Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Zijn er nog Herms-brouwers? Of is dat tegenwoordig "Old School"?  (gelezen 397 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline John

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.977
  • Land: nl
  • Vergist wort wordt nooit meer wort!
Hallo,

Ik heb al heel wat brouwsels in mijn Herms gemaakt. Sinds een tijdje heb ik een Grainfather 30 en heb ik vooral dat apparaat gebruikt. Ik ben van plan om snel weer iets lekkers in mijn Herms te gaan maken.
Tijdens het brouwen met de Herms vraag ik me telkens weer af wat andere Hermsbrouwers doen. Je stuurt de temperatuur van het beslag met de temperratuur van de heetwaterketel en doorstroomsnelheid van het wort (hoe lager de stroomsnelheid, hoe langer het wort tijd heeft om warmte op te nemen).

Als ik de HTL flink opstook, zal de temperatuur van het beslag bij een maischstap snel op de gewenste temperatuur zijn. Echter als de HTL te warm is zullen de enzymen in de retourleiding kapot gaan, terwijl het beslag nog niet de juiste temperatuur heeft. Daarbij heb ik, hoewel dat niet veel is ook nog te maken met het verlies van temperatuur in de leiding.

Vraag: welk temperatuurverschil houden jullie aan tussen de gewenste maischtemperatuur en de HTL?

Dank voor input...


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Hannes

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 21
  • Land: nl
  • op weg naar perfectie, helaas ben ik verdwaald.
Re: Zijn er nog Herms-brouwers? Of is dat tegenwoordig "Old School"?
« Reactie #1 Gepost op: 23-01-2020 17:28 u »
Ik hou het verschil in temperatuur minimaal, anders schiet je maisch temperatuur te hoog door.

En de stroomsnelheid moet helemaal niet langzaam zijn: 2 voorwaarden.
1. De temperatuur van het wort moet bij verlaten van de HLT gelijk zijn aan de temp van de HLT. Is dit niet voldoende opgewarmd, dan langzamer laten stromen. Maar warmer kan het ook niet worden, dus onnodig langzaam heeft geen zin. Sterker nog, je hebt minder wort dat dan op temperatuur komt. Dus eigenlijk zo snel mogelijk. Maarrrr...
2. Als je te snel circuleert slaat je filterbed misschien dicht.

Maar om heel reŽel te zijn, mijn pomp draait maar op 1 snelheid. Ik kan de bypass open en dicht zetten. Hierbij let ik niet op de temp, maar op het dicht slippen.

Offline John

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.977
  • Land: nl
  • Vergist wort wordt nooit meer wort!
Re: Zijn er nog Herms-brouwers? Of is dat tegenwoordig "Old School"?
« Reactie #2 Gepost op: 23-01-2020 17:48 u »
@Hannes:
ondanks dat ik goed geÔsoleerde ketels heb, loopt als de temperatuur van de HTL nagenoeg hetzelfde is als het beslag zou moeten zijn, de temperatuur in de filterkuip enkele graden (2-3) terug. Vandaar dat ik geneigd ben de temp. van het uitstromend wort 2-3 graden hoger te zetten waardoor zich het probleem voordoet als in eerste post...

En ja; ik weet dat het maischen minder belangrijk is dan eerder werd aangenomen.

Misschien moet ik niet op een graadje kijken...

Offline Andert

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 3
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Ik stuur op de uitstroomtemperatuur van de warmtewisselaar met een pid regelaar. Deze regelaar stuurt een elektrisch verwarmingselement in de hlt aan. Daarbij loopt de temperatuur in de mlt, tijdens opwarmen, ongeveer 1,5-2 graden achter op de uitstroomtemperatuur van de warmtewisselaar. Als het setpoint is bereikt neemt het verschil in 5 minuten af naar 1 graad en dan zet ik het setpoint 0,5 - 1 graad hoger.

Het idee is dat je met het limiteren van de uitstroomtemperatuur van de warmtewisselaar de temperatuur van je wort nooit te hoog wordt.

Ik heb ongeisoleerde weckketels als mlt en hlt, een 12 mm koperen warmtewisselaar van 10 m en een aliexpress 12 V solar pompje.

Andert


Offline Hannes

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 21
  • Land: nl
  • op weg naar perfectie, helaas ben ik verdwaald.
Re: Zijn er nog Herms-brouwers? Of is dat tegenwoordig "Old School"?
« Reactie #4 Gepost op: 23-01-2020 20:57 u »
@John

Bij mij is dat ook zoín 2-3 graden verschil, maar echt precies let/stuur ik daar niet op. Enaangezien je dus eigenlijk alleen kan sturen met de temp van de HLT, is het wel voorzichtig zijn. Ook al zet je de vlam uit, de temp daalt erg langzaam van de HLT en dan is je maisch ook snel te warm. Daarom doe ik het nu veel voorzichtiger, beter langzaam dan te snel. Nu ik deksels heb gefabriceerd en niet meer buiten brouw is eea ook veel beter aan te sturen.

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.607
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: Zijn er nog Herms-brouwers? Of is dat tegenwoordig "Old School"?
« Reactie #5 Gepost op: 24-01-2020 13:16 u »
Citaat
Als ik de HTL flink opstook, zal de temperatuur van het beslag bij een maischstap snel op de gewenste temperatuur zijn. Echter als de HTL te warm is zullen de enzymen in de retourleiding kapot gaan, terwijl het beslag nog niet de juiste temperatuur heeft. Daarbij heb ik, hoewel dat niet veel is ook nog te maken met het verlies van temperatuur in de leiding.

Mee eens. Je moet de HTL niet te heet instellen.
Zelf regel ik de temperatuur van de HTL met een PID waarbij de HLT 0,3  ļC warmer is.

Bert 

Offline John

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.977
  • Land: nl
  • Vergist wort wordt nooit meer wort!
Re: Zijn er nog Herms-brouwers? Of is dat tegenwoordig "Old School"?
« Reactie #6 Gepost op: 24-01-2020 15:51 u »
Dan verlies je wel heel weinig warmte onderweg...

Tags: