Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Chronical koelt niet lager dan 6 'C met -5'C Glycol  (gelezen 2023 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline BenG

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 60
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Chronical koelt niet lager dan 6 'C met -5'C Glycol
« Reactie #25 Gepost op: 15-09-2021 10:29 u »
Is op zowel ingang als uitgang van de spiraal? Of alleen de ingang en wat is de doorstroomsnelheid?
Met zo'n koeler kun je normaal gesproken kokende wort snel afkoelen en dan praat je over koelvermogens orde grootte van 1 kW of meer. Om vermogen tijdens de gisting af te voeren praat je over 50 Watt of minder, vandaar.
Zowel in als uitgang zat ijs op de aansluiting.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline pivo

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 56
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Chronical koelt niet lager dan 6 'C met -5'C Glycol
« Reactie #26 Gepost op: 15-09-2021 11:11 u »
Dan is de isolatie niet genoeg en de grootte van de koelspiraal niet groot genoeg.

Offline Sander00

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 119
  • Land: nl
  • Het lekkerste bier brouw je zelf
Re: Chronical koelt niet lager dan 6 'C met -5'C Glycol
« Reactie #27 Gepost op: 15-09-2021 11:34 u »

Het vergistingsvat daarintegen krijg ik niet gekoeld tot 3'C in mijn schuur (omgeving ongeveer 25'C). Dit kan 2 oorzaken hebben imo:
- Het vergistingsvat geeft onvoldoende warmte af aan de koude glycol mix die door de koelspiraal stroom
- Het vergistingsvat neemt te veel omgevingswarmte op waardoor de temperatuur niet verder kan zakken
Of overzie ik nog meer mogelijke issues? Enig idee hoe ik dit kan verbeteren?

Wellicht kan de soort stroming nog een oorzaak zijn?
Ondanks dat de glycol (waarschijnlijk) koud genoeg is kan het zijn dat de warmte/koude overdracht niet goed genoeg is. Vanuit mijn werkervaring weet ik dat het in dergelijke gevallen belangrijk is om een turbulente-stroming te hebben (en niet een laminaire).

https://nl.wikipedia.org/wiki/Laminaire_stroming

Bij een laminaire stroming heb je als het ware "laagjes" in de vloeistof. De warmere laag aan de buitenzijde van de buis mengt niet tot nauwelijks met de andere lagen van de vloeistof en hierdoor is de warmteoverdracht minimaal. Een turbulente stroming is gewenst.

Er zijn verschillende factoren die hier spelen maar is het mogelijk om de pomp de vloeistof sneller te laten verpompen?

Gr Sander

Tags: