Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Ontgeuren gistingsvat?  (gelezen 5382 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

SanderZ

  • Gast
Ontgeuren gistingsvat?
« Gepost op: 08-04-2006 14:16 u »
Ik heb vandaag een 30 l gistingsvat gemaakt van HDPE gekocht. Voor ik deze in gebruik ga nemen wil ik 'm eerst ontgeuren, want hij stinkt behoorlijk (naar plastic). Iemand suggesties over hoe je dit doet??

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Ontgeuren gistingsvat?
« Reactie #1 Gepost op: 08-04-2006 14:55 u »
Heet water met chemipro werkt uitstekend. Ik denk dat heet water met gewoon natronloog (NaOH oftewel caustic soda oftewel natriumhydroxide) ook wel zal werken. Kortom met heet water en een niet-geparfumeerd reinigingsmiddel zal het wel lukken.

Offline Barry

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 74
  • Studentenvereniging Osiris Leeuwarden
Re: Ontgeuren gistingsvat?
« Reactie #2 Gepost op: 08-04-2006 22:23 u »
Anders eerst een hypochloriet oplossing, spoelen en dan inderdaad gootsteenonstopper of een sodaoplossing. (Gootsteenondstopper is NaOH.)

SanderZ

  • Gast
Re: Ontgeuren gistingsvat?
« Reactie #3 Gepost op: 09-04-2006 13:35 u »
Welke Chemipro? En wat is hypochloriet oplossing?

Offline Barry

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 74
  • Studentenvereniging Osiris Leeuwarden
Re: Ontgeuren gistingsvat?
« Reactie #4 Gepost op: 09-04-2006 14:16 u »
hypochlories is een duur woord voor bleekwater (chloor water of hoe je het ook wilt noemen.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Ontgeuren gistingsvat?
« Reactie #5 Gepost op: 09-04-2006 14:57 u »
Citaat
hypochlories is een duur woord voor bleekwater (chloor water of hoe je het ook wilt noemen.
Ik hoop niet dat het vat nu met bleekwater behandeld is, want dan kan je 'm bij deze wegflikkeren.

Hoe komt het trouwens dat het vat naar plastic stinkt? Is het wel voedingsmiddelenveilig?

 :degroeten:

Offline Barry

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 74
  • Studentenvereniging Osiris Leeuwarden
Re: Ontgeuren gistingsvat?
« Reactie #6 Gepost op: 09-04-2006 15:09 u »
hoezo in de levensmiddelenwereld desinfecteren we vaak met chlooroplossingen als hypochloriet. ook plastic atributen.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.270
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Ontgeuren gistingsvat?
« Reactie #7 Gepost op: 09-04-2006 15:15 u »
Klopt helemaal Barry!

Chloorhoudende oplossingen zoals bleek water of Chemipro Causic zijn uitstekende desinfectanten. Als je deze goed naspoeld met leidingwater is er helemaal niets aan de hand. Heel wat anders is dat het geval met sulfietoplossingen! Sulfiet is maar een zeer matig werkende desinfectant. Voor mij is het een raadsel waarom dit middel nog steeds gebruikt wordt door sommige hobbybrouwers.

De verhalen over schimmelinfecties in sulfietoplossingen bevestigen mijn oordeel.

Offline jeroentjecross

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 197
  • Land: nl
  • brouwerij het 58e genot
Re: Ontgeuren gistingsvat?
« Reactie #8 Gepost op: 09-04-2006 16:08 u »
Ik hoop niet dat het vat nu met bleekwater behandeld is, want dan kan je 'm bij deze wegflikkeren.

Hoe komt het trouwens dat het vat naar plastic stinkt? Is het wel voedingsmiddelenveilig?

 :degroeten:


een plastic vat ruikt altijd naar "nieuw" ik gebruik ook altijd de plastic vaten en als je ze een maand of zo niet gebruikt gaan ze toch weer naar plastic ruiken met chempro caustic en goed naspoelen is de geur helemaal weg en ruikt je vat weer neutraal

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Ontgeuren gistingsvat?
« Reactie #9 Gepost op: 09-04-2006 16:23 u »
Anders eerst een hypochloriet oplossing, spoelen en dan inderdaad gootsteenonstopper of een sodaoplossing. (Gootsteenondstopper is NaOH.)

Is er een reden dat je die volgorde aanhoudt? Ik zou het eerder andersom doen: Eerst reinigen (NaOH), dan desinfecteren (chloor).

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Ontgeuren gistingsvat?
« Reactie #10 Gepost op: 09-04-2006 16:32 u »
Citaat
een plastic vat ruikt altijd naar "nieuw" ik gebruik ook altijd de plastic vaten en als je ze een maand of zo niet gebruikt gaan ze toch weer naar plastic ruiken met chempro caustic en goed naspoelen is de geur helemaal weg en ruikt je vat weer neutraal
Mijn vaten ruiken naar bier. Het plastic is doordrongen door bier.

Citaat
hoezo in de levensmiddelenwereld desinfecteren we vaak met chlooroplossingen als hypochloriet. ook plastic atributen.
misschien heb je helemaal gelijk hoor (Hoppie houdt je bij de leest), maar het zal niet de eerste keer zijn dat men hier
op het forum loopt te piepen dat het bier naar chloor smaakt. Het lijkt mij dat die chloorlucht in plastic gaat zitten.
Sulfiet stinkt naar zwavel, maar dat is een biereigen stof. Dan valt het niet op.

Maar goed, ik zal er wel helemaal naast zitten. Maken jullie de vaten maar schoon met chloor.
Proost !  :biersmile:

 :degroeten:

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Ontgeuren gistingsvat?
« Reactie #11 Gepost op: 09-04-2006 16:43 u »
Het is een inmiddels uitgediscussieerd gegeven dat je van het verstandig gebruik van chloor (-houdend reinigingsmiddel) bij een plastic vat, geen chloorsmaak aan je bier krijgt.

SanderZ

  • Gast
Re: Ontgeuren gistingsvat?
« Reactie #12 Gepost op: 09-04-2006 17:25 u »
Oh jee! Een hele discussie.
Ik heb nog niets met het vat gedaan. Het zou levensmiddelenveilig moeten zijn. Dat staat erop en het is ook bestemd als gistingsvat. Ik neem aan dat het naar plastic ruikt omdat 'ie nieuw is.
Het gaat me niet zozeer om het desinfecteren, maar meer om het kwijtraken van de geur...

Offline Barry

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 74
  • Studentenvereniging Osiris Leeuwarden
Re: Ontgeuren gistingsvat?
« Reactie #13 Gepost op: 09-04-2006 17:55 u »
Ik desinfecteer thuis altijd met chloor en ik heb geen problemen met een chloorsmaak/geur.

Als je goed naspoel is er niks aan de hand. Precies als Jacbier zei.

Als je een chloorsmaak heb komt dat door niet goed naspoelen. Niet door het gebruik van chloor.

Sulfiet is ook de stof die bij wijn een co-du-migraine veroorzaakt. en veel zwavel gaat er uit bij het koken van het wort dus denk je dat het in het bier hoort maar je zit gewoon sulfiet te proeven.


Offline Jeroen - Soest

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 175
  • Bier brouwen is leuk, bier drinken nog leuker!
Re: Ontgeuren gistingsvat?
« Reactie #14 Gepost op: 09-04-2006 18:42 u »
Ik gebruik altijd sterinet (=Chempro). Goed naspoelen met schoon water is belangrijk, als je dat doet geen probleem.

Gr.
Jeroen á;)

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Ontgeuren gistingsvat?
« Reactie #15 Gepost op: 09-04-2006 19:04 u »
Citaat
en veel zwavel gaat er uit bij het koken van het wort dus denk je dat het in het bier hoort maar je zit gewoon sulfiet te proeven.

Bepaalde gisten produceren stoffen die naar zwavel smaken.
Als het zo is dat je bier naar sulfiet smaakt, dan heb je de boel goed Vern**kt.

 :degroeten:

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.270
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Ontgeuren gistingsvat?
« Reactie #16 Gepost op: 09-04-2006 19:13 u »
Grappig dat je dit schrijft Hoppie. In Duitsland willen sommige brouwers in verband met het Reinheitsgebot  geen anti-oxidanten toevoegen aan het bier. Ze selecteren in plaats daarvan bepaalde gistsoorten die wat meer sulfiet van nature aanmaken. Sulfiet is namelijk een prima anti-oxidant. Sulfiet hoor je dus niet te gebruiken als desinfectant maar als middeltje om een betere smaakstabiliteit te krijgen  >:D 

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Ontgeuren gistingsvat?
« Reactie #17 Gepost op: 09-04-2006 19:40 u »
Dat Sulfiet vies is heb ik nooit gezegd.

http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,2604.msg27883.html#msg27883

 :P

Maar de hoeveelheden die ik gebruik zijn niet dusdanig dat je het proeft in mijn bier, maar ik spoel
dan ook niet na met water, omdat ik weet dat het niet vies is.

Aah, effe verderop zeg je inderdaad hetzelfde. Grappig.á :proost2:

*EDIT*

Citaat
Als je een chloorsmaak heb komt dat door niet goed naspoelen. Niet door het gebruik van chloor.

Met sulfiet hoef je lekker niet na te spoelen. Scheelt weer werk.  :weetbeter:
Spoelen jullie lekker maar een end heen.
Het feit dat je al moet spoelen bij chloor zegt al genoeg. Denk daar maar eens over na.

 :degroeten:

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.270
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Ontgeuren gistingsvat?
« Reactie #18 Gepost op: 09-04-2006 20:22 u »
Hoi Hoppie,

Het klopt Hoppie dat je een sulfietoplossing niet hoeft na te spoelen. Maar als de oplossing niet zijn werk doet omdat het niet reinigt en een slechte desinfectant is heb je er niet zo veel aan.
Het is natuurlijk wel genoegzaam bekend dat jij het niet erg vindt als je bier is ge´nfecteerd. Veel andere hobbybrouwers hebben echter graag de kwaliteit van hun bier in de hand. Zij kunnen eventueel sulfiet gebruiken voor het verbeteren van de smaakstabiliteit. Als desinfectant doen ze er goed aan een ander middel te gebruiken dat wel betrouwbaar is.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Ontgeuren gistingsvat?
« Reactie #19 Gepost op: 09-04-2006 20:39 u »
Hoi Jacques,

Ik heb gelukkig nooit een geinfecteerd bier gehad (op een wit vliesje na dan bij opkweken commercieel bier).
Maar als ik ooit eens een zuurtje krijg gooi ik het inderdaad niet weg.
Ik heb natuurlijk mijn lambiek geheveld met mijn hevelslang waar een kraantje in zit. Dus................ ::)

 :degroeten:

Offline Jur1

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 9
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Reinigen afdichtrubbers
« Reactie #20 Gepost op: 15-07-2019 18:55 u »
Hoi, als ik mijn cct heb gereinigd blijf ik altijd die zure lucht ruiken. Die is dan altijd afkomstig van de rubbers. Twijfel dan aan de kwaliteit van mijn reinigingsproces. Ik reinig alles met oxi, laat half uur weken en dan spoelen. Heb nooit een infectie gehad maar er moet toch een manier zijn om die lucht uit de rubbers te krijgen. Help...

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.270
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Reinigen afdichtrubbers
« Reactie #21 Gepost op: 15-07-2019 21:43 u »
Hoi, als ik mijn cct heb gereinigd blijf ik altijd die zure lucht ruiken. Die is dan altijd afkomstig van de rubbers. Twijfel dan aan de kwaliteit van mijn reinigingsproces. Ik reinig alles met oxi, laat half uur weken en dan spoelen. Heb nooit een infectie gehad maar er moet toch een manier zijn om die lucht uit de rubbers te krijgen. Help...

Luchtjes kun je kwijt raken door een chloorhoudend reinigingsmiddel te gebruiken. Bijvoorbeeld Chemipro Caustic of Puro Caustic.

Tags: