Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Ambachtelijk bier bevat gemiddeld meer schimmelstoffen  (gelezen 4112 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Online hans100w

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 184
  • Land: nl
  • Brouwerij Hengeloo
Ambachtelijk bier bevat gemiddeld meer schimmelstoffen
« Gepost op: 26-10-2017 16:17 u »
Ja hoor, Wageningen gooit weer eens een knuppel in de brouwketel  ;D
https://www.nu.nl/gezondheid/4980398/ambachtelijk-bier-bevat-gemiddeld-meer-schimmelstoffen.html

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline HarryL

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 113
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Ambachtelijk bier bevat gemiddeld meer schimmelstoffen
« Reactie #1 Gepost op: 26-10-2017 16:23 u »
Hahaha! Vooral het zinnetje "Vrijwel elk bier bevat DON. Maar bij de ambachtelijke bieren liggen de gehaltes gemiddeld hoger. De stof is niet extreem giftig, maar het onderdrukt het immuunsysteem en veroorzaakt soms braken en diarree'', zegt onderzoeker Jeroen Peter." doet het hem...

Ik ga direct geen ambachtelijk bier meer kopen... Stel je voor dat ik aan de diaree raak...

Online hans100w

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 184
  • Land: nl
  • Brouwerij Hengeloo
Re: Ambachtelijk bier bevat gemiddeld meer schimmelstoffen
« Reactie #2 Gepost op: 26-10-2017 16:28 u »
Wat meer uitgebreid:
http://resource.wur.nl/nl/wetenschap/show/Ambachtelijk-bier-bevat-vaker-schimmelgif-.htm

Vooral dit: Daarnaast gebruiken ambachtelijke brouwerijen vaak ook allerlei andere ingrediŽnten die verontreinigd zouden kunnen zijn zoals koffie, cacao, tabak, drop , fruit en specerijen.
Tabak als ingrediŽnt in bier? Daar raak je van aan de schijt  :nut: :lol: :lol: :lol:

Offline HarryL

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 113
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Ambachtelijk bier bevat gemiddeld meer schimmelstoffen
« Reactie #3 Gepost op: 26-10-2017 16:35 u »
Wat meer uitgebreid:
http://resource.wur.nl/nl/wetenschap/show/Ambachtelijk-bier-bevat-vaker-schimmelgif-.htm

Vooral dit: Daarnaast gebruiken ambachtelijke brouwerijen vaak ook allerlei andere ingrediŽnten die verontreinigd zouden kunnen zijn zoals koffie, cacao, tabak, drop , fruit en specerijen.
Tabak als ingrediŽnt in bier?


Tja... Dan zouden ze ook over die dingen moeten gaan zeuren, ik weet niet wat dan ongezonder is. Men drinkt dagelijks koffie, rookt dagelijks, eet dagelijks fruit etc...

Offline wittrappistje

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 21
  • Land: nl
  • Working on a dream

Offline Serge VL

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 892
  • Land: be
Re: Re: Bier in het nieuws
« Reactie #5 Gepost op: 26-10-2017 16:51 u »
https://www.nu.nl/gezondheid/4980398/ambachtelijk-bier-bevat-gemiddeld-meer-schimmelstoffen.html

Weer zo een overroepen nieuwsbericht uit de lage landen!
Zouden de gootbrouwers de concurrentie beginnen te voelen?

Dan zeker maar geen brood meer eten want daar zit ook die stof ook in en de limieten zijn de zelfde voor de onbewerkte granen die er in gaan  :nut: :nut: :nut:
http://eur-lex.europa.eu/legal-content/NL/TXT/HTML/?uri=CELEX:32015R1940&from=NL

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.761
  • Land: nl
    • Moaneschien

Offline CeesM

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 147
  • Land: nl
  • Niet mouwen, lekker brouwen.
Re: Ambachtelijk bier bevat gemiddeld meer schimmelstoffen
« Reactie #7 Gepost op: 26-10-2017 17:10 u »
Citaat
Deoxynivalenol (DON) is one of several mycotoxins produced by certain Fusarium species that frequently infect corn, wheat, oats, barley, rice, and other grains in the field or during storage. The exposure risk to human is directly through foods of plant origin (cereal grains) or indirectly through foods of animal origin (kidney, liver, milk, eggs). It has been detected in buckwheat, popcorn, sorgum, triticale, and other food products including flour, bread, breakfast cereals, noodles, infant foods, pancakes, malt and beer. DON affects animal and human health causing acute temporary nausea, vomiting, diarrhea, abdominal pain, headache, dizziness, and fever. This review briefly summarizes toxicities of this mycotoxin as well as effects on reproduction and their antagonistic and synergic actions.

Toch wel vreemd dat ambachtelijke brouwers een hogere substantie DON heeft, terwijl ze dezelfde grondstoffen gebruiken als professionele brouwers. Ach, maar 22 van de 1000 ambachtelijke brouwers hebben een keer mout gebruikt dat over de datum was. ;)
Gaan ze ook een onderzoek doen bij ambachtelijke bakkers?

Offline Emanuel

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 90
  • Land: nl
  • Oefening baart kunst.
Re: Ambachtelijk bier bevat gemiddeld meer schimmelstoffen
« Reactie #8 Gepost op: 26-10-2017 18:12 u »
Blijkt maar weer... Fabrieksbier is chemisch behandeld, zou dat wel gezond zijn  :weetniet:.

Een beetje extra schimmel... Goed voor de weerstand  :biersmile:.

Zolang je maar met mate drinkt zal het ongetwijfeld meevallen.

Offline Barreltje

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 77
  • Land: nl
  • De draak is los!
Re: Ambachtelijk bier bevat gemiddeld meer schimmelstoffen
« Reactie #9 Gepost op: 26-10-2017 19:55 u »
Laatst las ik een artikel dat veel mensen een te lage weerstand hebben door te rein leven.
Ofwel maakt dat weer een extra reden nog meer te gaan genieten van een craft bier...

Offline Daze

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 14
  • Land: 00
  • Make beer, not war
Nu.nl artikel over DON
« Reactie #10 Gepost op: 26-10-2017 21:01 u »
Ik kwam langs dit nieuwsbericht op Nu.nl:

https://www.nu.nl/gezondheid/4980398/ambachtelijk-bier-bevat-gemiddeld-meer-schimmelstoffen.html

Ik meen dat dit te maken heeft met de gebruikte mout? Wie kan me hier wat meer over vertellen?

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.791
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Nu.nl artikel over DON
« Reactie #11 Gepost op: 26-10-2017 21:13 u »
Ik kwam langs dit nieuwsbericht op Nu.nl:

https://www.nu.nl/gezondheid/4980398/ambachtelijk-bier-bevat-gemiddeld-meer-schimmelstoffen.html

Ik meen dat dit te maken heeft met de gebruikte mout? Wie kan me hier wat meer over vertellen?

Omdat hierover al een topic gestart was heb ik de topics samengevoegd.

Ook berichten in een ander topic hier naar toe verplaatst.

Offline Lange1985

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 12
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Ambachtelijk bier bevat gemiddeld meer schimmelstoffen
« Reactie #12 Gepost op: 26-10-2017 22:03 u »
Dit is natuurlijk maar ťťn van de zoveel natuurlijke en onnatuurlijke toxines naast bijvoorbeeld PAK's en de vele herbiciden/pesticiden die eens in de zoveel tijd in de media de kop op steken.
Natuurlijk zitten er toxines van schimmels in bier, maar ook door je bakje noten kun je bij wijze van een lekkere dosis aflatoxine binnenkrijgen.
Ik ga er geen flesje minder om brouwen of drinken in ieder geval.

Offline dirk

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 207
  • Land: 00
Re: Ambachtelijk bier bevat gemiddeld meer schimmelstoffen
« Reactie #13 Gepost op: 26-10-2017 22:09 u »
Voor feiten:
http://journals.plos.org/plosone/article/file?id=10.1371/journal.pone.0185887&type=printable

ingo


Waarschijnlijk heeft het te maken met het feit veel industriebier gefiltreerd wordt met behulp van microfiltratie, en daar ook mycotoxinen mee afvangen. Ik zal het morgen op het werk eens navragen bij specialisten.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.276
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Ambachtelijk bier bevat gemiddeld meer schimmelstoffen
« Reactie #14 Gepost op: 26-10-2017 23:13 u »
"Vrijwel elk bier bevat DON.

Leuke naam voor een bier... DON diablo  ;D ;D ;D

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.276
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Ambachtelijk bier bevat gemiddeld meer schimmelstoffen
« Reactie #15 Gepost op: 26-10-2017 23:17 u »


 ;D >:D ^-^

Offline Knobby

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 434
  • Land: nl
  • IBU-lid
Re: Ambachtelijk bier bevat gemiddeld meer schimmelstoffen
« Reactie #16 Gepost op: 27-10-2017 01:41 u »
Waarschijnlijk heeft het te maken met het feit veel industriebier gefiltreerd wordt met behulp van microfiltratie, en daar ook mycotoxinen mee afvangen. Ik zal het morgen op het werk eens navragen bij specialisten.
Een mycotoxine zit in de orde van grootte van een trisacharide. Dat ga je er never nooit uitfilteren.

Offline pippakillinova

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 191
  • Land: nl
  • Fijn hier
Schimmelstof DON in Imperial Stouts
« Reactie #17 Gepost op: 27-10-2017 08:56 u »
Als liefhebber van RIS's baart dit nieuwsbericht mij enigszins zorgen:
http://www.hpdetijd.nl/nieuws/meer-schimmelgif-in-ambachtelijk-biertje/

Kan iemand dit in perspectief zetten, of weet hier meer over?

Offline Robert1968

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 800
  • Land: nl
Re: Schimmelstof DON in Imperial Stouts
« Reactie #18 Gepost op: 27-10-2017 09:20 u »
Als liefhebber van RIS's baart dit nieuwsbericht mij enigszins zorgen:
http://www.hpdetijd.nl/nieuws/meer-schimmelgif-in-ambachtelijk-biertje/

Kan iemand dit in perspectief zetten, of weet hier meer over?


Daar is al een topic over.

Ik zou meer me eigenlijk meer zorgen maken over mogelijke kankerverwekkende stoffen in de donkere mouten benodigd voor een RIS dan over DON.




Topics zijn samengevoegd.

Offline pippakillinova

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 191
  • Land: nl
  • Fijn hier
Re: Ambachtelijk bier bevat gemiddeld meer schimmelstoffen
« Reactie #19 Gepost op: 27-10-2017 09:33 u »
Wellicht dat een 'te hoge' inname van deze schimmelstof over het algemeen geen kwaad kan. Maar mocht je iedere genieten van een RIS en daarnaast ook last van je maag en/of weerstandsproblemen hebt, zou het e.e.a. kunnen verklaren. Just sayin.

Offline Vikingbrew

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 3
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Ambachtelijk bier bevat gemiddeld meer schimmelstoffen
« Reactie #20 Gepost op: 27-10-2017 10:00 u »
"Bij 22 ambachtelijke biertjes lag de concentratie DON boven de toegestane dagelijkse hoeveelheid."  --- Nu ken ik gelukkig ook maar weinig mensen die zoveel biertjes op een dag drinken. Dit is natuurlijk niets om bang voor te zijn. Bij zulke hoeveelheden zal je lever het eerder begeven neem ik aan.

Offline Robert1968

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 800
  • Land: nl
Re: Ambachtelijk bier bevat gemiddeld meer schimmelstoffen
« Reactie #21 Gepost op: 27-10-2017 10:09 u »
"Bij 22 ambachtelijke biertjes lag de concentratie DON boven de toegestane dagelijkse hoeveelheid."  --- Nu ken ik gelukkig ook maar weinig mensen die zoveel biertjes op een dag drinken. Dit is natuurlijk niets om bang voor te zijn. Bij zulke hoeveelheden zal je lever het eerder begeven neem ik aan.
Ik denk dat je achter 22 van de onderzochte...  moet lezen

Offline breda82

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 134
  • Land: 00
  • Just experiment
Re: Ambachtelijk bier bevat gemiddeld meer schimmelstoffen
« Reactie #22 Gepost op: 27-10-2017 10:25 u »
En waar kwam de opdracht en financiering voor dit onderzoek vandaan?

Gewoon de stinkende lobby van een of andere grote brouwer die angst probeert te zaaien. Die zien de extreme toename in de vraag naar craft bier ook wel.

Offline pippakillinova

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 191
  • Land: nl
  • Fijn hier
Re: Ambachtelijk bier bevat gemiddeld meer schimmelstoffen
« Reactie #23 Gepost op: 27-10-2017 10:28 u »


Even kort door de bocht, maar zo te zien is een RIS per dag te veel, maar nog niet schokkend qua toegestane hoeveelheid (TDI).
Als ik meer wil drinken moet ik eerst wat zwaarder worden  :D

"TDI of 1 μg/kg BW for DON (140 μg/L for a person of 70 kg BW drinking one 0.5 L bottle of
beer per day)."


Bron: http://journals.plos.org/plosone/article/file?id=10.1371/journal.pone.0185887&type=printable

Offline pippakillinova

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 191
  • Land: nl
  • Fijn hier
Re: Ambachtelijk bier bevat gemiddeld meer schimmelstoffen
« Reactie #24 Gepost op: 27-10-2017 10:33 u »
En waar kwam de opdracht en financiering voor dit onderzoek vandaan?

Gewoon de stinkende lobby van een of andere grote brouwer die angst probeert te zaaien. Die zien de extreme toename in de vraag naar craft bier ook wel.


http://www.wur.nl/nl/Expertises-Dienstverlening/Onderzoeksinstituten/RIKILT.htm
in opdracht van https://www.nvwa.nl/
Je betaalt het dus zelf  >:D

Tags: