Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Manometer past niet op CO2 fles?  (gelezen 7333 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline koffie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.057
  • Land: nl
  • Wat in het vat zit, verzuurt wel zeker!
Manometer past niet op CO2 fles?
« Gepost op: 03-02-2011 15:41 u »
Aaaaargh .. ik begin een beetje moedeloos te worden van mijn hele CO2 set hier :(
Vandaag eindelijk een CO2 fles bij Brouwmarkt gehaald .. past de manometer er niet op?

Met moeite krijg ik de bout op de schroefdraad, maar doordraaien zit er niet in. Met een sleutel aandraaien wil ook niet, je voelt dat het niet pas en je aan het forceren past.
Vermoedelijk heb ik een buitendlandse manometer, dus daar zou het aan kunnen liggen?

Doe ik iets vreselijk mis, moet ik iets vervangen? Ik weet het niet meer  :weetniet:







^^ tot zover krijg ik 'm er op.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline dennis

  • WHO Wageningen
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.395
  • Land: nl
  • Drink je vrijheid!
    • Stadsbrouwerij Wageningen
Re: Manometer past niet op CO2 fles?
« Reactie #1 Gepost op: 03-02-2011 15:49 u »
Ik ben je niet veel tot hulp, behalve dat ik een van je foto's even aangepast hebt.  Is de moer los te maken en kun je bij gamma wel een passende aansluiting vinden?

Offline koffie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.057
  • Land: nl
  • Wat in het vat zit, verzuurt wel zeker!
Re: Manometer past niet op CO2 fles?
« Reactie #2 Gepost op: 03-02-2011 15:55 u »
Ik ben je niet veel tot hulp, behalve dat ik een van je foto's even aangepast hebt.  Is de moer los te maken en kun je bij gamma wel een passende aansluiting vinden?

Bedankt.

De aansluiting kan inderdaad van het reduceerapparaat af (nog niet gelukt) dus ik gok dat ik het wel goedkoop zou kunnen vervangen.
Maar waarom het dan niet pas  :weetniet:
Het lijkt echt mm werk te zijn.

Offline Jomme

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 164
  • Land: be
  • De kogel is door de kroeg.
Re: Manometer past niet op CO2 fles?
« Reactie #3 Gepost op: 03-02-2011 17:19 u »
Best naar de sanitairboer met die zaak denk ik.
Er bestaan zoveel verschillende maten en schroefdraden en die mannen hebben wel een oplossing.
Je kan ook een verloopstuk laten draaien maar dan moet je een goed uitgerust technicus hebben die
de passende tappen en draadkussens heeft.

Offline Big Willem

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 186
  • Land: nl
Re: Manometer past niet op CO2 fles?
« Reactie #4 Gepost op: 03-02-2011 19:11 u »
ik kan het niet goed op de foto zien, maar lijkt wel alsof de fles linkse draad heeft (zoals het hoort) en de manometer rechtse?

Offline piele

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 186
  • Land: nl
    • KWBG
Re: Manometer past niet op CO2 fles?
« Reactie #5 Gepost op: 03-02-2011 19:35 u »
Nou,

In ieder geval hebben die CO2 flesjes van Brouwland rechtse draad (die heb ik namelijk ook)
Wat ook het geval is, is dat de draadsoort per type gas kan verschillen, zodat je niet de verkeerde manometer/gassoort kan aansluiten, ik noem bijvoorbeeld het snijden met gas & zuurstof.

Misschien heb je een manometer die niet voor CO2 bedoeld is?

just my 2 cents.

 :degroeten:

Offline koffie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.057
  • Land: nl
  • Wat in het vat zit, verzuurt wel zeker!
Re: Manometer past niet op CO2 fles?
« Reactie #6 Gepost op: 03-02-2011 19:59 u »
Hij is voor zover ik weet voor koolzuur bedoeld. Komt van een Engelse/Amerikaanse keg set. Dus het zou kunnen zijn dat die moer inderdaad andersdraaiende is of net een paar mm verschilt.
De inlaat van het ventiel (met niet passende moer) kun je uit het apparaat schroeven, maar ik kan er met geen mogelijkheid beweging in krijgen :(

Als ik bij candirect een nieuwe haal (passende op een Brouwland fles) welke zou ik dan moeten hebben?

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.145
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Manometer past niet op CO2 fles?
« Reactie #7 Gepost op: 03-02-2011 20:16 u »
Als je die vraag aan Candirect stelt is de kans groot dat je de juiste krijgt. Hij weet er veel van.

Offline koffie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.057
  • Land: nl
  • Wat in het vat zit, verzuurt wel zeker!
Re: Manometer past niet op CO2 fles?
« Reactie #8 Gepost op: 03-02-2011 20:20 u »
Als je die vraag aan Candirect stelt is de kans groot dat je de juiste krijgt. Hij weet er veel van.
Probleem is dat ik eigenlijk niets weet van de fles die ik nu gekocht heb :D
Ik ben er zo goed als zeker van dat ik artikel 63889020 (Druckminderer Bier mit Inhaltsmesser.) moet hebben, maar dan moet ik dus kiezen tussen verschillende maten ?

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.145
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Manometer past niet op CO2 fles?
« Reactie #9 Gepost op: 03-02-2011 20:26 u »
Stuur hem een duidelijke foto van de schroefdraad en de koolzuurmeter en stel je vraag. Probeer het maar eens.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.671
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Manometer past niet op CO2 fles?
« Reactie #10 Gepost op: 05-02-2011 10:48 u »
Draad voor koolzuur heeft dezelfde spoed als de koppelingen die je bij de gamma kunt krijgen maar is net een mm groter in diameter. Als je hem er maar gedeeltelijk op kunt draaien zou dat kunnen komen door een braampje ergens op de draad. Als het een andere spoed is dan loopt hij na een paar gangen vast, maar dan is het geen koolzuur reduceerr vrees ik. Kun je een foto van de hogedrukmanometer posten?
HansH

Offline hirsnl

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 144
  • Land: nl
  • Na testen en meten het brouwen niet vergeten.
Re: Manometer past niet op CO2 fles?
« Reactie #11 Gepost op: 25-02-2012 01:45 u »
Draad voor koolzuur heeft dezelfde spoed als de koppelingen die je bij de gamma kunt krijgen maar is net een mm groter in diameter. Als je hem er maar gedeeltelijk op kunt draaien zou dat kunnen komen door een braampje ergens op de draad. Als het een andere spoed is dan loopt hij na een paar gangen vast, maar dan is het geen koolzuur reduceerr vrees ik. Kun je een foto van de hogedrukmanometer posten?
HansH
Ik ben er nog niet helemaal uit, maar ik kan jullie wel vertellen dat het een Engelse schroefdraad is met 14 gangen/inch.
Wanneer de diameter 1 mm groter is, is het mogelijk dat je de wartel 1/2 tot 1 slag erop kunt draaien. Maar dat ligt niet aan de verkeerde spoed maar aan de verkeerde diameter van de schroefdraad. Welke schroefdraad dit is weet ik nog niet. Ik ga dit uitzoeken.
De koppelingen die je kunt kopen bij zaken als de Gamma passen beslist niet. De schroefdraden 1/2", 3/4"en 1"hebben in ieder geval ook een spoed van 14 gangen/inch.

Offline hansm

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.585
  • Land: nl
Re: Manometer past niet op CO2 fles?
« Reactie #12 Gepost op: 25-02-2012 08:09 u »
Hij is voor zover ik weet voor koolzuur bedoeld. Komt van een Engelse/Amerikaanse keg set. Dus het zou kunnen zijn dat die moer inderdaad andersdraaiende is of net een paar mm verschilt.
De inlaat van het ventiel (met niet passende moer) kun je uit het apparaat schroeven, maar ik kan er met geen mogelijkheid beweging in krijgen :(

Als ik bij candirect een nieuwe haal (passende op een Brouwland fles) welke zou ik dan moeten hebben?

Als hij van een Amerikaanse set komt, is het waarschijnlijk NPT-schroefdraad (de Amerikaanse National Pipe Thread). Wij werken met BSP (British Standard Pipe). Dat past inderdaad niet.

Offline hirsnl

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 144
  • Land: nl
  • Na testen en meten het brouwen niet vergeten.
Re: Manometer past niet op CO2 fles?
« Reactie #13 Gepost op: 25-02-2012 23:36 u »
Draad voor koolzuur heeft dezelfde spoed als de koppelingen die je bij de gamma kunt krijgen maar is net een mm groter in diameter. Als je hem er maar gedeeltelijk op kunt draaien zou dat kunnen komen door een braampje ergens op de draad. Als het een andere spoed is dan loopt hij na een paar gangen vast, maar dan is het geen koolzuur reduceerr vrees ik. Kun je een foto van de hogedrukmanometer posten?
HansH

Hans,
Ik ben eruit wat betreft de schroefdraad.
Bij flessen met diverse soorten gas worden ook de schroefdraad van de koppelingen op de fles verschillend. dat is gedaan uit veiligheidsoverweging.
Stel je voor dat ik propaan in plaats van CO2 in mijn bier breng. Ik mag er niet aan denken.
Ze hebben hier een combinatie gebruikt van Metrische en Inches gebruikt. de spoed is in aantal gangen / inch en de diameter is metrisch. De maat van deze schroefdraad is, W 21,8 x 14gangen/inch

Offline koffie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.057
  • Land: nl
  • Wat in het vat zit, verzuurt wel zeker!
Re: Manometer past niet op CO2 fles?
« Reactie #14 Gepost op: 26-02-2012 09:02 u »
Even ter info, ik heb die meter aan de wilgen gehangen en al lang een nieuwe bij candirect gekocht :)

Offline Delirium

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 18
  • Land: nl
  • Is het al tijd voor bier?
Re: Manometer past niet op CO2 fles?
« Reactie #15 Gepost op: 27-08-2019 20:03 u »
Ik heb helaas hetzelfde probleem kom ik net achter..  :huilen:

Waarschijnlijk hetzelfde probleem.. de manometer heeft NPT en de gasfles een BSP. Hij past wel, maar draait niet vast. Nu heb ik op AliExpress koppelingen gezien, maar weet ik niet welke ik moet hebben! Heeft iemand hier verstand van?

De koppelingen zijn te vinden op: https://nl.aliexpress.com/item/1000008050856.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.50ea7675nLugP1&algo_pvid=21771cd0-55bb-406b-bde8-4bef0853db14&algo_expid=21771cd0-55bb-406b-bde8-4bef0853db14-0&btsid=bddd146b-85a9-4237-89d1-8fad20b23094&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_9,searchweb201603_60

Op AliExpress heb ik de manometer gekocht van Elequeen. De binnenmeter is als het goed is 830" 13/16".

Iemand? :)





Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.142
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Manometer past niet op CO2 fles?
« Reactie #16 Gepost op: 27-08-2019 23:11 u »
Heeft iemand hier verstand van?

Koop je koolzuurfles bij een koolzuurhandelaar en je manometer bij tapclean oid... Dan past het altijd. :brouwen:

Offline Delirium

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 18
  • Land: nl
  • Is het al tijd voor bier?
Re: Manometer past niet op CO2 fles?
« Reactie #17 Gepost op: 28-08-2019 07:22 u »
Klopt helemaal! Goedkoop blijkt maar weer duurkoop... oede les, hoop alleen niet dat het een dure les wordt :)

De fles heb ik bij een slijterij opgehaald gister. Ik dacht dat ik dit koppelstuk moet hebben..

Type 16
3/8 "NPT Man x 3/8" BSPP Vrouwelijke

Ik ga hem maar snel bestellen en hopen dat die voor half oktober binnen is..  :huilen:

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.921
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Manometer past niet op CO2 fles?
« Reactie #18 Gepost op: 28-08-2019 08:30 u »
Klopt helemaal! Goedkoop blijkt maar weer duurkoop.. goede les, hoop alleen niet dat het een dure les wordt :)

De fles heb ik bij een slijterij opgehaald gister. Ik dacht dat ik dit koppelstuk moet hebben..

Type 16
3/8 "NPT Man x 3/8" BSPP Vrouwelijke

Ik ga hem maar snel bestellen en hopen dat die voor half oktober binnen is..  :huilen:

Of je bestelt deze bij een Nederlandse/Europese leverancier en je hebt het binnen een week binnen ;)

Tags: