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Ambachtelijk bier bevat gemiddeld meer schimmelstoffen
« Reactie #20 Gepost op: 27-10-2017 10:00 u »
"Bij 22 ambachtelijke biertjes lag de concentratie DON boven de toegestane dagelijkse hoeveelheid."  --- Nu ken ik gelukkig ook maar weinig mensen die zoveel biertjes op een dag drinken. Dit is natuurlijk niets om bang voor te zijn. Bij zulke hoeveelheden zal je lever het eerder begeven neem ik aan.

Offline Robert1968

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 800
  • Land: nl
Re: Ambachtelijk bier bevat gemiddeld meer schimmelstoffen
« Reactie #21 Gepost op: 27-10-2017 10:09 u »
"Bij 22 ambachtelijke biertjes lag de concentratie DON boven de toegestane dagelijkse hoeveelheid."  --- Nu ken ik gelukkig ook maar weinig mensen die zoveel biertjes op een dag drinken. Dit is natuurlijk niets om bang voor te zijn. Bij zulke hoeveelheden zal je lever het eerder begeven neem ik aan.
Ik denk dat je achter 22 van de onderzochte...  moet lezen

Offline breda82

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 134
  • Land: 00
  • Just experiment
Re: Ambachtelijk bier bevat gemiddeld meer schimmelstoffen
« Reactie #22 Gepost op: 27-10-2017 10:25 u »
En waar kwam de opdracht en financiering voor dit onderzoek vandaan?

Gewoon de stinkende lobby van een of andere grote brouwer die angst probeert te zaaien. Die zien de extreme toename in de vraag naar craft bier ook wel.

Online pippakillinova

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 192
  • Land: nl
  • Fijn hier
Re: Ambachtelijk bier bevat gemiddeld meer schimmelstoffen
« Reactie #23 Gepost op: 27-10-2017 10:28 u »


Even kort door de bocht, maar zo te zien is een RIS per dag te veel, maar nog niet schokkend qua toegestane hoeveelheid (TDI).
Als ik meer wil drinken moet ik eerst wat zwaarder worden  :D

"TDI of 1 μg/kg BW for DON (140 μg/L for a person of 70 kg BW drinking one 0.5 L bottle of
beer per day)."


Bron: http://journals.plos.org/plosone/article/file?id=10.1371/journal.pone.0185887&type=printable

Online pippakillinova

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 192
  • Land: nl
  • Fijn hier
Re: Ambachtelijk bier bevat gemiddeld meer schimmelstoffen
« Reactie #24 Gepost op: 27-10-2017 10:33 u »
En waar kwam de opdracht en financiering voor dit onderzoek vandaan?

Gewoon de stinkende lobby van een of andere grote brouwer die angst probeert te zaaien. Die zien de extreme toename in de vraag naar craft bier ook wel.


http://www.wur.nl/nl/Expertises-Dienstverlening/Onderzoeksinstituten/RIKILT.htm
in opdracht van https://www.nvwa.nl/
Je betaalt het dus zelf  >:D

Offline Wolter

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 871
  • Land: nl
  • Als het bier gesmurft is... smurfen we het bier..
    • Amsterdamse Brouw Vereniging de Bierkaai
Re: Ambachtelijk bier bevat gemiddeld meer schimmelstoffen
« Reactie #25 Gepost op: 27-10-2017 11:36 u »


Even kort door de bocht, maar zo te zien is een RIS per dag te veel, maar nog niet schokkend qua toegestane hoeveelheid (TDI).
Als ik meer wil drinken moet ik eerst wat zwaarder worden  :D

"TDI of 1μg/kg BW for DON (140 μg/L for a person of 70 kg BW drinking one 0.5 L bottle of
beer per day)."



Bron: http://journals.plos.org/plosone/article/file?id=10.1371/journal.pone.0185887&type=printable


Dan moet je ook net dat bier van die sample hebben en daar heb je bij de 1000 onderzochte samples hooguit 2,2% kans op.  ;D

Offline springerke

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 51
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Ambachtelijk bier bevat gemiddeld meer schimmelstoffen
« Reactie #26 Gepost op: 27-10-2017 12:05 u »
Hahaha! Vooral het zinnetje "Vrijwel elk bier bevat DON. Maar bij de ambachtelijke bieren liggen de gehaltes gemiddeld hoger. De stof is niet extreem giftig, maar het onderdrukt het immuunsysteem en veroorzaakt soms braken en diarree'', zegt onderzoeker Jeroen Peter." doet het hem...

Ik ga direct geen ambachtelijk bier meer kopen... Stel je voor dat ik aan de diaree raak...

Ja ze zullen te veel van al dat goeds geproefd hebben en daarom moeten braken en diaree gekregen, te veel is te veel hť
Verleden jaar nog naar een voordracht geweest over onze voeding en hij rade aan om koffie te drinken mag gerust veel zijn omdat dit veel anti oxidanten bevat, (volgens het onderzoek zou dit ook niet goed zijn) als uw hart het niet kan verdragen neem dan deca koffie

Offline Flogiston

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 140
  • Land: nl
  • De mogelijkheden zijn eindeloos
Re: Ambachtelijk bier bevat gemiddeld meer schimmelstoffen
« Reactie #27 Gepost op: 27-10-2017 12:28 u »
Misschien wat kort door de bocht, maar als die mycotoxines op de mout zitten, heeft het koken tijdens het brouwen er dan geen effect op?  :weetniet:

Offline Wolter

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 871
  • Land: nl
  • Als het bier gesmurft is... smurfen we het bier..
    • Amsterdamse Brouw Vereniging de Bierkaai
Re: Ambachtelijk bier bevat gemiddeld meer schimmelstoffen
« Reactie #28 Gepost op: 27-10-2017 13:11 u »
Misschien wat kort door de bocht, maar als die mycotoxines op de mout zitten, heeft het koken tijdens het brouwen er dan geen effect op?  :weetniet:

Daar kan deze stof tegen.

Offline Flogiston

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 140
  • Land: nl
  • De mogelijkheden zijn eindeloos
Re: Ambachtelijk bier bevat gemiddeld meer schimmelstoffen
« Reactie #29 Gepost op: 27-10-2017 13:23 u »
Daar kan deze stof tegen.

Ahh, dank voor het antwoord. Ik maak me er overigens helemaal niet druk over dat het erin zit. Er zijn nog veel slechtere dingen voor de gezondheid.

Online pippakillinova

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 192
  • Land: nl
  • Fijn hier
Re: Ambachtelijk bier bevat gemiddeld meer schimmelstoffen
« Reactie #30 Gepost op: 27-10-2017 18:21 u »
De reactie van mijn vriendin, die epidemioloog/onderzoeker is en enigszins onderlegd is in deze materie:
"Het is vooral veel onderzocht in dieren, maar vergiftigingen zijn ook bekend in mensen. Het gaat dan om acute vergiftingen van hoge niveaus waardoor je misselijk wordt, gaat braken en geen eetlust meer hebt, en afvalt vanwege gebrek aan eetlust... Chronische inname van lage doseringen is niet schadelijk bevonden, maar ook niet uitvoerig onderzocht."

 :proost:

Online SanderH

  • t Wort Wat!
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 312
  • Land: nl
  • Brouwen met de HERMS of de RIMS?
Re: Ambachtelijk bier bevat gemiddeld meer schimmelstoffen
« Reactie #31 Gepost op: 27-10-2017 18:22 u »


Even kort door de bocht, maar zo te zien is een RIS per dag te veel, maar nog niet schokkend qua toegestane hoeveelheid (TDI).
Als ik meer wil drinken moet ik eerst wat zwaarder worden  :D

"TDI of 1 μg/kg BW for DON (140 μg/L for a person of 70 kg BW drinking one 0.5 L bottle of
beer per day)."


Bron: http://journals.plos.org/plosone/article/file?id=10.1371/journal.pone.0185887&type=printable


Aangezien ik tot voor kort nog 100 kg woog, mocht ik toch 33 cl risicoloos ervan drinken ;)

Offline Alfred Brouwer

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 74
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Ambachtelijk bier bevat gemiddeld meer schimmelstoffen
« Reactie #32 Gepost op: 29-10-2017 12:40 u »
Inmiddels heeft RIKILT onderzoeker Jeroen Peters het verhaal bij BNR nader toegelicht, zie link hieronder.

Het gaat dus om bier met een zwaardere moutstort. Bij dergelijke biersoorten komt met gangbaar mout ook nog een flink hogere hoeveelheid glysofaat in het bier. Bij dergelijke bierstijlen zou je daarom biologisch mout met extra lage mycotoxine waardes moeten gebruiken. Geloof niet dat die op dit moment verkrijgbaar zijn, maar het moet wel mogelijk zijn.

https://www.wur.nl/nl/artikel/Jeroen-Peters-bij-BNR-over-schimmelgifstof-in-ambachtelijke-bieren.htm

Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.902
  • Land: nl
  • Et hštt noch emmer joot jejange.
Re: Ambachtelijk bier bevat gemiddeld meer schimmelstoffen
« Reactie #33 Gepost op: 29-10-2017 13:48 u »
Wat ik mis in het onderzoek (of waar ik overheen gelezen heb) is wat de oorzaak is van de mycotoxines in de mout. Is er iets aan te doen of moeten we for granted mycotoxines in ons bier accepteren?

Offline Alfred Brouwer

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 74
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Ambachtelijk bier bevat gemiddeld meer schimmelstoffen
« Reactie #34 Gepost op: 29-10-2017 14:06 u »
OK, bij deze wat extra achtergrond info.

De hoeveelheden mycotoxines worden in de eerste plaats bepaald door de omstandigheden tijdens de oogst. Bij mooi zonnig en droog weer zullen de waardes erg laag blijven en bij nat/vochtig weer gaan ze omhoog. Ze kunnen daarnaast ook een gevolg zijn van onvoldoende droging of slechte bewaaromstandigheden.
Het graan wordt door of in opdracht van de mouterij getest om te bepalen of de hoeveelheden onder een bepaalde grenswaarde blijven. Maar het is volgens mij prima mogelijk om mout te maken met extra lage waardes en die te gebruiken voor biersoorten met een hogere moutstort.

Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.902
  • Land: nl
  • Et hštt noch emmer joot jejange.
Re: Ambachtelijk bier bevat gemiddeld meer schimmelstoffen
« Reactie #35 Gepost op: 29-10-2017 14:09 u »
OK, bij deze wat extra achtergrond info.
Dank je!

Online William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.795
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Ambachtelijk bier bevat gemiddeld meer schimmelstoffen
« Reactie #36 Gepost op: 29-10-2017 15:58 u »
Waarschijnlijk heeft het te maken met het feit veel industriebier gefiltreerd wordt met behulp van microfiltratie, en daar ook mycotoxinen mee afvangen. Ik zal het morgen op het werk eens navragen bij specialisten.

Een mycotoxine zit in de orde van grootte van een trisacharide. Dat ga je er never nooit uitfilteren.

Wel als deze geadsorbeerd zitten aan eiwitten of membraancomponenten van gisten. Deze kunnen bij de grotere brouwers via membranen of adsorbents worden verwijderd.

Ik kan me voorstellen dat de grotere brouwers een betere selectie doen op basis van QA-criteria waarbij de kleinere brouwers de restanten krijgen.

Ik zou meer me eigenlijk meer zorgen maken over mogelijke kankerverwekkende stoffen in de donkere mouten benodigd voor een RIS dan over DON.

Inderdaad.

Offline Erik Z

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 231
  • Land: fr
  • Waar ik woon maakt men beter wijn dan bier
Re: Ambachtelijk bier bevat gemiddeld meer schimmelstoffen
« Reactie #37 Gepost op: 30-10-2017 21:12 u »
Ik heb enige jaren geleden een windmolen bezocht in de Vendťe, een departement in Frankrijk. De tarwe die daar gemaald werd was niet biologisch. Het gemaalde meel werd gezeefd en gescheiden; 1 zak werd gevuld met meel (T80) voor de productie van brood en 1 met griezen, dit werd gebruikt als veevoer. Voor menselijke consumptie was het niet geschikt. De laatste zak werd gevuld met de zemelen, deze zemelen werden afgevoerd als chemisch afval want er zaten teveel bestrijdingsmiddelen in.

Nou eet ik al 15 jaar alleen mijn zelfgebakken brood van biologische ingrediŽnten, maar ik was toch wel verrast toen ik zag dat dieren - die wij eten - gevoederd worden met eten dat voor ons niet geschikt is. En ik was helemaal geschokt toen ik zag dat de buitenste delen als chemisch afval werden behandeld. Sindsdien brouw ik alleen maar met biologische mout.  Misschien moet ik vanaf nu alleen maar biologisch ambachtelijk bier drinken.

Offline dirk

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 208
  • Land: 00
Re: Ambachtelijk bier bevat gemiddeld meer schimmelstoffen
« Reactie #38 Gepost op: 30-10-2017 21:20 u »
... brouw ik alleen maar met biologische mout.  Misschien moet ik vanaf nu alleen maar biologisch ambachtelijk bier drinken...

Het is te naÔef om te denken dat biologisch verbouwde producten vrij zijn van giftige stoffen, het schijnt dat juist in biologisch verbouwde granen meer moederkoorn voorkomt dat in de reguliere landbouw... 

Offline Erik Z

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 231
  • Land: fr
  • Waar ik woon maakt men beter wijn dan bier
Re: Ambachtelijk bier bevat gemiddeld meer schimmelstoffen
« Reactie #39 Gepost op: 30-10-2017 22:15 u »
Oh ja? En wat zijn je bronnen?

Wie heeft er wel eens gehoord van salvestrol ? Dat zit in alle groente en fruit. Het zit in planten als natuurlijk bestrijdingsmiddel tegen schimmels. Voor ons is het heel goed want het doodt kankercellen. Doordat wij onze groenten bespuiten met fungiciden, maken planten minder salvestrol aan, het is dus raadzaam om biologische groenten en fruit te eten. Salvestrol is bitter van smaak en dat voorkomt dat allerlei ongedierte de planten gaan opeten. Die bitterheid is door de kwekers weg geselecteerd, omdat ook wij er niet van houden. Beide factoren hebben ertoe geleid dat onze groenten en fruit nog maar 20 % salvestrol bevatten t.o.v. de 19e eeuw.

Professor Dan Burke in dit filmpje is er heel duidelijk over:

Small | Large


Niet direct bier gerelateerd, maar dit artikel ging over mycotoxine dus lijkt het mij relevant.

Offline lier

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 293
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Ambachtelijk bier bevat gemiddeld meer schimmelstoffen
« Reactie #40 Gepost op: 30-10-2017 22:29 u »
Grote brouwerijen laten hun mouten regelmatig testen op de aanwezigheid van don en mengen dan een batch met te hoge waarden met mout die weinig don heeft. Lijkt mij dus een kwaliteits probleem bij de mouterijen.

Als de conclusie dat craftbieren hier risico's lopen en wetende dat er in Nederland een wettelijke verplichting bestaat om indien mogelijk altijd bronbestrijding toe te passen lijkt het mij dat de mouterijen het don gehalte op hun producten moeten vermelden en dat hier ook een norm aan gehangen wordt.

Ik zeg mooie taak voor de nvwa

Offline dirk

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 208
  • Land: 00
Re: Ambachtelijk bier bevat gemiddeld meer schimmelstoffen
« Reactie #41 Gepost op: 30-10-2017 22:36 u »
Oh ja? En wat zijn je bronnen?

Werd mij destijds verteld door een docent levensmiddelenleer/toxicologie. Waarschijnlijk is het door huidige inzichten allang achterhaald, ik kan wel gericht googelen, maar dat is ook wishful thinking... Als je snapt wat ik bedoel.

Ik zeg mooie taak voor de nvwa


Zolang ze onder verantwoordelijkheid van Economische Zaken functioneert zijn zie ik ze dat niet doen.

Offline lier

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 293
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Ambachtelijk bier bevat gemiddeld meer schimmelstoffen
« Reactie #42 Gepost op: 30-10-2017 22:40 u »
Op hun eigen site stelt de NVWA het volgende:
De NVWA bewaakt de veiligheid van voedsel en consumentenproducten, de gezondheid van dieren en planten, het dierenwelzijn en handhaaft de natuurwetgeving.

Ze stellen dus wat mij betreft zelf dat ze hier een taak in hebben.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.761
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Ambachtelijk bier bevat gemiddeld meer schimmelstoffen
« Reactie #43 Gepost op: 31-10-2017 07:47 u »
mouterijen het don gehalte op hun producten moeten

En dan koopt de kleine brouwer een pallet vol in omdat die dan een betere prijs krijgt en duurt het een jaar of twee voor het op is en al die tijd schimmelt het lekker verder.

Ingo

Online pippakillinova

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 192
  • Land: nl
  • Fijn hier
Re: Ambachtelijk bier bevat gemiddeld meer schimmelstoffen
« Reactie #44 Gepost op: 31-10-2017 08:18 u »
Ik zeg mooie taak voor de nvwa

Het onderzoek van RIKILT is uitgevoerd in opdracht van de NVWA...

Offline lier

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 293
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Ambachtelijk bier bevat gemiddeld meer schimmelstoffen
« Reactie #45 Gepost op: 31-10-2017 12:19 u »
Het onderzoek van RIKILT is uitgevoerd in opdracht van de NVWA...

Dan ben ik benieuwd wat ze er mee gaan doen, zou voor mij geen gekke beslissing zijn om bijvoorbeeld een houdbaarheidsdatum op je mout te krijgen en een norm mbt giftige stoffen hierin om te voorkomen dat de craftbrouwers alle afkeur opmaken die de commerciele reuzen niet hebben willen

Offline Knobby

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 434
  • Land: nl
  • IBU-lid
Re: Ambachtelijk bier bevat gemiddeld meer schimmelstoffen
« Reactie #46 Gepost op: 31-10-2017 12:25 u »
Een correctere conclusie zou volgens mij moeten zijn:
Ambachtelijke brouwers brouwen gemiddeld zwaardere bieren en daardoor zitten er gemiddeld meer schimmelstoffen afkomstig uit de mout in ambachtelijk bier.

Lijkt me vooral een zaak voor de mouterijen, met een DON gehalte per batch dan weet je als brouwer of je daar beter geen zwaar bier van kan brouwen.
Wel weer lekker stemmingmakend opgeschreven...

Offline Gerlachus

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 305
  • Land: nl
  • www.gerlachusbier.nl
    • Gerlachus Bier
Re: Ambachtelijk bier bevat gemiddeld meer schimmelstoffen
« Reactie #47 Gepost op: 31-10-2017 14:28 u »
Dat de NVWA het onderzoek heeft betaald, betekent nog niet dat er een lobby bezig is om de craft brouwerijen te beschadigen.
Laatst het akkefietje met de Vegetarische Slager, daar had de NVWA welgeteld 1 klacht over gekregen en direct werd meneer gesommeerd de benaming te wijzigen omdat het misleidend zou zijn. Ik vertrouw dit soort semi-overheden niet automatisch, net als Brein en Buma.

Zo lang de EU het gebruik van Glyfosaat blijft toestaan, zal het met DON nog wel even duren. En tegen de tijd dat het weer eens actueel wordt, worden mouterijen door de afnemers vanzelf verplicht om de concentraties te verlagen dus het probleem lost zich wel op.

Maar ik verdenk de grote jongens die hun omzet zien slinken.

Offline Jan iets Grunn

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 13
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Ambachtelijk bier bevat gemiddeld meer schimmelstoffen
« Reactie #48 Gepost op: 31-10-2017 15:14 u »
https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Moederkoorn

Uit deze link moet blijken dat in de moderne landbouw weinig schimmels voorkomen itt de biologische landbouw. Voor ons lijken de risico's minimaal.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.618
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Ambachtelijk bier bevat gemiddeld meer schimmelstoffen
« Reactie #49 Gepost op: 31-10-2017 15:42 u »
OK, bij deze wat extra achtergrond info.

De hoeveelheden mycotoxines worden in de eerste plaats bepaald door de omstandigheden tijdens de oogst. Bij mooi zonnig en droog weer zullen de waardes erg laag blijven en bij nat/vochtig weer gaan ze omhoog. Ze kunnen daarnaast ook een gevolg zijn van onvoldoende droging of slechte bewaaromstandigheden.
Het graan wordt door of in opdracht van de mouterij getest om te bepalen of de hoeveelheden onder een bepaalde grenswaarde blijven. Maar het is volgens mij prima mogelijk om mout te maken met extra lage waardes en die te gebruiken voor biersoorten met een hogere moutstort.
Maar de hobbybrouwers krijgen toch geen andere mout vergeleken met de prof. brouwers? Alleen minder grote hoeveelheden. Waar komen die schimmels dan vandaan. schimmels komen van bewaren in vochtige omstandgheden
Dus conclusie: ambachtelijke brouwers bewaren hun grondstoffen niet op een goede manier.
Veel te kort door de bocht allemaal wat mij betreft.

Online pippakillinova

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 192
  • Land: nl
  • Fijn hier
Re: Ambachtelijk bier bevat gemiddeld meer schimmelstoffen
« Reactie #50 Gepost op: 31-10-2017 16:01 u »
Ik ben de draad inmiddels ook kwijt  :-X

Offline pincopallino

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.103
  • drink gezond
Re: Ambachtelijk bier bevat gemiddeld meer schimmelstoffen
« Reactie #51 Gepost op: 31-10-2017 16:08 u »
Schimmels komen voor op natuurlijke wijze bij granen.planten, groenten, noten enz. Het gist zelf is een schimmel. Uit de gezondheid site het volgende"

Voedingsadvies

Aflatoxine is een stabiele en hittebestendige gifstof. Je kunt het dus niet onschadelijk maken door je eten te verhitten.

Door de strenge controle krijg je in Nederland minder schimmelgifstoffen binnen dan schadelijk is voor je gezondheid. Het risico is daarom klein. De gezondheidsvoordelen van granen, noten en peulvruchten wegen daar ruimschoots tegenop....























Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.761
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Ambachtelijk bier bevat gemiddeld meer schimmelstoffen
« Reactie #52 Gepost op: 31-10-2017 16:09 u »
Waar komen die schimmels dan vandaan.

Ach kom Hans, je hebt op de middelbare school ook vast wel de proefjes met  het petrischaaltje gedaan. Schimmelsporen zweven gewoon in de lucht, landen op het graan of mout en doen hun ding. Mout is daarbij natuurlijk een fantastische voedingsbodem als het niet zo droog zou zijn. Dus ja, bewaarduur en -omstandigheden spelen zeker een rol.  Maar ook wat er opgebouwd is op het graan raak je niet zo maar kwijt, in een nat jaar zal er vast wel meer schimmel zijn.

Een van de redenen om je mout in een ademende zak op te slaan en niet in een hermetisch afgesloten doos waar je eventueel vocht niet meer kwijt raakt,

Ingo

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.618
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Ambachtelijk bier bevat gemiddeld meer schimmelstoffen
« Reactie #53 Gepost op: 31-10-2017 16:20 u »
Ach kom Hans, je hebt op de middelbare school ook vast wel de proefjes met  het petrischaaltje gedaan. Schimmelsporen zweven gewoon in de lucht, landen op het graan of mout en doen hun ding. Mout is daarbij natuurlijk een fantastische voedingsbodem als het niet zo droog zou zijn. Dus ja, bewaarduur en -omstandigheden spelen zeker een rol.  Maar ook wat er opgebouwd is op het graan raak je niet zo maar kwijt, in een nat jaar zal er vast wel meer schimmel zijn.

Een van de redenen om je mout in een ademende zak op te slaan en niet in een hermetisch afgesloten doos waar je eventueel vocht niet meer kwijt raakt,

Ingo


Ja, maar dat verklaart nog steeds niet het verschil tussen ambachtelijk bier en niet ambachtelijk bier. 
dus conclusie zou dan zijn dat de 'ambachtelijke brouwers' een problem hebben met bewaarduur en -omstandigheden ??

Offline pincopallino

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.103
  • drink gezond
Re: Ambachtelijk bier bevat gemiddeld meer schimmelstoffen
« Reactie #54 Gepost op: 31-10-2017 17:07 u »
Ja, maar dat verklaart nog steeds niet het verschil tussen ambachtelijk bier en niet ambachtelijk bier. 
dus conclusie zou dan zijn dat de 'ambachtelijke brouwers' een problem hebben met bewaarduur en -omstandigheden ??

Grote brouwerij doen een ingang controle van. % eiwitten, koolhydraten, mineralen, pesticiden, en microbiologische onderzoek van de grondstoffen. De microbrouwerij doen het zeer waarschijnlijk niet vanwege de hoge kosten. In de praktijk betekend dat de beste grondstoffen worden geleverd aan de grote brouwerij.

Online William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.795
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Ambachtelijk bier bevat gemiddeld meer schimmelstoffen
« Reactie #55 Gepost op: 31-10-2017 17:10 u »
Dan ben ik benieuwd wat ze er mee gaan doen, zou voor mij geen gekke beslissing zijn om bijvoorbeeld een houdbaarheidsdatum op je mout te krijgen en een norm mbt giftige stoffen hierin om te voorkomen dat de craftbrouwers alle afkeur opmaken die de commerciele reuzen niet hebben willen

Doorgaans leidt dit tot niets. Een leuk stukje gesubsidieerd werk met op het eind van het verhaal wat PR  en een publicatie voor het Rikilt en wat leuke items voor programma's zoals Kassa, keuringsdienst van waarde, ....

Offline HuygenMeester

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 376
  • Land: nl
    • HuygenMeester
Re: Ambachtelijk bier bevat gemiddeld meer schimmelstoffen
« Reactie #56 Gepost op: 31-10-2017 18:41 u »
Toch wel vreemd dat ambachtelijke brouwers een hogere substantie DON heeft, terwijl ze dezelfde grondstoffen gebruiken als professionele brouwers. Ach, maar 22 van de 1000 ambachtelijke brouwers hebben een keer mout gebruikt dat over de datum was. ;)

Een zeer interessante lezing gevolgd van Mouterij De Swaen.
Ook hier kwam dit item natuurlijk aan de orde. Ik heb begrepen dat in de USA dit probleem groter is. Er werd genoemd dat het een veldgewasprobleem is daar. Het schijnt zo te zijn dat op velden mais, die geoogst zijn, gerst wordt ingezaaid zonder eerst te ploegen maar de oppervlakte enkel wordt gescheurd. In vochtige omstandigheden zijn de schimmels al aanwezig op de maisstengel en lopen a.h.w. direct door op de gerststengel.
Verder wordt het bewaar/opslaggedrag genoemd. Mout komt schoon d.w.z. schimmelvrij uit de mouterij. Hoe je het bewaart daar heeft een mouter geen invloed op. Bij ambachtelijke ( kleinere) brouwerijen is de opslag misschien niet optimaal.
De Swaen noemt een bewaartijd van mout bijna onbeperkt als je het droog en koel opslaat in bijv. afgesloten vaten. Bijv. van die blauwe met klemdeksel. Overigens is de mouter van mening dat je beter snel alles kunt verbruiken; dat is beter voor de mouterij  ;) De schimmel schijnt op donkere mouten meer vat te hebben. Zal wel aan de samenstelling liggen.

 :degroeten:
Huygenmeester

Offline Rene Haring

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 146
  • Land: nl
  • Aankomend lid Maasland Thuisbrouwers Genootschap
Re: Ambachtelijk bier bevat gemiddeld meer schimmelstoffen
« Reactie #57 Gepost op: 31-10-2017 19:07 u »
We drinken een glas, doen een plas, en laten alles zoals het was. Proost  :proost:

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.618
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Ambachtelijk bier bevat gemiddeld meer schimmelstoffen
« Reactie #58 Gepost op: 31-10-2017 20:11 u »
Je ziet ook hoe snel er conclusies getrokken worden.
Er komen gemiddeld meer schimmel stoffen voor in bier van ambachtelijke brouwerijen, dus daaruit volgt dat die brouwerijen een slechtere kwaliteit mout krijgen. Verder lijkt daar ook nog uit te volgen dat amateur brouwers dus ook beschimmelde mout gebruiken. Komt vaker voor dat er ideen zijn en voordat je het weet zijn die ideen gebombardeerd tot algemene waarheid.

Offline pincopallino

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.103
  • drink gezond
Re: Ambachtelijk bier bevat gemiddeld meer schimmelstoffen
« Reactie #59 Gepost op: 01-11-2017 10:57 u »
Ik kan het natuurlijk niet bewijzen maar gevoelsmatig ben ik er van overtuig dat de grote/midden brouwerij de beste mout/granen kwaliteit inkopen. Jaren geleden bij een bezoek aan Guldener, tegen de bezoek procedure in, pakte ik een handje vol mout op weg naar het schroten. Bros en zeer krokant was het, niet te vergelijken met wat wij als thuisbrouwers kopen. Wij waren in de cacao industrie de kleinste van Europe (Dutchcocoa voormalig Droste). Bij de inkoop van cacaobonen moesten we afwachten wat er op de markt nog aanwezig was, want de grote cacaoproducenten hadden de prioriteit in kwaliteit en hoeveelheid. Deze ďwet ďgeldt voor alle fabrikanten van levensmiddelen.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.761
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Ambachtelijk bier bevat gemiddeld meer schimmelstoffen
« Reactie #60 Gepost op: 01-11-2017 11:14 u »
Ja, maar dat verklaart nog steeds niet het verschil tussen ambachtelijk bier en niet ambachtelijk bier. 
dus conclusie zou dan zijn dat de 'ambachtelijke brouwers' een probleem hebben met bewaarduur en -omstandigheden?

Rotatie rotatie rotatie.
Een grote pilsbrouwer heeft een constant verbruik en aanvoer. De kleine brouwer niet. Het 'probleem' is niet alleen de kleine brouwer maar de gehele keten voor de speciale mouten waarbij in ieder magazijn in de tussen handel de rotatie laag is.

pincopallino, ik denk niet dat een mouterij als Weyermann of de Swaen mout selecteert. Je koopt per 30 ton silovrachtwagen of per zak en er wordt FIFO geleverd (hoop ik).
Wat natuurlijk wel zo is is dat een grote brouwer mout op specificatie kan maken en een regelmaat in afname kan garanderen en dus altijd vers product heeft.
Als ik het goed volg koopt het overgrote deel van de kleine Nederlandse brouwers bij een enkele firma in en daarmee zal ook daar voldoende rotatie gegarandeerd zijn.

Ingo

Offline pincopallino

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.103
  • drink gezond
Re: Ambachtelijk bier bevat gemiddeld meer schimmelstoffen
« Reactie #61 Gepost op: 01-11-2017 11:38 u »
Ja okay, rotatie, rotatie. Het zou kunnen zijn, maarÖ stel het voor dat een slechte  jaar is voor de boeren waardoor bij een X deel van de granen de schimmels gehalte hoger is dan het gemiddelde. De grote brouwer wil de schimmels aantal niet hoger dan XÖ. Wat dan?

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.618
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Ambachtelijk bier bevat gemiddeld meer schimmelstoffen
« Reactie #62 Gepost op: 01-11-2017 11:45 u »
Jammer dat in het Wageningen onderzoek niet verder gekeken is naar de oorzaak. Vraag me af wat je dan nog kunt met de resultaten van het onderzoek. Er is immers niet duidelijk over waar je bij kunt sturen. Zou bv ook zomaar door de hop kunnen komen ipv de mout waar de grote brouwers CO2 extract hop gebruiken en de ambachtelijke brouwers relatief meer bellen en pellets.

Wat er nu gebeurt is eindeloze discussie over mogelijke redenen zonder aantoonbare verbanden. Totaal zinloos lijkt mij.   

Offline HuygenMeester

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 376
  • Land: nl
    • HuygenMeester
Re: Ambachtelijk bier bevat gemiddeld meer schimmelstoffen
« Reactie #63 Gepost op: 01-11-2017 17:21 u »
Jammer dat in het Wageningen onderzoek niet verder gekeken is naar de oorzaak. Vraag me af wat je dan nog kunt met de resultaten van het onderzoek. Er is immers niet duidelijk over waar je bij kunt sturen. Zou bv ook zomaar door de hop kunnen komen ipv de mout waar de grote brouwers CO2 extract hop gebruiken en de ambachtelijke brouwers relatief meer bellen en pellets.

Wat er nu gebeurt is eindeloze discussie over mogelijke redenen zonder aantoonbare verbanden. Totaal zinloos lijkt mij.

Daarbij komt ook nog eens de totale onkunde van verslaggevers die maar wat schrijven. Wat dacht je van deze:

in de Alkmaarse Courant werd het in schimmel-item geschreven over : "de imperial stout brouwmethode"   :huilen: :huilen:

 :degroeten:
Huygenmeester

Offline Serge VL

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 893
  • Land: be
Re: Ambachtelijk bier bevat gemiddeld meer schimmelstoffen
« Reactie #64 Gepost op: 01-11-2017 19:43 u »

Je koopt per 30 ton silovrachtwagen of per zak en er wordt FIFO geleverd (hoop ik).

Ingo
Per zak wordt er niet steeds FIFO geleverd door de mouterijen, we hebben dat ten spijt al moeten vaststellen bij het afhalen van de gezamenlijke moutaankoop bij ons op de gilde, een aangestoken pallet blijft soms heel lang staan, nu een zakje en dan nog eens een zakje, enkel met volle paletten is er gegarandeerd FIFO bij de mouterijen.

Online Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 867
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi

Offline elBieros

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 32
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Ambachtelijk bier bevat gemiddeld meer schimmelstoffen
« Reactie #66 Gepost op: 02-11-2017 15:33 u »
Getsie, PLOS ONE :( rillingen

Wat is er mis met PLOS One?  :weetbeter:

Online Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 867
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: Ambachtelijk bier bevat gemiddeld meer schimmelstoffen
« Reactie #67 Gepost op: 02-11-2017 16:39 u »
Wat is er mis met PLOS One?  :weetbeter:

Wat niet  :biersmile:. Ze hebben vorig jaar nog een paper gepubliceerd die de anantomie van een hand opvoerde als bewijs voor het bestaan van god.
Is echt zo'n journal waar je in publiceerd als je wat restjes data die je nog over hebt en niks mee kan toch heel graag wilt publiceren.

Tags: