BasisOmschrijving | Waarde | Naam recept | Dubbel |
Kenmerk | 2018 |
Brouwdatum | 6-6-2018 |
Biertype | Dubbel |
Aantal liters | 40 |
Gewenst begin SG | 1070 (7,7 Vol% alc.) |
Brouwzaalrendement | 70,0% |
AlgemeenOmschrijving | Waarde | Totaal benodigd brouwwater | 58,6 liter |
Maischdikte | 2,5 l/kg |
Maischwater | 28,6 liter |
Spoelwater | 27,1 liter |
Kooktijd | 70 minuten |
Berekende kleur | 72 EBC (BrouwVisie) |
Berekende bitterheid | 25 EBU (Glenn Tinseth) |
MoutMoutnaam | % Stort | Massa | Kleur | Pilsmout 3 EBC | 70,0 % | 8,900 kg | 3 EBC |
Kandijsuiker (bruin) | 10,0 % | 1,271 kg | 10 EBC |
Munchenermout 15 EBC | 14,0 % | 1,780 kg | 16 EBC |
Special B | 6,0 % | 0,763 kg | 391 EBC |
HopHopnaam | % Alfazuur | Massa | Kooktijd | Bitterheidsaandeel | Hallertauer Perle | 8,4 % | 50 gr | FWH | 21 EBU |
East Kent Golding | 5,9 % | 60 gr | 10 minuten | 7 EBU |
GistOmschrijving | Waarde | Gistsoort | B19 Belgian Trapix |
Gist toegevoegd als | Giststarter |
Volume starter | 0 ml |
Beluchtingstijd | 0 uur |
Temperatuur giststarter | 0°C |
MaischschemaStap nr. | Temperatuur | Rusttijd | Maischdikte | 1 | 67°C | 75 minuten | 2,5 l/kg |
2 | 78°C | 5 minuten | 2,5 l/kg |
Ik heb weer eens ruzie met BrouwVisie, hij rekent uit dat het rendement op dit moment 681.8 % is met een mout rendement van 1324.2%
Als ik
deze calculator invul dan kom ik op 59.03% uit.
Ik kwam in ieder geval uit met deze stort op 38.71 liter met een SG van 1064
Settings in BrouwVisie zoals ik ze nu heb staan voor de EB50 en waar ik dus nog niet mee tevreden ben:
Moutverlies 1.0 l/kg
Kookverlies 2.0 l/uur
ketelverlies 500 ml (dit is met elleboogje gerekend, met hevelfilter zet ik hem de volgende keer op 1500 ml)
Vergistingsverlies 1400 ml
Restverlies 2%
Hopverlies bloemen 6.01 ml/gr
Hopverlies pellets 2.67 ml/gr (gebruik ik niet)
Maischpan 40 liter en 48 cm hoog
Kookpan 50 liter en 54 cm hoog
heetwaterpan 27 liter, (mijn eerste maischpan, een oude weckketel)
db