Kraakheldere bieren smaken inderdaad niet beter dan bieren met een lichte troebeling...
Dat we graag helder bier willen is een gevolg van een jarenlange reclamecampagne van een bekend biermerk.
Ja, en dan komt een collega/concurrent/dochter met ongefilterde pils om authentiek te doen.
Pff, de geschiedenis hóéft zich niet te herhalen als het aan mij ligt.
Als je eerst koelt en daarna de dompelkoeler verwijdert kun je zonder problemen een whirlpool uitvoeren. Zuurstofinslag is bij afgekoelde wort geen probleem. Wel moet je oppassen voor het infectieduiveltje...
Deze week, als de postbode mijn spulletjes heeft gebracht, ga ik brouwen en dan ben ik het precies zo van plan.
Dus. Na het koken de whirlpoolarm erop, koelen tot 80 ºC en dan de pomp aan, en bij 25 ºC de spiraal eruit en nog een aantal minuten laten pompen.
Voor het aftappen een half uurtje wachten zodat de draaikolk zijn werk kan doen.
Ik ga ervan uit dat de whirlpoolarm op deze manier genoeg gesteriliseerd wordt. Iemand nog iets aan of af te raden?